Eutanazija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
A šta kada se bolesnik ne može izjasniti?

Pa,mislim da sam u prethodnom postu vec rekla,mislim da nemamo pravo da odlucujemo o necijem zivotu.Ali,rekoh vec,neodlucna sam,mislim da ne bih mogla da prelomim i da takvu odluku donesem u ime nekoga...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada bi struka nedvosmisleno utvrdila činjenice, i kada bi te činjenice govorile da čovjek pati i da mu se ne može pomoći, šta bi bilo razumnije i humanije, nego ga riješiti te patenje? To je, po mom mišljenju, logičan i razuman stav. Problem koji se ovdje javlja, ustvari lažna moralna i etička dilema, nastaje, kao i mnogi drugi problemi, zbog religije i njenog uticaja - Bog daje život i jedino Bog ima pravo da ga uzme. A što ljudi u ratovima i običnim tučama uzimaju jedni drugima na milione života, nekada i u ime vjere i za vjeru, to nije moralna dilema, a kada je u pitanju eutanazaija iz milosrđa, onda jeste. Kakvo licemjerje?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ako se ne varam svako je rekao sta misli.Nazivas li nekoga od nas koji smo komentarisali da smo protiv eutanazije licemerima?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne nazivam ja nikoga od vas licemjerima, ovdje iznosimo svoja mišljenja, nego nazivam liemjernim takav etički stav uopšte, konkretno sam rekao radi čega. Kada jedan filozofski ili teološki autoritet zauzme takav stav, nije nikakvo čudo što mnogi dalje od toga i ne razmišljaju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
37
Pa direktno u ovom slucaju bi mozda i trebalo da se uradi eutanzija.Ipak majka daje sve (u ovom slucaju zivot) kako bi deca prezivela.
Da se ne radi o ovakvoj situaciji ne bi rekao da je to najbolje resenje ali ipak zavisi od stanja coveka koji hoce to da uradi... U hriscanstvu eutanzija je neprihvatljiv postupak zato
sto je coveku dat zivot kako bi ga prozivljavao...

Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
U slučaju teške neizlečive bolesti, da.
Odluku donosi isključivo pacijent sa svojim najbližim. Lekarski konzilijum daje samo stručno mišljenje.
Poželjna donacija organa. Teška odluka ali jedino razumna i humana. Teško je ovo i pisati ali da je to moguće danas bi bez dileme to učinio u najmanje dva slučaja. Verovanje u čudo je nešto što takvu odluku i čini teškom. Ali čuda se ne dešavaju.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ovo u vezi eutanazije daje mi ideju za osnivanje firme , novine bi bile puni reklama "Vršimo eutanaziju po kućama, dajemo popust za svastike" ili " Ne treba vi da bacate kašiku , mi to radimo za vas " ili " Oslobodite se svih stresova i životnih briga, pozovite naš broj" a firma bi se zvala "Brzo i lako " ili " Samo opušteno". I penzoni fondovi bi bili puniji, a država bogatija.

Poslednja izmena:
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Kada bi struka nedvosmisleno utvrdila činjenice, i kada bi te činjenice govorile da čovjek pati i da mu se ne može pomoći, šta bi bilo razumnije i humanije, nego ga riješiti te patenje?
Pretpostavljam, ispravi me ako gresim, ali mislim da nisi imao nekoga bliskog sa takvim 'problemom'
A što ljudi u ratovima i običnim tučama uzimaju jedni drugima na milione života, nekada i u ime vjere i za vjeru, to nije moralna dilema, a kada je u pitanju eutanazaija iz milosrđa, onda jeste. Kakvo licemjerje?
Pa verovatno da su ti i takvi pisali ovde u temi odgovori bi bili drugaciji; za sada su ovakvi kakvi jesu.

U slučaju teške neizlečive bolesti, da.
Odluku donosi isključivo pacijent sa svojim najbližim. Lekarski konzilijum daje samo stručno mišljenje.
Poželjna donacija organa. Teška odluka ali jedino razumna i humana. Teško je ovo i pisati ali da je to moguće danas bi bez dileme to učinio u najmanje dva slučaja. Verovanje u čudo je nešto što takvu odluku i čini teškom. Ali čuda se ne dešavaju.
Kako neko ko boluje od teske i neizlecive bolesti da donira organe :???:

Ovo u vezi eutanazije daje mi ideju za osnivanje firme , novine bi bile puni reklama "Vršimo eutanaziju po kućama, dajemo večnu garanciju" ili " Ne treba vi da bacate kašiku , mi to radimo za vas " ili " Oslobodite se svih stresova i životnih briga, pozovite naš broj" a firma bi se zvala "Brzo i lako " ili " Samo opušteno". I penzoni fondovi bi bili puniji, a država bogatija.

:-D vec jeste jedan doktor...mislim da je 2007 izasao iz zatvora, onaj film you don't know Jack je po istinitom dogadjaju snimljen, zato sam ga i predlozila...

Ma Jurivaka pusti sada taj 'teoloski autoritet' zasto da neko misli tvojom glavom...zamisli sebe pored bolesnikovog kreveta, jel' bi mogao to da uradis? Da li bi mogao da izvrsis eutanaziju?
Volela bih da cujem i bazarov odgovor... :)

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pretpostavljam, ispravi me ako gresim, ali mislim da nisi imao nekoga bliskog sa takvim 'problemom'

Pa verovatno da su ti i takvi pisali ovde u temi odgovori bi bili drugaciji; za sada su ovakvi kakvi jesu.
Ma Jurivaka pusti sada taj 'teoloski autoritet' zasto da neko misli tvojom glavom...zamisli sebe pored bolesnikovog kreveta, jel' bi mogao to da uradis? Da li bi mogao da izvrsis eutanaziju?
Volela bih da cujem i bazarov odgovor... :)
Zašto da pustim teološki autoritet? Pa pod njegovim uticajem se i formiraju mišljenja i stavovi, pored ostalog, i ovom problemu, dakle, pod uticajem metafizičkog a ne racionalnog. Ja srećom nisam imao takvo iskustvo sa nekim bliskim, a što se tiče tvog pitanja da li bih ja to mogao izvršiti eutanaziju, odgovor je, ne! Ovdje i nije riječ o tome, nego o odluci o tome. A, kao što postoje dželati koji "sijeku glave" osuđenicima na smrt, tako bi postojali, (ili već postoje) stručni timovi ljekara koji bi to radili.

Natrag