Adzic je verovatno jedini bio protiv da se smeni Kristic. Kad su smenili Pizona, ja sam mislio da ce mozda dovesti Aleksandra Jankovica (po meni najbolje resenje) ili Slavoljuba Muslina, ali izgleda da uprava kluba o njima nije ni razmisljala. Prosinecki je legenda kluba i naravno da mi je drago sto je postao trener Zvezde. yes3
Robi hteo ponovo za Jugu
16.novembar.1991
U ekskluzivnom intervjuu za Sportski žurnal u novembru 1991. godine,
Robert Prosinečki, igrač madridskog Reala pričao je o danima u slavnom španskom klubu, ali i „plasmanu“ Jugoslavije na Evropsko prvenstvo koje je bilo na programu u Švedskoj. Prisetimo se šta je
Robi rekao na temu reprezentacije u tim ratnim vremenima:
-
Znao sam da osvajaju i Beč. Nije tačno da neću u Švedsku! U ovom trenutku nisam spreman ni fizički ni psihički da obučem dres plavih. To se teško opisuje rečima, to se oseća u duši. Čekam samo da se situacija u našoj zemlji smiri, jer tako mora biti i eto mene opet u društvu najboljih - pričao je tada
Prosinečki.
Nažalost, raspleta se svi dobro sećamo…
Trofejima se stiče iskustvo
Ko kaže da treneri početnici nisu sposobni da osvajaju trofeje u Srbiji – greši! Bliža prošlost donosi nekoliko dokaza. I to u Zvezdinom komšiluku.
Partizanovi pogoci sa
Slavišom Jokanovićem, Miroslavom Đukićem, Lotarom Mateusom i Ljubišom Tumbakovićem imaju mesto u temelju optimizma crveno-belih da sa
Robertom Prosinečkim mogu do uspeha.
Tumbaković je, do 1992. godine, trenirao samo mlađe kategorije, pa je promocija u šefa stručnog štaba Partizana senzacionalno odjeknula. A postao je najtrofejniji trener u istoriji kluba iz Humske! Osvojio je šest titula prvaka države i tri kupa. Dubok trag ostavio je i u kineskom Šandongu, a nedavno se vratio iz Irana.
Legendarni direktor Partizana
Nenad Bjeković povukao je riskantan potez 2002. I opet pogodio.
Lotar Mateus, velemajstor u igračkim danima, do tada je imao samo kratku trenersku avanturu u Rapidu iz Beča. Ostao je upamćen kao prvi stručnjak koji je uveo srpski klub u Ligu šampiona od raspada SFRJ.
Pobeda u Njukaslu i remi sa madridskim „kraljevima“ u Beogradu prepričavali su se do ovog leta, kad je
Aleksandar Stanojević omogućio Grobarima da ponovo dotaknu „plave zvezdice“ i gledaju kako se trese mušema na centru. Slavni Nemac nije nastavio da se razvija u očekivanom pravcu, ali nema spora da je kao početnik napravio uspeh u Srbiji.
Miroslav Đukić je završio 2004. zapaženu igračku karijeru, a dvadesetak meseci kasnije dobio prvi trenerski posao. Postao je selektor mlade reprezentacije Srbije. Čudesnom pobedom od 5:0 u Švedskoj, posle 0:3 u Novom Sadu, obezbeđen je plasman na Prvenstvu Evrope. Leta 2007. u Holandiji Orlići su stigli do finala.
Nekadašnji štoper Mačve, Rada, Deportivo La Korunje, Valensije i Tenerifa promovisan je u šefa stručnog štaba Partizana u zimu 2007. Zaostatak za Crvenom zvezdom je bio ogroman, ali je od leta 2008. do kraja godine izveo crno-bele na trofejnu stazu.
Ostavio je u decembru
Slaviši Jokanoviću tim na prvom mestu i šest bodova viška, a prihvatio ponudu
Zvezdana Terzića da postane selektor Srbije.
Jokanović je priveo posao uspešno kraju, iako je startovao ubedljivim porazom od Crvene zvezde (1:4). Osvojio je i u takmičarskoj 2008/09. titulu sa Partizanom, postavši prvi stručnjak u klupskoj istoriji koji je odbranio duplu krunu.
Posle plasmana u Ligu Evrope, još uvek pod utiskom ispadanja iz kvalifikacija za elitno takmičenje od Apoela, podneo je ostavku.
Prosinečki ima volju da uspe. Proleće će pokazati kakva mu je trenerska perspektiva.
Mihić uspeo na Marakani 1975. godine
U bogatoj istoriji trenera Crvene zvezde izdvaja se „slučaj“
Miljenka Mihića. Promovisan je u šefa stručnog štaba 1974, nasledio je velikog
Miljana Miljanića. Javnost je bila u čudu što je Zvezda izabrala trenera koji je do tada radio samo u mlađim selekcijama. Pod njegovom komandom crveno-beli su stigli do polufinala Kupa pobednika kupova.
Eliminisali su na tom putu i madridski Real. Bolji je bio jedino Ferencvaroš, ostalo je upamćeno da je utakmici na Marakani prisustvovalo 110.000 ljudi.
U šampionatu Zvezda je sa Mihićem završila na trećem mestu, što nije bilo dovoljno da zadrži posao.
Sportski zurnal