FIA Formula 1 World Championship

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
‘Het-trik’ Rozberga, herojska trka Fetela u Kini
Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na trećoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Kine.

Izvor: B92
214594313057133f2b918a9601066923_w640.jpg

Getty Images

Rozberg je do treće pobede ove sezone, šeste zaredom, a 17. u karijeri došao u Šangaju, ispred Sebastijana Fetela u Ferariju.

Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Red Bula Danil Kvjat.

Branilac titule Luis Hamilton je posle starta sa začelja, zbog problema u kvalifikacijama i promene menjačke kutije, trku završio na sedmom mestu.

Trka za Veliku nagradu Kine donela je velika uzbuđenja, mnogo promena u poretku i sigurnu pobedu Rozberga. Nemac je upisao šestu pobedu zaredom i postao četvrti vozač zaredom kojem je to pošlo za rukom u istoriji Formule 1, posle Alberta Askarija, Mihaela Šumahera i Fetela. Rozberg je do trijumfa stigao posle vođstva tokom gotovo cele trke, sa izuzetkom prva tri kruga, tokom kojih se na čelu našao vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Upravo Australijanac je pružio najveći otpor Rozbergu, ali to nije potrajalo dugo, pošto mu je odmah pošto ga je Nemac pretekao eksplodirao pneumatik. Rikardo je definitivno jedan od junaka trke, pošto je posle tog incidenta pao na samo začelje, a potom se probio do četvrte pozicije.

Ipak, epitet najboljeg vozača treće trke sezone pripada Fetelu, koji je imao start iz noćne more, pošto je udario svog timskog kolegu Kimija Raikonena i pao u poretku. Nemac se sjajno probijao, vodio je sjajne bitke i na kraju je kroz cilj prošao odmah iza Rozberga, a ispred Kvjata, koji nije imao nikakve probleme, ali nije mogao da pripreti vozaču Ferarija.

Odličan je bio i Raikonen, koji je na kraju zauzeo peto mesto, pošto je isto kao i Fetel morao u boks već posle starta i posle da se probija kroz poredak. Vozač Vilijamsa Felipe Masa je na kraju bio šesti, ispred Hamiltona, koji je u pojedinim trenucima vozio odlično, ali nije mogao više od sedmog mesta, iako je nagoveštavao da bi mogao do boljeg rezultata, ali mu je opao ritam u poslednjem delu trke.

Hamilton je u poslednjih nekoliko krugova trpeo veliki pritisak od strane najmlađeg vozača u šampionatu Maksa Ferstapena, ali se na kraju izvukao. Vozač ekipe Toro Roso je napravio grešku i ostao bez šanse da u poslednjem krugu izazove Hamiltona, pa je morao da se zadovolji osmim mestom, a osvajače bodova kompletirali su njegov timski kolega Karlos Sains junior i drugi vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 1. maja trkom za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Rozbergu istorija u Sočiju – 4 u nizu na startu!
Vozač Mercedesa Niko Rozberg ostvario je četvrtu uzastopnu pobedu u novoj sezoni, trijumfom na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju.

Izvor: B92

Photo by Dan Istitene/Getty Images
Rozberg je još jednom pokazao da je bez konkurencije i trku je završio u vremenu od jednog sata, 32 minuta i 41 sekunde, ispred klupskog kolege Luisa Hamiltona..

Nemac je kompletirao još jedan sjajan vikend – bio je najbrži na treningu, suvereno došao do pol pozicije, a na samoj trci ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Hamilton je trku počeo na osmoj poziciji, ali je iskoristio incident na startu da se odmah priključi vrhu i to mu je omogućilo da na kraju završi kao drugi, nešto više od 25 sekundi zaostatka za Rozbergom.

Mesta na podijumu kompletirao je Kimi Raikonen iz Ferarija, sa 31,998 sekundi zaostatka.

Momak iz Vizbadena postao je prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je vezao pobede na četiri trke na startu sezone, a još samo dvojica vozača uspela su da sedam puta u nizu dođu do trijumfa.


Photo by Clive Mason/Getty Images
Spomenuti incident dogodio se u drugoj krivini u Sočiju i odredio je dalji tok trke – Danil Kvjat je udario Sebastijana Fetela i pogurao ga na bolid Danijela Rikarda, a vozač Ferarija izleteo je sa staze i završio nastup.

Kvjat je dobio kaznu od 10 sekundi u boksu, još nekoliko vozača među kojima je bio i Niko Hulkenberg su morali da odustanu, a ulaskom ’sejfti kara’ sve je otišlo u korist Mercedesa. Hamilton je iskoristio niz grešaka Kimija Raikonena u uvodnom delu trke i aktuelni šampioni u konkurenciji konstruktora ostvarili su novu duplu pobedu.

Poene na Velikoj nagradi Rusije upisali su još Valteri Botas, Felipe Masa, Fernando Alonso, Kevin Magnusen, Roman Grožan, Serhip Peres i Dženson Baton.

Nakon ove trke Rozberg je uvećao prednost nad Hamiltonom u generalnom plasmanu, ima okruglo 100 bodova, 43 više od Britanca. Slede Raikonen sa 43 i Danijel Rikardo sa 36.

Trci u Sočiju prisustvovao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 15. maja trkom za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja.

Tok trke:

Photo by Clive Mason/Getty Images)
Start trke protekao je bez problema, ali već u nekoj od uvodnih krivina u Sočiju došlo do velikog incidenta i sudara nekoliko bolida. Nije bilo jasno šta se dogodilo, ali je najdeblji kraj izvukao Sebastijan Fetel koji je morao da završi nastup i pre nego što ga je počeo.

Takođe, zbog velike štete na bolidu Niko Hulkenberg i Rio Harjanto su odustali, a nekoliko vozača, među kojima i Danijel Rikardo, otišli su u boks. Na stazi se odmah pojavio ’sejfti kar’ i trka je nastavljena u sporijem ritmu.

Usporeni snimak pokazao je da je inicijator kontakta bio Danil Kvjat koji je nemačkog vozača pogurao ka Rikardu. Ferarijev bolid se okrenuo i završio u zaštitnom zidu, a najviše je profitirao Luis Hamilton koji se popeo na petu poziciju. Mladi Rus je neshvatljivo nasrnuo na Sebastijana, činilo se u jednom trenutku da je sve učinio namerno i dobio je kaznu od 10 sekundi u boksu.

U međuvremenu, Hamilton je nastavio da napreduje, iskoristio je nekoliko velikih grešaka Kimija Raikonena i bez većih problema se probio do trećeg mesta.


Photo by Mark Thompson/Getty Images
Usledio je miran period trke tokom kojeg je Kimi Raikonen samo povećavao prednost u odnosu na najbliže pratioce. U svakom krugu ostvarivao je sve bolje rezultate i stigao do skoro 12 sekundi viška u odnosu na Botasa i Hamiltona.

Posle prve serije odlaska u boks, najbolji posao odradio je ponovo Mercedes – aktuelni šampion popeo se do drugog mesta, Botas je pao na četvrto ispod Raikonena, a Maks Ferštapen, koji se u jednom trenutku umešao u borbu za podijum, završio je kao sedmi.

Britanac je pokušavao da u sledećih desetak krugova izvrši pritisak na klupskog kolegu. Spustio je razliku na nešto više od sedam sekundi, dvadesetak krugova pre kraja. Međutim, Rozberg je odbio njegov napad, ponovo počeo da beleži najbrže krugove i da u svakom sektoru dodatno "beži" rivalima. Početkom 43. kruga popeo je razliku na 12 sekundi i nastavio da je održava.

Očekivano, to mu je bilo dovoljno za četvrtu, istorijsku pobedu na startu sezone.

Velika nagrada Rusije, rezultati:
1. Niko Rozberg (Mercedes) 1:32:41.997
2. Luis Hamilton (Mercedes) +25,022
3. Kimi Raikonen (Ferari) +31,998
4. Valteri Botas (Vilijams) +50,217
5. Felipe Masa (Vilijams) +74,427

Poredak:
1. Niko Rozberg (Mercedes) 100
2. Luis Hamilton (Mercedes) 57
3. Kimi Raikonen (Ferari) 43
4. Danijel Rikardo (Red Bul) 36
5. Sebastijan Fetel (Ferari) 33
6. Felipe Masa (Vilijams) 32
7. Roman Grožan (Has) 22

Poredak – konstruktori:
1. Mercedes 114
2. Ferari 61
3. Red Bul 57
4. Vilijams 29
5. Has 18
6. Toro Roso 17
7. Fors Indija 6
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Kvjata će Fetel skupo koštati
Ruski vozač Danil Kvjat mogao bi da ostane bez mesta u ekipi Red Bula zbog incidenta u Sočiju.

Izvor: B92
552273441572af88e0b30c496832769_w640.jpg

Foto: Getty images

Kvjat je na svom terenu dva puta udario i na kraju izbacio iz trke Sebastijana Fetela, a nastradao je i njegov timski kolega Danijel Rikardo.

To je razbesnelo direktora RB Helmuta Marka koji razmišlja da za Veliku nagradu Španije na Katalunji (15. maj) umesto Kvjata dovede vozača sestrinskog Toro Rosoa Maksa Ferstapena.

"Kasno kočenje i udaranje drugog bolida jednom pred svojom publikom može biti prihvatljivo, ali to ne važi i za drugi sudar. Šteta je jer nije upropastio samo Fetelovu nego i Rikardovu trku, kao i svoju. Bio je to katastrofalan dan za Red Bul. Videćemo tokom nedelje šta ćemo uraditi", rekao je Marko.

Red Bul je tako ostao bez bodova u Rusiji, dok su rivali Ferari i Vilijams prošli dobro, pa tim iz Milton Kejnza zaostaje 19 bodova za Italijanima, dok je na samo šest bodova ispred Britanaca.

Stručnjaci smatraju da bi Red Bul mogao da napravi rokadu sa Kvjatom i Ferstapenom, možda samo za jednu trku, a možda i na duže.

RB sigurno ne želi da ugrozi karijeru ruskog vozača u koga je uložio mnogo, kratki prelazak u Toro Roso bi mogao da mu vrati samopouzdanje i popravi reputaciju, a istovremeno bi RB mogao da se uveri u mogućnosti mladog Ferstapena koji bi sledeće godine trebalo da bude jedan od glavnih vozača tima.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Lauda: Da sam na mestu Fetela, ubio bih Kvjata
Trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda besan je na Danila Kvjata zbog reakcije na Velikoj nagradi Rusije.

Izvor: B92
5156119285728e13855e07089203267_w640.jpg

Foto: Getty images

Ruski vozač je dva puta udario Sebastijana Fetela na stazi u Sočiju i tako ga izbacio iz trke.

"Da sam bio na mestu Fetela, ubio bih ga. Znam da je Kvjat bio motivisan pred domaćom publikom, ali tako se ne mogu voziti trke F1. Fetel nije mogao da nastavi zbog čiste gluposti. Sve je uradio kako treba, a Kvjat ga je udario odpozadi. Gluplje i iritantnije ne može biti. Strašno", rekao je Lauda.

Kvjat je zbog ovog incidenta kažnjen sa deset sekundi prinudnog stajanja u boksu, pa će bez posledica učestvovati u narednoj trci u Španiji (Katalunja, 15. maj).

Rus se izvinio Fetelu i timskom kolegi Danijelu Rikardu, na čiji je bolid naleteo Nemac ali tvrdi da je bivši šampion F1 iznenada usporio pre nego što ga je drugi put udario.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Hamilton odustao, Rikardo slavio u Maleziji
Vozač Red Bula Danijel Rikardo pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije.

ĐN Izvor: B92, Beta nedelja, 2.10.2016. | 10:59

Photo by Clive Rose/Getty Images


Rikardo je ostvario četvrtu pobedu u karijeri, a prvu u sezoni. On je trku na stazi Sepang završio za sat, 37 minuta, 12 sekundi.

Drugi je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 2,443 sekunde zaostatka, a treći kroz cilj prošao je Niko Rozberg iz Mercedesa i pored kazne od 10 sekundi na konačan rezultat.

Aktuelni svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa odustao je u 41. krugu pošto mu je eksplodirao motor. Britanac je pre odustajanja na prvom mestu imao 20 sekundi prednosti i pet trka pre kraja u generalnom plasmanu zaostaje za klupskim kolegom Rozbergom 23 boda.

Četvrto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, peti je bio Valteri Botas iz Vilijamsa, a šesti vozač Fors Indije Serhio Peres. Bodove su još osvojili Fernando Alonso iz Meklarena, vozač Fors Indije Niko Hulkenberg, Dženson Baton iz Meklarena i Džolion Palmer iz Renoa.


Photo by Mark Thompson/Getty Images
Pet trka pre kraja sezone Rozberg na čelu generalnog plasmana ima 288 bodova, 23 više od Hamiltona, dok je Rikardo treći sa 204. U poretku konstruktora, Mercedes je prvi sa 553 boda, ispred Red Bula sa 359 i Ferarija sa 313.

Hamilton je dobro startovao, odbranio se od klupskog kolege Rozberga, koga je odmah udario vozač Ferarija Sebastijan Fetel i poslao ga na 21. mesto. Fetel je tada zakačio i Verstapena, oštetio bolid i završio trku. Verstapen je putem radija rekao svojoj ekipi da je Fetel "lud" i da je išao na Rozberga kao "idiot".

Tada je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti tokom kojeg je vozačima bilo zabranjeno preticanje, a kada je trka nastavljena Hamilton je vodio ispred Rikarda i Verstapena, koji je obišao Peresa, Baton je skočio na šesto mesto, dok je njegov klupski kolega Alonso sa poslednjeg došao na 10. Rozberg je brzo popravljao plasman pa je do šestog kruga skočio na 14. mesto.

U devetom krugu ponovo je uveden virtuelni sejfti-kar pošto je vozač Hasa Roman Grožan zbog problema sa kočnicama izleteo sa staze. Za to vreme pojedini vozači otišli su na zamenu guma među kojima Rozberg i Verstapen. Posle dva kruga trka je nastavljena, a Hamilton je imao 2,3 sekunde prednosti nad Rikardom.


Photo by Clive Rose/Getty Images
Rozberg nastavljao da popravlja plasman, a njegov klupski kolega otišao je u boks u 21. krugu i na stazu se vratio kao treći, iza Verstapena i Rikarda. Posle Hamiltona iz boksa je izašao i Raikonen i na stazu je izašao ispred petoplasiranog Rozberga.

Aktuelni svetski prvak je obišao Rikarda i našao se iza Verstapena, koji je bio prvi zahvaljujući ranijem odlasku u boks. Vozač Red Bula tada je imao 7,9 sekundi prednosti. Verstapen je u 28. krugu drugi put otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći, iza Hamiltona i Rikarda, koji je jednom išao u boks, a ispred Raikoena.

Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi i pokušavao je da stekne što veću prednost kako bi mogao i drugi put da ode u boks i vrati se na prvo mesto ispred Verstapena.

Rozberg je u 32. krugu drugi put otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže pa se vratio iza Peresa na šesto mesto. Za to vreme su se Alonso, Erikson i Sainc borili sa Palmerom za 10. mesto koje nosi jedan bod.


Photo by Mark Thompson/Getty Images
Rozberg je napadao Raikonena za četvrto mesto, a u 38. krugu ga je uz kontakt obišao sa spoljne strane, zbog čega je bio pod istragom i dobio kaznu od 10 sekundi na konačan rezultat. Vozači Red Bula borili su se za drugo mesto, a posle oštrih duela Rikardo je sačuvao drugo mesto.

U 41. krugu Hamilton je morao da odustane pošto mu je eksplodirao motor, a pre toga imao je 20 sekundi prednosti. Ponovo je bio uveden virtuelni sejfti-kar, što su iskoristili Red Bul i Mercedes i pozvali svoje vozače na zamenu guma.

Rozberg je pokušavao da stekne više od 10 sekundi prednosti nad Raikonenom zbog kazne, kako bi zadržao treće mesto, a Rikardo je na prvoj poziciji, sedam krugova pre kraja imao 1,4 sekundi prednosti nad Verstapenom.

Do kraja trke Rikardo je uvećao prednost nad klupskim kolegom i pobedio, Rozberg je sačuvao treće mesto, a oba vozača Fors Indije i Meklarena osvojili su bodove.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje od 7 časova za Veliku nagradu Japana.


Photo by Mark Thompson/Getty Images
Poredak vozača u trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije:
1. Danijel Rikardo (Red Bul) sat, 37 minuta, 12 sekundi,776
2. Maks Verstapen (Red Bul) + 2,443
3. Niko Rozberg (Mercedes) + 25,516
4. Kimi Raikonen (Ferari) + 28,785
5. Valteri Botas (Vilihjams) 1:01,582
6. Serhio Peres (Fors Indija) + 1:03,794
7. Fernando Alonso (Meklaren) + 1:05,205
8. Niko Hulkenberg (Fors Indija) + 1:14,062
9. Dženson Baton (Meklaren) + 1:21,816
10. Džolion Palmer (Reno) + 1:35,466
11. Karlos Sainc mlađi (Toro Roso) + 1:38,878
12. Markus Erikson (Zauber) jedan krug
13. Felipe Masa (Vilijams) jedan krug
14. Danil Kvjat (Toro Roso) jedan krug
15. Paskal Verlejn (Manor) jedan krug
16. Esteban Okon (Manor) jedan krug

Trku nisu završili:
Sebastijan Fetel (Ferari)
Roman Grožan (Has)
Kevin Magnusen (Reno)
Luis Hamilton (Mercedes)
Esteban Gutijeres (Has)
Felipe Nasr (Zauber)

Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1 posle trke za Veliku nagradu Malezije:
Vozači:
1. Niko Rozberg (Nemačka) 288
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) 265
3. Danijel Rikardo (Australija) 204
4. Kimi Raikonen (Finska) 160
5. Sebastijan Fetel (Nemačka) 153
6. Maks Verstapen (Holandija) 147
7. Valteri Botas (Finska) 80
8. Serhio Peres (Meksiko) 74
9. Niko Hulkenberg (Nemačka) 50
10. Fernando Alonso (Španija) 42
11. Felipe Masa (Brazil) 41
12. Karlos Sainc (Španija) 30
13. Roman Grožan (Francuska) 28
14. Danil Kvjat (Rusija) 25
15. Dženson Baton (Velika Britanija) 19
16. Kevin Magnusen (Danska) 7
17. Džolion Palmer (Velika Britanija) 1
18. Paskal Verlejn (Nemačka) 1
19. Stofel Vandorn (Belgija) 1

Konstruktori:
1. Mercedes 538
2. Red Bul 316
3. Ferari 301
4. Fors Indija 112
5. Vilijams 111
6. Meklaren 54
7. Toro Roso 47
8. Has 28
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Hamilton: Neko ne želi da osvojim titulu
Aktuelni svetski šampion Formule 1 Luis Hamilton zatražio je odgovore od ekipe Mercedes zbog čestih kvarova na motorima u njegovim bolidima.

Izvor: B92, Beta

EPA/DIEGO AZUBEL

Hamilton je na stazi Sepang morao da odustane u 41. krugu pošto mu je eksplodirao motor.

On je pre odustajanja, 15 krugova pre kraja imao 20 sekundi prednosti. Hamilton sada u generalnom plasmanu zaostaje 23 boda za klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji je osvojio treće mesto u Maleziji.

"Moram da nastavim dalje... Ne mogu da verujem da je u šampionatu osam Mercedesovih vozila, a da se samo na mojom motorima ovo dešava. Nešto nije kako treba. Ovo je bio potpuno nov motor... Čudno je, ima oko 43 Mercedesovih motora u šampionatu tokom cele godine a samo moj je pokvaren", rekao je Hamilton za BBC.

Do kraja šampionata ostalo je da se vozi još pet trka.

"Trenutno ne znam ni da li će moje vozilo izdržati. Znam da možemo, ali ko zna šta će i kako će raditi drugi motori koje imam. Imam pitanje za Mercedes. Imamo mnogo motora za vozače, ali samo moji motori imaju kvarove ove godine. Neko mora da mi odgovori, pošto je ovo neprihvatljivo. Borimo se za titulu, a samo moji motori otkazuju. Nije mi jasno", naveo je trostruki svetski šampion.


Naredna trka u šampionatu voziće se u nedelju u Japanu.

"Pokušaću da se saberem za narednu trku. Mnogo je odlučujućih trka, a predstojeća je takva. Neko ne želi da osvojim titulu ove godine, ali neću odustati. Nastaviću da se borim", rekao je Hamilton.

Izvršni direktor Mercedesa Pedi Lav rekao je da niko nije planirao probleme sa motorom.

"Imamo osam Mercedesovih motora na stazi i ne postoji obrazac zbog čega bi otkazao u Luisovom bolidu. Teško je. Nije planiran kvar. Naporno radimo kako bismo uvećali pouzdanost", rekao je Lav za Skaj Sports.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
U Mercedesu sastančili, Hamilton spustio loptu
Direktor ekipe Mercedes Toto Volf rekao je da je cela ekipa, uključujući i vozača Luisa Hamiltona održala kratak sastanak.

Izvor: B92,

Photo by Tom Dulat/Getty Images for Laureus

Tema sastanka bila su dešavanja u trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije, tokom koje je Britanac morao da odustane zbog kvara motora.

"Svi smo zajedno u ovome, mehaničari i inženjeri. Ova ekipa je uvek mogla dobro da se oporavi, u ekipi je sjajan duh i moramo da nastavimo da se borimo, da ne izneverimo Luisa i Nika", rekao je Volf, preneo je Skaj Sports.

Hamilton je odustao u 41. krugu današnje trke na stazi Sepang pošto mu je eksplodirao motor. On je posle trke rekao da će tražiti odgovore od Mercedesa zbog čestih kvarova na njegovim motorima.

"Moraćete sa njim da razgovarate. Imali smo kratak sastanak i jasno je zbog čega traži objašnjenje. Nema reči kojima bismo mogli da objasnimo. Stalno se dešavaju kvarovi, ovo je mehanički sport. Naravno da je frustriran dešavanjima. Nema racionalnog objašnjenja, pa vam svakakve stvari padaju na pamet. Ono što je rekao na sastanku za ekipu je zaista sjajno. Shvatam njegovu prvu reakciju posle incidenta", rekao je Volf.

Hamiltonov klupski kolega Niko Rozberg osvojio je treće mesto, iza vozača Red Bula Danijela Rikarda i Maksa Verstapena, pa je stekao 23 boda prednosti u generalnom plasmanu.

Čelnik Mercedesa legendarni Niki Lauda rekao je da je ekipa izneverila Luisa Hamiltona.

"Uznemiren sam zbog sebe i moje ekipe pošto nismo smeli da ga izneverimo kvarom na motoru. To je bio novi motor, nije bio stari. Ne znam šta je pošlo naopako, radićemo da to popravimo. Voziću ga u Japan mojom avionom. Nadam se da ću moći da ga ohrabrim. Šampionat je gotov kada se završi poslednja trka, 23 boda zaostatka jeste mnogo, ali nikad se ne zna. Ništa nismo uradili protiv njega. Imamo ljude koji rade za njega, ponosni smo na Luisa", rekao je Lauda za Skaj.

Britanac je rekao da ima puno poverenje u svoj tim i da neće odustati od borbe za šampionsku titulu, posle peha u trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije.

"Danas je bol neopisiv, ali zaista verujem da ti bog nikada ne daje više od onoga što možeš da podneseš. Ogromno hvala navijačima koji su stajali na jakom suncu, ili sedeli kod svojih kuća, gledajući me i podržavajući me celog vikenda. Veoma sam zahvalan. Imam 100 odsto poverenja u moj tim, naporno su radili na stazi i u fabrici i njima želim mnogo da zahvalim", naveo je Hamilton.

"Znam da smo imali sve ove probleme, ali ne radi se o tome kako padnemo, već kako ćemo ustati. Ne definiše nas ono kakvi smo u trenucima udobnosti, već kakvi smo kada se suočavamo sa nevoljama. Mi smo šampioni i tako ćemo nastaviti dalje. Ja nikada, mi nikada, nikada nećemo odustati", rekao je trostruki svetski prvak Hamilton.

Naredna trka u šampionatu voziće se u nedelju od 7 časova za Veliku nagradu Japana.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Organizatori VN Brazila: Zašto zvezdica?
Organizatori trke za Veliku nagradu Brazila saopštili su da su iznenađeni što ta trka nije potvrđena u kalendaru Formule 1 za narednu sezonu, uprkos ugovoru.

Izvor: B92, Beta
30815710757ed0f2bd84bd211630411_w640.jpg

Getty Images

Međunarodna automobilska federacija (FIA) objavila je kalendar za 2017. godinu, a pored trke u Brazilu stavljena je zvezdica, što znači da održavanje trke 12. novembra mora da se potvrdi.

Organizatori trke na stazi Interlagos saopštili su da su iznenađeni statusom u kalendaru.

"Imamo ugovor do 2020. godine, svaka odredba biće ispunjena kao što je bilo u poslednjih 45 godina", navodi se u saopštenju.

Ove godine u Brazilu će se voziti pretposlednja trka u šampionatu, 13. novembra.

Brazilski vozač Felipe Masa iz Vilijamsa rekao je da zvezdica može da znači i pritisak na organizatore, ali da strahuje da bi ove godine Interlagos mogao poslednji put da bude domaćin trke Formule 1.

"Može da bude pritisak, ali videli smo šta se dogodilo prošle godine u Nemačkoj. Trka u Brazilu je jedna od najzanimljivijih za gledanje i nadam se najboljem za organizatore, za moju zemlju", rekao je Masa novinarima na Sepangu, gde će se u nedelju od 9 časova voziti trka za Veliku nagradu Malezije.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Mercedes: Hamilton nije sabotiran
Tehnički direktor Mercedesa Pedi Lav odbacio je navode da je zbog sabotaže otkazao motor u bolidu vozača Luisa Hamiltona u trci F1.

Izvor: B92, Beta
151335623757f7953099e49531600319_w640.jpg
Getty images
Hamilton je u prošlonedeljnoj trci u 41. krugu morao da odustane pošto mi je eksplodirao motor. Pre nego što je završio trku aktuelni svetski prvak je imao 20 sekundi prednosti u odnosu na najbližeg pratioca.

Britanac je posle trke tražio odgovore od Mercedesa, nagoveštavajući da tu ima mnogo više od loše sreće.

"Neko ne želi da osvojim titulu ove godine, ali neću odustati", rekao je tada Hamilton.

Do kraja šampionata ostalo je još pet trka, a Hamilton mora da nadoknadi zaostatak od 23 boda za klupskim kolegom Nikom Rozbergom ako želi da osvoji četvrtu šampionsku titulu, treću uzastopno.

"Ne mogu da se složim sa vama da je Hamilton nagovestio da se radi o sabotaži. Luis je bio vrlo jasan u razgovoru sa nama, da to (sabotaža) uopšte ne dolazi u obzir", rekao je Lav novinarima na stazi Suzuka, gde će se u nedelju od 7 časova voziti trka za Veliku nagradu Japana.

Lav je priznao da je ekipa izneverila Hamiltona, ali da su navodi o sabotaži pogrešni.

"Ove godine smo imali i druge neuspehe i kvarove, veoma nesrećne i da smo tako dobri da organizujemo sabotažu, ne bismo imali nijedan drugi kvar. Ovo je veoma težak posao, Formula 1. Inženjeri rade na granicama i stvari zaista mogu da krenu naopako", naveo je Lav.

Rozberg je u poslednje dve godine trke u Japanu završio iza Hamiltona, a je na oba treninga imao najbolje vreme. On do sada nije osvojio šampionsku titulu u Formuli 1.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Rozberg najbrži na treninzima u Japanu
Vozač Mercedesa Niko Rozberg ostvario je najbolje vreme na treninzima uoči trke Formule 1 za Veliku nagradu Japana.

Izvor: B92, Beta
153939348857f775ac02449929313608_w640.jpg
Getty Images

Na prvom treningu Rozberg je prevezao najbrži krug za 1:32,250 minuta, dok je njegov klupski kolega i konkurent za titulu, Luis Hamilton, bio sporiji za 0,215 sekundi.

Četvorostruki svetski prvak vozač Ferarija Sebastijan Fetel bio je treći sa zaostatkom od 1,094 sekundi.

Na drugom treningu Hamilton je bio nešto brži, ali nedovoljno za prvo mesto. Rozberg je ostvario rezultat od 1:32,250 minuta i bio je brži od klupskog kolege za 0,072 sekunde.

Vozač Ferarija Kimi Raikonen bio je treći sa zaostatkom od 0,323 sekunde. Maks Verstapen iz Red Bula imao je 0,811 sekundi zaostatka, a Fetel, koji je ostvario četiri pobede na Suzuki od 2009. do 2013. godine, zaostao je za Rozbergom 0,853 sekunde. Kvalifikacije za trku na programu su u subotu od 8 časova, a trka se vozi u nedelju od 7 časova.

Pet trka pre kraja Rozberg ima 23 boda više od Hamiltona u generalnom plasmanu.
 
Natrag
Top