FIFA priznala: Sudija izbacio Bosnu sa Mundijala!

Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
6.505
Sumirajući utiske sa šampionata planete održanog u Brazilu, FIFA je pohvalila učinak arbitara ali pritom i priznala da je upravo zbog sudijskih grešaka reprezentacija Bosne i Hercegovine morala prerano kući.

495449_20140621reutersmichael-daldercuiabadi006576474_ff.jpg

Kako prenosi "Marka", FIFA je u analizi sudijskih odluka i ponašanja ukupan rad "ljudi u crnom" ocenila kao "vrlo zadovoljavajuć".

"Želeli smo da sve prođe bez skandala i, iznad svega, da nijedna reprezentacija ne bude poslata kući zbog sudijske greške, što su arbitri i uspeli da ostvare, sa izuzetkom Bosne", navodi se u toj analizi.

Bosna i Hercegovina je, podsetimo, najpre izgubila od Argentine sa 2:1, a onda u direktnom okršaju sa Nigerijom za plasman u drugu rundu - izgubila sa 1:0. Tada je novozelandski sudija Pitar O'Liri poništio čist gol Edina Džeka, navodno je snimljen i kako se zajedno sa Nigerijcima raduje posle meča, zbog čega je policija morala da preispita pretnje smrću koje su mu upućene.



495448_20140621reuterssuhaib-salemcuiabadi006576446_ff.jpg


Ipak, ne postoje dokazi da je O'Liri grešio namerno na štetu "zmajeva" selektora Safeta Sušića, kojima potom pobeda od 3:1 nad Iranom nije bila dovoljna da prođu u osminu finala, jer su dalje otišli Argentina i Nigerija.

FIFA je u svojoj analizi pohvalila što se, zbog kratkog trajanja turnira a velikog broja utakmica, uspešno smanjio broj javnih opomena, "u čemu je doprineo i autoritet sudija, ali i korišćenje spreja kod prekida". Kao najbolji arbitri na šampionatu ocenjeni su Kuipers, Velasko Karbaljo, Vera, Gasamo, Erikson i Rići. Ocene nisu bile javne, a bilo bi baš zanimljivo videti šta je to dobio O'Liri.

izvor:blic.rs
 
Natrag
Top