Šta je novo?

FIFA priznala: Sudija izbacio Bosnu sa Mundijala!

SPMC

SPMC

Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
6.379
Sumirajući utiske sa šampionata planete održanog u Brazilu, FIFA je pohvalila učinak arbitara ali pritom i priznala da je upravo zbog sudijskih grešaka reprezentacija Bosne i Hercegovine morala prerano kući.


Kako prenosi "Marka", FIFA je u analizi sudijskih odluka i ponašanja ukupan rad "ljudi u crnom" ocenila kao "vrlo zadovoljavajuć".

"Želeli smo da sve prođe bez skandala i, iznad svega, da nijedna reprezentacija ne bude poslata kući zbog sudijske greške, što su arbitri i uspeli da ostvare, sa izuzetkom Bosne", navodi se u toj analizi.

Bosna i Hercegovina je, podsetimo, najpre izgubila od Argentine sa 2:1, a onda u direktnom okršaju sa Nigerijom za plasman u drugu rundu - izgubila sa 1:0. Tada je novozelandski sudija Pitar O'Liri poništio čist gol Edina Džeka, navodno je snimljen i kako se zajedno sa Nigerijcima raduje posle meča, zbog čega je policija morala da preispita pretnje smrću koje su mu upućene.

Ipak, ne postoje dokazi da je O'Liri grešio namerno na štetu "zmajeva" selektora Safeta Sušića, kojima potom pobeda od 3:1 nad Iranom nije bila dovoljna da prođu u osminu finala, jer su dalje otišli Argentina i Nigerija.

FIFA je u svojoj analizi pohvalila što se, zbog kratkog trajanja turnira a velikog broja utakmica, uspešno smanjio broj javnih opomena, "u čemu je doprineo i autoritet sudija, ali i korišćenje spreja kod prekida". Kao najbolji arbitri na šampionatu ocenjeni su Kuipers, Velasko Karbaljo, Vera, Gasamo, Erikson i Rići. Ocene nisu bile javne, a bilo bi baš zanimljivo videti šta je to dobio O'Liri.

izvor:blic.rs
 
Top