To sve što spominješ u vezi fleševa sa lažnim kapacitetima je u redu. Ali ne verujem da je to ovde slučaj.
Naime, da je to takav fleš, tada bi on pravio probleme i pri formatiranju na fat32/exfat fajlsisteme. TheMile66 nije uopšte spominjao nikakve probleme pri formatiranju u fat32/exfat, niti je spomenuo da je kao krajnji rezultat smanjen kapacitet fleša. Meni se i dalje čini da je tu neki drugi problem (win ?).
Uostalom, ako postoji sumnja da je to neki od fake flash-eva, može ga proveriti sa h2testw [1] ili sa f3 [2] u zavisnosti kojim će os-om proveravati. Pošto i dalje sumnjam na win, ja bih ga testirao sa f3 u linux-u.
[1]
Kod:
https://www.heise.de/download/product/h2testw-50539
[2]
Kod:
http://oss.digirati.com.br/f3/
To je cest problem, iako deluje nelogicno, razlog je u razlici prilikom formatiranja u fat32/exfat i NTFS.
Moze se testirati ovim programa, koje sam i ja predlozio, mada moze recimo i samo da se napuni usb, i pokazace korupciju fajlova i u dosta slucajeva, Flash se zakljuca. Na novijim varijantama falsifikovanih usb flash, pisanje fajlova ce se zavrsiti, jer controller, prepisuje podatke preko postojecih, pa tako stvara privid napisane velicine na tom laznom usb. Naravno upisani podaci ce biti neupotrebljivi i nepotpuni.
Ja sam prilicno siguran da je to u pitanju, mada naravno postoji mogucnost da je neki problem u Windows-u, zato sam u prvom odgovoru i predlozio da se proba usb na drugom racunaru i u drugom da se testira uredjaj.
Ukoliko je u pitanju fake drive onda je jedina mogucnost da se sa chipgenius ocita kontroler i memorijski chip, nadje odgovarajuci firmware na linkovima koje sam stavio u prethodnom postu, i flashuje drive sa originalnom velicinom.
Samo da dodam, kod tih laznih usb, se ne smanji prostor prilikom formatiranja, tek posle flesovanja, prikazivace stvranu velicinu memorijskog cipa ili cipova. Obicno mogu da se prepoznaju tako sto pokazuju nerealne velicine recimo okrugko 16GB umesto 14,5GB ili vec koliko je prosek, pa i to moze pomoci u prepoznavanju.