Zanimljivo tumačenje podsvesnog i nesvesnog . Znači razlika je u stepenu potisnutosti . Zapravo podsvesne sadržaje možemo pod određenim okolnostima reprodukovati a nesvesne ne možemo nikako, jer su dubinski. E sad ne bih se puno bavio nekim drugim autorima ( i istočnjačkom filozofijom) koji su više detaljisali odnosom svesti podsvesti nesvesti , samo ću navesti jedno drugo tumačenje svest nesvest. Nesvest je fizičko stanje organizma (tj. kada organizam nema svesti) . Tu se pre svega misli kada je čovek u snu, pod dubokom hipnozom , komi ili kad je mrtav. Uzgred i životinje (više vrste) imaju svest , one opažaju, prepoznaju stvari u okolini i reaguju na njih.
Frojd relativno brzo odustaje od pojma nesvest i sve potisnute sadržaje i mehanizme koji nisu svesni naziva podsvesnim i ona obuhvataju i nesvesna stanja (kada čovek spava, ili je u komi , u dubokoj hipnozi, kad je mrtav :lol: ha . ha ).
Ono gde se slažemo je da je Frojd utvrdio da je podsvesni deo čovekove ličnosti dominantan u psihičkim procesima (i životu).No on potpuno ne odbacuje svesni deo ličnosti samo njenu ulogu minimizira u odnosu na tadašnja shvatanja. Moje mišljenje je da je tu potpuno u pravu. Jer činjenica da mi ne znamo kako funkcioniše mozak, mislim na psihičke procese koji se u njemu odvijaju, već se oslanjamo na Frojdov , Jungov model itd. govori o tome da su ti procesi podsvesni (nedostupni su svesti). Jedino što možemo uraditi da bi doprli do njih, je tumačenje njihovih manifestacija, upravo ono što su radili psihoanalitičari.