Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Nisam bas neki vernik i ne idem u crkvu tako da ne poznajem dosta pravoslavnih obicaja , ali danas sam prolazila pored groblja i videla 2 zene i 1 coveka kako hodaju i posipaju sol na svaki grob rukom i pricaju(recituju) nesto...moze li neko da mi objasni o cemu se tu radi, da li je u pitanju neka vrsta magije ili verski obicaj?
A odkud znaš da je u pitanju so ? Ljudi imaju običaj da bacaju herbicide za korov i uzgred da pevuše dok rade...
A zašto? Mora biti neki razlog i smisao tog običaja?
U Katoličkoj Crkvi toga nema, osim u Meksiku. Dođe cijeli orkestar na grob i sviraju veselo, ali ne baš na sahranu nego na Sve Svete ili Dušni dan. Iako je prilično neobično, jedna Meksikanka mi je pričala da se vesele i slave što je pokojnik već u nebu i uživa Boga. Dakle, ne plače se, nego se slavi uskrsnuće od mrtvih.
Pravi smisao tog običaja ne znam ali predpostavljam da je to krenulo davno od nekog jakog domaćina i onda su i ostali nastavili da slede taj običaj kao domaćini da ugoste ljude pa iako su došli na sahranu. Što se tiče pevanja na sahrani to ponekad dolazi spontano kad popiju malo više pa zaborave da su na sahrani. Imao sam prilike da vidim i to što smatram incidentom.