FK Crvena Zvezda

Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
У сусрет 162. вечитом дербију
Црвена звезда у недељу од 18 часова одиграће 162. вечити дерби у оквиру 24. кола Суперлиге Србије против екипе Партизана.

850_5e5a92822d197.jpg


Првог дана марта изабранике Дејана Станковића очекује највећа утакмица српског фубала – вечити дерби. По 162. пут у првенственим дуелима састаће се наша Црвена звезда против екипе Партизана. Историја дербија дуга 73 године до сада нам је припредила феноменалне утакмице, прелепе, али и тужне тренутке. У недељу од 18 часова, црвено и црно-бели одиграће утакмицу 24. кола, и први дерби у 2020. години.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 161 пут и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на њиховом терену резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 161 утакмица у националном шампионату победили 64 пута уз 227 постигнутих голова. Педесет пута до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана у оквиру 9. кола Суперлиге Србије завршен је победом српског вицешампиона резултатом 2:0.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Наши играчи истичу колико им значи подршка са трибина. Зато је битно да се на сутрашњем мечу појаве у што већем броју и подрже новог тренера Дејана Станковића у походу ка шампионској титули. Карте за овај меч можете купити на благајни нашег стадиона сутра од 11 сати па све до почетка меча.

Директан пренос утакмице против Партизана можете пратити на каналу Аренаспорт 1 и О2 са почетком од 18 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на сваком мечу из минута у минут, као и на званичном Твитер профилу.

540%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83.jpg


ФОРМА ЕКИПА

Наши фудбалери сјајно су кренули у наставак шампионата. Победом над Чукаричким, Војводином и ремијем са Инђијом, наш тим је освојио седам бодова у пролећном делу првенства. Наш тим на Маракани је ове сезоне одиграо 11 утакмица и у свим мечевима је изашао као победник. Екипа Партизана налази се на другој позицији, са 11 бодова мање од црвено-белих. У претходних пет мечева црно-бели су остварили четири победе и један реми.

РЕЧ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Шеф стручног штаба Црвене звезде Дејан Станковић изнео је очекивања пред свој први вечити дерби, овога пута у улози тренера.

- Идемо увек на победу. Реми ме не би задовољио, јер се крши са мојим карактером који имам кроз читаву каријеру. Увек сам за то да урадим како желим, па нека буде и негативан резултат, али пат партије не признајем. Што се треме тиче, већ сам говорио о томе. Има је, али ништа већа од оне пред меч са Чукаричким, Војводином и Инђијом. Једина разлика је што је ово важнија утакмица и што се више улази у ситније детаље, али све друго је исто. Оран сам за утакмицу и једва чекам да почне. Дерби је кроз историју доносио много изненађења. Очекујем лепу утакмицу, а дерби углавном одлуче ситнице које окрену инерцију утакмице. Звезда је у прошлом дербију била поражена, иако је имала пола сата феноменалне игре где су држали све под контролом – рекао је Станковић.

540%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8.jpg


НАЈБОЉИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Екипа Партизана састоји се од одличних појединаца, како младих тако и искусних фудбалера. На голу је бивши репрезентативац Владимир Стојковић. У одбрани се налазе млади Страхиња Павловић и искусни суперлигашки штопер Бојан Остојић, док по боковима дејствују Немања Милетић и Слободан Урошевић. Везни ред чине Саша Зђелар и најбољи појединац црно-белих Бибарс Натхо, док је испред њих Сејдуба Сума. По крилима се налазе два изразито брза фудбалера Лазар Марковић и Такума Асано, док у самом шпицу напада делује Умар Садик, један од најбољих стрелаца лиге. Поред њих шансу очекују млади Филип Стевановић и Лазар Павловић, као и придошлица из Војводине – Бојан Матић.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар 162. вечитог дербија је Лазар Лукић из Београда. Помагаће му Милован Ристић и Далибор Ђурђевић.

540%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8.jpg


ЗАНИМЉИВОСТИ

Први пут дерби је под рефлекторима одигран 7. маја 1972. о то је био јубирални 50. сусрет два тима, а 37. вечити дерби игран 5. децембра 1965. године је први меч Црвене звезде и Партизана који је преношен на телевизији.

Звездина највећа победа остварена је 17. новембра 1968. у оквиру 43. дербија када су црвено-бели славили резултатом 6:1.

Једини гол директно из корнера постигао је у 81. првенственом дербију Драган Стојковић.

Први дерби који је завршен без голова је одигран 1. октобра 1961. и то је био 29. сусрет вечитих ривала.

Рекордна посета је забележена 7. новембра 1976. и тада је наш тим славио са 1:0, а на трибинама Маракане било је око 100.000 гледалаца, од чега 90.142 са плаћеним улазницама.

У првом и једином вечитом дербију одиграном без публике 1. марта пре 12 година – Црвена звезда је савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стрелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и актуелни помоћни тренер у стручном штабу Дејана Станковића – Ненад Милијаш.

ОСТАЛИ МЕЧЕВИ

Недеља, 1. март:
Вождовац – Војводина 14 часова;
Раднички Ниш – Инђија 16 часова;
ТСЦ – Напредак 16 часова;
Јавор – Спартак 16 часова;
Младост – Чукарички 16 часова;
Пролетер – Мачва 16 часова;
Радник – Рад 16 часова.
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
Црвена звезда – Партизан 0:0

Црвена звезда је у 162. вечитом дербију одиграла 0:0 против Партизана на стадиону „Рајко Митић“ и тако после 24. кола Суперлиге Србије задржала предност од 11 бодова у односу на пратиоца.

derbi 850.jpg


Црвена звезда – Партизан 0:0

Стадион: „Рајко Митић“

Гледалаца: 38.271.

Судија: Лазар Лукић (Београд).

Жути картони: Јованчић, Родић (Црвена звезда), Сума, Милетић, Стевановић (на клупи), Шћекић, Павловић, Остојић (Партизан).

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Дегенек, Милуновић, Родић (од 74. Панков), Петровић, Јованчић, Бен, Николић, Гаврић (од 84. Иванић), Боаћи (од 34. Вукановић).

Резерве: Поповић, Јовичић, Панков, Иванић, Павков, Бабић, Вукановић.

Партизан: Стојковић, Милетић, Остојић, С. Павловић, Урошевић, Зђелар, Натхо, Марковић (од 46. Ф. Стевановић), Сума (од 75. Шћекић), Асано, Садик (од 86. Матић).

Резерве: Н. Стевановић, Л. Павловић, Витас, Шћекић, Брежанчић, Ф. Стевановић, Матић.

Црвена звезда је енергичније ушла у меч који је од старта био наелектрисан. Тренер Дејан Станковић није одустао од своје идеје у игри, тражио је да се кроз стрпљиву игру и одрађивање свих тактичких захтева угрози ривал. Ричмонд Боаћи је у 5. минуту побегао Павловићу по десној страни и центрирао али је Остојић избацио лопту у корнер. Из првог ударца из угла гости су успели да се успешно одбране. Узвратио је Сума два минута касније када је ушао са стране у шеснаестерац али је Дегенк успео да интервенише. Имао је Садик шут искоса са седам метара, Милан Борјан је добро интервенисао.

Наш тим је углавном нападао по левој страни, дебитант Жељко Гаврић се добро ослободио чувара у 15. минуту, ушао у средину али је његов ударац са 18 метара ишао право у Стојковића. Играло се отворено на обе стране, али се водило рачуна и о тактичким детаљима па је свака опаснија ситуација била завршавана прекидом. Његош Петровић се специјализовао за опасне ударце са дистанце, његов покушај са преко 20 метара голман Стојковић је крајњим напором успео да одбрани и лопту избаци у корнер у 20. минуту. Боље је деловао наш тим, био сигурнији у поседу лопте, други дебитант Вељко Николић је стално тражио пукотине у одбрани гостију али их у првих пола сата није налазио. Гаврић је био расположен, у 25. минуту је себи ослободио простор али је у последњи час био изблокиран.

Велики пех задесио је наш тим и Ричмонда Боаћија. Тек што се наш нападач опоравио, у 33. минуту је обновио повреду мишића па је у сузама напустио 162. вечити дерби. Партизан је чекао на грешке Звездиних играча како би из транзиције угрозио Борјана и у два наврата наши одбрамени играчи су интервенисали у последњи час исправљајући сопствене пропусте. Велику прилику пропсутио је Алекса Вукановић у 37. минуту када му је Вељко Николић послао сјајан пас на петерац али нападач који је заменио Боаћија промашио је лопту. Нову велику прилику пропустио је Жељко Гаврић два минута касније. Одбитак је са десетак метара по средини гола послао преко пречке. Звезда тако није крунисала бољу игру током већег дела првог дела меча, а у 43. минуту Алекса Вукановић био је кратак после доброг центаршута Гаврића што је била и последња у првом делу. Звезда је имала већи посед, контролу, али своје шансе није искористила.

Старт другог дела обележила је велика неопрезност Његоша Петровића који је изгубио лопту на 25 метара од гола али је Садик шутирао из прве поред гола. Нову велику шансу за Црвену звезду пропустио је Вукановић у 58. минуту. После корнера Бена и повратне лопте главом са пет метара шутирао је у паду поред стативе. Узвратио је Партизан преко Натха у 63. минуту али је Израелац са 16 метара шутирао поред стативе. Мало се ефективно играло у наставку, меч је два пута прекидан а тренер Дејан Станковић у 73. минуту морао је да изврши и другу принудну измену. Родић је обновио повреду и на терен је ушао Радован Панков. Како се ближио меча тако се мање ризоковало у игри па се углавном битка водила на средини терена са много прекида, али је Мирко Иванић после грешке Стојковића могао да постане јунак али искоса са 15 метара погодио је спољни део мреже.

Меч се на крају завршио без победника и голова на деби дербију тренера Дејана Станковића на клупи Црвене звезде али је задржана предност од 11 бодова у односу на ривала и направљен још један корак ка одбрани титуле.

 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
Мачва – Црвена звезда 0:3 (0:3)

Црвена звезда је као гост, добром игром, мирном, стрпљивом убедљиво савладала Мачву у Шапцу у 25. колу Суперлиге Србије 3:0 (3:0) и учврстила је вођство на табели. Стрелци за наш тим били су Ел Фарду Бен у19. и 32. и Срђан Бабић у 37. минуту.



ben a 850.jpg



Мачва – Црвена звезда 0:3 (0:3)

Стадион: Мачве у Шапцу.

Гледалаца: 5.000.

Судија: Драган Чоловић (Рашка).

Стрелци: Бен у 19. и 32, Бабић у 37. минуту.

Жути картони: Тошић, Ивић (Мачва), Павков (Црвена звезда)

Мачва: Живковић, Пејовић, Јовановић, Ристивојевић, Тошић, Ивић, Илић (од 46. Михајловић), Дукић (од 64. Зукановић), Адамовић, Милинковић (од 70. Обровац), Гигић.

Резерве: Гордић, Јевтић, Марић, Обровац, Михајловић, Зукановић, Станојевић.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Панков, Бабић, Дегенек, Гаврић (од 71. Симић), Николић (од 59. Јовичић), Петровић, Бен, Томане (од 77. Гарсија), Павков.

Резерве: Поповић, Јовичић, Иванић, Гарсија, Симић, Јованчић, Конатар.

Црвена звезда је на мегдан Мачви дошла без Боаћија, Родића, Вулића, Вукановића И Милуновића али је успела да одигра ауторитативно, мирно, стрпљиво и да још у првом полувремену утре пут новој победи јер је стекла три гола предности. Тежак и натопљен терен у Шапцу навео је тренера нашег тима Дејана Станковића да заигра са два класична шпица Павковим и Томанеом и већ у петом минуту могао је да има бенефит. Гобељић је ушао са десне стране послао идеалан пас ка Павкову који је са пет метара погодио голмана Живковића. Из корнера, Томане је ударцем главом послао лопту тик поред стативе. Контролисао је наш тим утакмицу, а Томане је у 14. минуту умало изненадио Живковића. Упутио је са леве стране ни шут ни центаршут који је голман домаћина уз помоћ пречке успео да спречи лопту да не уђе у гол.

Странци Црвене звезде редовно су ефикасни против Мачве, поготово Бен који је то демонстрирао водећим поготком у 19. минуту. Павков је био срушен на 17 метара од гола, нападач са Комора је из слободњака лукаво гађао голманов угао и донео заслужено вођство. Био је то Бенов 12. гол у Суперлиги, а укупно четврти против тима из Шапца. Одлично је играо Томане у пољу, откривао на време, чувао лопту и углавном његовом заслугом у 32. минуту је на семафору стајало 0:2. Одлично се отворио у полуконтри по левој страни, а затим је међу тројицом дефанзиваца домаћина погодио Бена у “трепавицу” за убедљиву предност и 13. гол у првенству. Није Звезда стала, Срђан Бабић је у 37. минуту прекинуо серију странаца који су тресли мрежу Мачве. Бен је сјајно извео прекид са леве стране а Бабић је лако убацио у мрежу на другој стативи.

Наш тим је на најбољи могући начин искортистио своје прилике у првом делу, а у наставку се слика није много мењала. Звезда је наставила да игра сигурно, да мирно комбинује по све расквашенијем терену али је недостајао онај прави завршни пас. Тренер Дејан Станковић у 59. минуту послао је на терен Бранка Јовичића коме је то био први такмичарски меч од краја јула када је у дуелу са Хелсинкијем доживео тежу повреду лигамената колена. Претила је Звезда из прекида, али Бен није био прецизан. Домаћин није успевао никако да пронађе начин да угрози незапосленог Милана Борјана па су остали без шута у оквир гола. Наши играчи су лако и мирно привели меч крају и наставили са успешним играма овог пролећа.

 
Natrag
Top