Hi-Fi zvuk na stari način-elektronske cevi !

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
18
Ne mislite valjda da su rok muzičari naivni kada uporno ,a mislim na one vrhunske, koriste cevne pojačivače.Mnogo priča i diskusija je bilo na temu koja je tehnologija bolja za dobijanje kvalitetnog zvuka.Pristalice cevnih pojačivača tvrde da oni imaju najtopliji zvuk,a nesporna činjenica je da je poseban doživljaj IZGRADITI SAM jedan takav uredjaj.Možda mogu da pomognem mladjim posetiocima foruma,kojima je postojanje amaterizma u elektronici nepoznata kategorija.
Ukoliko postoji interesovanje postaviću jednu shemu pojačivača od 25w sa 2xEL34 elektronkama ,a
naravno,pomoći ću i savetima...
Javite se,recite šta mislite o ovom predlogu
POGLEDAJ FOTO NA 3. strani
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Predlog je odličan samo nije za mene pošto ne znam ništa o elektrotehnici.
Ono zašto pišem na ovu temu je to što bih iskazao neko svoje iskustvo sa lampama (ovde mislim na Hi-Fi uređaje).
Zvuk lampi je topliji , dinamika zvuka je veća , sve u svemu ako se usklade i harmonizuju komponente od lampi se može očekivati mnogo prirodniji i prijatniji zvuk nego od tranzistoraca . Ovo zavisi i od muzike koja se sluša, lampe su za džez, ozbiljnu muziku , klasik rok, ambijetalnu muziku ali i neke druge pravce World Music, Soul, Latino, Onaj ko sluša hevimetal , pank i Hip hop neka izbegava lampe.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
18
Potpuno se slažem sa Vama,dodao bih samo da ,ipak,nije potrebno neko preveliko iskustvo iz elektrotehnike.Ako saradjujete sa ljudima koji ne mistifikuju svoje (ne)znanje.Sećate li se časopisa SAM?
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Časops SAM je najbolji časopis koji je izlazio na ovim prostorima a vezano za samogradnju. Mene je tada najviše interesovao zbog serijala samogradnje zvučnika SBI ali i drugih zanimljivih stvari , šteta što danas nema takvih časopisa ili sajtova.
U svakom slučaju onaj ko je zainteresovan za lampu a ima neko predznanje iz elektronike on treba da iskoristi priliku i da napravi pojačivač (ispašće ga mnogostruko jeftinije nego da kupi).
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
18
Sheme izlaznog pojačivača i komandnog predpojačivača

Nadam se da Vaše mišljenje neće ostati usamljeno,a što se tiče SAMova,ako vam treba ,tražite,jer ko traži,DAĆE mu se,u elektronskom obliku !
Pozdrav

Dodato posle 23 Sati 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Kako vidim da postoji interesovanje u prilogu ćete naći sheme za visokokvalitetni pojačivač od 25w,
po kanalu.Ako je potreban savet ,javite sePicture.jpg
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruka
1
Ja neznam nista o proizvodnji cevi u Nishu ali sto imam nekih ruskih cevi.....puna fijoka....I hocu da ih se resim pa ako nekoga interesuju...
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
18
Da bi ih se oslobodio,napiši bar neki od tipova tih cevi i šta tražiš za njih,uzgred imaš li neko podnožje za te cevi?
 
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
5
Pozdrav svima.
Nov sam na ovom forumu, hteo bih da pohvalim temu jer svaki komentar je dobrodosao pogotovo meni jer sam pocetnik sa elektronskim cevima a hteo bih da napravim jedno za sebe.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
18
Kada rešiš ozbiljno da to radiš,javi se da dobiješ detaljnije instrukcije .Uskoro ću postaviti na forumu proračun za transormatore,kao i dimenzije
šasije koja je potrebna da se uradi, kao i njen finalni izgled.
 
Natrag
Top