- Učlanjen(a)
- 25.08.2009
- Poruka
- 39.015
Drage moje,
nisam sigurna da li je ovu temu trebalo da otvorim baš ovde, ali, budući da kuću najčešće održavamo upravo mi, žene, postaviću je u ženskom delu foruma.
Danas sam, kao i svake prve subote u mesecu, kupila časopis "Sensa" i pročitala jedan jako zanimljiv članak, koji je napisala Gabrijela Pajić, a koji me je naterao da se zamislim...
Danas sam, kao i svake prve subote u mesecu, kupila časopis "Sensa" i pročitala jedan jako zanimljiv članak, koji je napisala Gabrijela Pajić, a koji me je naterao da se zamislim...
Koliko para mesečno trošimo na kojekakva "najefikasnija" sredstva za čišćenje, a da ne pričamo o tome koliko se trujemo dok sa njima radimo. Ne jednom mi se desilo da sam se perući kupatilo tako otrovala, da sam u plućima osećala ukus gareži, da je sve što sam jela i pila posle toga imalo taj isti ukus, koji jedino mleko i jogurt mogu malo da neutrališu, ali ne dovoljno brzo.
Obzirom da me zanima sve što je prirodno, već sam se susretala sa člancima o prirodnim sredstvima za održavanje kuće mahom na bazi gline. Ali ovo što sam danas pročitala je potpuno promenilo moje poglede na isto, i mislim da ću pokušati da pređem na ovaj prirodan način. A za to Vam je potrebno nekoliko flašica sa raspršivačem, koje vrlo povoljno možete kupiti u bilo kojoj radnji koja prostaje plastiku, veće pakovanje sode bikarbone koju možete kupiti u radnjama zdrave hrane (mislim da je kilogram svega nekih stotinak dinara), alkoholno i jabukovo sirće koga uglavnom svi već i imamo u kući, malo krupne soli, i nekoliko flašica različitih eteričnih ulja. Složićete se, uz sve što kupujemo i koliko para na to mesečno trošimo, ovo stvarno i nije neka investicija. Naravno, nećemo zameniti sve, ali, sve što se može, zašto ne?!
Potrudila sam se da izvučem iz članka sve savete za čišćenje, pa Vam ih sada prezentujem:
- za neprijatne mirise u frižideru, staviti posudicu sa malo sode bikarbone u njega – upiće sve neprijatne mirise
- za neprijatne mirise iz kante za smeće, staviti na dno nove kese kašičicu sode bikarbone – takođe upija sve neprijatne mirise, što nam je naročito bitno leti
- za ručno pranje sudova, u vodu za pranje dodati supenu kašiku sode bikarbone (naročito je efikasna kod masnih šerpi i tiganja)
- pre usisavanja tepiha, posuti sodu bikarbonu po njima, ostaviti da deluje pola sata, a onda usisati (nestaće svi neprijatni mirisi), a isto važi i za podloge na kojima leže kućni ljubimci
- mačji WC, na dno, ispod peska, sipati kašiku sode bikarbone
- WC šolja se može očistiti tako što ćemo je posuti šakom sode bikarbone, zatim u vodu sipati šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode, pa ostaviti da deluje dva sata; ako se na šolji ispod ivice uhvatila buđ, u plastičnoj posudici pomešati sodu i alkoholno sirće, a onda u to umočiti komadiće vate i obložiti ivice šolje, ostaviti da deluje sat-dva pa isprati i obrisati
- lavabo i kadu posuti sodom bikarbonom i sa par kapi limunovog soka, i dobro istrljati
- u veš mašinu pri svakom pranju dodati dve kašike sode bikarbone (omekšava vodu u kojoj se veš pere i zamenjuje sredstva protiv kamenca); takođe, umesto omekšivača, u posudicu za omekšivač može se sipati malo jabukovog sirćeta i par kapi nekog eteričnog ulja
- mašine za sudove i veš čistiti jednom u dva meseca tako što sipamo u odeljak za deterdžent koliko može da stane sode bikarbone, a onda uključimo na neki kraći program pranja
- kuhinjske i kupatilske odvode jednom mesečno, preventivno, možemo očistiti običnom krupnom kuhinjskom solju; jednu šoljicu sipamo u odvod, a onda zalijemo vrelom vodom: za pravo začepljenje, prirodan „lek“ je vruće alkoholno sirće, pod uslovom da pre toga nismo sipali neko od hemijskih sredstava
- za zaprljane kuhinjske površine, u flašicu sa raspršivačem sipati alkoholno sirće sa par kapi nekog eteričnog ulja zbog lepšeg mirisa
- za pranje prozora i ostalih staklenih površina, u flašicu sa raspršivačem sipati vodu, pomešanu sa jednim deicilitrom alkoholnog sirćeta
- za uklanjanje rđe i vodenog kamenca koristiti alkoholno sirće
- za podove se može koristiti obična voda sa nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca
- za osvežavanje i dezinfekciju vazduha u prostorijama, dovoljna je voda u raspršivaču sa nekoliko kapi ulja čajevca (odličan u sezoni gripova i prehlada)
- za sprečavanje nastanka gljivica i buđi po ćoškovima zidova, namazati malo ulja čajevca
- univerzalno sredstvo za čišćenje svega, počev od ruku nakon sečenja luka ili čićenja ribe, do svega ostalog, ukljčujući i vodeni kamenac sa kuhinjskih armatura i posuđa, u flašicu sa raspršivačem sipati sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja limuna i dopuniti vodom
- za dezinfikovanje mikrotalasne rerne dovoljno je u nju staviti posudu sa vodom i limunovim sokom i uključiti na nekoliko minuta
- za brisanje prašine mogu se koristiti obične peruške, dok se nameštaj može polirati sa malo maslinovog ulja kanutog na krpu, a u istu svrhu mogu poslužiti i maramice za bebinu guzu
I, ono najvažnije, kada je ekologija u pitanju: u prodavnicu obavezno nosite platnene torbe i kad god možete izbegavajte upotrebu plastičnih kesa.
Nije da sam nešto mnogo opsednuta ekologijom, ali mislim da ovakve stvari ipak mnogo znače kako za nas same, zdravlje i naše i naših ukućana, tako i za planetu. Pročitala sam da su istraživanja pokazala da nas svi ti gasovi koji se oslobađaju dok hemijskim sredstvima čistimo svoje kuće, mnogo više truju nego da smo izloženi paljenju dizel motora. Mislim da to uopšte nije daleko od istine.
Prema tome, ja sam odlučila, a ako ovo što sam napisala dopre do bar još dve osobe - srećna sam.
Srdačno Vaša,
crvendac_011
crvendac_011
Poslednja izmena: