Hladne supe i čorbe

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa nanom

Sa nanom

18nanom_620x0.jpg

Za 4 osobe: 8 krastavaca, kriška hleba, struk mladog luka, 4 mlade tikvice, 2 paradajza, nekoliko grančica nane, 2 dl povrtnog bujona iz kocke, kašika jabukovog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, so i biber.

Krastavce oljuštite, jedan isecite na kolutiće a ostale prepolovite po dužini, uklonite im semenke i isecite na trake. Sa kriške hleba uklonite koru, sredinu isecite na kockice i izmiksajte zajedno sa trakama od krastavaca. Dodajte sirće, so, hladan povrtni bujon, malo bibera i 4 kašike ulja, promešajte da dobijete homogenu kremastu masu i ostavite da se hladi u frižideru. Tikvice i mladi luk iseckajte na kockice, paradajz kuvajte minut u ključaloj vodi, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i iseckajte na kockice. Ovako pripremljeno povrće sipajte u posudu, dodajte 3 iscepkana lista nana, kašiku maslinovog ulja, posolite i promešajte. Ohlađenu čorbu rasporedite u posude, u sredinu sipajte malo mešavine od povrća i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa vinom i paradajzom

Sa vinom i paradajzom

18vinom-i-paradajzom.jpg

Za 4 osobe: 7 dl suvog belog vina, 500 g paradajz pirea, 4 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 2 limuna, krastavac, grančica-dve celera, so i biber.

Vino sipajte u keramičku posudu koju ste prethodno nekoliko sati dobro ohladili u frižideru. Uz stalno mešanje, dodajte paradajz pire, izgnječene čenove belog luka, ulje i limunov sok. Krastavac oljuštite, polovinu isecite na kockice, a ostatak izmiksajte i sipajte u supu. Posolite, pobiberite i čuvajte u frižideru sat-dva. Supu rasporedite u činije za serviranje, u svaku dodajte kockice krastavca i pospite iseckanim listićima celera.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Od kefira sa karijem

Od kefira sa karijem

18KEFIRA.jpg

Za 4 osobe:
pola avokada, 2 struka vlašca, kašičica karija u prahu, 60 g brašna, 5 dl kefira, limun, 4 kašike maslinovog ulja, pola kašičice isprženog susama, dve grančice bosiljka, so i biber.

Zagrejte dve kašike vrelog ulja, dodajte kari u prahu i pržite pazeći da ne zagori. Dodajte 60 g brašna, mešajte 3 minuta, razredite sa 3 dl vode, kuvajte minut-dva, dodajte kefir, posolite i kuvajte uz stalno mešanje 15 minuta. Sklonite s ringle, sačekajte da se sasvim ohladi, dodajte preostala 2 dl kefira koji ste najmanje 60 minuta čuvali u frižideru. Avokado oljuštite, iseckajte na kockice, prelijte limunovim sokom i ostavite sa strane. Mladi luk iseckajte i kratko propržite na 2 kašike vrelog ulja, posolite, dodajte pola kašičice susama i pržite minut-dva. Ohlađenu čorbu rasporedite u posude, u svaku stavite malo isprženog susama, u sredinu rasporedite kockice avokada, pobiberite, pospite iscepkanim listićima bosiljka i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa dinjom i đumbirom

Sa dinjom i đumbirom

08dinja.jpg

Za 4 osobe:
120 g krem sira, 2 limuna, 4 male dinje, 2 zelene papričice, kašičica "tabasko" sosa, komadić svežeg đumbira dužine 2 cm i so.

Dinjama odsecite vrh, uklonite semenke i izdubite ih, ali ostavite pola centrimetra pulpe. Izdubljene dinje stavite u frižider da se hlade. Ostatak pulpe izmiksajte, dodajte krem sir, sok od jednog limuna, kašičicu "tabasko" sosa i nastavite kratko da miksate da dobijete gust, homogen krem. Paprike očistite, iseckajte na trake, dodajte istrugani đumbir, dve-tri kriške preostalog limuna, posolite i promešajte. Ohlađene i izdubljene dinje napunite krem čorbom, odozgo rasporedite mešavinu paprike, đumbira i limuna i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gaspačo sa cveklom

Gaspačo sa cveklom

1.jpg

SASTOJCI:

* 700 g paradajza
* 300 g skuvane cvekle
* 1/2 krastavca
* 1 crvena paprika šilja
* 1 mali ljuti feferončić
* 2-3 čena belog luka
* 2 male ljutike - divlji luk
* desetak strukova peršuna
* 2-3 struka celera
* 25 ml jabukovog sirćeta
* 75 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* 200 ml vode
* po ukusu soli i bibera
* 3 parčeta bajatog hleba ( po vašem ukusu )

PRIPREMA:

1. Cveklu skuvati, ohladiti i oljuštiti. Svo povrće dobro oprati i iseći na sitnije komade, peršun ne morate da sečete i dodati cveklu koju ste isekli na komadiće.

2. U blender staviti pola količine povrća uz mali dodatak vode i izmrviti svo povrće, tako uraditi i sa drugim delom povrća i dodati
ulje i sirće. Hleb dodajte kad vi hoćete, u prvoj ili drugoj etapi. Ako vam je blender dovoljno veliki
možete povrće smrviti sve odjednom.

3. Tečnost koju ste dobili procediti kroz cediljku sa najfinijim rupicama dok ne ostane samo pulpa.

4. Sipati u bokal ili veću posudu, dobro ohladiti i poslužiti tako što ćete u svaku čašu ili šolju sipati gaspačo preko staviti kašiku gustog jogurta i posuti sa prepečenim kockicama hleba.

5. Drugi način je da u blender stavite cveklu i paradajz i dobro sameljite, dodajte ulje i sirće a ostalo povrće iseckajte na sitne kockice,dodati vodu paradajz i cveklu i svo povrće sipati u tu smesu. Posoliti i pobiberiti po ukusu, iseckati sitno peršun, ostaviti da se dobro ohladi i poslužiti.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SEVILjSKI GASPAĆO

SEVILjSKI GASPAĆO

zp-Seviljski-gaspaco-copy.jpg

Potrebno je: 8 zrelih paradajza, čen belog luka, 2 zelene paprike, veće parče hleba natopljeno vodom, 1 dl maslinovog ulja, vinsko sirće, voda, so.

Priprema:
Krupno iseći paradajz i papriku i izmiksati zajedno sa hlebom, belim lukom i malo vode i sirćeta.
Procediti masu kroz sito i začiniti po ukusu. Dodati sirćeta i vode koliko je potrebno da čorba rezi.
Dobro rashladiti i služiti garnirano seckanim paprikama, barenim jajima, seckanim lukom, krastavcem ili bilo čim drugim, po želji.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Supa od dinje i bosiljka

SUPA OD DINJE I BOSILJKA

1.jpg

POTREBNO JE

1 dinja, kašičica soli, 2 kašičice iseckanog bosiljka, 2 kašičice sitno izmrvljenog bibera, šolja svetlog kokosovog mleka, šolja soka od zelenog limuna

PRIPREMA

Dinju isecite na fine kockice, namirnice sipajte u blender, izpasirajte. Probajte, posolite po ukusu, dodajte sok od zelenog limuna. Ohladite sat vremena pre serviranja.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Avokado - krastavac čorba

AVOKADO - KRASTAVAC ČORBA

1.jpg

POTREBNO JE
1 neoljušteni krastavac, 1 očišćen avokado, pola kašičice soli, isto toliko šećera i sopk od zelenog limuna, malo bibera

PRIPREMA

Sve namirnice stavite u blender i miksirajte dok masa ne postane ujednačena, bez krupnih delova. Sipajte so, biber, sok po ukusu. Ohladite u frižideri.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa krastavcem i sirom

Sa krastavcem i sirom

1.jpg

Za 4 osobe: dva-tri sveža krastavca u zavisnosti od veličine, 200 g mladog sira, kašičica karija u prahu, so, biber i malo vode ili hladnog mleka.

Krastavac oljuštite, iseckajte na kockice i izmiksajte zajedno sa mladim sirom. Dodajte hladnu vodu ili mleko da masa ne bi bila suviše gusta. Posolite, pobiberite i začinite karijem u prahu po ukusu. Dobijenu smesu sipajte u duboke čaše i do serviranja čuvajte u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Na provansalski način

Na provansalski način

1.jpg

Za 4 osobe: 2 paradajza, tri struka mladog luka, grančica celera, 250 g kukuruza iz konzerve, 1 l paradajz soka, limun, 4 listića bosiljka, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber i 2 kriške hleba.

Hleb izmrvite i izmiksajte zajedno sa paradajz sokom, maslinovim uljem, limunovim sokom i nekoliko listića bosiljka. Posolite, pobiberite i ostavite da odstoji u frižideru. Paradajz isecite na kockice, grančice celera i strukove mladog luka iseckajte na kolutiće, pa sve zajedno pomešajte sa oceđenim kukuruzom iz konzerve. Ohlađeni gaspačo rasporedite u staklene posude i ukrasite mešavinom iseckanog povrća i listićima bosiljka.

(Novosti)
 
Natrag
Top