Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Fluidterm cevi

  • Začetnik teme Mr.Daky
  • Datum pokretanja
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Fluidterm cevi​
Fluidterm cevi su predviđene za instalacije za toplu i hladnu vodu. Pored ovoga mogu se koristiti i u instalacijama za navodnjavanje bašti, razvod vazduha pod pritiskom, vakuum instalacija, za transport nafte i za podno grejanje.


Od dobrih osobina fluoterm cevi mogu se nabrojate: Nema korozije, glatke površine sprečavaju stvaranje kamenca, mala kondenzacija što je karakteristika metalne instalacije, otprnost na mraz, niska težina i dr.


Za spajanje fluoterm cevi i raznih delova fluoterm sistema (nastavci, ventili...) biće vam neophodna varilica za ove cevi koju neki nazivaju još i pegla.


Pored varilice dobro će Vam doći i specijalna klešta za sečenje plastičnih cevi. Ukoliko nemate pri ruci ovakav alat, koji je nadasve koristan, posao oko sečenja cevi možete da završite i bonsekom.


Pošto ste u glavi osmislili instalaciju koja Vam odgovara valja krenuti u njenu realizaciju. Najpre odmeriti potrebnu dužinu cevi, obeležiti mesto sečenja i...


Iz nekoliko poteza kleštima preseći cev.


Rez mora da bude pod pravim uglom na osu cevi. Ovo je bitno da bi spoj bio valjan i siguran u smislu curenja vode.


Kada je parče cevi odsečeno vreme je za spajanje. Po uključenju varilice u struju zasvetliće crvena lampica (ili dve, zavisno od modela). Pre nego što počnete sa grejanjem spojeva morate sačekati da se te lampice ugase. Tek onda možete pristupiti grejanju spoja.Cev i fiting se istovremeno utiskuju u odgovarajuće teflonizirane umetkeI to tako da dođu do graničnika na umetcima


Nakon isteka vremena za zagrevanje, zagrejanu cev i fiting svući sa varilice i odmah utisnuti jedan u drugi.Cev treba uvući do graničnika u fitingu.


I to je generalno to. Nekih specijalnih napomena nema, osim da obratite pažnju na strelicu na ventilu. Ona pokazuje smer toka vode i to se mora imati na umu prilikom montaže ventila.Takođe treba pažljivo rukovati sa varilicom jer njena temperatura je oko 250 stepeni celzijusovih i opekotine su veoma bolne. Preporuka je raditi sa zaštitnim rukavicama.

Izvor:
Kod:
 mojaradionica.com
 
K

kinodd

Član
Sve je ovo dobro ali postoji i hladni nacin spajanja vodovodnih instalacija, lepljenjem. Naravno i cevi i svi ostali elementi su kao i kod pomenutog nacina plasticni. Ova varijanta nije nista skuplja od pomenute ali vam ne treba "pegla" vec samo bocica odgovarajuceg lepka koji kosta 360 din. Ja sam sve prvi put radio potpuno sam i nigde nista nije procurelo a zavrseno je za par sati. Zainteresovani mi se mogu obratiti meilom kako ne bih reklamirao proizvodjaca a ako se post objavi postavicu i slike.
 
G

genius1

Član
Ja ipak više verujem u vruće spajanje..,pogotovo u krevetu...:roll:
 
Top