Nešto sam razgovaro (tj. više sam slušao) druga koji je apsolvent na filozofiji i dokačili smo se teme Parmenidine teorije
nestandardne filozofije (mislim da je taj filozof bio u pitanju. Ja nisam filozof ali znam da udavim. Ako sam pogrešio molim da me ispravite). I ovaj redak što si napisao me je upravo podsetio na tu debatu (jednosmernu :- )
Неки мисле да та граница постоји и да преласком одлазите из једне у другу крајност а неки мисле да те границе нема. Ко је ту у праву? telephone
Recimo, jedan od primera nestandardne filozofije kaže da ako imamo jednu idealnu horizontalnu pravu sa jednom polaznom tačkom i kažemo da linija počinje da se prostire sa leve strane tačke u beskonačnost. U nekom trenutku linija će se pojaviti sa desne strane tačke i ući u nju. E sad, ja ne znam zašto sam ovo u opšte spomenuo, ali me je asociralo na mogućnost objašnjenja da je između genija i ludaka jedan korak.
Neki moj pokušaj da se izvučem iz sopstvene zamke bio bi da genijalnost već predstavlja ludost. Jer kada se pojavi jedan genijalan čovek međ ljude koji su prosečni, onda svi ti prosečni ljudi vide jednog genijalca kao ludaka (gle, monoži heksadeicamlne brojeva sa kubnim korenom od 23455 i te fore
). Jer i za genijalca i za ludaka postoji jedna činjenica koja je ista kod ove dve ‚‚struje", a to je limit ne postoji. Ali su drugačiji putevi po kojima se te ‚‚genijalne ludosti" odvijaju. U istoriji civilizacije postoje primeri kada su genijalni ljudi postali ludaci. Ja znam za primer jednog kompozitora koji istraživao idealnu harmu, spektar tonova i skala koji prožima ceo svet, vibraciju kao univerzalija sveg prisutnog. Duhovnjaci i mistici bi rekli traži Istinu ili Izvor.
U jednom trenutku, čovek je rekao ja sam u spirali, i to je bilo poslednje što je rekao.
Nisam isključiv da genijalnost prelazi u ludost, al sada mene zanima da li ludost može preći u genijalnost. Ili su genijalnost i ludost isti novčić samo su u pitanju druge strane??? (tnnn tnnn tnnn -ona spuki muzika iz zone sumraka, malo da zamastim priču
)