Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

  • ATI

    Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

    Votes: 79 54,1%

  • Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
27.07.2012
Poruka
107
pitanje

[h=1]USB 2.0 HUB(7xusb) - NOVI MODEL SA PODRSKOM I SKLOPKAMA-jer ima on napajanje[/h]
 
Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
maticna je asus k8vvm890.sa dva sata prikljucka.bilo je ukljuceno,sad sam vratio na default,i pri paljenju obavezno moram pritisnuti F1.sutra cu opet po biosu cackati nebili uspio,sad nemam ni zivaca vise.
 
Član
Učlanjen(a)
16.06.2012
Poruka
5
PC konfiguracije, pomoc ako moze :)

Pozdrav,
Bavim se 3D modeliranjem masinskih elemenata, masina i enterijera. Radim u programima kao sto su Inventor, SolidWorks, 3DsMax,Alias.
Zelim da kupim novi kompjuter, jer sa sadasnjim ne mogu da izvrsim kvalitetno i brzo renderovanje. (Dell Inspiron 17R N7010)

Cilj mi je da mogu uraditi fotorealsiticno renderovanje. Budzet mi je 2000 evra, ali se ne razumem toliko u PC konfiguracije.
Najveci problem mi je sto nalacem na razlicita misljenja citajuci forume.
Prvo oko cega se dvoumim je graficka kartica. Koliko je i da li je ona bitna za rendereovanje - (dobijanje kvalitetnih textura) neko kaze da je za 3D renderovanje graficka veoma bitna neko kaze da nije.
Posto pare nisu male, nisam u mogucnosti da se zalecem, i kupim prvo sto mi padne pod ruku.
Sve u svemu , ne zelim da dam za nesto sto necu koristiti 100% njegovih mogucnosti niti nesto sto mi nece vrsiti posao.
Pa bih vas zamolio da mi date vase misljenje, i konnfiguraciju za koju mislite da bi mi vrsila posao. Imajte na umu da sa hardware nimalo ne poznajem. Tako da bi mi najvise pomoglo kad bi mi sastavili konfiguraciju. Hvala najlepse
 
Član
Učlanjen(a)
15.06.2010
Poruka
12
molim pomoc oko ram memorije?

ploca mi je asus p4s-x 2.4 procesor i imam dva slota ddr1 i tu mi je po 256mb. procitao sam da mi ploca podrzava do 2gb.
kupio sam ovo DDR1 RAM MEMORIJA KINGSTON - 1Gb Memory Speed 266MHz Error Checking ECC Memory Standard DDR266/PC2100
i kad je ubacim nista se ne desava komp radi al crn ekran.kad svoje vratim od po 256 radi ponovo sve.
pomozite mi oko ovoga?
zahvaljujem unaprijed[TABLE="width: 216"]
[TR]

[TD][/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]

[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="width: 216"]
[TR]

[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]

[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Zbuna je u napisanom. ATA bi trebalo da je paralelni, stari način povezivanja, ( ATA,PATA ). Povezuje se širokim tankim kablim sa mnoštvom tankih žica.
SATA disk je serial povezuje se kablom koji je obično crven i sličniji je običnom kablu, jednostavnoj žici, sa priključcima koji su "formata" usb priključaka, naravno razlikuju se u toliko da nema šanse da pogrešiš i uključiš bilo koji od ovih kablova u neodgovarajući konektor osim primenom gole fizičke sile koja svakako prouzrokuje oštećenja.
Prvo moraš odgovarajuće povezati disk.
Treba ući u bios i pronači deo koji se odnosi na SATA kontrolere i samo ih dozvoliti. Moguće je da je sata kontroler prebačen na IDE i bilo bi verovatno najuputnije da tu opciju postaviš na auto ako postoji.
Ovo su sve načelne stvari. Pravo uputstvo korak po korak možemo dati samo ako tačno znamo model matične ploče. Ajde prvo pošalji naziv modela i proizvođača pa će se naći rešenje.
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Ako nema napajanje beži od toga. Hub koji ima sedam prikljčaka i nema sopstveno napajanje nemože iz jednog USB konektora dobaviti dovoljno energije za sedam prikljčenih uređaja. Mnogo važniji problem je tvoja namera da povežeš više od dva uređaja na jedan USB konektor na računaru putem HUB - a. Više od dva uređaja koji traže dobar protok podataka istovremeno ( HDD, FLASH, SD kartice) biće izvor frustracije u radu - pošto će na sve njih podaci ići i vraćati se brzinom koju samo puž golać može smatrati za veliku ili optimalnu.
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Ja bih samo načelno - o pravcu u kome treba ići. Neke zakonitosti svakako stoje. Procesor rendera sam fajl. Grafika rendera prikaz na monitoru. Važno je i jedno i drugo. Da brzo i kvalitetno izrenderuje fajl moraš imati jak i brz procesor, za koji su programi optimizovani u smislu instrukcija. Bez trunke dvoumljenja to je svakako intel i to core i7 od srednjeg radnog takta pa na više. Da bi njega iskoristio kako treba moraš što više isključiti hard disk iz procesa rendera. To znači što više rama da se fajl koji renderaš sa sve programima može smestiti u njega, kako se ništa nebi premeštalo na hard disk. RAM mora biti najbrži koji procesor podržava, brendiran, i treba ga barem 16 GB. Ploča koja to može da podrži samo od brend proizvođača i to iz gornje klase. HDD barem 2 komada od jednog TB. E sad grafika. Ako se iole koriste adobe programi treba da bude N Vidia zbog Cuda hardverske podrške koja je ključni faktor u brzom renderu prikaza na monitoru u realnom vremenu. Svakako bilo bi poželjno da ima 256 magistralu i obavezno 2 GB rama na sebi. I naravno nema ti posla bez dobrog monitora naprosto moraš videti kako priliči ono što radiš. Eto starta za malu konsultaciju sa forumašima - mislim da se u okviru budžeta može napraviti baš dobra mašina.
 
Član
Učlanjen(a)
29.11.2009
Poruka
163
ne znam kad su uveli ovo pravilo da samo ja mogu (uploader) da skinem sa "fileserve",mozda zato sto sam "free user", ne znam kako da ti posaljem ima oko 600mb ako imas neku ideju reci odnosno napisi!:fool:
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2013
Poruka
35
Lezi li ventilator dobro na njemu?Otvori komp upali ga i ventilator pritisni prstom ka procesoru,pa vidi kakvo je stanje da li i tad temperatura skace.
 
Natrag
Top