- Učlanjen(a)
- 24.02.2010
- Poruka
- 2.775
Prvo lepo je što si se uključio u diskusiju...Drugo, da se razumemo, ne omalovažavam tvoj rad, niti imam takvu nameru, jer za to sigurno treba puno truda i znanja...samo kažem da mi je teško da poverujem, da se sve te slučajnosti mogu proračunati..Da je život takav, da lagodno možemo njime rukovoditi kako mi želimo, sve bi drugačije bilo..Mi i sada rukovodimo svojim životom, ali ne u potpunosti upravo zbog tih ''nepredviđenih situacija'' koje nas mogu obrnuti naglavačke u jednoj sekundi.@dumspirospero : Potpuno si u pravu! Život je sačinjen od niza neprekidnih raskrsnica sačinjenih od izbora, a
saobraćaj usmeravaju isključivo naše odluke, to ne sporim. Hoću samo da utvrdimo jesam li u pravu kada kažem
da nam brojevi, počevši od datuma začeća i rođenja, pokazuju kakve su nam alternative,
na svakoj mogućoj raskrsnici (svakog odabranog dana) daju nam sliku onoga što može uslediti, ili nas očekuje,
a onda je akcija na nama, hoćemo li krenuti ka tom ili nekom drugom mogućem događaju.
U programerskom žargonu to su tzv. petlje. (if x=1 then go to 10...).
Joj kako bi ja sad voleo da Vam ovde uradim copy paste svega što mi je u glavi, ili da znam poput
Silve da komuniciram univerzalnim umom, ovako, bojim se,
nemamo dovoljno vremena za sve što želim da Vam kažem,
dokažem, ili ako dozvolite, naučim. Jer dok nisam počeo da verujem i pratim predviđanja brojeva
i izbegavam na taj način neke nesrećne slučajeve, nisam uspeo da se organizujem
u životu tako dobro da me ne boli glava zbog nepotrebnih sitnica koje je moguće zameniti boljim izborom.
-Citat Branimira Džonija Štulića : "Prokleta mogućnost izbora mora da postoji...".
E sad, bi se moglo naslututi da ja možda verujem u sudbinu...Pa delimično...Nešto ima.....
Ja sam negde opisala jednu od mojih (a imam ih više), ''nesrećnih slučajnosti'', pa mi je prosto glupo da se ponavljam...Ali evo ukratko...Šta ako čovek mora da ide tim putem za koji znamo da možda i nije dobar za nas...Recimo svakodnevno ideš istom trasom na posao i shvatiš da te na tom putu očekuje nešto neprijatno...Šta onda? Da napustiš posao, jer te tu nešto loše čeka?na svakoj mogućoj raskrsnici (svakog odabranog dana) daju nam sliku onoga što može uslediti, ili nas očekuje,
a onda je akcija na nama, hoćemo li krenuti ka tom ili nekom drugom mogućem događaju.
Meni i da je neko rekao da ću tu možda izgubiti život, ništa ne bi vredelo, jer ja moram ići tim putem, nemam alternativu...Znači, pitanje je proisteklo iz mog ličnog iskustva...
Imam još jedno pitanje...
Poznajem dva Dragana Nikitovića....Rođaci...Rođeni istog dana u isto vreme u istom mestu...E sad, možda je razlika između njihovih rođenja u 5 minuta, ali u knjigama piše isto vreme...
Da li to znači (a obzirom da proračun radiš na osnovu datuma rođenja) da oni imaju isti život...Kako tu vršiš preračun...
Matematički gledano, oni bi trebali imati isti tok života...Ali nije baš tako...Žive potpuno različito...i što se tiče uslova i svega ostalog...
Osim toga, možda je tih 5 minuta razlike u rođenju, koji nigde ne pišu, upravo prepreka za proračun...Znači, i da možeš da napraviš pravu računicu, nedostaju veredostojni inputi (opet one slučajnosti ).
E sad, smatram da ono što je bilo, možeš nekako proračunati, ali ono što će biti...moguće je da ponešto i možeš, ali mnogo toga i ne...upravo zbog tih nekih ''nesrećnih slučajnosti'' koje te teraju da nemaš izbora i pored nekog upozorenja...