Fluidterm cevi

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Fluidterm cevi​




Fluidterm cevi su predviđene za instalacije za toplu i hladnu vodu. Pored ovoga mogu se koristiti i u instalacijama za navodnjavanje bašti, razvod vazduha pod pritiskom, vakuum instalacija, za transport nafte i za podno grejanje.

01-Fluidterm.jpg





Od dobrih osobina fluoterm cevi mogu se nabrojate: Nema korozije, glatke površine sprečavaju stvaranje kamenca, mala kondenzacija što je karakteristika metalne instalacije, otprnost na mraz, niska težina i dr.

02-Fluidterm.jpg





Za spajanje fluoterm cevi i raznih delova fluoterm sistema (nastavci, ventili...) biće vam neophodna varilica za ove cevi koju neki nazivaju još i pegla.

03-Fluidterm.jpg





Pored varilice dobro će Vam doći i specijalna klešta za sečenje plastičnih cevi. Ukoliko nemate pri ruci ovakav alat, koji je nadasve koristan, posao oko sečenja cevi možete da završite i bonsekom.

04-Fluidterm.jpg





Pošto ste u glavi osmislili instalaciju koja Vam odgovara valja krenuti u njenu realizaciju. Najpre odmeriti potrebnu dužinu cevi, obeležiti mesto sečenja i...

05-Fluidterm.jpg





Iz nekoliko poteza kleštima preseći cev.

06-Fluidterm.jpg





Rez mora da bude pod pravim uglom na osu cevi. Ovo je bitno da bi spoj bio valjan i siguran u smislu curenja vode.

07-Fluidterm.jpg





Kada je parče cevi odsečeno vreme je za spajanje. Po uključenju varilice u struju zasvetliće crvena lampica (ili dve, zavisno od modela). Pre nego što počnete sa grejanjem spojeva morate sačekati da se te lampice ugase. Tek onda možete pristupiti grejanju spoja.

08-Fluidterm.jpg






Cev i fiting se istovremeno utiskuju u odgovarajuće teflonizirane umetke

09-Fluidterm.jpg






I to tako da dođu do graničnika na umetcima

10-Fluidterm.jpg





Nakon isteka vremena za zagrevanje, zagrejanu cev i fiting svući sa varilice i odmah utisnuti jedan u drugi.

11-Fluidterm.jpg






Cev treba uvući do graničnika u fitingu.

12-Fluidterm.jpg





I to je generalno to. Nekih specijalnih napomena nema, osim da obratite pažnju na strelicu na ventilu. Ona pokazuje smer toka vode i to se mora imati na umu prilikom montaže ventila.

13-Fluidterm.jpg






Takođe treba pažljivo rukovati sa varilicom jer njena temperatura je oko 250 stepeni celzijusovih i opekotine su veoma bolne. Preporuka je raditi sa zaštitnim rukavicama.

14-Fluidterm.jpg




Izvor:
Kod:
 mojaradionica.com
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2
Sve je ovo dobro ali postoji i hladni nacin spajanja vodovodnih instalacija, lepljenjem. Naravno i cevi i svi ostali elementi su kao i kod pomenutog nacina plasticni. Ova varijanta nije nista skuplja od pomenute ali vam ne treba "pegla" vec samo bocica odgovarajuceg lepka koji kosta 360 din. Ja sam sve prvi put radio potpuno sam i nigde nista nije procurelo a zavrseno je za par sati. Zainteresovani mi se mogu obratiti meilom kako ne bih reklamirao proizvodjaca a ako se post objavi postavicu i slike.
 
Natrag
Top