FIA Formula 1 World Championship

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Hamilton slavio, odluka u Abu Dabiju
Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Brazila u Sao Paulu i zadržao šanse za osvajanje šampionske titule.

Izvor: B92, Beta

11501576415828a425b0b67362069836_w640.jpg

Getty images
Trka na stazi Interlagos je u dva navrata prekidana zbog teških uslova na stazi i jake kiše.

Aktuelni svetski šampion ostvario je 52. pobedu u karijeri, a devetu u sezoni, od kojih treću uzastopnu i svoju prvu u Brazilu. On je trku završio za tri sata, jedan minut i jedan sekund.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg, kome je bila potrebna pobeda kako bi još pre kraja takmičenja osvojio svoju prvu šampionsku titulu u Formuli 1. On je trku završio sa 11,45 sekundi zaostatka. Rozberg sada ima 12 bodova prednosti nad Hamiltonom u generalnom plasmanu.

Treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 21,481 sekundu.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Fors Indije Serhio Peres, peti je bio Sebastijan Fetel iz Red Bula, a šesti Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso. Bodove su još osvojili Niko Hulkenberg iz Fors Indije, Danijel Rikardo iz Red Bula, Felipe Nasr iz Zaubera i vozač Meklarena Fernando Alonso.

Početak trke bio je pomeren za 10 minuta zbog veoma jake kiše, zbog koje su vozači startovali iza bezbednosnog vozila. "Sejfti-kar" je osam krugova bio na stazi, a za to vreme vozači su se žalili da je vidljivost veoma loša, dok je Hamilton putem radija rekao da su mu kapi vode kroz vizir upale u oči. U osmom krugu bezbednosno vozilo je izašlo sa staze, pojedini vozači su otišli u boks na zamenu guma, a Hamilton je stekao tri sekunde prednosti nad Rozbergom.

Fetel se u 11. krugu okrenuo na stazi a posle toga je otišao u boks na zamenu guma, gde se zadržao duže nego što je trebalo. Verstapen je preuzeo treće mesto, ispred Raikonena, Rikarda i Hulkenberga.

U tim trenucima Rozberg je bio najbrži na stazi, pa je smanjio zaostatak za Hamiltonom na 1,7 sekundi.

Bezbednosno vozilo izašlo je na stazu u 14. krugu pošto se Markus Erikson zaustavio na ulazu u boks nakon što se okrenuo na stazi i udario u zid, zbog čega je zatvoren ulaz u boks. U tim trenucima u boks su na zamenu guma otišli vozači Red Bula Verstapen, pa Rikardo, koji je kažnjen sa pet sekundi jer je ušao u boks kada je to bilo zabranjeno.

Redari su čistili stazu od delova Zauberovog bolida, u 20. krugu trka je nastavljena, a zatim je Raikonen izgubio kontrolu nad bolidom, okrenuo se na stazi i udario u zaštitni zid. On je bezbedno izašao iz vozila, a trka je prekinuta u 21. krugu. Vozači su posle toga otišli u boks i izašli iz svojih vozila.

Posle nešto više od 40 minuta trka je nastavljena iza bezbednosnog vozila, ali je ponovo prekinuta u 29. krugu zbog velike količine vode na stazi. Kada je trka nastavljena vozači su tri kruga vozili iza "sejfti kara". Čim je bezbednosno vozilo izašlo sa staze Verstapen je obišao Rozberga i preuzeo drugo mesto.

U 39. krugu Verstapen se okrenuo na stazi ali je dobro izvukao bolid kako ne bi udario u zaštitni zid, a to Rozberg nije uspeo da iskoristi i ostao je na trećem mestu. U medjuvremenu, Hamilton je stekao sedam sekundi prednosti. Za sedmo mesto borili su se Alonso i Fetel, a španski vozač se putem radija požalio da ga je četvorostruki svetski prvak izgurao sa staze.

Verstapen je u 44. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao peti, a Rozberg se našao iza Hamiltona sa 18 sekundi zaostatka. U 48. krugu ponovo je izašlo bezbednosno vozilo pošto se na stazi zaustavio domaći vozač Felipe Masa, kada je udario u zaštini zid. On je izašao iz vozila, uzeo je brazilsku zastavu, ogrnuo je i otpešačio sa staze i uplakan završio svoju poslednju trku na Interlagosu, pošto će na kraju sezone završiti karijeru započetu 2002. godine. Njega su na putu do boksa Vilijamsa aplauzom ispratili mehaničari protivničkih ekipa.

Hamilton je do tada imao 23 sekunde prednosti nad Rozbergom.

U 55. krugu Verstapen je ponovo morao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio kao 16, a u narednom krugu "sejfti kar" je izašao sa staze, pa je Hamilton bio na čelu ispred Rozberga, Peresa, Sainca, Fetela i Nasra. Verstapen je iz kruga u krug popravljao plasman, a 10 krugova pre kraja borio sa Okonom za osmo mesto, dok se njegov klupski kolega Rikardo borio sa Kvjatom za 10. Hamilton je u medjuvremenu stekao četiri sekunde prednosti nad Rozbergom.

Do kraja trke Hamilton je uvećao prednost i ostvario važnu pobedu, a osim njega u centru pažnje bio je i Verstapen, koji je uspeo da dodje do trećeg mesta, pošto je obišao Peresa.

Poslednja trka u šampionatu vozi se 27. novembra za Veliku nagradu Abu Dabija i tada će biti rešeno pitanje šampiona. I ako Hamilton pobedi, Rozbergu će biti dovoljno da bude drugi ili treći kako bi osvojio šampionsku titulu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Niko Rozberg novi šampion Formule 1!
Nemački vozač Niko Rozberg postao je prvi put u karijeri šampion Formule 1, 33. u istoriji takmičenja.

IZVOR: B92


Photo by Lars Baron/Getty Images


Vozač Mercedesa je odoleo pritisku u poslednjoj trci sezone, izborio drugo mesto u Abu Dabija iza timskog kolege Luisa Hamiltona, a ispred Sebastijana Fetela iz Ferarija, te stigao do šampionske krune.

Rozberg je od prvog do poslednjeg kruga pratio u stopu Hamiltona, koji je usporavao trku kako bi omogućio vozačima Red Bula i Ferarija da izbaci njegovog rivala sa podijuma, ali nije uspeo, Nemac je izdržao.

Rozberg je ostvario devet pobeda u 2016, otvorio je sezonu sa četiri pobede dok se Hamilton mučio sa kvarovima, branilac titule je prvi put slavio u Monaku u šestoj trci sezone, nakon što su dva Mercedesa zbog međusobnog sudara izletela u Španiji.



Photo by Clive Mason/Getty Images


* Sledeća sezona počinje 26. marta Velikom nagradom Australije u Melburnu.



Dobio je sedam od osam trka u tom periodu te preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ali se Rozberg vraća na vrh trijumfima u Belgiji, Italiji i Singapuru posle letnje pauze.

Britanac slavi na trkama u SAD, Meksiku i Brazilu i smanjuje zaostatak na 12 bodova, ali nije uspeo da ga nadoknadi na "Jas Marini", gde je upravo on pre dve godine dobio Rozberga u direktnom okršaju za šampiona, pa ostaje na tri trofeja.

Tako je sa pobedom više od timskog kolege ostao bez krune. Rozberg je ponovio uspeh svog oca Kekea koji je 1982. godine bio takođe šampion F1, ali kao Finac. Dve titule ima još samo porodica Hil, Britanci Grejem i Dejmon.

Tako je Niko postao tek treći Nemac šampion najbržeg cirkusa na svetu, posle sedmostukog Mihaela Šumahera i četvorostrukog Sebastijana Fetela.

Tok trke:


Photo by Clive Mason/Getty Images


Nije bilo promene iznenađenja na startu trke, Hamilton nije dozvolio Rozbergu da ga ugrozi na prvom mestu, ali je ostao bez bitnih aduta u sklanjajnu Nemca sa pobedničkog postolja, oba Red Bula.

Ferarijev Kimi Raikonen je prestigao Danijela Rikarda na trećem mestu, dok se Maks Ferstapen okrenuo u prvoj krivini posle kontakta sa Nikom Hilkenberogom i pao na začelje trke.

Holanđanin je brzo napredovao kroz gužvu, stigao je do desete pozicije posle samo šest krugova, dok je Rozberg pratio Hamilton sa 1,4 sekunde zaostatka.

Prvo uzbuđenje u borbi za titulu viđen je u – boksu, Rozberg je išao na zamenu guma posle Hamiltona, ostao je nešto duže zbog jednog Ferarija, ali su odličan posao odradili njegovi mehaničari pa se vraća na stazu između Ferstapena i Raikonena.

U pit-stop je otišao i Rikardo, koji se na vraća iza Finca na koga odmah vrši pritisak. U međuvremenu su odustali Magnusen i Botas.

Posle serije izmena, Ferstapen je nekoliko krugova delio dva Mercedesa na stazi. U 13. krugu odustao je i Dženson Baton, koji se tako na surov način oprostio od F1. Bio je šampion 2009. godine.

Hamilton je nastavio da kontroliše tempo trke, vozio je najbrže krugove, ali nije bio nedostižan, Ferstapen je bio na 3,5 sekundi iza njega, a njega je lagano pratio Rozberg, na 36 krugova pre kraja.

Već u sledećem krugu Nemac se vraća na drugu poziciju, posle saveta iz boksa da su u kritičnom trenutku napada mladog Holanđanina i obilazi ga u 20. krugu. Zostajao je nešto manje od pet sekundi za Hamiltonom.



Foto: Getty images


Rozberg je počeo da forsira u narednim krugovima kako bi povećao razliku u odnosu na Ferstapena, jer je Holanđanin bio na taktici jedne zamene guma. Imao je tri kruga u nizu najbrže vreme i stekao 14,4 sekunde prednosti u odnosu na mladog rivala.

Ta razlika je porasla na 26 sekundi do odlaska dva Mercedesa u boks oko 30. kruga, iz koga se na stazu vraćaju jedan za drugim ispred Holanđanina.

Svestan da mu je Ferstapen jedina nada, Hamilton je usporavao ritam kako bi omogućio Ferstapenu da se primakne Nemcu i izvrši pritisak na njega kako bi ga naterao na grešku. Sve to je koristio Sebastijan Fetel koji je bio u vođstvu posle 38 krugova, kada je prepustio čelo trke Mercedesima odlaskom u boks.

Na 15 krugova pre kraja prvih šest vozača je delilo oko 15 sekundi, Hamiltona i Rozberga su najbolje pratili Red Bulovi Ferstapen i Rikardo, dok su u drugom planu ostali Ferariji Raikonen i Fetel.

Palmer i Sajns izledaju sa staze posle kontakta, te usporavaju Rikarda koji gubi korak za timskim kolegom. U međuvremenu, Fetel je prestigao Raikonena, potom i Rikarda, te smanjio zaostatak za Rozbergom na sedam sekundi, vozio je dve sekunde brže po krugu od njega i ugrožavao ga na deset krugova pre kraja.

Nastavili su iz boksa Mercedesa sa šalju savete svojim vozačima, što se nije svidelo Hamiltonu, osam krugova pre kraja im je poručio: "Pustite nas da se trkamo".



Photo by Clive Mason/Getty Images


Pet krugova pre kraja prvu četvoricu vozača su delile svega četiri sekunde, Rozberg je imao situacije kada je mogao da koristi DRS, isto je mogao i njegov prvi pratilac Ferstapen, kao i Fetel iza njega, što je najavljivalo dramatičnu završnicu u Abu Dabiju.

U 51. krugu Fetel obilati Holanđanina i kreće u napad na Rozberga, koga je Hamilton nastavio da usporava, iako su mu iz tima poručili da mora da ubrza "kako bi pobedio".

"Ja u stvari vodim ovu trku, vrlo sigurno", poručio im je Hamilton i nastavio da usporava u svom ritmu, pred poslednja tri kruga, svestan da mu pobeda ne donosi i titulu.

Fetel je pred poslednji krug napao Rozberga, Nemac je uspeo da se odbrani, iako mu je i treće mesto bilo dovoljno, nije prepuštao drugu poziciju, odoleo je pritisku poslednjih 5,5 kilometara i osvojio prvu titulu šampiona F1!
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Neverovatan potez: Niko Rozberg otišao u penziju!
Novi šampion Formule 1 Niko Rozberg odlučio je da završi karijeru samo pet dana nakon što je podigao najvredniji trofej u auto-moto sportu.

IZVOR: B92
1833126338583b133a8b83f161573713_w640.jpg

Foto: Getty Images


* Rozberg ima 31 godinu, na 206 trka u F1 ostvario je 23 pobede uz 57 podijuma, a 30 puta je imao pol poziciju. Debitovao je 2006. na Velikoj nagradi Bahreina, prvu pobedu je osvojio šest godina kasnije u Kini, a poslednju u oktobru ove godine u Japanu na Suzuki. Pre F1 vozio je BMW formulu junior, nemačku i evropsku Formulu 3, te GP2 seriju. Osim za Mercedes u F1 je vozio i za Vilijams.



"Popeo sam se na svoju planinu, na vrhu sam i ovo se čini kao prava stvar", objavio je Rozberg na Fejsbuku.

Povlačenje 31-godišnjeg vozača je jedno od najvećih iznenađenja ove sezone, a odlazak u penziju sa šampionskog mesta će svakako biti potez upisan u istoriju sporta.

Nemac je u nedelju osvojio svoju prvu šampionsku titulu u F1, sa pet bodova ispred timskog kolege iz Mercedesa Luisa Hamiltona.

Rozberg je pehar obezbedio drugim mestom na trci u Abu Dabiju. Tokom sezone je pobedio na devet trka.

"Tokom 25 godina trkanja, od moje šeste, to je bio moj san, moja 'stvar', da postanem šampion Formule 1. Uz mnogo truda, bola, žrtvi, to je bio moj cilj. Uspeo sam", naveo je Rozberg u poruci kojom je objavio povlačenje.

Kako je naveo, nakon pobede u Suzuki, otkada je odluka bila samo u njegovim rukama, počeo je da razmišlja o povlačenju, ali i da oseća ogroman pritisak.

"U nedelju ujutru u Abu Dabiju sam znao da bi to mogla biti moja poslednja trka i to je osećanje koje mi je razbistrilo moje misli. Želeo sam da uživam u svakom trenutku, znajući da je to možda poslednji put. Svetla su se ugasila i odvezao sam najintenzivnijih 55 krugova u životu", naveo je Rozberg.

Odluku je doneo u ponedeljak uveče, nakon celodnevnog razmišljanja.



15267600_10154815043119874_1478281645076752110_n.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Hamilton: Ko zna, možda se i moj kraj bliži
Trostruski svetski šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da ga nije iznenadila odluka klupskog kolege iz Mercedesa Nika Rozberga da završi karijeru.

IZVOR: B92, BETA



EPA/SRDJAN SUKI



Rozberg je, pet dana pošto je osvojio svoju prvu šampionsku titulu, saopštio da je završio karijeru.

Ta vest je iznenadila svetsku javnost.

"Ovo je prvi put za 18 godina da je osvojio titulu, pa zbog toga nisam bio iznenađen njegovom odlukom. On želi da se posveti porodici, želi još dece, a Formula 1 oduzima mnogo vremena. Da li će mi nedostajati rivalitet? Naravno", rekao je Hamilton, preneo je Dejli Mejl.

"Počeli smo kada smo imali 13 godina i uvek smo pričali o tome da ćemo jednog dana postati šampioni. Kada sam došao u Mercedes, Niko je bio tamo, a i o tome smo pričali kao deca", dodao je britanski vozač.

Hamilton je rekao da za sada ne planira da završi karijeru, ali bi u bliskoj budućnosti mogao da donese takvu odluku.

"Ko zna, možda se i moj kraj bliži", rekao je Hamilton.

On se do poslednje trke u šampionatu borio sa Rozbergom za šampionsku titulu, imao je pobedu više od klupskog kolege (10), ali je sezonu ipak završio sa pet bodova zaostatka.

Rozberg je rekao da je Hamiltonu saopštio odluku o povlačenju pre nego što je obavestio javnost.

"Obavestio sam prvo Luisa, to je ispravno. Imali smo toliko bitaka i mislio sam da je korektno da mu saopštim odluku, posebno posle njegovih lepih poruka na društvenim mrežama", rekao je Rozberg
 
Učlanjen(a)
10.11.2010
Poruka
11
Hamilton: Ko zna, možda se i moj kraj bliži
Trostruski svetski šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da ga nije iznenadila odluka klupskog kolege iz Mercedesa Nika Rozberga da završi karijeru.

IZVOR: B92, BETA


EPA/SRDJAN SUKI



Rozberg je, pet dana pošto je osvojio svoju prvu šampionsku titulu, saopštio da je završio karijeru.

Ta vest je iznenadila svetsku javnost.

"Ovo je prvi put za 18 godina da je osvojio titulu, pa zbog toga nisam bio iznenađen njegovom odlukom. On želi da se posveti porodici, želi još dece, a Formula 1 oduzima mnogo vremena. Da li će mi nedostajati rivalitet? Naravno", rekao je Hamilton, preneo je Dejli Mejl.

"Počeli smo kada smo imali 13 godina i uvek smo pričali o tome da ćemo jednog dana postati šampioni. Kada sam došao u Mercedes, Niko je bio tamo, a i o tome smo pričali kao deca", dodao je britanski vozač.

Hamilton je rekao da za sada ne planira da završi karijeru, ali bi u bliskoj budućnosti mogao da donese takvu odluku.

"Ko zna, možda se i moj kraj bliži", rekao je Hamilton.

On se do poslednje trke u šampionatu borio sa Rozbergom za šampionsku titulu, imao je pobedu više od klupskog kolege (10), ali je sezonu ipak završio sa pet bodova zaostatka.

Rozberg je rekao da je Hamiltonu saopštio odluku o povlačenju pre nego što je obavestio javnost.

"Obavestio sam prvo Luisa, to je ispravno. Imali smo toliko bitaka i mislio sam da je korektno da mu saopštim odluku, posebno posle njegovih lepih poruka na društvenim mrežama", rekao je Rozberg
Hamilton je veoma talentovan vozac ali mu fali malo vise skromnosti i iskrenosti
 
Član
Učlanjen(a)
13.12.2011
Poruka
210
Barselona F1 test
Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=oLL2vjDtOJk
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
408
Da sam vlasnik F1 cirkusa (koji kao i svaki cirkus spada u zabavu) insistirao bih na jednoj sasiji i motoru jednakom za sve timove. Samo tada moze da ceo sampionat bude interesantam svakome. Kome je do gledanja kada krenes od prvog mesta i vozis do zadnjeg bez i tako 21 trku ?
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
27.08.2018

Hilkenbergu kazna za katapultiranje Alonsa

Vozač Renoa Niko Hilkenberg biće pomeren za deset mesta unazad u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama za Veliku nagradu Italije narednog vikenda zbog incidenta koji je izazvao na startu trke u Belgiji.
Nemački automobilista je prekasno kočio u prvoj krivini staze „Spa Frankošamp“ i otpozadi udario Fernanda Alonsa u Meklarenu, koji je katapultiran. Španac je potom sa sobom pokupio i vozača Zaubera Šarla Leklera.

Direkcija trke je donela odluku da je Hilkenberg izazvao incident, zbog čega je kažnjen pred trku u Monci. Njemu će takođe biti dodata tri kaznena poena za superlicencu.

Hilkenberg je posle odustajanja rekao da je potpuno pogrešno procenio tačku kočenja i priznao je da je napravio veliku grešku.
Iako je Alonso istakao da postoje sličnosti između pomenutog incidenta i onog zbog kojeg je Roman Grožan 2012. godine zaradio suspenziju sa trke, takva drastična kazna nije razmatrana u Spa. U svom objašnjenju, direkcija trke je objavila da je sistem kazni uveren da bi se postarali da stalni prestupnici budu oštrije kažnjeni, a to nije bio slučaj pre šest godina.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
28.08.2018

Neće više biti "nisam ga video" u Formuli 1

Od naredne sezone, zadnja krila na bolidima Formule 1 biće podignuta, a biće promenjena i pozicija retrovizora, sve u cilju bolje vidljivosti za vozače.
Svetska automobilska federacija je od početka ove godine radila na uklanjanju problema male vidljivosti u retrovizorima. Taj rad je intenziviran kada je srećom izbegnut veći incident između Karlosa Sainsa juniora i Sebastijana Fetela, kada vozač Ferarija nije video mladog Španca u retrovizorima i umalo je došlo do njihovog kontakta.

Prvobitno su postojali planovi da se promene izvrše već za Veliku nagradu Singapura narednog meseca, ali su razgovori sa timovi doprineli izmenama pravila. One će morati da budu odobrene na narednom sastanku Strateške grupe i Svetskog saveta za auto-moto sport, pre nego što budu zvanične, ali veruje da će to biti formalnost.

Nova pravila uključuju podizanje zadnjeg krila za 50 milimetara da bi se stvorio veći prozor vidljivosti. Zbog toga će biti predložena i promena pozicije retrovizira, što će imati i ograničenja da timovi ne bi iskoristili više za korist, nego za bezbednost.

Debata oko potrebe za promenom pravila za retrovizore ponovo se javila posle Velike nagrade Belgije, kada Valteri Botas nije pored sebe primetio Stofela Vandornea i slučajno ga izbacio sa staze tokom poslednjeg slobodnog treninga.

Planirano podizanje zadnjeg krila doći će kada Formula 1 bude uvela paket promena koje bi trebalo da pomognu prilikom preticanjima. Zadnji deo bolida je već postao širi i dublji, da bi DRS imao veći efekat.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Italije.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.408
Nacrt kalendara Formule 1 za 2019:

17. mart Australija
31. mart Bahrein
14. april Kina
28. april Azerbejdžan
12. maj Španija
26. maj Monako
9. jun Kanada
23. jun Francuska
30. jun Austrija
14. jul Velika Britanija
28. jul Nemačka
4. avgust Mađarska
1. septembar Belgija
8. septembar Italija
22. septembar Singapur
29. septembar Rusija
13. oktobar Japan
27. oktobar Meksiko
3. novembar Sjedinjene Države
17. novembar Brazil
1. decembar Abu Dabi
 
Natrag
Top