FIM Moto GP

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Markes dominantan i u Brnu za 50. trijumf u Moto GP


Izvor: Sportklub

Vozač fabričke Honde Mark Markes u Brnu je zabeležio šestu pobedu u desetoj trci ove sezone u Moto GP šampionatu i tako nastavio pohod ka osvajanju šeste titule u najjačoj klasi.

Španac je posle subotnjih kvalifikacija u kojima je izjednačio rekord Mike Duana po broju osvojenih pol pozicija i u nedelju je bio dominantan ostvariši drugi trijumf u poslednje tri trke. Markes je ostvario 50. pobedu u Moto GP i tako postao tek četvrti vozač u istoriji kome je to pošlo za rukom.

Vozač fabričkog Dukatija Andrea Doviciozo ga je pratio tokom većeg dela trke, ali nije mogao da izdrži ritam odličnog Španca i na kraju se zadovoljio drugom pozicijom.
Na pobedničkom posteljo pored Markesa i Dovicioza našao se i Džek Miler iz Pramak Dukatija.

Legendarni Valentino Rosi na Jamahi solidno je startovao i u jednom trenutku sa sedme pozicije došao na petu, međutim, kasnije ga je zaobišao vozač LCR Honde Karl Kračlou.

Markes je lider šampionata sa 210 bodova, Doviciozo ga prati sa 147, Danilo Petrući, koji je u Češkoj bio osmi, zadržao je treću poziciju sa 129 bodova.
Trka u Brnu je zbog jake kiše i odluke direkcije da osuši stazu počela sa 35 minuta zakašnjenja.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Austrija je Dukatijeva - Doviju triler protiv Markesa


Izvor: Sportklub

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na neverovatnoj Velikoj nagradi Austrije, 11. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.
Doviciozo je svom timu doneo četvrti trijumf zaredom na "Red Bul ringu", pošto je u direktnom duelu pobedio branioca titule Marka Markesa, kojeg je pretekao u poslednjoj krivini. Na taj način je, takođe, Markesa onemogućio da slavi u Špilbergu jer jedino na toj stazi nije pobedio od svih u kalendaru u kraljevskoj klasi.

Njih dvojicu su na kraju delile dve desetinke, a na podijumu im se pridružio Fabio Kvartarato, koji brani boje Petronas Jamahe.
Markes i Doviciozo su od početka trke bili u duelu, a greška vozača Repsol Honde uslovila je da njih dvojica malo padnu u poretku, a Kvartararo preuzme vođstvo u prvom krugu. Međutim, vrlo brzo su njih dvojica našli svoj ritam, Markes je duže bio na samom čelu, ali je Doviciozo počeo da ga izaziva. Italijanski motociklista je držao vođstvo sve do tri kruga pre kraja, kada je usledila velika borba za trijumf, koja je odlučena u cilju, slično kao pre dve godine na istom mestu, kada su akteri bili isti.

Kvartaratovo treće mesto nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje, iako su u prvoj polovini trke Valentino Rosi na Jamahi i vozač Pramak Dukatija Džek Miler bili blizu njega. Australijanac je, međutim, izleteo sa staze, a ’Doktor’ posustao, pa su ga sustigli timski kolega Maverik Vinjales i Aleks Rins na Suzukiju, ali nisu imali šansu da ga napadnu. Devetostruki svetski šampion se tako zadovoljio četvrtim mestom, ispred Vinjalesa i Rinsa, dok je Frančesko Banjaja na Pramak Dukatiju bio sedmi. Osmo mesto zauzeo je Migel Oliveira, koji vozi za Teh3 KTM; a prvu desetoricu kompletirali su Danilo Petruči i Franko Morbideli.
Zahvaljujući drugoj pobedi ove godine, prvoj još od otvaranja sezone u Kataru, a 23. u karijeri, Doviciozo je smanjio zaostatak u odnosu na Markesa u generalnom plasmanu na 58 bodova.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Binder od starta do cilja za rođendanski trijumf


Izvor: Sportklub


Vozač Red Bul KTM Ajo tima Bred Binder došao je do prve pobede ove sezone, pošto je bio najbolji na Velikoj nagradi Austrije, 11. trci Moto2 kategoriji Svetskog šampionata, i to za svoj 24. rođendan.
Mladi Južnoafrikanac je svom timu doneo trijumf na domaćem terenu, i to pošto je KTM najavio da više neće u istoj meri učestvovati u srednjoj klasi.

Najbliži Binderu bio je vodeći u generalnom plasmanu Aleks Markes iz Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga, dok je treći bio vozač Spid Apa Horhe Navaro.

Binder je do trijumfa došao posle vođstva od starta do cilja, iako ga je Remi Gardner iz Stop end go tima pretekao u dva navrata u prvoj krivini. Međutim, Australijanac je napravio grešku kada je hteo da izvede treći pokušao i izleteo sa staze. Potom su južnoafričkog motociklistu pratili vozač Italtransa Enea Bastijanini i Luka Marini, koji brani boje Skaj VR46 tima, ali je stariji od dvojice Italijana izbacio obojicu sa staze.
Od tada, Markes, koji se odlično probio posle starta sa 11. pozicije, bio je najbliži Binderu, ali nije dobio ni priliku da ga napadne. Trku je završio sa tri desetinke zaostatka, a sekundu ispred Navara, kojeg su pratili vozači Ponsa Lorenco Baldasari i Augusto Fernandes. Markesov glavni rival u borbi za titulu Tom Luti bio je šesti, ispred Binderovog timskog kolege Horhea Martina i Ikera Lekuone. Najbolju desetoricu kompletirali su Marsel Šroter i Matija Pazini.

Trku je obeležio i incident u četvrtom krugu, kada je drugi vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Ćavi Vjerhe izbacio sa staze osvajača pol pozicije Tacutu Nagašimu i sebe.

Mlađi od braće Markesa sada ima 43 boda više od Lutija na čelu generalnog plasmana, a šampionat se nastavlja 25. avgusta na stazi „Silverston“ Velikom nagradom Britanije.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Fenatijevo iskupljenje – pobeda posle 22 meseca


Izvor: Sportklub

Italijanski motociklista Romano Fenati trijumfovao je na Velikoj nagradi Austrije, 11. trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionatu.
Fenati je na „Red Bul ringu“ ostvario prvu pobedu od trke u Japanu 2017. godine, a 11. u karijeri, 11 meseci posle incidenta zbog kojeg je zaradio suspenziju iz prvenstva.

Vozač Snajpersa je na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi San Marina i Riminija u Moto2 kategoriji pritisnuo kočnicu Stefana Mancija dok su se borili za poziciju. Usledio je njegov povratak u najslabiju klasu, a do dolaska u Špilberg najbolji rezultat mu je bilo četvrto mesto na „Sahsenringu“.

Drugo mesto zauzeo je Fenatijev timski kolega Toni Arbolino, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Džon Mekfi iz Petronas Sprinta rejsinga.
Velika nagrada Austrije nije bila standardna Moto3 trka, pošto se Fenati na polovini trke odvojio od Arbolina i Mekfija i nije se osvrtao. Iza njega je viđena velika borba, kojoj su se u poslednjih nekoliko krugova pridružili Đaume Masija i Čelestino Vijeti. Mladi Španac je u borbi sa vozačem Skaj VR46 tima izleteo sa staze, a italijanski motociklista je do samog finiša bio u konkurenciji za podijum. Na kraju je odluka pala u foto-finišu, u kojem je Arbolino za osam hiljaditinki bio brži od Mekfija, a on je bio samo 15 hiljaditih delova sekunde iza Ramiresa.

Najbolji među ostalima bio je dvojac Leoparda Markos Ramires i Lorenco dala Porta, ispred Makara Jurčenka i Jakuba Kornfela. Prvu desetoricu kompletirali su Nikolo Antoneli i do trke u Austriji vodećeg u generalnom plasmanu Aron Kane.

Posle takvog raspleta, Dala Porta na čelu poretka ima 155 bodova, jedan više od Kanea.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Rins 0.013s ispred Markesa, Dovijev Dukati goreo


Izvor: Sportklub

Vozač Suzukija Aleks Rins trijumfovao je na 12. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Britanije, pošto je pretekao Marka Markesa na Repsol Hondi u cilju.
Mladi Španac je do druge pobede ove sezone došao sa samo 13 hiljaditinki prednosti u odnosu na branioca titule, koji je pretrpeo drugi poraz zaredom u samom finišu trke. Prethodno je na trci u Austriji, na sličan način, bolji od Markesa bio vozač Dukatija Andrea Doviciozo.

Rinsu i Markesu se na podijumu pridružio Maverik Vinjales na Jamahi, koji je bio šest desetinki iza aktuelnog šampiona.
Veliku nagradu Britanije obeležio je i incident iz prvog kruga, kada je vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo pao sa motora, koji je pokupio ni krivog ni dužnog Dovicioza i izbacio ga sa staze. Italijan je ostao da nepomično leži, dok se njegov Dukati zapalio.


Rinsova i Markesova borba je trajala praktično tokom cele trke, na samom početku je odmah iza vozača Repsol Honde bio Valentino Rosi na Jamahi, ali je on posustao kada ga je pretekao mlađi od dvojice Španaca. Njih dvojica su ostali usamljeni na vrhu, Rins je u nekoliko navrata pokušao napad, a u pretposlednjem krugu je na startno-ciljnom pravcu izveo generalnu probu sa spoljne strane, koja mu nije pošla za rukom.

U poslednjem krugu se videlo da vozač Suzukija strpljivo čeka svoju šansu, a dobio ju je po izlasku iz poslednje krivine, ali je krenuo sa unutrašnje strane i u foto-finišu nadmašio branioca titule. Vinjales je u samom finišu uspeo da se primakne vodećoj dvojici, pošto je na polovini pretekao Rosija, koji je potom vozio usamljenu trku na četvrtoj poziciji.

Peti je bio drugi vozač Petronasa Franko Morbideli, ispred Kala Kračloa na LCR Hondi i vozača fabričkog Dukatija Danila Petručija. Među najboljom desetoricom našli su se i Džek Miler na Pramak Dukatiju, Pol Espargaro, koji vozi za KTM, i vozač Aprilije Andrea Janone. Petostruki svetski šampion Horhe Lorenco, koji se vratio na stazu pošto je propustio tri trke zbog preloma pršljena u Asenu, zauzeo je 14. mesto i bio je skoro minut iza Rinsa.
Takav rasplet je omogućio Markesu da praktično dođe na korak od osvajanja titule pošto sada ima 250 bodova na čelu generalnog plasmana, drugi je Doviciozo sa 172, a treći Rins sa 149.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto2: Fernandesu pobeda, Markes izleteo sa staze


Izvor: Sportklub

Vozač Ponsa Augusto Fernandes došao je do druge pobede ove sezone, pošto je bio najbolji na Velikoj nagradi Britanije, 12. trci sezone u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata.
Mladi Španac je slavio na „Silverstonu“ sa pola sekunde prednosti u odnosu na Horhea Navara iz Spid Apa, dok je samo 82 hiljaditinke dalje bio vozač Red Bul KTM Ajo tima Bred Binder.
Pored trijumfa Fernandesa, Veliku nagradu Britanije obeležilo je i odustajanje vodećeg u generalnom plasmanu Aleksa Markesa, koji je napravio veliku grešku u sedmom krugu.

Španski motociklista je do izletanja sa staze vodio, ispred Navara i Bindera, koji su potom nastavili borbu na čelu, da bi im se Fernandes pridružio vrlo brzo. Iako se činilo da će pobednika odlučiti borba između vozača Spid Apa i mladog Južnoafrikanca, Fernandes je odvozao gotovo bez greške u poslednjem krugu, pretekao je Navara i potom ga onemogućio da mu uzvrati udarac.

Najbolju trojicu sledio je Remi Gardner iz SAG tima, koji je bio desetinku i po iza Bindera, ispred svog timskog kolege Tecute Nagašime, Fabija Kvartarara iz Spid Apa i drugog vozača Ponsa Lorenca Baldasarija. Osmi je bio Tom Luti, ispred Luke Marinija i Ćavija Vjerhea.

Markes je zadržao vodeću poziciju u generalnom plasmanu sa 181, a slede ga trojica vozača koji imaju po 146 – Fernandes, Luti i Navaro.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Ramires u finišu do trijumfa na "Silverstonu"


Izvor: Sportklub

Vozač Leoparda Markos Ramires pobedio je na Velikoj nagradi Britanije, 12. trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata.

Ramires je na „Silverstonu“ došao do druge pobede ove sezone, a ujedno i karijeri, a prethodnu je ostvario na Velikoj nagradi Katalonije.

Mladi Španac je slavio sa dve desetinke prednosti u odnosu na Tonija Arbolina iz Snapersa, dok je treći bio drugi vozač Leoparda Lorenco dala Porta.

Kao mnogo puta ove sezone, najslabija klasa je pružila mnogo uzbuđenja, a Dala Porta je bio taj koji je najviše bio na vrhu. Italijanski motociklista nije uspevao da se odvoji od rivala, a u samom finišu su šestorica vozača učestvovala u borbi za pobedu. Ramires je ključni potez izveo nekoliko krivina pre cilja, kada je pretekao svog timskog kolegu i pobegao mu, a zatim je Dala Portu pretekao i Arbolino, ali mu je ponestalo vremena da napadne za pobedu.
Najbolji među ostalima bili su vozači Sić58 tima Nikolo Antoneli i Tacuki Suzuki, ispred Ajumua Sasakija i Džona Mekfija iz Petronas Sprinta rejsinga. Prvu desetoricu kompletirali su Denis Fođa, Čelestino Vijeti i Ai Ogura.

Pored trijumfa Ramiresa, trku je obeležio i Aron Kane, kojeg je sa staze izbacio Albert Arenas, ali je potom uspeo da se probije do 13. mesta i osvoji tri boda.

Dala Porta na čelu generalnog plasmana ima 14 bodova više od Kanea, dok je 38 ispred Arbolina.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lider Moto3 klase od sledeće sezone u Moto2


Izvor: Sportklub

Aktuelni lider Moto3 klase Lorenco Dala Porta od sledeće sezone voziće u Moto2 za ekipu Italtrans.
Dala Porta je sa ovim timom potpisao ugovor na dve sezone.

On će se tako pridružiti svom nekadašnjem timskom kolegi Enei Bastijaniniju.

Italijan je trenutni lider u generalnom plasmanu Moto3, u tekućoj sezoni je osvojio ukupno sedam podijuma.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Produžio ugovor: Vinjales ostaje u Jamahi do 2022.


Izvor: Sportklub

Španski motociklista Maverik Vinjales produžio je ugovor sa Jamahom do kraja sezone 2022. godine.
Jamaha je u utorak potvrdila da će Maverik Vinjales ostati u timu do 2022, pošto je Španac potpisao novi dvogodišnji ugovor.

"Izuzetno sam srećan jer ostajem u svom timu. Uzbuđen sam. Bilo mi je važno da ugovor potpišemo pre početka nove sezone, kako se ne bih zamarao razmišljanjem o tome. Nije bilo razloga da napustim Jamahu, pošto je ovo moj tim, moja porodica. Moramo da nastavimo da radimo naporno, da se izborimo za titule. Daću sve od sebe da tim bude ponosan na mene", poručio je Vinjales, koji je u prethodne tri godine na Jamahi ostvario šest pobeda i 19 puta se našao na pobedničkom postolju.

U timu Jamahe naredne sezone biće Valentino Rosi i Maverik Vinjales, dok se spekuliše da bi 2021. godine za jednu od te dve pozicije mogao da konkuriše Fabio Kvartararo. Posle ovoga, čini se da bi Doktor mogao da promeni tim, pošto mu ugovor ističe na kraju sezone.
 
Natrag
Top