FIA Formula 1 World Championship

Učlanjen(a)
07.04.2014
Poruka
165
KAKVO OPRAVDANJE: Profesore ne mogu na dođem na kontrolni, imam trku Formule 1!
Holandski tinejdžer Maks Ferštapen voziće naredne godine u karavanu Formule 1*Holanđanin ima svega 17 godina, a postaće najmlađi vozač u istoriji ovog takmičenja

Maks-Ferstapen-1.jpg

Maksu Ferštapenu će se život promeniti iz korena. Holandski tinejdžer od sledeće godine moraće da uklapa trke Formule 1 sa svojim obavezama u školu, a evo o čemu se zapravo radi.

Naime, Ferštapen ima samo 17 godina, a u narednoj sezoni Formule 1, on će postati najmlađi vozač u istoriji ovog takmičenja. Ferštapen se ove sezone takmičio u Formuli 3, ali je potpisao ugovor sa Toro Rosom i tako ostvario dečački san.

Ova odluka podelila je mišljenja među velikim imenima najbržeg karavana na svetu, pa tako Felipe Masa, Danijel Rikardo i Adrijan Sutil, javno su se zapitali da li je mladi Holanđanin dovoljno star da se takmiči. Ipak, Holanđanin zastupa suprotan stav.

Maks-Ferstapen.jpg

- Uvek sam pravio velike korake. Od kartinga do F3 je bio očigledno veliki korak. Mislim da sam spreman za F1. Godine su samo broj, a na stazi treba da se pokaže šta se zna. Mislim da sam spreman za to. Koliko prilika dobijate ovih dana. Što se tiče vožnje, to ne bi trebalo da bude problem, više je problem sve ono što ide uz to. Mislim da nije dobro ako vam treba trener za glavu. Treba vam jaka volja, i ne vidim da tu ima ikakvih problema – rekao je Ferštapen.

Njegova veća briga je kako da uz sve obaveze koje će imati na stazi da uklopi završnu godinu školovanja.

Maks-Ferstapen-2.jpg

- I dalje mi treba plan kako to da izvedemo. Videćemo – rekao je tinejdžer i dodao da ima veliku podršku oca, koji je takođe bio profesionalni vozač, kao i da mu je idol Fernando Alonso:

- Moj stil se razlikuje od tatinog, možda je više kao Alonsov. On je agresivan kada je to potrebno, a sve je pod kontrolom inače. To je ono što mi se sviđa i to je ono što sam pokazao ove sezone u F3. Mislim da sam više kao on – rekao je Ferštapen.

Izvor:Telegraf.rs

Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
VN Belgije - Rosberg startuje sa pole pozicije

U današnjim kvalifikacijama za trku za VN Belgije videli smo apsolutnu dominaciju vozača Mercedesa, koji su se za pole poziciju borili do poslednje sekunde. Na kraju, dve "desetinke" brži bio je Nico Rosberg, ispred svog timskog kolege britanca Luize Hamilton...

Ali, neobično je što je trećeplasirani Sebastian Vettel kasnio za Rosbergom više od dve sekunde, što znači da postoji mogućnost da su timovi izabrali različite strategije. Četvrto mesto osvojio je Fernando Alonso u bolidu Ferrari, dok se za petu poziciju izborio Vettelov timski kolega iz Red Bulla, Daniel Ricciardo.

U TOP 10 plasmanu su i dva takmičara Williamsa, dva McLarena i Kimi Raikkonen u Ferrariju.

VN Belgije 2014 - kvalifikacije:

1. N. Rosberg Mercedes 2:05.591
2. L. Hamilton Mercedes 2:05.819 +0:00.228
3. S. Vettel Red Bull 2:07.717 +0:02.126
4. F. Alonso Ferrari 2:07.786 +0:02.195
5. D. Ricciardo Red Bull 2:07.911 +0:02.320
6. V. Bottas Williams 2:08.049 +0:02.458
7. K. Magnussen McLaren 2:08.679 +0:03.088
8. K. Räikkönen Ferrari 2:08.780 +0:03.189
9. F. Massa Williams 2:09.178 +0:03.587
10. J. Button McLaren 2:09.776 +0:04.185
11. D. Kvjat Toro Rosso 2:09.377
12. J. Vergne Toro Rosso 2:09.805 +0:00.428
13. S. Pérez Force India 2:10.084 +0:00.707
14. A. Sutil Sauber 2:10.238 +0:00.861
15. R. Grosjean Lotus 2:11.087 +0:01.710
16. J. Bianchi Marussia 2:12.470 +0:03.093
17. P. Maldonado Lotus 2:11.261
18. N. Hülkenberg Force India 2:11.267 +0:00.006
19. M. Chilton Marussia 2:12.566 +0:01.305
20. E. Gutiérrez Sauber 2:13.414 +0:02.153
21. A. Lotterer Caterham 2:13.469 +0:02.208
22. M. Ericsson Caterham 2:14.438 +0:03.177

Automagazin F1

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Maestralna pobeda Rikarda u Spa
Izvor. B92
Vozač Red Bula Danijel Rikardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

118538461453f9e72e7c00a143309601_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Australijanac je na legendarnoj stazi „Spa Frankoršamp“ došao do treće pobede ove sezone i ujedno u karijeru, u vremenu od 1:224:36.556 sata

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Niko Rozberg u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Tok trke:

Problemi za Ferari pojavili su se još pre starta trke, pošto se Alonsovi mehaničari nisu sklonili na vreme, već kada su svi vozači krenuli u krug za zagrevanje, njegov bolid je ostao podignut. Taj incident se našao pod istragom, ali Španac nije zaradio kaznu pre početka trke, već je zauzeo svoju poziciju na startu.

Od starta trke u Belgiji poveo je Hamilton, ispred Fetela, Rozberga, Alonsa, Rikarda i Botasa. Fetel je odmah krenuo sa napadima na Hamiltona, ali je napravio grešku i izleteo sa staze, pa je izgubio poziciju od Rozberga. To je omogućilo Nemcu da se primakne svom timskom kolegi, a zajedno su se odvojili na više od sekunde od Fetela, da bi došlo do kontakta, u kojem je Hamiltonu nastradao zadnji levi pneumatic i on je pao na samo začelje, dok je Rozberg nasledio vođstvo.

Rozberg, međutim, nikako nije uspevao da se odvoji od vozača koji su ga pratili, pa se iza njega formirao vozić. Rikardo je tu najviše napredovao, pretekao je Alonsa i Fetela i probio se na drugu poziciju, sa sekundom zaostatka u odnosu na Rozberga. Hamilton je u međuvremenu vozio najbrže krugove na stazi, dok je trka bila gotova za debitanta Andrea Loterera. Prethodno je viđeno jedno odustajanje - Pastora Maldonada u Lotusu.

Botas je nastavio sa sjajnom vožnjom i u osmom krugu je pretekao Alonsa za treće mesto i krenuo u poteru za Fetelom. Rikardo se za to vreme primakao na pola sekunde Rozbergu, ali je Nemac u sledećem krugu produžio u boks. Rozbergu je zamenjen i nos, pa je on izgubio dosta vremena prilikom zaustavljanja i pao je na 15. mesto. Hamilton je bio četiri pozicije iza, ali sa oko pola minuta zaostatka.

Rozberg je po povratku na stazu imao i probleme zbog toga što su mu se na anteni zakačili ostaci nekog pneumatika. Alonso je u međuvremenu dobio kaznu zbog incidenta pre starta, pa će kod odlaska u boks ostati pet minuta duže. U 11. krugu Fetel je otišao u boks i vratio se iza Raikonena, a ispred Rozberga, dok je Rikardo zamenu odradio krug kasnije.

Austalijanac se vratio na četvrto mesto, iza Botasa, Alonsa i Batona koji još nisu bili u boksu, a sjajno je vozio Raikonen, koji je bio dve sekunde iza Rikarda. Alonso je zamenu pneumatika i kaznu odradio u 13. krugu i tada je izgubio dosta vremena, pa je pao na deseto mesto, iza Peresa, ali ga je brzo pretekao. U boks su sledili Botas i Baton, pa je Rikardo bez problema preuzeo vođstvo, ispred Raikonena i Fetela.

Rozberg je krenuo sa napadima na Fetela, ali je napravio veliku grešku pri kočenju, što je Botas iskoristio i pretekao ga. Hamilton je po drugi put po pneumatike otišao u 18. krugu, kada je ponovo pao na 19. mesto. Dva kruga kasnije isto je učinio Rozberg i tako ostavio Fetela i Botasa da se sami bore.

Rikardo je do 20. kruga svoju prednost u odnosu na Raikonena povećao na sedam sekundi, a Finac je krug kasnije produžio u boks. Vratio se na osmo mesto, dok je njegov timski kolega bezuspešno napadao Magnusena, a iza su sledili Rozberg i Baton. Vozač Meklarena je bez problema obišao Nemca, ali je on uzvratio posle nekoliko krivina.

Fetel je u boks otišao u 23. krugu, pao je na osmu poziciju, ali je u međuvremenu i Magnusen učinio isto. Alonso je sa četvrte pozicije posle odlaska po nove pneumatike pao na devetu poziciju, a Rikardo je vodio sa 15 sekundi ispred Botasa, koji je bio deset sekundi ispred Rozberga. Rikardo je u 28. krugu po drugi put bio u boksu, Botas je tada preuzeo vođstvo, sa dve i po sekunde prednosti, dok je Rozberg bio četiri sekunde dalje.

Botas je odmah reagovao, nastavio je u boks u sledećem krugu, pa se Rikardo vratio u vođstvo, ispred Rozberga, Raikonena, Fetela, Botasa i Batona. U tim trenucima najveću borbu vodili su Fetel i Botas, a Finac je iz te borbe u 32. krugu izašao kao pobednik. Hamilton je i treći put morao u boks, stajanje je odradio u tom krugu i tada je držao 16. mesto.

U 35. krugu po treći put su po nove pneumatike otišli Rozberg i Fetel, a vozač Mercedesa se vratio na četvrto mesto, sa pola sekunde iza Botasa. Međutim, nije mu dugo bilo potrebno da krene u napad, to je učinio već posle nekoliko krivina i probio se na treću poziciju, a brzo je obišao i Rozberga. Između njega i Rikarda je bio prazan put i 20 sekundi razlike, koju je on iz sektora u sektor uspeo da smanjuje.

Šest krugova pre kraja, Hamilton je poručio timu da može da ga povuče iz trke ako treba da štedi motor, ali su mu poručili da ostane na stazi. Rozberg je smanjivao prednost, ali nedovoljno da bi se Rikardo osetio ugroženim. U 39. krugu Hamiltonu je ipak poručeno da se parkira u boksu, što je on i učinio. Tada je Rikardova prednost iznosila 13 sekundi, ali se Rozberg i dalje približavao.

U samom finišu, viđena je sjajna borba između Alonsa, Magnusena, Batona i Fetela za pozicije od pete do osme, a Danac je dosta mučio šampione. Alonso je u jednom trenutku čak izleteo u "O ružu", ali se vratio na stazu, međutim, posustao je i ostao bez bodova.

Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Odličan tekst i izveštaj, drago mi je zbog pobede mladog Australijanca Daniela Rikarda i Red Bulla, takodje i čvrstog vodjstva Nika Rozberga. Samo posmatram plačljivog mindjušara, njemu i nije mesto na trkačkoj stazi već u nekom rep klipu na MTV, ponaša se kao isfrustrirana britanska manekenka, savetovao bi mu da malo poseti reli šampionat, fale nam tamo klovnovi, Luiza je pravi primer zabavljača i klovna.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Rozberg namerno udario Hamiltona!
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je njegov timski kolega Niko Rozberg priznao da ga je namerno udario tokom trke za Veliku nagradu Belgije.

120822259353fa1bd9cab7b558410150_orig.jpg

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Hamilton i Rozberg su bili na čelu od starta na stazi "Spa Frankoršamp", vodili su veliku bitku za vođstvo, da bi već u drugom krugu došlo do kontakta u kojem je Britancu stradao pneumatik i trka je praktično bila gotova za njega. Rozberg je, s druge strane, zauzeo drugo mesto, iza Danijela Rikarda, koji je došao do treće pobede u karijeri.

Sam incident je izgledao kao pravi trkački, međutim, Hamilton kaže da je Rozberg priznao da kontakt nije bio slučajan. Iz Mercedesa su istakli da je Britanac dao okvirno tačan opis dešavanja na timskom sastanku posle trke.

"Meni je sve izgledalo jasno, ali smo upravo imali sastanak o tome i on je praktično rekao da me je namerno udario, da je mogao da izbegne kontakt. Rekao je: 'Uradio sam to da bih dokazao da sam u pravu', baš je to rekao. I, ne morate meni da verujete, idite pitajte Tota, Pedija i ostale u timu koji nisu zadovoljni njegovim postupkom", rekao je Hamilton novinarima, "Moraćete njega da pitate šta je hteo da dokaže. A došao je na sastanak i rekao da sam ja kriv. To je rekao...".

Rozberg bi zbog tog incidenta mogao da odgovara pred Svetskom automobilskom federacijom, pošto se izazivanje udesa smatra ozbiljnim prekršajem. Međutim, pošto su rezultati trke bili zvanični kada je Hamilton obelodanio šta se desilo, on nije ni mogao da se nađe pod istragom. Ipak, vladajuće telo Formule 1 ima ovlašćenje da otvori slučaj i sazove sastanak stjuarta ako je to potrebno.

113872701653fa1bdaa459f213832519_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Šef ekipe Toto Volf prethodno je rekao da će Mercedes morati da uvede timske naredbe, a Hamilton je istakao da ne zna kako će tim moći da se izbori sa novonastalom situacijom.

"Ne mogu da zamislim šta će tim uraditi sada. Ušli smo u ovaj vikend pozitivno, zaista sam bio uzbuđen. Ostalo nam je još osam trka i zaista je neizvesno, razdvajalo nas je samo 11 bodova, i mislio sam da ćemo ostvariti dobar rezultat za sve nas. Da ćemo se dobro trkati, zato što je ovo neverovatno uzbudljiva staza. I sve ovo što se desilo je veoma zanimljivo jer smo u četvrtak imali sastanak na kojem je Niko pokazao koliko je ljut. A ja sam mislio u sebi: 'Prošlo je tri nedelje i ti i dalje razmišljaš o tome'. Sedeo je sa svima nama i rekao je koliko je ljut na Tota i Padija. Mislio sam da ga je prošlo, ali je usledilo ovo...", istakao je Hamilton.

Nemac je posle Hamiltonovih izjava objavio saopštenje, ali nije prokomentarisao šta se dešavalo na sastanku. Samo je istakao da mu je žao što je došlo do kontakta, ali da je po njegovom mišljenju to bio trkački incident.

"Bio sam brži u tom trenutku, tako da sam krenuo u napad sa spoljašnje strane. Nisam video nikakav rizik pri preticanju ili pokušaju i zašto ne bih pokušao? Imao sam priliku, a pošto sam bio brži, krenuo sam. Sa unutrašnje strane nije bilo moguće, pa sam pokušao sa spoljašnje. Da li je trebalo da čekam? To je veoma hipotetičko pitanje. Ko zna šta bi se desilo posle. Imao sam priliku i za mene to nije bila rizična situacija", rekao je Rozberg.

Volf je još pre Hamiltonove izjave najavio da će Rozberg morati da se suoči sa posledicama svog ponašanja.

36535514553fa1bdb30e21873418769_orig.jpg

"Ovde smo videli granice tapšanja po ramenu, a to možda nije dovoljno. Ako neko misli da neće biti posledica, taj nije svestan šta mi možemo da uradimo. I možemo mnogo toga, ali neću sada ništa više da komentarišem", rekao je Volf pošto je prethodno naglasio da je Hamiltonu stavio do znanja da Rozberg neće proći bez kazne zbog incidenta.

Šef Mercedesa istakao je da nema još potrebe za paniku, ali je naglasio da je u Belgiji došao kraj politici kakvu je tim vodio do sada.

"Prerano je pričati o detaljima, zato što je suština upravo u njima. Svi smo mi ljubitelji Formule 1 i dužni smo sebi, a i ostalima, da ih pustimo da se trkaju na stazu. Ali, sada je došao kraj jedne filozofije Mercedesa jer smo izgubili vredne bodove i ne želimo da dođemo u Abu Dabi i tamo izgubimo titulu, bilo u konkurenciji vozača ili konstruktora. Nismo još stigli do toga da pritisnemo dugme za samouništenje, ali ako ne reagujemo kako treba, možda dođemo do toga. Jedna je stvar uživati u trkama i pustiti ih da se trkaju, ali ako na kraju sezone izgledate kao budale, to znači da niste ništa dobili od toga", naglasio je Volf.

Od početka ove sezone Hamilton i Rozberg su imali nekoliko nesuglasica ili incidenata, ako tako mogu da se okarakterišu. Pre Belgije, na Velikoj nagradi Mađarske se desio prethodni, kada su imali različite taktike, a iz tima su Britancu poručili da propusti timskog kolegu, ali je on odgovorio da neće da se pomeri Rozbergu. Nemac je potom preko radija pitao što se Hamilton ne sklanja, da bi na kraju otišao u boks i do kraja trke stigao Hamiltona, koji je bio na trećem mestu, ali nije uspeo da ga pretekne. Tada su iz tima priznali da su oni pogrešili, a ne vozači, a iako se mislilo da su posle letnje pauze u nastavak sezone ušli hladnih glava, očigledno nije takav slučaj.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Volf: Rozberg nije priznao krivicu
Izvor. B92 | AK
Direktor Mercedesa Toto Volf demantovao je tvrdnju Luisa Hamiltona da je Niko Rozberg priznao da je namerno udarcio timskog kolegu na trci u Belgiji.

38828882853fb04b2ed12a924121090_orig.jpg

foto: Beta/AP
U uvodnim krugovima na Spa Frankošamu Rozberg je prednjim krilom probušio pneumatik na bolidu Britanca koji je zbog toga pao na začelje.

Prema rečima Hamiltona, Rozberg je "praktično rekao da je to uradio namerno" na timskom sastanku. Volf poriče da je Niko priznao da je s namerom izazvao kontakt rekavši da je "mogao izbeći sudar, ali nije kako bi poslao poruku".

Već nekoliko nedelja Mercedes ima velikih problema zbog rivaliteta svojih vozača koji su direktni konkurenti u borbi za titulu. Zbog toga oni, kao i Mercedes, gube bodove.

"Veoma sam uznemiren jer smo definisali pravila i prekršili ih. Osećam da sam izneveren i da je tim izneveren. Dugujemo im da se trkaju, ali je ta filozofija danas okončana jer je Mercedes izgubio dosta vrednih poena, a ne želimo da se to završi gubitkom titule u Abu Dabiju", rekao je Volf.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Rikardo: Izdržao sam Nikov tempo
Izvor. B92
Vozač Red Bula Danijel Rikardo zadovoljan je zbog pobede u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije.

210965580253fa00945e7e9561336093_orig.jpg

Rikardo je iskoristio sudar vozača Mercedesa Nike Rozberga i Luisa Hamiltona, te na Spa Frankošamu ostvario treću pobedu u sezoni.

"Drugačije je kada dugo vodite u trci, radi se o tome da pokušavate da ostanete mirni i da sve držite pod kontrolom. Kada je Niko 'ušao' znao sam da će biti brz, ali uspeo sam da zadržim tempo i ostanem ispred njega", rekao je Rikardo.

"Kada vodite prva stvar na koju mislite je da se nadate da će sve biti u redu, da će vas mehanika poslužiti i da ćete stići do cilja. Naravno, kada ste prvi, ne možete da dočekate pobedničku zastavicu", dodao je Rikardo.

Lider šampionata Rozberg je trku završio kao drugi, a publika ga je izviždala kada je izašao na podijum, zbog kontakta sa Hamiltonom.

"Bio sam u dobroj situaciji i pokušao sam da ga obidjem sa spoljne strane, ali su se bolidi dodirnuli i to je uticalo na obojicu. Ali, takve stvari se dešavaju. Još nisam pogledao snimak i ne bi bilo dobro da komentarišem. Bio sam uveren da ćemo osvojiti prva dva mesta, imali smo dobru brzinu, ali nažalost, danas nam nije uspelo", rekao je Rozberg.

Treće mesto zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa, koji smatra da je tim na pravom putu da stigne konkurenciju.

"Ekipa je obavila dobar posao, sigruno je da smo na pravom putu. I dalje jurimo, želimo korak napred. Ova sezona će biti teška, a biće nam potrebna i sreća pošto je Mercedes brz, a kako stvari stoje i Red Bul. Čeka nas još mnogo posla", rekao je Botas.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Rozberg izviždan na podijumu
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Niko Rozberg izviždan je prilikom proglašenja pobednika na Velikoj nagradi Belgije, na kojoj je zauzeo drugo mesto.

40157114953f9f3f443781991705114_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Na legendarnoj stazi „Spa Frankoršamp“ trijumfovao je Danijel Rikardo u bolidu Red Bula, ispred Rozberga i vozača Vilijamsa Valterija Botasa.

Pored maestralne voženje Rikarda, trku je obeležio incident sa samog početka trke, kada je Rozberg pri pokušaju da pretekne timskog kolegu Luisa Hamiltona prednjim krilom zakačio njegov zadnji levi pneumatik.

Taj incident označio je kraj Hamiltonove borbe za dobar plasman, a Rozberg je vrlo brzo ostao bez vođstva i morao je dosta da se namuči da bi zadržao mesto na podijumu.

Navijači na legendarnoj stazi očigledno nisu bili oduševljeni potezom nemačkog vozača, pošto su mu zviždali i kada je primao pehar i kada je davao izjavu Ediju Džordanu na podijumu.

Pored navijača i Hamiltona, Rozbergovim potezom nisu bili oduševljeni ni čelnici Mercedesa, a Niki Lauda je odmah posle trke rekao:

Stvar je jednostavna, potpuno je neprihvatljivo da Niko u drugom krugu udari u Luisa. To je neprihvatljivo“.

Sa Laudom se složio i šef ekipe Toto Volf.

Ne treba da pokušavate da napadate sa nožem među zubima u drugom krugu i tako oštetite oba bolida“, istakao je Volf.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Maestralna pobeda Rikarda na Spa
Izvor. B92 | JT
Vozač Red Bula Danijel Rikardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

92437620053fa1af2502c5038167032_orig.jpg

Australijanac je na legendarnoj stazi „Spa Frankoršamp“ došao do treće pobede ove sezone i ujedno u karijeru, u vremenu od 1:224:36.556 sata

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Niko Rozberg u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Rikardo je na jednoj od najlegendarnijih staza došao do sjajne pobede, pošto je odlično vozio od trenutka kada je došao u priliku da se bori za pobedu. Sam početak trke prošao je u znaku borbe vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i Rozberga, ali je posle kontakta sa timskim kolegom za Britanca borba za dobar plasman završena. Hamiltonu je stradao pneumatik u tom incident, pao je na samo začelje, da bi se povukao u boks u samom finišu.

199419593053fa1af3b274f941356063_orig.jpg

Posle kontakta dvojca Mercedesa na scenu je stupio Rikardo, koji je preuzeo vođstvo kada je Rozberg otišao u boks i od tada se nije osvrtao. U konkurenciji za podijum bili su i vozači Ferarija Kimi Raikonen i Fernando Alonso, kao i branilac titule Sebastijan Fetel, međutim, Rozberg je imao odličnu taktiku, dok je Botasu jedini pravi konkurent bio njegov sunarodnik.

Raikonen, kao i svake sezone, posebno inspirisan vozi na "Spa-Frankoršampu", što se i sada videlo, ali na kraju je morao da se zadovolji četvrtim mestom i, bez sumnje, svojom najboljom trkom od povratka u Ferari. Njega je sledio Fetel, iako se činilo da je Alonso bliži, međutim, greška u poslednjim trenucima ga je mnogo koštala, pa je pao na osmo mesto. Između su se našli vozači Meklarena Kevin Magnusen i Dženson Baton, ali je Danacu dodato 20 sekundi na vreme posle trke, pa je ostao bez bodova. Baton je tako pomeren na šesto mesto, ispred Alonsa, dok su osvajače bodova kompletirali Serhio Peres u bolidu Fors Indije, vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat i Niko Hilkenberg.

Posle 12. trka, Rozberg je i dalje vodeći u generalnom plasmanu sa 220 bodova, 29 više od Hamiltona.

Tok trke
100226781153fa1af4811d6711809443_orig.jpg

Beta/AP Photo/ Ben Stansall , Pool
Problemi za Ferari pojavili su se još pre starta trke, pošto se Alonsovi mehaničari nisu sklonili na vreme, već kada su svi vozači krenuli u krug za zagrevanje, njegov bolid je ostao podignut. Taj incident se našao pod istragom, ali Španac nije zaradio kaznu pre početka trke, već je zauzeo svoju poziciju na startu.

Od starta trke u Belgiji poveo je Hamilton, ispred Fetela, Rozberga, Alonsa, Rikarda i Botasa. Fetel je odmah krenuo sa napadima na Hamiltona, ali je napravio grešku i izleteo sa staze, pa je izgubio poziciju od Rozberga. To je omogućilo Nemcu da se primakne svom timskom kolegi, a zajedno su se odvojili na više od sekunde od Fetela, da bi došlo do kontakta, u kojem je Hamiltonu nastradao zadnji levi pneumatic i on je pao na samo začelje, dok je Rozberg nasledio vođstvo.

Rozberg, međutim, nikako nije uspevao da se odvoji od vozača koji su ga pratili, pa se iza njega formirao vozić. Rikardo je tu najviše napredovao, pretekao je Alonsa i Fetela i probio se na drugu poziciju, sa sekundom zaostatka u odnosu na Rozberga. Hamilton je u međuvremenu vozio najbrže krugove na stazi, dok je trka bila gotova za debitanta Andrea Loterera. Prethodno je viđeno jedno odustajanje - Pastora Maldonada u Lotusu.

162035010453fa1af5382fe193783883_orig.jpg

Botas je nastavio sa sjajnom vožnjom i u osmom krugu je pretekao Alonsa za treće mesto i krenuo u poteru za Fetelom. Rikardo se za to vreme primakao na pola sekunde Rozbergu, ali je Nemac u sledećem krugu produžio u boks. Rozbergu je zamenjen i nos, pa je on izgubio dosta vremena prilikom zaustavljanja i pao je na 15. mesto. Hamilton je bio četiri pozicije iza, ali sa oko pola minuta zaostatka.

Rozberg je po povratku na stazu imao i probleme zbog toga što su mu se na anteni zakačili ostaci nekog pneumatika. Alonso je u međuvremenu dobio kaznu zbog incidenta pre starta, pa će kod odlaska u boks ostati pet minuta duže. U 11. krugu Fetel je otišao u boks i vratio se iza Raikonena, a ispred Rozberga, dok je Rikardo zamenu odradio krug kasnije.

Austalijanac se vratio na četvrto mesto, iza Botasa, Alonsa i Batona koji još nisu bili u boksu, a sjajno je vozio Raikonen, koji je bio dve sekunde iza Rikarda. Alonso je zamenu pneumatika i kaznu odradio u 13. krugu i tada je izgubio dosta vremena, pa je pao na deseto mesto, iza Peresa, ali ga je brzo pretekao. U boks su sledili Botas i Baton, pa je Rikardo bez problema preuzeo vođstvo, ispred Raikonena i Fetela.

52024580953fa1af6205e3824762929_orig.jpg

Rozberg je krenuo sa napadima na Fetela, ali je napravio veliku grešku pri kočenju, što je Botas iskoristio i pretekao ga. Hamilton je po drugi put po pneumatike otišao u 18. krugu, kada je ponovo pao na 19. mesto. Dva kruga kasnije isto je učinio Rozberg i tako ostavio Fetela i Botasa da se sami bore.

Rikardo je do 20. kruga svoju prednost u odnosu na Raikonena povećao na sedam sekundi, a Finac je krug kasnije produžio u boks. Vratio se na osmo mesto, dok je njegov timski kolega bezuspešno napadao Magnusena, a iza su sledili Rozberg i Baton. Vozač Meklarena je bez problema obišao Nemca, ali je on uzvratio posle nekoliko krivina.

Fetel je u boks otišao u 23. krugu, pao je na osmu poziciju, ali je u međuvremenu i Magnusen učinio isto. Alonso je sa četvrte pozicije posle odlaska po nove pneumatike pao na devetu poziciju, a Rikardo je vodio sa 15 sekundi ispred Botasa, koji je bio deset sekundi ispred Rozberga. Rikardo je u 28. krugu po drugi put bio u boksu, Botas je tada preuzeo vođstvo, sa dve i po sekunde prednosti, dok je Rozberg bio četiri sekunde dalje.

146529395453fa1af78d9b6453155499_orig.jpg

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Botas je odmah reagovao, nastavio je u boks u sledećem krugu, pa se Rikardo vratio u vođstvo, ispred Rozberga, Raikonena, Fetela, Botasa i Batona. U tim trenucima najveću borbu vodili su Fetel i Botas, a Finac je iz te borbe u 32. krugu izašao kao pobednik. Hamilton je i treći put morao u boks, stajanje je odradio u tom krugu i tada je držao 16. mesto.

U 35. krugu po treći put su po nove pneumatike otišli Rozberg i Fetel, a vozač Mercedesa se vratio na četvrto mesto, sa pola sekunde iza Botasa. Međutim, nije mu dugo bilo potrebno da krene u napad, to je učinio već posle nekoliko krivina i probio se na treću poziciju, a brzo je obišao i Rozberga. Između njega i Rikarda je bio prazan put i 20 sekundi razlike, koju je on iz sektora u sektor uspeo da smanjuje.

Šest krugova pre kraja, Hamilton je poručio timu da može da ga povuče iz trke ako treba da štedi motor, ali su mu poručili da ostane na stazi. Rozberg je smanjivao prednost, ali nedovoljno da bi se Rikardo osetio ugroženim. U 39. krugu Hamiltonu je ipak poručeno da se parkira u boksu, što je on i učinio. Tada je Rikardova prednost iznosila 13 sekundi, ali se Rozberg i dalje približavao.

201913621053fa1af8e08a7183975894_orig.jpg

Beta/AP Photo/Yves Logghe
U samom finišu, viđena je sjajna borba između Alonsa, Magnusena, Batona i Fetela za pozicije od pete do osme, a Danac je dosta mučio šampione. Alonso je u jednom trenutku čak izleteo u "O ružu", ali se vratio na stazu, međutim, posustao je i pao na osmo mesto. Do kraja trke, Fetel se probio ispred dvojca Meklarena, sledio ih je Alonso, ispred Peresa i Kvjata, ali je Magnusen naknadno kažnjen.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Italije na legendarnoj "Monci" 7. septembra.

38792660553fa1af98ad80656440228_orig.jpg

Beta/AP Photo/Yves Logghe
Rezultati trke za Veliku nagradu Belgije:
1. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:24:36.556
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 3.383
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 28.032
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 36.815
5. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 52.196
6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 54.580
7. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:01.162
8. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:04.293
9. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + 1:05.347
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:05.697
11. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:11.920
12. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 1:14.252
13. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:15.975
14. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + 1:22.447
15. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + 1:30.825
16. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + jedan krug
17. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + jedan krug
odustali:
Žil Bjanki (Francuska) Marusja
Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Andre Loterer (Nemačka) Katerhem

Generalni plasman vozača:
1. Niko Rozberg 220
2. Luis Hamilton 191
3. Danijel Rikardo 156
4. Fernando Alonso 119
5. Valteri Botas 110
6. Sebastijan Fetel 98

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 411
2. Red Bul 254
3. Ferari 160
4. Vilijams 150
5. Meklaren 105
6. Fors Indija 103

(sličan post jednom od gornjih,stim što ima i tabela Vozača.....timova,kao i vremena postignuta tokom trke)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Batonova karijera zavisi od Alonsa
Izvor. B92, BBC | JT
Dalja karijera Džensona Batona u Formuli 1 je neizvesna pošto Meklaren pokušava da u svoje redove vrati Fernanda Alonsa iz Ferarija.

23451260053fdd5be499f6078004401_orig.jpg

Beta/AP Photo/MTI, Zsolt Czegledi

Britanski tim juri Alonsa još od prošle godine, kada je odlučeno da žele baš njega kao prvog vozača kada 2015. započnu novu saradnju sa Hondom.

U Meklarenu, inače, nisu spremni da donesu bilo kakvu odluku po pitanju vozačke postave dok ne saznaju da li će Alonso napustiti Maranelo.

Batonu na kraju ove godine ističe ugovor, a on je krije želju da ostane u Meklarenu. Međutim, 34-godišnji Britanac je priznao da bi ova sezona mogla da mu bude i poslednja.

Još nismo seli i pričali o tome. Ako moram da se povučem na kraju sezone, neka bude tako, ali imam osećaj da imam još mnogo toga da dam. Ne mogu da zamislim život bez auto-moto sporta, a posebno Formule 1“, rekao je Baton.

Iz Meklarena su, s druge strane, istakli da ne žure sa odlukom oko vozača za narednu sezonu.

Dženson vozi za nas, imamo otvorene razgovore sa njim, ali dok ne donesemo odluku o našoj strategiji, nećemo kompletirati vozačku postavu“, rekao je trkački direktor Meklarena Erik Bulije.

Honda će uložiti velika finansijska sredstva u Meklaren, pored toga što će finansirati motore, i zbog toga želi jednog od najboljih vozača sledeće sezone.

944623753fdd5beda443154906134_orig.jpg

Pored Alonsa, vozač Mercedesa Luis Hamilton i branilac titule Sebastijan Fetel se smatraju najvećim zvezdama u Formuli 1.

Alonso je prvi pik Meklarena, iako se svi sećaju problematične sezone 2007. godine, posle koje je napustio tim, iako je imao još dve godine ugovora.

Međutim, ako Meklaren ne može da privoli Španca da dođe u britanski tim 2015. godine, pokušaće da to urade za 2016.

Zbog toga Baton i Kevin Magnusen moraju da sačekaju konačni odgovor da bi znali šta će raditi sledeće sezone. Ukoliko Alonso uspe da se izvuče iz ugovora sa Ferarijem, veća je verovatnoća da će Meklaren zadržati Danca, nego Batona.

33-godišnji Alonso je svoje dve titule osvojio kao vozač Renoa 2005. i 2006. godine. U poslednje četiri godine dva puta je bio vicešampion, a odlučan je u nameri da osvoji još jednu titulu pre nego što razmisli o penziji.

Uprkos lošim rezultatima Ferarija, Alonso ima ugovor sa italijanskim timom do 2016. godine i male su šanse da ne ostane u Maranelu.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Veber: Kako će Luis i Niko zajedno?
Izvor. B92 | AK
Bivši vozač Formule 1 Mark Veber pita se da li Luis Hamilton i Niko Rozberg mogu ostati timske kolege.

36535514553fa1bdb30e21873418769_orig.jpg

Piloti Mercedesa od početka sezone vode borbu za titulu, koja je prerasla u žestoke okršaje na stazi.

"Biće interesantno, ne samo do kraja sezone. Oni sada nisu tim, da li je u redu da budu timske kolege 2015? Svako radi po svom", rekao je Veber.

Na poslednjoj trci F1 ove sezone na Spa Frankošamu u Belgiji Rozberg je probušio pneumatik Hamiltonu koji je kasnije odustao, pa sada zaostaje 29 bodova za Nemcem.

"To je bio potez preticanja. Niko je pokušavao da prođe sa spoljne strane, ali je bila Luisova krivina. U tom trenutku Niko je znao da nema šanse da izvede taj potez. Čudno je što je pokušao tako blizu Luisa. To je malo nekarakteristično za Nika, nije njegov stil, ali je napravio kontakt. To ne bi bila velika stvar da nije bilo probijanja gume, to je promenilo celu trku. Na kraju su obojica bila u nevolji", objasnio je Veber svoje viđenje incidenta.

Do kraja F1 sezone je u opticaju još 200 poena na sedam trka. Naredna trka je 7. septembra u Monci, a zatim slede Singapur, Japan, Rusija, SAD, Brazil i konačno Abu Dabi gde se dupliraju bodovi.

Natrag