Dragoslav Šekularac
Dragoslav Šekularac rođen je u Štipu 1937. godine, i svojim golovima i igrama u Zvezdinom dresu, zaslužio je da se nađe u najužem izboru najboljeg igrača beogradskog kluba svih vremena. "Kralj driblinga", druga Zvezdina zvezda, iza Rajka Mitića, reprezentativac kada je Jugoslavija bila olimpijski pobednik, četvrta u svetu i druga u Evropi. Sa Zvezdom, čiji je dres obukao 470 puta, osvojio je sedam titula državnog prvaka i pet kupova.
Šeki ima, što je posebno apostrofirao, pozitivan bilans u derbijima s Partizanom, u utakmicama koje je smatrao najvažnijim u karijeri. Za državni tim je odigrao 41 utakmicu i dao šest golova. Kao trener, sa Zvezdom je osvojio „duplu krunu". Tim sa beogradske „Marakane", koji je ostavio svom nasledniku, u prvoj sezoni posle njegovog odlaska postao je šampion Evrope i sveta. Šeki je uvek bio u centru pažnje. Voli da se priča o njemu, anegdota i zanimljivosti ima na pretek, nemoguće je pobrojati sve, tako da smo odlučili da prenesmo neka "maestrova" razmišljana i iskustva koja je nedavno eksluzivno ispričao novinaru našeg fudbalskog kluba.
Živa legenda srpskog fudbala, kao i uvek, bez dlake na jeziku, priča o svom životu, „propuštenim" šansama, odnosu sa roditeljima, ženama, kafanama, današnjim fudbalerima, i o želji da poseti Las Vegas.
Ove godine navršilo se šezdeset pet godina od osnivanja Crvene zvezde, kluba kroz koji je prošlo više hiljada vrhunskih sportista, i svaki od njih je svojim primerom na terenu i van njega doprineo da sa ponosom, milionska armija navijača izgovara ime svakoga od njih. Ipak, postoje ljudi, kojima je uspeh predodređen, osobe kojima je u zvezdama zapisano da budu uspešne i popularne, bez obzira kojim se poslom bavile. Za to je neophodno da posedujete veliki šarm, da budete džentlmen i gospodin, da vas obožavaju u društvu, da ste okruženi lepim ženama i obavezno nešto što vas izdvaja od svih ostalih, da budete jedinstveni.
Čast svakome, ali na sam pomen imena Dragoslava Šekularca, druge zvezdine zvezde, u svima od nas se budi radoznalost, želja da saznamo šta nam je to Šeki poručio, šta nas je savetovao, čime nas je nasmejao. Iako narušenog zdravlja, sa osmehom, vedrog duha, ispričao nam je neke male tajne velikih majstora, i pokušao da objasni svoju posebnost.
- Mnogo toga dugujem Crvenoj zvezdi koja je uticala na moj karakter. U klubu sam naučio da treba svaki dan da se brijem, da budem čist i namirisan, da ne srčem supu, kako da se ponašam u muškom, a kako u ženskom društvu - počinje Šeki. U klub je došao vrlo mlad, i odmah na startu isticao se vanserijskim talentom. Iako osporavan od strane oca, koji ga je usmeravao na školu, a protivio se fudbalu, Dragoslav je kao i svaki put u životu isterao svoje. U Zvezdi su ga sačekali mnogo stariji i priznatiji igrači što mu je samo bio motiv da se dokaže.
- Sećam se utakmice, lopta kod mene, i ja „prozovem" Branka Stankovića, a bacim loptu na drugu stranu, i pogrešim. U poluvremenu priđe mi on, dobro me ošamari i ja zaplačem. Na sledećem treningu trener nas postavi jednog nasuprot drugom, i on ne pipne fudbal uopšte. Kasnije me je kada je postao trener stalno „savetovao" da igram kao tada protiv njega. A ko zna da li bi od mene bilo nešto da Zveda nije otišla na turneju po Americi da zarađuje pare, a mi, iz tada drugog tima ostali u Beogradu. Iskoristio sam tu šansu maksimalno, ceo Beograd je pričao o nekom novom malom, koji odlično igra, pa me je tako na primer na prvoj utakmici gledalo dve, na drugoj pet, a na trećoj petnaest hiljada ljudi - slikovito dočaravajući priča jedan od najboljih igrača u istoriji našeg fudbala. O vremenu njegove mladosti, iako se dijametralno razlikuje od današnjeg, ne priča sa setom, naprotiv, kaže da je uvek najlepše sadašnje vreme i da ni za čim ne žali, iako je svestan da je u životu pravio greške.
- Možda sam mogao materijalno da se bolje obezbedim, ali mene to nikada nije zanimalo. U Beogradu je postojalo pet kafana u koje ako niste odlazili niste bili niko, postojalo je pet devojka sa kojima ako se niste zabavljali niste bili niko. Meni posle utakmice nisu bile pare u glavi, već samo da svratim do „Madere" da me svi vide. Dešavalo se da odem sa stadiona kući, međutim, proradi nešto u meni, obučem se i odem do grada na dva minuta, samo da me vide. Nijedan današnji džip ne može da se poredi sa popularnošću koju je imala moja Vespa, jer džipova sad ima koliko hoćeš, a ja u to vreme, parkiram motor ispred bioskopa, i stvori se gužva oko njega veća nego na blagajni.
Zbog slabih ocena u školi imao je i štete i koristi. Sa jedne strane, redovno je čašćavan batinama od strane oca, ali da je bolje učio ko zna da li bi upoznao svoju suprugu, inače gimnazijsku ljubav. Voleo je u životu mnogo žena, i sada je zaljubljen, ali nikad dve istovremeno.
- Bio sam treća godina gimnazije kada je moja supruga bila prva, onda sam ja bio treća, a ona druga, pa smo konačno krenuli u isti razred, zavoleli se i uzeli. Iako sam bio popularan i na glasu kod pripadnica ulicom pored nje sa prijateljicom ili poznanicom i da kažem: "Dobar dan, gospođo Šekularac, kako ste?" Druga su vremena bila, nije se jurilo za novcem, svi smo bili „srednja klasa", a danas, ovaj ima dobar auto i milione, a drugi nema ništa, pa naravno da će da postoji zavist - kaže majstor i dodaje da je bio i veliki inadžija, da je sve moralo da bude po njegovom.
- Već sam rekao da mog oca fudbal nije zanimao i mislio je da se zalud zamlaćujem time i gubim vreme. Kasnije, kada sam obukao i reprezentativni dres, pozovu ga neki prijatelji na utakmicu. Prihvati on, a ja svima podelim karte, osim njemu, nisam hteo namerno da mu dam. Nije se skoro uopšte razumeo u fudbal, objašnjavali su mu šta je aut, šta je korner, a već posle sledeće koju je odgledao došao je kući i pitao me: „Je li, što ti driblaš onoliko"?
O Šekijevom temperamentu se dosta zna, uvek se borio za istinu i pravdu, o posledicama nije razmišljao, reagovao je srcem, a ne razumom, pa je usled toga i suspendovan bio nakon utakmice u Nišu zbog udaranja sudije.
- Što je najgore nisam ni hteo da igram tu utakmicu, već sam otišao u Niš na boks. Međutim, od sudbine se ne može pobeći. U devet od deset slučajeva bih se suzdržao, ali tad nisam uspeo.
O ljubavi prema Zvezdi ne treba trošiti reči, jer nema mesta na kome nije bio, ali se uvek vraćao na Marakanu. Zavideli su mu mnogi koji ga ne znaju, bezuslovno i bespogovorno voleli svi koji su imali čast da mu budu prijatelji, brisao je parama cipele, svima „sipao" istinu u lice... I danas to radi, samo na drugi način.
- Tvrdim da sam popularniji od svakog domaćeg fudbalera. Evo, da krenemo od Pravnog fakulteta do Terazija, ja i najpopularniji domaći igrač, da vidimo koga će više ljudi da prepozna. Nikada ničemu u životu nisam „robovao". Da sam imao nekoga da me sprečava u mojim „hirovima" dao bih mu osamdeset posto svoje zarade i opet bih bio multimilioner. Jedan prijatelj je lepo rekao: „Imao si mnogo pametne noge, za tako glupu glavu". A što se tiče priče kako sam ispred „Metropola" novcem brisao cipele, to je stvar mog karaktera, hteo sam svima da pokažem, da imam mnogo, ali evo sada priznajem, da sam taj novac vratio u džep, sve je to bio samo vic, fora, nikad nisam voleo dosadu, uvek sam pravio razne šale sa svima, takav sam. I dalje sam duhom mlad, družim se samo sa omladinom, moj najstariji drug ima trideset pet godina. Ja sam bolestan, bole me leđa, kičma, noge, teško se krećem, imam slabo srce, pa još treba da se družim sa takvima i slušam njihove probleme, nema šanse, ja čak i unuci ne dam da me zove deda, već lave - iskren je kao i uvek velemajstor. Ipak, ono što je mislio da nigde neće doživeti, desilo mu se bukvalno, ispred kuće, od strane bahatog taksiste koji ga je udario, kasnije se pravdajući da nije prepoznao da je to Dragoslav Šekularac.- Nisam mogao da verujem da postoje ljudi, koji bi u punoj snazi, tukli starijeg čoveka, i to zbog čega, ni zbog čega. Kasnije se izvinjavao, odselio iz grada, neka mu služi na čast, namerno ga nisam tužio, da ne bi bilo, da hoću da uzmem pare od njega na slavu i ime.
Sadašnju situaciju u klubu posmatra iz ugla navijača, divi se Lukiću i ostalima koji su preuzeli „kosku", tačnije ogroman dug, klub u rasulu, krenuli iz minusa, i zbog toga ih kaže nikada neće i ne može kritikovati. Zna da sada u rukovodstvu sede veliki zvezdaši i ne brine za budućnost.
- Ja im se divim, nije to nimalo lako, mladi su, vole klub, izdržaće, ne sumnjam - uveren je Šekularac u bolje sutra kluba, a o svojim planovima kaže:
- Verovali ili ne, jedva idem, ruke, noge, kičma, srce, kunem ti se, pred umiranjem sam, a razmišljam kako i gde da ukradem deset hiljada dolara i odem u Las Vegas, makar na deset dana. Takav sam, ne mogu miran, imam višak energije koji se uvek trudim da iskoristim - završava svoju priču maestro, profesor, doktor fudbala Dragoslav Šekularac, koji je samo, da se ne zaboravi, prvi počeo sa stvaranjem šampionske generacije iz Barija i Tokija, a kasnije ga je na tom putu nasledio Ljupko Petrović, kasnije Vladica Popović, kasnije...