Hvala puno, ušao sam u win7 ,ali još jedno pitanjce ....programe ne mogu da pokrenem sve mi pokazuju kao prečice...ima li tome rešenja ...u svakom slučaju Hvala.
Sve zavisi sta je razlog, moguce da vise ne postoji putanja do tih programa, moze biti infekcija USB shortcut virusom, ili moze biti da je u windowsu promenjeno da se precice otvaraju u explorer-u. Moze li neka slika problema? Da li je moguce pokrenuti programe sa originalne lokacije na kojoj su instalirani, recimo c:\program files\ime programa\ime.exe
Da li su samo programi precice ili recimo i folderi i fajlovi?
Ukoliko su programi bili instalirani na nekoj od drugih particija proverite da li je putanja do istih ista kao sto je bila ili je izmenjena, recimo D:\Programi\program.exe, moze se proveriti desnim klikom na precicu do programa. Ako je dodat novi hdd, ili je izmenjena konfiguracija moguce je da je promenjena i slovna oznaka diska pa je sada recimo F: na primer. To se lako moze srediti iz windows disk managmenta. Na windows 7 i novijim OS slovne oznake su jedinstvene unutar tog operativnog sistema, dok recimo XP vidi slovne oznake onako kako ih je drugi Xp napravio.
Ukoliko su fajlovi sakriveni zbog usb shortcut virusa, to znaci da su promenjeni atributi fajlova, ali fajlovi i dalje postoje, i trebalo bi prvi ukloniti virus, a zatim vratiti atribute sa sledecom komandom:
Kod:
attrib -h -r -s /s /d D:\*.*
Gde ovo D: menjamo sa slovnom oznakom diska. Za sistemsku particiju to je moguce uraditi sa recimo drugog sistema, ali imajte na umu da ce menjanje atributa za sve fajlove sistemske particije trajati mnogo dugo, i da ce nakon toga svi sistemski fajlovi biti vidljivi.
Umesto toga lakse je to uraditi samo za foldere u kojima se nalaze bitni fajlovi i zatim reinstalirati sistem.
Primer:
Kod:
]attrib -h -r -s /s /d D:\Downloads\moji fajlovi\*.*
Menja atribute u folderu D:\Downloads\moji fajlovi\
Za resetovanje pogresne asocijacije fajlova pokusajte nesto od ovoga:
Kod:
https://www.sevenforums.com/tutorials/2630-default-programs-set-programs-default-associations.html
https://www.winhelponline.com/blog/file-asso-fixes-for-windows-7/
Ako je nesto drugo u pitanju, ili ako niste sigurni da li je nesto od ovoga problem, NE POKUSAVAJTE nista od ovoga. Cisto sam napisao informativno neke od mogucnosti za ponasanje slicno opisanom i moguca resenja. To ne znaci da je bilo sta od toga problem koji imate.
Za dijagnozu problema, prvo nam treba vise informacija.