FIM Moto GP

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
On je vladar Moto GP šampionata – Markesu sedma titula!


Izvor: Sportklub

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je sedmu titulu u karijeri, petu u najjačoj kategoriji, tri trke pre kraja sezone trijumfom na Velikoj nagradi Japana, 16. trci ovogodišnjeg Svetskog šampionata.
Mladi Španac je na stazi „Tvin Ring Motegi“ ostvario osmu pobedu ove sezone, a 69. u karijeri, a titulu je obezbedio jer ima nedostižna 102 boda prednosti u odnosu na Andreu Dovicioza.

Markesu je prvu šansu da postane sedmostruki svetski šampion imao upravo na Hondinoj stazi, a za to mu je bilo potrebno da trku završi ispred Dovicioza. Upravo sa italijanskim motociklistom je vodio borbu za najviši stepenik pobedničkog postolja u Motegiju, ali je ona rešena dva kruga pre kraja, posle izletanja vozača Dukatija.

Drugo mesto je na kraju zauzeo Kal Kračlou na LCR Hondi, a na podijumu se našao i vozač Suzukija Aleks Rins.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Beceki se vratio u borbu za titulu!


Izvor: Sportklub

Vozač Redoks Pristel Gran Prija Marko Beceki trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, 18. trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, i tako se vratio u borbu za titulu.
Mladi Italijan je do trijumfa došao u neizvesnoj završnici, u kojoj je u cilju u foto-finišu pretekao Derina Bindera iz Red Bul KTM Ajo tima. Južnoafrikanac je nedugo zatim ostao i bez druge pozicije jer ga je za jednu hiljaditinku pobedio vozač Leoparda Lorenco dala Porta.

Beceki je na stazi „Tvin Ring Motegi“ ostvario treću pobedu ove sezone i ujedno u karijeri i na taj način se primakao na bod zaostatka u odnosu na Horhea Martina tri trke pre kraja sezone. Španac je učestvovao u borbi za titulu do šest krugova pre kraja, kada je izleteo sa staze u 11. krivini i ostao bez bodova. Martin je, inače, na prethodnoj trci uspeo da se odvoji od Becekija tako što je Italijana sa staze izbacio Enea Bastijanini iz Leoparda.
Ekipa Gresinija je tako imala trku za zaborav, pošto je pored Martina i Fabio di Đanantonio ostao bez bodova. Italijan je imao težak pad u kojem je zadobio povrede glave, što je još više zabrinjavajuće nego samo odustajanje, zbog čega je prebačen u bolnicu na detaljnije preglede.

Velika nagrada Japana u najslabijoj kategoriji je pružila mnogo uzbuđenja, a desetorica vozača bila su u konkurenciji za trijumf. Beceki je prednjačio među njima, Binder se iznenađujuće našao na samom vrhu u poslednjem krugu, ali je Italijan ipak sačekao svoj trenutak u samom finišu, napao i slavio.

Najbolju trojicu sledio je Denis Fođa, ispred Džona Mekfija, Tonija Arbolina i Bastijaninija. Među prvom desetoricom našli su se i Gabrijel Rodrigo, Ajumi Sasaki i Jakub Kornfel.

Naredna trka Svetskog šampionata vozi se već sledeće nedelje za Veliku nagradu Australije.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto2: Trijumf Kvartarara, Banjaja beži Oliveiri


Izvor: Sportklub

Motociklista Spid Apa Fabio Kvartararo trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana u Moto2 kategoriji, 18. trci sezone Svetskog šampionata.
Mladi Francuz je na stazi „Tvin Ring Motegi“ došao do druge pobede ove sezone i ujedno u karijeri, prve od Velike nagrade Katalonije pre četiri meseca.

Kvartararo je slavio ispred vodećeg u generalnom plasmanu Frančeska Banjaje, koji brani boje Skaj VR46 tima, a njima dvojici se na podijumu pridružio Lorenco Baldasari iz Ponsa.

Francuski motociklista je slavio u Motegiju pošto je u ranoj fazi zajedno sa Banjajom uspeo da se odvoji od ostalih rivala. Banjaja je pokušao da ga napadne u samom finišu, ali je Kvartararo odgovorio i prošao kroz cilj sa 445 hiljaditinki prednosti.
Najbolji među ostalima bio je Migel Oliveira iz Red Bul KTM Ajo tima, što je Banjaji omogućilo da poveća svoju prednost u generalnom plasmanu. Italijan tri trke pre kraja ima 35 bodova više od Oliveire u borbi za titulu.

Peti je bio Aleks Markes, ispred Breda Bindera, Augusta Fernandesa i Ćavija Vjerhea. Najbolju desetoricu kompletirali su Iker Lekuona i Luka Marini.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Ludnica Arenasu, Beceki opet izbačen


Izvor: Sportklub

Vozač Anhel Nijeto tima Albert Arenas trijumfovao je na 17. trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Australije.
Arenas je do druge pobede u karijeri došao posle neverovatne borbe na stazi „Filip Ajland“ u kojoj je preko 20 vozača moglo da slavi.

Drugo mesto zauzeo je Fabio di Đanantonio iz Gresinija, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Selestino Vijeti, kojem je to bila druga trka za Skaj VR46 tim u karijeri.

Španski motociklista je svoju prvu pobedu u karijeri ostvario posle kazne koja je Di Đanantonio uručena po završetku Velike nagrade Francuske, a ovoga puta je kao prvoplasirani prošao kroz cilj. Tokom većeg dela trke oko 20 vozača učestvovalo je u borbi za trijumf, a u samom finišu se taj broj smanjio na 15, što je ljubiteljima motociklizma pružilo pravi triler.

Na kraju je Arenas za 52 hiljaditinke pobedio Di Đanantonija, dok je Vijeti bio samo sedam hiljaditih delova sekunde dalje. Tacuki Suzuki iz Sić 58 tima je bio četvrti, dok je vodeći u generalnom plasmanu Horhe Martin kao petoplasirani prošao kroz cilj. Martin je krug pre kraja bio vodeći, ali je u poslednjem napravio nekoliko grešaka koje su ga koštale podijuma.
Uprkos tome, Španac je povećao svoju prednost u borbi za titulu, pošto je njegovog glavnog konkurenta Marka Becekija sa staze izbacio Gabrijel Rodrigo. Za vozača Pristela je to bilo drugo odustajanje na poslednje tri trke, pošto je prethodno Enea Bastijanini u Tajlandu bio koban po njega. Martina i italijanskog motociklistu dve trke pre kraja deli 12 bodova, dok je popularni Diđa samo osam bodova dalje.

Najbolju petoricu sledio je Aron Kane, ispred ispred Adama Norodina i Bastijaninija. Među prvom desetoricom našli su se i Jakub Kornfel i Ajumi Sasaki.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto2: Binder u foto-finišu, titula još bez vlasnika


Izvor: Sportklub

Vozač Red Bul KTM Ajo tima Bred Binder slavio je na Velikoj nagradi Australije u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata.
Mladi Južnoafrikanac je na stazi „Filip Ajland“ ostvario treću pobedu ove sezone, ujedno i treće u srednjoj klasi, a desete u karijeri. I do nje je došao pobedivši u foto-finišu za 36 hiljaditinki Đoana Mira iz Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Dinavolt Intakta Ćavi Vjerhe.

Sjajna bitka za pobedu viđena je na 17. trci sezone, a pored vozača koji su se našli na pobedničkom postolju u njoj su učestvovali i vozači Ponsa Augusto Fernandes i Lorenco Baldasari, kao i Luka Marini iz Skaj VR46 tima. Baldasari je nekoliko krugova pre kraja izleteo sa staze, dok je njegov timski kolega u cilju ostao bez podijuma, a Marini je na kraju morao da se zadovolji petim mestom.
Motociklista Kifera Dominik Egerter bio je bolji od ostalih na šestom mestu, ispred Aleksa Markesa i Ješka Rafina. Marsel Šroter je sebe koštao boljeg plasmana od devetog mesta zbog greške pre samog starta, kada je trebalo da krene sa druge pozicije, a prvu desetoricu kompletirao je Fabio Kvartararo.

Vozači koji se bore za titulu našli su se u potpunoj senci na Filip Ajlandu, pošto su sve vreme bili van plasmana među najboljih deset. Migel Oliveira iz Red Bul KTM Ajo tima je bio 11, ispred vozača Skaj VR46 tima Frančeska Banjaje, što nije mnogo uticalo na generalni plasman. Portugalac je za samo bod smanjio svoj zaostatak u odnosu na Banjaju dve trke pre kraja, pa je razlika trenutno 36 bodova.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Vinjales prekinuo Jamahin najduži post


Izvor: Sportklub

Vozač Jamahe Maverik Vinjales trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije, 17. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.
Mladi Španac je na stazi „Filip Ajland“ ostvario svoju prvu pobedu još od prošlogodišnje trke u Francuskoj, a ukupno petu u kraljevskoj klasi. Ujedno je prekinuo najduži niz svog tima bez trijumfa, koji je trajao od Velike nagrade Holandije prošle godine, na kojoj je slavio Valentino Rosi, od kada je prošlo 25 trka.

Drugo mesto zauzeo je Andrea Janone na Suzukiju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Dukatija Andrea Doviciozo.
Bautista, koji je u Australiji menjao povređenog Horhea Lorenca, na kraju je bio bolji od ostalih, dok je Rins u poslednjem krugu uspeo da se nađe ispred ’Doktora’. Miler je na kraju kao sedmoplasirani prošao kroz cilj, ispred vozača Mark VDS rejsinga Franka Morbidelija, kojem je to bio najbolji rezultat karijere. Najbolju destoricu kompletirali su Aleš Espargaro na Apriliji i vozač KTM rejsinga Bredli Smit.

Pošto je borba za titulu rešena još prošlog vikenda, odustajanje nije imalo velike posledice po Markesa, ali je ono bilo njegovo prvo ove sezone. Španac je, inače, dve trke prethodno završio van osvajača bodova – u Argentini i Muđelu. Katastrofalan vikend za Repsol Hondu kompletirao je Dani Pedrosa, koji je završio pored staze nekoliko krugova kasnije.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Toba za istoriju u Kataru


Izvor: Sportklub

Vozač Honda tima Azije Kaito Toba došao je do prve pobede u karijeri, pošto je trijumfovao na otvaranju sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Katara.
Na taj način postao je i prvi japanski pobednik u Moto3 kategoriji, otkako je ona zamenila klasu do 125 kubika. Poslednja pobeda nekog japanskog vozača u najslabijoj klasi viđena je pre 12 godina, kada je Tomojoši Kobajama slavio na „Katalunji“.

Toba je prvenac upisao pošto je u neizvesnoj završnici za 53 hiljaditinke pobedio Lorenca dala Portu iz Leoparda. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Sterilgarda Maks rejsing tima Aron Kane, koji je startovao sa pol pozicije.

Od samog starta, Kane i Dala Porta su se smenjivali u vođstvu, ali su im se u borbi vrlo brzo pridružili Toba i Nikolo Antoneli iz Sić58 tima. Lista vozača koji su imali šansu za trijumf nije završena njima, pošto je razlika među prvom desetoricom bila izuzetno mala. Tako je u nekoliko navrata i povratnik u šampionat Romano Fenati izbio na čelo, ali je pošto je dobio upozorenje zbog izlaska izvan okvira staze odradio ’duži krug’ i ispao van Top10.

Italijanski motociklista nije morao da odradi kaznu, ali se čini da je pogrešio na kočenju i zato je bio primoran da ode široko u šestoj krivini. U samoj završnici je bilo jasno da su Toba i Dala Porta najbliži trijumfu, a japanski motociklista je na savršen način iskoristio zavetrinu i ispisao nove stranice istorije.
Najbolju trojicu sledio je drugi vozač Leoparda Markos Ramires, ispred Selestina Vijetija iz VR46 tima i dvojca Anhel Nijeto tima Alberta Arenasa i Raula Fernandesa. Mesto među prvom desetoricom obezbedili su i Antoneli, Fenati i Jakub Kornfel.

Pobednik poslednje trke prethodne sezone Džan Ondžu iz Red Bul KTM Ajo tima zauzeo je 18. mesto.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Baldasari maestralan za početak Trijumfove ere

Izvor: Sportklub

Vozač Ponsa Lorenco Baldasari trijumfom je započeo Trijumfovu eru u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata, pošto je slavio na Velikoj nagradi Katara.
Britanski proizvođač je zamenio Hondu kao dobavljača motora u srednjoj klasi, a Italijan je zablistao na stazi „Losail“, pošto je vodio tokom većeg dela trke.

Baldasari je do pobede, treće u karijeri, došao pošto je u foto-finišu za 26 hiljaditinki pobedio povratnika u Moto2 Toma Lutija iz Dinavolt Intakta. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Lutijev timski kolega, koji je bio dve sekunde dalje.

Od samog starta poveo je vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Ćavi Vjerhe, ispred Baldasarija i Šrotera. Italijan se ustalio u vođstvu, dok je Vjerhe izgubio ritam kada su ga pretekli u borbi za drugo mesto, a vrlo blizu bili su i Remi Gardner, Aleks Markes i Luti.

Švajcarac je vozio ubedljivo najbolje u drugom delu trke, kada je počeo da se probija, pošto je nizao najbrže krugove na stazi. Na taj način, Luti je u samom finišu izazivao Baldasarija u borbi za trijumf, vrebao je svoju šansu, ali mu je italijanski motociklista svaki put zatvorio vrata.
Bolji od ostalih bio je Gardner na četvrtom mestu, ispred drugog vozača Ponsa Augusta Fernandesa, Sema Lousa iz Gresinija i Markesa. Prvu desetoricu kompletirali su Italijani Luka Marini i Enea Bastijanini, uz Vjerhea.

Prvu trku sezone obeležio je i incident u prvom krugu, kada je vozač Skaj VR46 tima Nikolo Bulega napravio veliku grešku i sa staze izbacio Ikera Lekuonu i Lukasa Tulovića, a to je uticalo i na Horhea Navara.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Spektakl u Kataru ponovo pripao Doviciozu


Izvor: Sportklub

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat.
Italijan je u borbi za pobede do samog cilja, za 23 hiljaditinke pobedio branioca titule Marka Markesa, slično kao pre godinu dana. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač LCR Honde Kal Kračlou, koji je bio još tri deseta dela sekunde dalje.

Čekanje koje je trajalo tri meseca potpuno je vredelo, a vozači kraljevske klase priredili su svim ljubiteljima motociklizma pravi spektakl pod reflektorima na stazi „Losail“. Doviciozo je vodio tokom većeg dela trke, vozio je izuzetno pametno, praktično promišljeno i činilo se da ima savršen plan. On je uključivao odgovor na svaki napad njegovih rivala, posebno Markesa u samom finišu, kad su njih dvojica vodili žestoku borbu za pobedu.
Pored njih dvojice, šansu za trijumf imao je i Aleks Rins na Suzukiju, ali je on zbog greške tri kruga pre kraja ostao bez podijuma. Kračlou je tada nasledio treću poziciju, pošto je takođe sjajno vozio, a na kraju je bio tek nešto više od desetinke ispred Rinsa. Uz njih četvoricu, među junake trke mora da se ubroji i vozač Jamahe Valentino Rosi, pošto je posle loših kvalifikacija startovao sa 14. pozicije, ali je kroz cilj prošao kao petoplasirani.

Koliko je prva trka sezone bila neizvesna govori činjenica da je Dovicioza i ’Doktora’ u cilju delilo tačno šest desetinki. Već Danilo Petruči na drugom Dukatiju je bio više od sekunde i po dalje, pošto je u samom finišu izborio korak za vodećima. Osvajač pol pozicije Maverik Vinjales je morao da se zadovolji sedmom pozicijom jer se mučio posle lošeg starta, a tek u završnici se izborio sa Đoanom Mirom, koji je bio najbolji novajlija.

Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač LCR Honde Takaki Nakagami i Aleš Espargaro na Apriliji. Stariji od braće Espargaro je za 11 hiljaditinki u borbi za deseto mesto pobedio Franka Morbidelija na debiju Petronas Jamahe, dok je mlađi Espargaro bio 12. Petostruki svetski šampion Horhe Lorenco je uprkos bolovima posle teškog subotnjeg pada svoju prvu trku u Repsol Hondi završio na 13. poziciji, a bodove su osvojili i Andrea Janone i Žoan Zarko.
Debitant Fabio Kvartararo, koji je napravio grešku pre starta, pa je trku morao da započne iz boksa, na kraju je bio 16, a od boda ga je delilo osam desetinki.

Koliko je trka u Kataru bila neizvesna i interesantna potvrđuje i podatak da je između prvog i 15. bila najmanja razlika uz istoriji.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Masija u Argentini do prve pol pozicije


Izvor: Sportklub

Vozač Bester Kapital Dubaija Haume Masija startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Argentine, drugoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata.
Masija je na stazi „Termas de Rio Ondo“ došao do prve pol pozicije u karijeru, i to u vremenu od 1:48.775 minuta.

U borbi za najbolje vreme u kvalifikacijama mladi Španac je za tri desetinke bio bolji od sunarodnika Arona Kanea iz Sterilgarda Maks rejsing tima. Uz njih dvojicu u prvom startnom redu naći će se i italijanski motociklista Toni Arbolino.
Najbolju trojicu sledio je Lorenco dala Porta iz Leoparda, a od treće pozicije delilo ga je samo šest hiljaditinki. Italijana su redom pratili njegovi sunarodnici Nikolo Antoneli, Andrea Minjo i Romano Fenati, koji će zauzeti pozicije od pete do sedme. Pobednik prve trke sezone, Velike nagrade Katara, Kaito Toba zauzeće osmo mesto na startu, a prvu desetoricu upotpuniće Ajumi Sasaki i Raul Fernandes.
 
Natrag
Top