- Učlanjen(a)
- 22.12.2010
- Poruka
- 1.500
Zato sto Atanasijevi trojicari govore da rec "Elohim" u starom zavetu predstavlja ne samo mnozinu bogova,vec samo i iskljucivo trojstvo,evo da vam pokazem argumentovano sta sve ta rec elohim moze da bude.
Kao prevo evo sta kaze stari zavet o Bogu i to samo u knjizi Psalama
Kaze da je Bog JEDAN,svi ostali su lazni,i nigde ne pise broj 3...Moze ih biti 666 i mnogo vise,nebitno.
psalam 136:2-4 Bog je JEDAN
psalam 82:1 Bog usred bogova
psalam 86:8-10 Ti si JEDAN BOG
psalam 95:3 Bog nad bogovima
psalam 96:4,5 Bog nad bogovima bogovi naroda su nista
psalam 97:7 poklonite mu se svi bogovi
Sto se tice jevrejske reci "ELOHIM"
elo'hah - bog ima 2 oblika mnozine
- elo'him bogovi i
- elo'heh bogovi od
Sve je to jevrejska gramatika ,pa cu pokusati da pojednostavim po srpski.
1.Jevrejima je oduvek bila potpuno strana pomisao da je Bog Jehova skup vise bogova-trojstva(znaju svoj jezik)
2.Biblija koristi rec elo'him i elo'heh i kad se osvrce na niz laznih bogova i idola
2.moj12:12 Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.
3.moze se odnositi i na samo JEDNOG TUDJEG BOGA
-Tako su se Filestejci osvrnuli na svog Boga Dagona (sudije 16:23,24)
23 I knezovi filistejski skupiše se da prinesu veliku žrtvu Dagonu bogu svom, i da se provesele, pa rekoše: Predade nam bog naš u ruke naše Samsona neprijatelja našeg.
24 Takođe i narod videvši ga hvaljaše boga svog govoreći: Predade nam bog naš u ruke naše neprijatelja našeg i zatirača zemlje naše i koji pobi tolike između nas."
-Val ili Baal se takodje naziva Bogom-ELO'HIM (1.samuilova 18:27)
Da nisu i Dagon i Baal bili neka trojstva???
4.Elo'him se moze odnositi cak i na ljude.
Mojsiju je receno da ce biti bog-ELO"HIM i za Arona i za faraona (2.mojsijeva 4:16 .7:1)
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Da nije i Mojsije bio Trojedan covek ili Bog???
Poenta je da se elo'him upotrebljava da ISKAZE VELICANSTVENOST ili SUPERIORNOST,nesto slicno kao zamenica " VI" na nasem jeziku..moze da se tumaci u jednini kada se nekome persira "vi gospodine"...
Ako ti neko kaze "VI Gospodine" ne misli se da vas ima vise u tebi,pogotovo ne broj 3.
Kao prevo evo sta kaze stari zavet o Bogu i to samo u knjizi Psalama
Kaze da je Bog JEDAN,svi ostali su lazni,i nigde ne pise broj 3...Moze ih biti 666 i mnogo vise,nebitno.
psalam 136:2-4 Bog je JEDAN
psalam 82:1 Bog usred bogova
psalam 86:8-10 Ti si JEDAN BOG
psalam 95:3 Bog nad bogovima
psalam 96:4,5 Bog nad bogovima bogovi naroda su nista
psalam 97:7 poklonite mu se svi bogovi
Sto se tice jevrejske reci "ELOHIM"
elo'hah - bog ima 2 oblika mnozine
- elo'him bogovi i
- elo'heh bogovi od
Sve je to jevrejska gramatika ,pa cu pokusati da pojednostavim po srpski.
1.Jevrejima je oduvek bila potpuno strana pomisao da je Bog Jehova skup vise bogova-trojstva(znaju svoj jezik)
2.Biblija koristi rec elo'him i elo'heh i kad se osvrce na niz laznih bogova i idola
2.moj12:12 Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.
3.moze se odnositi i na samo JEDNOG TUDJEG BOGA
-Tako su se Filestejci osvrnuli na svog Boga Dagona (sudije 16:23,24)
23 I knezovi filistejski skupiše se da prinesu veliku žrtvu Dagonu bogu svom, i da se provesele, pa rekoše: Predade nam bog naš u ruke naše Samsona neprijatelja našeg.
24 Takođe i narod videvši ga hvaljaše boga svog govoreći: Predade nam bog naš u ruke naše neprijatelja našeg i zatirača zemlje naše i koji pobi tolike između nas."
-Val ili Baal se takodje naziva Bogom-ELO'HIM (1.samuilova 18:27)
Da nisu i Dagon i Baal bili neka trojstva???
4.Elo'him se moze odnositi cak i na ljude.
Mojsiju je receno da ce biti bog-ELO"HIM i za Arona i za faraona (2.mojsijeva 4:16 .7:1)
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Da nije i Mojsije bio Trojedan covek ili Bog???
Poenta je da se elo'him upotrebljava da ISKAZE VELICANSTVENOST ili SUPERIORNOST,nesto slicno kao zamenica " VI" na nasem jeziku..moze da se tumaci u jednini kada se nekome persira "vi gospodine"...
Ako ti neko kaze "VI Gospodine" ne misli se da vas ima vise u tebi,pogotovo ne broj 3.