FK Crvena Zvezda

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Prosinečki: Možemo ispred Partizana

Robert Prosinečki je i definitivno novi trener Crvene zvezde! U19,30 časova je počela promocija, a Upravni odbor je tokom dana jednoglasno doneo odluku o angažovanju nekadašnjeg člana zlatne Zvezdine generacije iz Barija. Prema za sada nezvaničnim infirmacijama ugovor sa Prosinečkim će biti potpisan na dve ipo godine!

y9c08451024x848.jpg

Y9C0871.jpg

Dolazim ovde sa istim emocijama kao 1987. kad sam započeo karijeru u dresu Crvene zvezde. Igrao sam četiri godine na Marakani, a od mene možete da očekujete da ću raditi pošteno i najbolje što znam. Imam viziju kako ću raditi, hvala Vam još jednom na ljubaznom dočeku. Nadam se da ću pomoći Zvezdi da osvajamo titule, jer ona to zaslužuje – rekao je Prosinečki u uvodnom delu konferencije.

11111.jpg

Koliko ste upoznati sa sadašnjim igračkim kadrom Crvene zvezde?

Sigurno nisam dovoljno upoznat sa igračkim kadrom, ali imam vremena na pripremama. Imam svoj metod rada, a u Zvezdi ima materijala za dobar rad.

Koliko Vam znači iskustvo koje ste imali u radu sa hrvatskom reprezentacijom?

- Bez dileme mnogo. Kroz rad sa Slavenom Bilićem sam mnogo naučio. Imali smo dobre rezultate, reprezentacija Hrvatske je jedan moderan tim. Imaju velike šanse da se ponovo plasiraju na Evropsko prvenstvo. Hoću da Zvezda bude ta koja drži loptu i napada i na tome ćemo raditi. Svio očekuju onu prepoznatljivu igru Zvezde.

Nemate iskustva kao samostalan trener, može li to da predstavlja problem?

- Ko me poznaje zna da se ne bih tek tako prihvatao ovoga posla. Verujem da će Zvezda sa mnom napraviti dobre rezultate.

Da li ste odlučili ko će biti u stručnom štabu Crvene zvezde?

- Već sam pričao sa sportskim direktorom i ljudima iz Zvezde. Kroz ovaj period, do priprema ćemo i to rešiti. Sada još to nisam odlučio.

y9c08491024x682.jpg

Partizan na polovini šampionata ima pet bodova viška. Možete li da dostignete crno-bele u prolećnom delu?

- Imao sam priliku puno da gledam Partizan u Hrvatskoj, pa i protiv Arsenala. Dobra su ekipa i u ovom trenutku su prvi. Da ne verujem da možemo da ih prestignemo ne bih bio ovde. Sa ovim igračima i navijačima možemo da budemo ispred njih. To nije nikakva fraza, verujte mi.

Kakve su Vaše obaveze prema reprezentaciji Hrvatske?

- To je nemoguće raditi paralelno. Tamo sam sa Slavenom napravio pravi rezulta. Nemam više vremena za reprezentaciju, sada sam trener Zvezde!

Kakve su bile reakcije saradnika u Hrvatskoj i da li ste razgovarali sa nekadašnjim trenerom u Crvenoj zvezdi, Ljupkom Petrovićem, sadašnjim šefom struke u zagrebačkoj Lokomotivi?

- Imao sam potpunu podršku od svih bivših igrača sa kojima sam igrao. Sa Ljupkom Petrovićem sam se takođe nalazio u Zagrebu. Svi su uz mene i znaju da je ovo velika stvar za moju budućnost.

Sportski zurnal

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Adžić mi se uopšte ne dopada na ovoj slici...
Robi je legenda kluba i zaslužio je priliku yes3

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Voleo bih da je imao još neki ozbiljan trenerski posao pre Zvezde. Ovako, ne znam šta da očekujem. :dntknw: Ali, srećno Robi! yes3

Adžić mi se uopšte ne dopada na ovoj slici...

Adžić mi se ne dopada uopšte, od prvog dana.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Adzic je verovatno jedini bio protiv da se smeni Kristic. Kad su smenili Pizona, ja sam mislio da ce mozda dovesti Aleksandra Jankovica (po meni najbolje resenje) ili Slavoljuba Muslina, ali izgleda da uprava kluba o njima nije ni razmisljala. Prosinecki je legenda kluba i naravno da mi je drago sto je postao trener Zvezde. yes3

Robi hteo ponovo za Jugu

Prosinecki-Cile.jpg

16.novembar.1991

U ekskluzivnom intervjuu za Sportski žurnal u novembru 1991. godine, Robert Prosinečki, igrač madridskog Reala pričao je o danima u slavnom španskom klubu, ali i „plasmanu“ Jugoslavije na Evropsko prvenstvo koje je bilo na programu u Švedskoj. Prisetimo se šta je Robi rekao na temu reprezentacije u tim ratnim vremenima:

- Znao sam da osvajaju i Beč. Nije tačno da neću u Švedsku! U ovom trenutku nisam spreman ni fizički ni psihički da obučem dres plavih. To se teško opisuje rečima, to se oseća u duši. Čekam samo da se situacija u našoj zemlji smiri, jer tako mora biti i eto mene opet u društvu najboljih - pričao je tada Prosinečki.

Nažalost, raspleta se svi dobro sećamo…
48870-prosinecki_robert1.jpg

Trofejima se stiče iskustvo

Robi.jpg

Ko kaže da treneri početnici nisu sposobni da osvajaju trofeje u Srbiji – greši! Bliža prošlost donosi nekoliko dokaza. I to u Zvezdinom komšiluku.

Partizanovi pogoci sa Slavišom Jokanovićem, Miroslavom Đukićem, Lotarom Mateusom i Ljubišom Tumbakovićem imaju mesto u temelju optimizma crveno-belih da sa Robertom Prosinečkim mogu do uspeha.

Tumbaković je, do 1992. godine, trenirao samo mlađe kategorije, pa je promocija u šefa stručnog štaba Partizana senzacionalno odjeknula. A postao je najtrofejniji trener u istoriji kluba iz Humske! Osvojio je šest titula prvaka države i tri kupa. Dubok trag ostavio je i u kineskom Šandongu, a nedavno se vratio iz Irana.

Legendarni direktor Partizana Nenad Bjeković povukao je riskantan potez 2002. I opet pogodio. Lotar Mateus, velemajstor u igračkim danima, do tada je imao samo kratku trenersku avanturu u Rapidu iz Beča. Ostao je upamćen kao prvi stručnjak koji je uveo srpski klub u Ligu šampiona od raspada SFRJ.

Pobeda u Njukaslu i remi sa madridskim „kraljevima“ u Beogradu prepričavali su se do ovog leta, kad je Aleksandar Stanojević omogućio Grobarima da ponovo dotaknu „plave zvezdice“ i gledaju kako se trese mušema na centru. Slavni Nemac nije nastavio da se razvija u očekivanom pravcu, ali nema spora da je kao početnik napravio uspeh u Srbiji.

Miroslav Đukić je završio 2004. zapaženu igračku karijeru, a dvadesetak meseci kasnije dobio prvi trenerski posao. Postao je selektor mlade reprezentacije Srbije. Čudesnom pobedom od 5:0 u Švedskoj, posle 0:3 u Novom Sadu, obezbeđen je plasman na Prvenstvu Evrope. Leta 2007. u Holandiji Orlići su stigli do finala.

Nekadašnji štoper Mačve, Rada, Deportivo La Korunje, Valensije i Tenerifa promovisan je u šefa stručnog štaba Partizana u zimu 2007. Zaostatak za Crvenom zvezdom je bio ogroman, ali je od leta 2008. do kraja godine izveo crno-bele na trofejnu stazu.

Ostavio je u decembru Slaviši Jokanoviću tim na prvom mestu i šest bodova viška, a prihvatio ponudu Zvezdana Terzića da postane selektor Srbije. Jokanović je priveo posao uspešno kraju, iako je startovao ubedljivim porazom od Crvene zvezde (1:4). Osvojio je i u takmičarskoj 2008/09. titulu sa Partizanom, postavši prvi stručnjak u klupskoj istoriji koji je odbranio duplu krunu.

Posle plasmana u Ligu Evrope, još uvek pod utiskom ispadanja iz kvalifikacija za elitno takmičenje od Apoela, podneo je ostavku. Prosinečki ima volju da uspe. Proleće će pokazati kakva mu je trenerska perspektiva.

Mihić uspeo na Marakani 1975. godine

U bogatoj istoriji trenera Crvene zvezde izdvaja se „slučaj“ Miljenka Mihića. Promovisan je u šefa stručnog štaba 1974, nasledio je velikog Miljana Miljanića. Javnost je bila u čudu što je Zvezda izabrala trenera koji je do tada radio samo u mlađim selekcijama. Pod njegovom komandom crveno-beli su stigli do polufinala Kupa pobednika kupova.

Eliminisali su na tom putu i madridski Real. Bolji je bio jedino Ferencvaroš, ostalo je upamćeno da je utakmici na Marakani prisustvovalo 110.000 ljudi.
U šampionatu Zvezda je sa Mihićem završila na trećem mestu, što nije bilo dovoljno da zadrži posao.

Sportski zurnal

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Nadson iz Šerifa na meti Zvezde

Crvena zvezda kreće u „lov“ na Žozea Fereiru Nadsona! Štoper moldavskog Šerifa postao je želja sportskog direktora Ivana Adžića i novog trenera Roberta Prosinečkog.
Tandem će otputovati u Kijev i pogledati utakmicu Lige Evrope između Dinama i Šerifa, ujedno i iskoristiti priliku da popriča sa Brazilcem. Rukovodstvo Crvene zvezde već je kontaktiralo njegovog menadžera Petra Bazića.

nadson-copy1.jpg

Prosinečki je Nadsona primetio još letos u Zagrebu, kad je prvak Moldavije uspeo sa izbaci Dinamo iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Odbrana je dobro funkcionisala pod komadnom Brazilca, pa je na Marakani kreirano mišljenje da bi se odlično uklopio sa Li Adijem.

Nadson konstitucijom podseća na bivšeg ljubimca Zvezdinih navijača, Ibrahima Gaja, takođe visokog 190 centimetara. Vešt je i u protivničkim šesnaestercima, pa je posle kornera i prekida u prethodne dve sezone postigao devet golova.

Igra glavom mu je najjači adut, sve golove dao je na taj način. Posebno se istakao na utakmici sa Slavijom iz Praga, gotovo je sam odbio sve napade Čeha – rekao je Petar Bazić.
Zvezda je jesenas najčešće rotirala igrače na štoperskoj poziciji, uglavnom prinudno. Nadson se iskristalisao kao rešenje, ali nije Crvena zvezda jedina zainteresovana za Brazilca.
Skauti belgijskog Genka i ruskog Toma takođe su upisali njegovo ime u teftere. Adžić i Prosinečki odlaze da ih preduhitre, pitanje je samo imaju li adekvatnu finansijsku ponudu.

Ako se ja pitam, srce kaže Zvezda. Tu sam ponikao i prošao sve mlađe kategorije. Videćemo da li će biti dogovora – zaključio je Bazić.

Lična karta
Ime i prezime: Žoze Fereira Nadson
Datum rođenja: 18.10. 1984.
Mesto rođenja: Ubaitaba
Visina: 190 cm
Težina: 74 kg
Klubovi: Santos, Bragatnjino, Šerif

Stiže Borha, Fernando menja Toroa

Drugo pojačanje Crvene zvezde biće Kristijan Borha (22). Kolumbijac u sredu dolazi u Beograd, dan ili dva kasnije biće promovisan i pred novinarima potpisati pristupnicu.

krisitijan-borha-2.jpg

Prema poslednjim informacijama, Borha stiže na pozajmicu iz Flamenga, gde nije uspeo da se izbori za značajniju minutažu u minuloj sezoni. Mladi napadač već nekoliko sezona igra u Brazilu, dolazak u renomirani klub iz Rio de Žaneira obezbedio je serijom golova u trećeligašu Kahias de Sulu.

Sa druge strane posle otpadanja Toroa, u igri je Fernando. Crvena zvezda i dalje traga za pojačanjem na poziciji zadnjeg veznog iz Brazila. Sportski direktor Ivan Adžić zapazio je prilikom nedavne posete Južnoj Americi prvotimca Flamenga, ali je ostao druga opcija, zbog nastojanja da se angažuje Toro.
Pošto je „kradljivac” lopti izabrao Atletiko Mineiro, aktivirana je mogućnost da Fernando stigne na Marakanu. Korak u tom pravcu morao bi da bude i dogovor Zvezde sa Flamengom oko obeštećenja, a Fernando bi nastavio trend da svake godine menja klub. Ranije je igrao u Fluminenseu, Sao Paolu, Gojasu i Portugezi.

Sportski zurnal

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Borha prvi put video sneg

Kolumbijac u snežnom Beogradu. Crvena zvezda je dočekala Kristijana Borhu, sa nadom da će u protivničkim šesnaestercima kad zima prođe biti uporan kao i pahuljice juče iznad glavnog grada Srbije.

Borha.jpg

- Sve je ovo novo za mene, prvi put sam na snegu – uz osmeh je prokomentarisao u holu „Kontinentala“ Kristijan Borha.

A do hotela omaleni napadač je morao – zaobilaznicom. Sa aerodroma je prinudno otišao u šoping, pošto je prtljag ostao u Parizu.

- Doleteli smo iz Brazila u Francusku, do ukrcavanja za Beograd samo 40 minuta i koferi su ostali u Parizu. Ništa strašno, dobićemo ih – opušten je Borhin advokat Pitrez Silva Mačado.

Novinari su očekivali Kolumbijca pola časa posle podneva, ali je ključeve soba zadužio nešto pre 15 sati. Više od 90 minuta birao je odeću u tržnom centru „Ušće“. Trebalo je da izabere i cipele, neinformisan o klimi u Beogradu doputovao je u platnenim patikama.
Dok je u društvu komesara za bezbednost Crvene zvezde Ivana Petrića i Lukićevog savetnika Miodraga Antonijevića obavljao formalnosti na recepciji, umor se ocrtavao na Borhinom licu. Danas ga čeka važna obaveza – lekarski pregled.

Pozitivan medicinski raport sada je jedina prepreka do zvaničnog promovisanja u prvotimca Crvene zvezde. Svečanost i potpis ugovora o dvogodišnjoj saradnji planiran je za sutra.
Biće realizovana dvogodišnja pozajmica iz Kahias do Sula, sa mogućnošću da Zvezda sledeće zime ili već na leto otkupi ugovor ukoliko bude zadovoljna igrama napadača.

- Počeo sam profesionalnu karijeru u Brazilu, igrao sam za Internasional, Kahias i Flamengo – pomalo stidljivo je prečešljao biografiju Borha, dok mu se u očima videlo da bi što pre da se domogne kreveta.

Imao je strpljenja da odgovori na još nekoliko pitanja i otkrije da je prvi put u Evropi.
- Crvena zvezda je moj prvi korak van Brazila, verujem da ću napraviti nešto veliko u budućnosti.
Sa sportskim direktorom Ivanom Adžićem, Borha je razgovarao pre dvadesetak dana u Brazilu, imao je dovoljno vremena da se upozna sa istorijom i veličinom novog kluba.

- Znam sve o Zvezdi – raširio je osmeh Borha i ubrzo ušao u lift.
Posle Evandra Goebela Crvena zvezda je angažovala još jednog fudbalera iz Brazila. Obojici je ofanziva jača strana, drugo pojačanje je klasičan napadač i na Marakani očekuju da igra u tandemu sa Andrijom Kaluđerovićem.

Borha je u 2009. godini postigao 18 golova na 26 utakmica za Kahias do Sul, što je bila preporuka da se preseli u slavni Flamengo. U Rio de Žaneiru se nije najbolje snašao, odigrao je svega sedam utakmica, nije postigao ni gol.

Crvena zvezda ne planira da Kolumbijac stavi tačku na dolaske iz inostranstva ove zime. Meta su Brazilci Žoze Fereira Nadson i Fernando Hesus. Realnije je da na Marakanu stigne štoper Šerifa, pošto je obeštećenje za vezistu Flamenga kočnica.

Pregovori sa potencijalnim pojačanjem u defanzivi mogli bi da se intenziviraju ukoliko je Nadson na utakmici sa kijevskim Dinamom ostavio jak utisak na trenera Roberta Prosinečkog.
Borha je izgubio kofer, u Ljutice Bogdana su uvereni da nije i golgeterski osećaj posle loše epizode u Flamengu. Ovih dana očekuju ga formalnosti, od januara rad i dokazivanje.

Lična karta
Ime i prezime:
Kristijan Borha
Datum rođenja: 1. januar 1988.
Mesto rođenja: Kubido
Visina: 183 cm
Težina: 70 kg
Klubovi: Internasional, Mogi Mirim, Amerikana, Kahias do Sul, Flamengo

Sportski zurnal

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Petrović proverava Prosinečkog

Ljupko Petrović vodio je 1991. godine Roberta Prosinečkog do vrha Evrope, a sada će se naći u ulozi čoveka koji će odlučiti da li je nekadašnji reprezentativac Hrvatske stekao uslov da sedne na klupu Crvene zvezde.
Predsednik Udruženja trenera FSS zakazao je sastanak sa čelnim ljudima crveno-belih kako bi proverio da li Prosinečki ima odgovarajuće školske diplome na osnovu kojih može da dobije dozvolu za rad u srpskom fudbalu.

prosinecki.jpg

Prema našim propisima, da bi seo na klupu superligaša treneru je neophodno da poseduje PRO-licencu ili bar da je upisao kurs Škole trenera FSS na ovom nivou.
Prosinečki, posmatrano kroz propise, ne ispunjava ovaj uslov, jer ne poseduje odgovarajuću PRO-licencu, u čemu Udruženje trenera FSS vidi problem koji bi mogao da ga onemogući da sedne na klupu Crvene zvezde kao šef stručnog štaba.

Foto_V_Markovic049.jpg

Novi trener Crvene zvezde za sad poseduje samo diplomu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, na kome je dobio diplomu Više trenerske akademije. Popunjen indeks dobio je pre nekoliko dana „na ruke“ u Zagrebu, a doneo mu je prijatelj Dubravko Šimenc, proslavljeni hrvatski vaterpolista.

prosinecki1.jpg

Višu trenersku akademiju Kineziološklog fakulteta priznaje FS Hrvatske i treneri sa ovom diplomom mogu da rade u tamošnjem fudbalu. Pri tom, prema propisima FSH, Prosinečki može kao istaknuti reprezentativac i učesnik više Mondijala da preko reda dobije licencu za rad u hrvatskom fudbalu i bez pohađanja visoko-stručnih škola. Obzirom da je igrao na SP 1990, 1998. i 2002, trener Crvene zvezde stekao je uslov za licencu u rad u hrvatskom fudbalu.
FSS ne praktikuje ovakve metode rada, već insistira na diplomi Škole fudbala i posedovanju određene licence. Prosinečki nije prešao taj put i to bi mogao biti problem, koji će narednih dana rešavati Ljupko Petrović i čelnici Crvene zvezde.

Sportski zurnal

Natrag