Ekološko čišćenje i održavanje kuće i drugi slični saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Očistite srebro brzo i jednostavno: Stavite ga u ovu smesu i za pet minuta vaš nakit će sijati kao nov

Umesto da omiljeni srebrni nakit ili bilo koji drugi predmet nosite na čišćenje, učinite to sami, kod kuće

zp-srebrnina_620x0fcd4c47bf387bb67.jpg


UMESTO da omiljeni srebrni nakit ili bilo koji drugi predmet nosite na čišćenje, učinite to sami, kod kuće, vrlo jednostavno i brzo.

Pripremite sledeći "alat" - aluminijumsku foliju, morsku so, sodu bikarbonu i vodu. Nakit koji je potamneo zapakujte u foliju ili njom obložite šerpu sa unutrašnje strane, pa ubacite dve kašike sode bikarbone i dve kašike soli. U posebnu posudu sipajte vodu i pustite da proključa, a zatim njom prelijte nakit i ostavite da odstoji od pet do deset minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
12 SAVETA ZA ČIŠĆENJE KOJI ŠTEDE NOVAC: Limun, pena za brijanje, pomorandže...

89877_12211_f.jpg

Ako ste do sada muku mučili sa skupim sredstvima za čišćenje koji su neretko i vrlo opasni, donosio bolju alternativu. Neke stvari možete da očisitite pomoću sastojaka koje već imate kod kuće


1. Zagorela masnoća na šporetu
Ako vam je jelo prekipelo i mast se zapekla na šporetu, vrlo lako je možete ukloniti uz pomoć pene za brijanje. Nanesite je na područje na kojem su zagorele mrlje, ostavite da deluje 15 minuta i obrišite krpom.

2. Đubre i kosa na metli
Ako vam se često događa da ne možete da pometete do kraja pod jer se svo đubre i prašina lepe na metlu, i za to ima rešenje. Nabavite obostrano lepljivu traku, stavite je na 'dlačice' metle i pometite. Na lepljivu traku će se sve zalepiti i nećete imati problema s uklanjanjem dlaka i prašine s metle jer će sve ostati na lepljivoj traci.

3. Zagorela mast (hrana) na tepsiji
Zapečenu mast i hranu s tepsije možete lako očistiti uz pomoć maslinovog ulja. Stavite ga u posudu i takvu posudu stavite u rernu na 180 stepeni 20 minuta. Nakon toga višak masnoće i hrane samo će kliziti s površine.

4. Čišćenje lavaboa
Ako ste uprljali lavabo, a slavina je prekratka da bi sve oprala, poslužite se balonom. Zalepite balon za slavinu, odsecite mu kraj i pustite vodu. Balon pomerajte u smerovima na kojima je najprljaviji, tako ćete u samo par sekundi očistiti ceo lavabo bez muke. Ovu metod možete primeniti i na sudoperi.

5. Prljava mikrotalasna rerna
Ako želite da očistite i mikrotalasnu rernu, upotrebite koru od pomorandže. Oljuštenu koru stavite u mikrotalasnu na tri minuta. Nakon toga je izvadite i pripazite kako rukujete s njom jer može da bude vruća. Zatim uzmite sunđer i obrišite rernu.

6. Čišćenje čaše
Pošto je većina čaša dosta uska, sunđerom verovatno nećete moći da dosegnete dno pri pranju. Kako biste to uspeli, uzmite sunđer i isecite ga nekoliko puta po dužini. Zatim ga sklupčajte u krug i zavežite gumicom. Unutar takvog sunđera umetnite dva štapića za roštilj i očistite čašu.

7. Kamenac na česmi
Kamenca na slavini možete vrlo lako da se rešite pomoću limuna. Prepolovite limun i polovinom pređite po površinama zahvaćenim kamencom. Videćete kako će ubrzo kamenac nestati, a slavina će blistati.

8. Čišćenje patika
Mrlje od blata možete da očistite micelarnom vodom. Nanesite je na tufer i njime prebrišite đon.

9. Pranje biljaka
Kada kupujete biljke nije ih dovoljno samo isprati pod vodom. Najdelotvorniji način je da ih operete u slanoj vodi. U posudu stavite vodu i so i mešajte dok se ona ne otopi. Zatim u rastvor stavite biljku i potopite je na pet minuta. Slana voda će temeljno ukloniti sve parazite i nečistoće s biljke.

10. Čišćenje voća (ili povrća)
Voće i povrće svako dodiruje, pa ga zbog toga valja i temeljno oprati. To učinite tako da u posudu stavite vodu i dodate sodu bikarbonu. U taj rastvor stavite voće, recimo jabuku. Nakon toga je dobro isperite pod vodom i obrišite grubljim delom sunđera.

11. Sredstvo za čišćenje i dezinfikovanje
Prirodno sredstvo za čišćenje možete dobiti od limuna, alkohola i sode bikarbone. Pomešajte sve te sastojke u posudi i ostavite da odstoji. Takav rastvor stavite u bocu s raspršivačem i očistite sve površine koje mislite da treba dezinfikovati.

12. Crne mrlje na fugama
Njih se možete lako rešiti pomoću sode bikarbone i izbeljivača. Pomešajte ih i u toj smesi natopite blazinicu. Zatim natopljene blazinice ostavite po mestima gde se nalaze crne mrlje i one će s lakoćom biti uklonjene.

(Informer)
 
Natrag
Top