TO ME JE PROSLAVILO: NENAD MILOSAVLjEVIĆ - NEŠA GALIJA
[FONT="]TO ME JE PROSLAVILO: NENAD MILOSAVLjEVIĆ - NEŠA GALIJA [/FONT]
[FONT="]Sanjali smo po zadatku [/FONT]
[FONT="]Krajem sedamdesetih godina prošlog veka rok grupa sa Nišave često je dobijala narudžbine od domova kulture. Jedna takva je bila da povodom Titovog dolaska u Niš smisle pesmu za učesnike radne akcije. Maršal nije došao, ali pesma je ostala. Kad joj je Nešin stariji brat Predrag promenio tekst postala je hit. Za sva vremena [/FONT]
[FONT="]
[/FONT]
[FONT="]
Grupa “Galija” je osnovana 1976. godine iz potrebe za jednom pozorišnom predstavom, ali tada još nije imala ime. Posle druge reprize predstave odlučili smo da nastavimo da se zezamo i sviramo, i nije nam padalo na pamet da ozbiljnije razmišljamo o grupi. Ta zabava nam je trošila više od 80 odsto dnevnog vremena u šta ne računam studije i školovanja. Tek kada je 1977. godine, bez našeg znanja, Dom kulture u Nišu poslao naše snimke ljudima koji organizuju Zaječarsku gitarijadu, mi smo morali da damo ime grupe, kako bismo učestvovali. Kada smo 1978. godine pobedili na Zaječarskoj gitarijadi, zaređali smo sa nastupima na još tri jaka festivala. To su bili rok i festivali zabavne muzike koji su imali i večeri slobodne forme, na kojima su učesnici dobijali priliku da se pojave na televiziji. [/FONT]
[FONT="]
U tom nekom sazvežđu, maja 1978. godine, pojavili smo se mi, “Rani mraz” i “Atomsko sklonište”. Nakon tri pojavljivanja na tri festivala, Gitarijadi, Subotičkom i Bum festivalu, i našeg prvog pojavljivanja na televiziji, grupa “Galija” je postala popularna. Zahvaljujući nastupima na tim festivalima, dobili smo poziv da snimimo album za PGP RTS. Album je rađen krajem 1978. i početkom 1979. godine, a pojavio se u prodaji jula iste godine. Dosta je trapavo rađen sa producentom koji se bavio džez muzikom, a ni mi nismo tada bili neki svirači, niti smo imali iskustva sa radom u velikom studiju.[/FONT]
[FONT="]
Iskreni i drski stihovi[/FONT]
[FONT="]
Već na drugom albumu smo se poprilično potrudili jer smo imali sreće da sarađujemo sa Zlatkom Manojlovićem. Taj album je bio bolji produkcijski, ali kreativno slabiji od prvog. Treći album, koji se zvao “Ipak verujem u sebe”, dosta je dobro rađen i na njemu je bila hit pesma “Još uvek sanjam”. Inače, kad smo snimali taj album, grupi se pridružio Bratislav Radulović koji je dobro svirao. Za klavijaturama je bio Dragan Miloradović. Rastao sam sa Radulovićem koji je išao u muzičku školu, Miloradović je svirao na klaviru u Milozvučnoj radionici, ali je bio moj komšija. Dobro smo se poznavali. Ranije sam silnu energiju trošio objašnjavajući šta hoću, a oni su imali dovoljno strpljenja da uđu u tu nit koju sam ja pokušavao da stvorim. [/FONT]
[FONT="]
Pesma “Još uvek sanjam” je, zapravo, nastala mnogo ranije od svih pesama, negde 1979. U ono vreme smo vrlo često imali zadatke koji su nam davali domovi kulture. Jedan od tih zadataka je bio da moram da smislim pesmu za radne akcije. Tito je trebalo da dođe u Niš, a ta pesma je trebalo da se izvodi pred učesnicima radne akcije koje je on trebalo da poseti. Pesma je imala sasvim drugačiji tekst, zvučala je ruski i imala je neku himničnost u sebi. Nažalost, Tito nije došao ali mi smo ipak odsvirali tu pesmu akcijašima. I ona je ostala onako po strani. Kada sam radio treći album, izvukao sam je iz fioke, jer je imala odličnu muziku ali glup tekst. Onda je moj brat Predrag Milosavljević, koji je bio u grupi, seo i napisao tekst za pesmu “Još uvek sanjam”. Ta 1979. godina bila je veoma bitna u njegovom ljubavnom životu. Tekst je neverovatno iskren i strašno mi se svideo. [/FONT]
[FONT="]
[/FONT]
[FONT="]
Kao mlad muzičar svirao je na mnogim rok festivalima[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]
Ali, mislim da postoji i druga strana priče. Moj brat je stariji od mene i zbog nekog mog prošlog života, on je vrlo često bdeo nada mnom, stalno je imao neki zaštitnički odnos. Pogotovo kada je majka preminula, on je bio jedini koji je vodio računa o meni. A u to vreme sam imao prvi kontakt sa tim nekim svojim velikim ljubavima, i pesma je nastala, verovatno, tako što je on gledao sa strane šta se meni dešava. Napisao je ono što bih ja želeo da kažem.[/FONT]
[FONT="]
Zaživela je na čudan način, nije se odmah svidela članovima benda, jer je odudarala od svih. Retko ko se pre Pece usudio da kaže nešto tako iskreno i drsko, kao što je stih “Još uvek ih pamtim po nekim ljudima, po mestima i čvrstim grudima”.[/FONT]
[FONT="]
Nismo slutili da pesma može da bude toliki hit, bila je u drugom planu. A album sa tom pesmom prodat je u preko 100.000 primeraka za PGP RTS. Sa njime smo ušli u prvu “b” ligu rok muzike. Nismo bili značajni kao “Smak” ili “Bijelo dugme”, ali smo dobro prolazili. Jako sam ponosan kao koautor pesme “Još uvek sanjam” jer smo joj udahnuli život i trajaće i posle nas, sigurno. [/FONT]
[FONT="]
U tom trenutku smo krenuli da sviramo mnogo više, imali smo stotinak koncerata godišnje. Svaki grad je organizovao koncert, bilo je to zlatno vreme roka. Sa pesmom “Još uvek sanjam” mi smo osvojili Bosnu i Hercegovinu, dva puta godišnje smo svirali u Skenderiji u Sarajevu. Svake godine posle te pesme. A sa njom smo osvojili i Beograd. Jer, kad je postala popularna, mi smo došli da sviramo u čuvenom “Doku”. Dule Pančić, koji je organizovao koncert, zvao nas je da pita da li bismo mogli da organizujemo dva koncerta jer je prvi bio rasprodat. Nismo mogli, jer smo sledeći dan već bili u drugom gradu.[/FONT]
[FONT="]
Nezaboravna Makarska[/FONT]
[FONT="]
Neša sa suprugom Stanislavom, ćerkom Janom i sinovima Žarkom i Lukom[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]Ipak, bilo nam je sve to sumnjivo, nismo verovali da je koncert baš rasprodat i da nas toliko traže. Međutim, kada smo stigli u Beograd, shvatili smo koliko je priča ozbiljna. Uhvatila nas je panika. Elem, tada smo još živeli kao porodica i naše devojke i žene su išle sa nama na koncerte. One su dolazile pre nas u gradove u kojima smo nastupali i sređivale su binu. Dule Pančić je govorio “prvo stižu Galijine žene”. Dva sata nakon njih stizali smo mi i postavljali elektroniku. Sećam se da su u Beogradu poređale stotine sveća na binu, a iznad su povezale neku ribarsku mrežu, što je delovalo mistično i neobično. Koncert smo otvorili pesmom “Put” jer se tada već videlo da je zemlja u silaznoj putanji, a u Jugoslaviji je rastao pesimizam. Ta pesma je bila neka vrsta predskazanja. [/FONT]
[FONT="]Sećam se, otvaraju se zavese, gori stotine sveća, puštaju suvi led a ljudi stoje jedan drugom na glavi. Bio je to briljantan koncert, a pesmu “Još uvek sanjam” smo pevali nekoliko puta. Publika je reagovala fantastično, jer pesma ima vrlo eksplozivan refren. Nisu nam ni dali da je pevamo, jer kako krenemo prve stihove, tako publika počne da peva i ne staje.[/FONT]
[FONT="]Bili smo izuzetno popularni kod devojaka, ne onako kao Čola ili “Plavi orkestar”, ali dovoljno su nam često prilazile. Čuvena je izreka “seks, droga i rokenrol”, mada kod nas droge nije bilo. Ali žena jeste, itekako. Bilo je ponekad i bacanja donjeg rublja na binu, pa kome padne taj deo odeće, on nadrlja od ostalih članova ekipe. Zezaju ga dok ne poludi. Danas bismo mogli da napravimo dobru kolekciju donjeg rublja, ali smo to morali da sklanjamo zbog naših devojaka i žena koje su bile prilično ljubomorne. [/FONT]
[FONT="]Najlepši susreti sa publikom zabeleženi su u Makarskoj, jer smo tamo svirali svake godine po mesec-dva tokom leta. Imali smo prilike da se više družimo sa ljudima koji su dolazili na nastupe. U Makarskoj su nam uglavnom prilazile intelektualke koje su želele da pričaju, a bilo je i velikih ljubavi. Nije bilo kao kod drugih popularnih muzičara, jedna žena za jednu noć.[/FONT]
[FONT="]Popularnost svakom prija. Pogotovo kada si u početnoj fazi. Ona ti daje hrabrost da povučeš potez koji možda i ne bi u normalnom životu. Daje ti i mogućnost da od nekih stvari koje su nebitne imaš korist. Na primer, kad vadim ličnu kartu nisam morao da čekam red, što mi je dobro došlo. Ali postoje i one lošije strane popularnosti, kao što je razgovor sa osobom sa kojom ne želiš da pričaš. Jer ako si dobar, umeju da te smaraju, a ako si grub, ne valja po tebe.[/FONT]
[FONT="]
Priredila Lj. Z. TOMIĆ
Ilustrovana Politika
[/FONT]