FIA Formula 1 World Championship

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
U Formuli 1 sve po starom: Nova pobjeda Hamiltona


Izvor: Sportklub

Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu dominatnom vožnjom od prvog do zadnjeg zavoja slavio je na Velikoj nagradi Francuske.
Lewis Hamilton u na osmoj utrci sezone stigao je do šest pobjede. Iza njega se smjestio njegov momčadski kolega Valtteri Bottas.
Uz njih je na momčadskom postolju završio Charles Leclerc.

Max Verstappen bio je četvrti, dok je peti bio Sebastian Vettel koji je dodatni bod dobio jer je imao najbrži krug.

Bodove su još osvajali Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen, Nico Hulkenberg i Lando Norris.

U ukupnom poretku Hamilton ima 187 bodova, 36 više od Bottasa i 76 više od Vettela.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Sains i Noris ostaju u Meklarenu i naredne sezone


Izvor: Sportklub

Meklaren je potvrdio da će Karlos Sains i Lando Noris biti deo tima i u sezoni 2020. Formule 1.
Oba vozača su se tokom poslednjih devet meseci dobro ukopili u tim, dok se Meklaren nalazi na putu oporavka.

„Današnje saopštenje timu pruža preduslov za neophodan kontinuitet, kako bi nastavio da napreduje. Karlosov i Landov performans ključni je deo timskog napretka. Njihove povratne informacije su omogućile našim inženjerima da razviju MCL34 i da planiraju MCL35. Karlos je svojim iskustvom igrao ključnu ulogu u razvoju bolida, dok je Lando neverovatno brzo odgovorio zahtevima Formule 1 i svakog vikenda ima sve više samopouzdanja. Ovo su dobre vesti za tim Meklarena i radujemo se nastavku naše saradnje“, direktor tima Andreas Zajdl.

Oduševljenje nije skrivao ni predsednik Zek Braun, koji je povodom nastavka saradnje rekao sledeće:

„Oduševljen sam jer smo u prilici da pre domaće trke na Velikoj nagradi Britanije objavimo spisak naših vozača za 2020. i Karlos i Lando dokazuju se kao vozači i kao sastavni deo našeg puta ka oporavku. Zaista su doprineli pozitivnim dešavanjima i izgradnji morala unutar tima, kako na stazi, tako i van nje. Prijem koji su im priredili naši navijači je izuzetan i oni su sjajni ambasadori brenda Meklaren, te personifikuju naš neustrašivi i borbeni mentalitet“, istakao je Braun.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Formula 1 ostaje na "Silverstonu"


Izvor: Sportklub

Budućnost Velike nagrade Britanije Formule 1 osigurana je pošto je potvrđeno da je postignut dogovor da staza „Silverston“ ostane njen domaćin u narednih pet godina.
Ugovor te staze sa Formulom 1 trebalo je da istekne posle ovonedeljne trke, pošto su čelnici „Silverstona“ procenili da je njeno održavanje postalo previše skupo. Međutim, posle dvogodišnjih pregovora ugovor koji će trajati do 2024. godine je potpisan u utorak u Londonu. Tom prilikom, prvi čovek Formule 1 Čejs Keri je „Silverston“ okarakterisao važnim delom budućnosti sporta.

„Oduvek smo govorili da ukoliko želimo dugoročnu budućnost naš sport mora da zadrži istorijske staze, a ‚Silverston‘ i Velika Britanija predstavljaju njegovu kolevku jer je sve počelo ovde još 1950. godine“, rekao je Keri.

„Silverston“ je bio na korak od potpisivanja novog ugovora prošlog meseca, ali je do zastoja došlo kada je njegovim čelnicima poručeno da postoje planovi za trku u Londonu u narednih nekoliko godina. U Britanskom klubu trkačkih vozača (BRDC), u čijem posedu je staza, bili su zabrinuti da bi još jedna trka u Britaniji dovela do manjeg interesovanja i da bi zato ona koju oni organizuju bila manje finansijski isplativa.
Kompanija Liberti medija, u čijem posedu je Formula 1, najavila je još pre dve godine da planira da zadrži istorijske staze. Budućnost „Silverstona“ je bila pod znakom pitanja i dok je Berni Eklston bio na čelu sporta, ali je staza 2017. iskoristila klauzulu u ugovoru koji je trajao 2026. godine da ga raskine već dve godine kasnije jer bi svake naredne sezone morala da plaća za pet odsto veću cenu. Uprkos tome, obe strane su naglašavale da žele da Velika nagrada Britanije ostane u kalendaru, ali su im dve godine bile potrebne za rešenje.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
F1: Bottasu startna pozicija, Hamilton drugi


Izvor: Sportklub

Finac Valtteri Bottas u Mercedesu ostvario je najbrže vrijeme kvalifikacija Velike Nagrade Velike Britanije na stazi u Silverstoneu ostvarivši četvrti 'pole position' ove sezone.
Bottas je najbrži krug odvozio u vremenu 1:25.093 pobijedivši sa samo šest tisućinki prednosti ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona, dok je Monegažanin Charles Leclerc u Ferrariju bio treći s osam stotinki zaostatka za pole positionom. Četvrto vrijeme imao je Nizozemac Max Verstappen u Red Bullu.

Uoči desete utrke svjetskog prvenstva formule 1 u vodstvu je Hamilton sa 197 bodova, ispred Bottasa sa 166 i Verstappena sa 126 bodova.

U poretku konstruktora vodi Mercedes (363) ispred Ferrarija (228) i Red Bulla
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Hamiltonu nova pobjeda, ali i rekord na Silverstoneu


Izvor: Sportklub

Lewis Hamilton pobjednik desete utrke sezone - Velike nagrade Velike Britanije.
Hamilton (Mercedes) je tako stigao do sedme pobjede u sezoni, a šeste na stazi u Silverstoneu, što je novi rekord legendarne staze.
Iza njega je završio momčadski kolega Valtteri Bottas, dok je uz njih na postolju bio Charles Leclerc u Ferrariju.

Utrku je obilježila velika greška Sebastian Vettela kočenju zbog čega se zabio u Maxa Verstappena, s koji je u tom trenutku vodio borbu za treće mjesto, te su obojica završila izvan stane. Verstappen se brzo vratio na stazu i na kraju stigao do petog mjesta, dok je Nijemac morao u boks na promjenu prednjeg krila i na kraju je završio 16.

Ispred Verstappena je završio Pierre Gasly, a bodove su još osvojili Sainz, Ricciardo, Raikkonen, Kvjat i Hülkenberg.
U ukupnom poretku Hamilton ima 197 bodova, 31 više od Bottasa, čak 71 više od Vestappena. Kada je poredak konstruktura u pitanju Mercedes ima 407, Ferrari 243, a Red Bull 191 bod.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Formula 1 voziće se u Australiji bar do 2025. godine


Izvor: Sportklub

Trke Formule 1 voziće se u Melburnu najmanje do 2025. godine
U četvrtak je potvrđeno da će se trke za Veliku nagradu Australije voziti u Melburnu najmanje do 2025. godine. Ugovor je potpisan u Londonu.

Australija je zemlja sa velikom tradicijom kada su u pitanju automoto sportovi, a domaćin je trkama Formule 1 još od 1985. godine. Adeleid je bio domaćin do 1995. kada se četvorotočkaši sele u Melburn. Osim 2006. i 2010. trka u Melburnu uvek je od tada do danas otvarala sezonu u Formuli 1,

"Ovo je sjajna stvar za Formulu 1 koja će se voziti u Melburnu bar do 2025. godine. Mislim da smo najbolji domaćini na svetu i veoma sam zadovoljan što je Formula 1 odlučila da produži ugovor sa nama", rekao je između ostalog ministar turizma i sporta Martin Pakula.

"Veoma smo zadovoljni zbog obnavljanja ugovora sa Melburnom. Nadamo se da će narednih godina trke u Melburnu biti još spektakularnije i jedva čekamo da se ponovo ovde vratimo 12. marta sledeće godine i da proslavimo 25. godišnjicu trke u Australiji", poručio je izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Potpuna ludnica – pobeda Ferstapena, Fetel na podijumu


Izvor: Sportklub

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Nemačke, 11. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 koju je obeležio veliki broj incidenata.
Mladi Holanđanin je na stazi „Hokenhajm“ upisao drugu pobedu ove sezone, a sedmu u karijeri, pošto se najbolje snašao u promenljivim uslovima.

Drugo mesto pripalo je Sebastijanu Fetelu u Ferariju, posle starta sa poslednje pozicije, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso.

Pored Ferstapenovog slavlja i Fetelovog postepenog napretka kako je trka odmicala, kao i iznenađujućeg podijuma za Kvjata, trku je obeležio i potpuni sumrak Mercedesa.

Do polovine trke se činilo da bi Luis Hamilton i Valteri Botas mogli da ostvare dvostruki trijumf, ali umesto toga nemački tim na svojoj stazi nije osvojio nijedan bod. Britanac je napravio veliku grešku u trenutku kada je svojim rivalima mogao da zada ključni udarac u borbi za pobedu i na kraju je bio tek 11, dok je njegov timski kolega popustio kada je branilac titule bio daleko iza njega i nije stigao do cilja.
Velika nagrada Nemačke donela je mnogo uzbuđenja i iznenađenja, a incidenti su se nizali kao na traci, dok je na stazi više puta bio period virtuelnog ili pravog vozila bezbednosti. Zbog loših vremenskih uslova, direkcija trke je odlučila da ona krene iza bezbednosnog vozila, ali su vozači tražili da se trkaju, pa su i dobili standardni start. Vozači Mercedesa su najbolje startovali, Ferstapen je posustao, ali je uspeo brzo da ih sustigne, a posle dvadesetak krugova činilo se da Šarl Lekler u Ferariju ima ritam kojim bi mogao do pobede.

Do tada je bezbednosno vozilo već ponovo bio na stazi zbog izletanja Serhija Peresa, a njegov novi izlazak izazvao je upravo mladi Monegašanin. I to je bio trenutak koji je najviše uticao na ishod trke, pošto je krug kasnije, dok je ona bila usporena na istom mestu i Hamilton imao izletanje u kojem je oštetio prednje krilo i morao je u boks. To je omogućilo Ferstapenu da preuzme vođstvo kada je Botas otišao po nove pneumatike, a ispostavilo se da je na taj način mladi Holanđanin i prelomio trku jer od kraja niko nije mogao da ga ugrozi. Britanac je kasnije i kažnjen jer je ‚isekao‘ ulazak u boks, a ispostavilo se da je tako i ostao bez šanse za osvajanje bodova.

Tu nije bilo kraju uzbuđenjima jer je usledilo izletanje Nika Hilkenberga u Renou, koji je u tom trenutku bio u konkurenciji za podijum, a novi period bezbednosnog vozila i odlasci u boks doveli su do toga da Lens Strol povede u bolidu Rejsing Pointa. To nije potrajalo jer ga je Ferstapen brzo pretekao, a do kraja trke se mladi Kanađanin odlično držao, ali je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Do kraja trke viđena je i Botasova greška u trenutku kada je vodio borbu sa Kvjatom, koji se sjajno probio, a ona je dovela do toga da Mercedes prvi put od trke u Austriji prošle godine ne osvoji nijedan bod. Takođe je došlo i do kontakta između drugog vozača Red Bula Pjera Gaslija i Aleksandera Albona iz ekipe Toro Roso, iz kojeg je deblji kraj izvukao Francuz i ostao bez plasmana.
I dok je Ferstapen imao relativno mirnu trku od trenutka kada je preuzeo vođstvo, Fetel se tokom celog njenog toka probijao, a ključna preticanja izveo je u poslednjih pet krugova. Na taj način se iskupio za ono što se desilo prošle godine, kada je na „Hokenhajmu“ izleteo u trenutku kada se činilo da je na sigurnom putu do pobede. Kvjat je takođe bio sjajan, a pohvale zaslužuju i Strol i Karlos Sains junior, koji je u Meklarenu zauzeo peto mesto. Albon je bio šesti, koji je pod istragom zbog incidenta sa Gaslijem, ispred dvojca Alfa Romea Kimija Raikonena i Antonija Đovinacija, a osvajače bodova kompletirali su vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Posle takvog raspleta, Hamilton na čelu generalnog plasmana ima 223 boda, a prate ga Botas sa 184 i Ferstapen, koji ima 162.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već naredne nedelje Velikom nagradom Mađarske na stazi „Hungaroring“.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Alfa Romeo kažnjen, Hamilton i Kubica u bodovima


Izvor: Sportklub

Radost nakon trke za Veliku nagradu Nemačke za vozače Alfa Romea pretvorila se u tugu nakon što su stigle kazne za oba vozača. Vilijams je tako došao do prvih bodova u novoj sezoni.
Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci kažnjeni su nakon trke za Veliku nagradu Nemačke pa u konačnom poretku ni jedan od vozača Alfa Romea nije među prvih deset. To znači da je Robert Kubica osvojio prve bodove za Vilijams u ovoj sezoni.
Raikonen i Đovinaci kroz cilj su prošli kao sedmi i osmi što je bio najbolji rezultat Alfa Romea ove sezone. Malo nakon trke stjuardi su objavili da će oba vozača biti pod istragom zbog kršenja člana 27.1 koje se odnosi na upotrebu kvačila na startu trke. Tokom istrage je utvrđeno da otpuštanje kvačila nije trajalo dozvoljenih 70 milisekundi već oko 300 milisekundi.

Oba vozača dobila su kaznu od deset sekundi stani - kreni, pa im je dodato po 30 sekundi na ukupno vreme.

Roman Grožan je tako došao na sedmo mesto, Kevin Magnusen je osmi, u bodove je ušao i Luis Hamilton koji je sada zvanično trku završio na devetom mestu, a Robert Kubica je deseti i tako je Vilijams došao do prvih bodova u sezoni.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Hungaroring: Dominacija Red Bula na drugom treningu


Izvor: Sportklub

Drugi slobodni trening pred Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu protekao je u znaku Red Bula.
Najbolje vreme na drugom slobodnom treningu pred nedeljnu Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu imao je vozač Red Bula Pjer Gasli.

Gasli je na drugom treningu izvozio svega 16 krugova, a najbrži je završio za 1:17.854.

Sledio ga je timski kolega Makse Ferštapen koji je u svom najbržem krugu bio sporiji od Galsija za 55 hiljaditinki.

Dva Red Bula sladila su dva Mercedesa - Luis Hamilton i Valteri Botas, a na petom mestu se našao Danijel Rikardo u Renou.

Ispred bržeg od dvojice vozača Ferarija na šestom mestu našao se Kimi Raikonen u Alfa Rimeu, a sledio ga je Šarl Lekler sa 0.998 zaostatka za Gaslijem.

Prvih deset kompletirali su Niko Hilkenberg u drugom Renou, Antonio Đovinaci u drugom Alfa Romeu i Danil Kvjat u Toro Rosu.

Sebastijan Fetel imao je 13. vreme treninga.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Ferštapenu na Hungaroringu prvi pol u karijeri


Izvor: Sportklub


Vozač Red Bula Maks Ferštapen obezbedio je svoj prvi pol u Formuli 1 pošto je bio najbrži na kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske, a za njim će na trci startovati vozači Mercedesa Valteri Botas i Luis Hamilton.
Maks Ferštapen bio je najbrži u kvalifikacijama za nedeljnu trku za Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu. I pored sedam pobeda u karijeri, Holanđanin je u Mađarskoj osvojio prvu pol poziciju u karijeri.

Ferštapena su u kvalifikacijama pratila dva Mercedesa. Sa druge pozicije krenuće Valteri Botas, a sa treće Luis Hamilton.

Ferštapen je najbrži krug u kvalifikacijama izvozio za 1:14.572, Botas je imao 18, a Hamilton 197 hiljaditinki zaostatka.

Dva Ferarija sledila su trojicu najbržih. Šarl Lekler startovaće kao četvrti, a Sebastijan Fetel kao peti.

Među deset najboljih u kvalifikacijama našli su se redom Pijer Gasli u drugom Red Bulu, Lando Noris, Karlos Sains,, Roman Grožan i Kimi Raikonen.
 
Natrag
Top