Znam da Skandinavija nije drzave, kao i da se u nju ubrajaju i Finska i Island.....
Interesantno da se te dve drzave mogu naci samo na bosanskoj verziji vikipedije.
Kako onda toliki ateisti dozvoljavaju da postoji drzavna crkva kojoj je na celu monarh ?
I ne moze se reci za ove narode da su zaostali.
Odakle ti ideja da kraljica u VB ima neki autoritet u politici? VB ima parlament koji odlucije o svim politickim pitanjima. Kraljica je tu zbog publiciteta. Ona je tu da otvara bolnice (presece traku i to), skole, itd. Ona je vise ko turisticka atrakcija.
Sto se tice religijskih casova u normalnim skolama u VB, ne postoje ovakvi casovi koji su nametnuti nama, ne postoji katolicizam kao cas, gde neko bira izmedju pravoslavlja, islama, itd. Casovi su formirani tako da na jednom casu ucis o svim religijama, ne mozes izabrati koju ces religiju uciti. Pricamo o normalnim skolama, ne o teoloskim skolama. I uci se o religiji kao o istorijskoj tradiciji, kao cas istorije, a ne indoktrinacija jedne religije. Mozda bi ti pomoglo da imas nekoga tamo pa da ti opise to, posto ja imam prijatelje u UK, ovo su njihove reci.
VB je demokratska drzava, koja ima parlament, gde se sve izglasava. Iako se zove monarhija, po drustvenom uredjenju je zapravo demokratska drzava.
Iako imaju zvanicno "crkvu Engleske" kao i clanove crkve u parlamentu, oni se bukvalno ne pitaju nista sto se tice politike, vec su samo deo istorije. Primer, bio je predlozen zakon da zene mogu da budu bisopi, ali crkvenjaci se nisu slozili sa tim, i predlog je bio odbijen. Tako da imaju uticaja samo u svojoj basti.
TAKODJE, nisu na budzetu, ali ne placaju porez.
Znaci niti u VB vlada monarhija, niti crkva, niti imaju bilo kakav uticaj, na politiku i uredjenje drzave. Njihovo uredjenje je daleko slozenije od naseg.
Crkva se tamo vise ne bori protiv gej brakova.
Kod:
http://www.telegraph.co.uk/news/religion/10101900/Church-of-England-gives-up-fight-against-gay-marriage.html