Ekološko čišćenje i održavanje kuće i drugi slični saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ovo je najbrži način da očistite vašu rernu i to BEZ OTROVNIH HEMIKALIJA

Možda zvuči kao magija, ali potpuno je realno. Užasnu, tvrdokornu prljavštinu možete skinuti sa vrata rerne bez imalo hemikalija, i dok trepnete biće blistavo čista.

PnYqdvF.jpg


U svakoj porodici, rerna se dosta koristi i zbog toga vrlo brzo izgubi sjaj i sve teže možete kroz staklo da vidite hranu koja se unutra krčka. Ako nemate vremena da posle svakog spremanja ručka, čistite staklo rerne i tako izbegnete tvrdokorne naslage, evo rešenja za vas, a svi sastojci su vam već pri ruci.

Trebaće vam:

- Jedna sprej-bočica
- 1 šolja vode
- 1/3 šolje sirćeta
- ½ šolje krupne soli
- ½ šolje sode bikarbone
- 1 žilet

Uputstvo:

1. Pomešajte vodu i sirće i mešavinu prespite u sprej-bočicu. Napskajte dobijenu tečnost po vratima od rerne i njenoj unutrašnjosti.

2. Pospite po ovome deblji sloj krupne soli.

3. Po toj soli pospite sodu bikarbonu.

4. Na kraju sve poprskajte sa još malo sirćeta i vode dok se ne stvori pasta. Magija koju proizvode sirće i soda bikarbona desiće se odmah pred vašim očima! Zatim sačekajte 10 minuta da odstoji.

5. Kada ste grubom krpom uklonili krupnu prljavštinu, uzmite žilet i nežno izgrebite svu prljavštinu koja je preostala, s tim što površina rerne MORA biti mokra kako ne biste oštetili staklo.

I to je to! Svaka trunčica prljavštine je nestala!

Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ne bacajte stare začine, iskoristite ih

Začini koji stoje duže nego što bi trebalo imaju slabiji miris i ukus, ali to ne znači da ćete se razboleti ako ih slučajno stavite u jelo i pojedete.

jAfxweI.jpg

Stari začini mogu korisno da se upotrebe

Rok trajanja začina varira, ali bi se moglo reći da, u proseku, mleveni začini traju dve do tri godine, a celi (nesamleveni) od tri do četiri godine. Najbolji način da procenite kakvi su začini je da proverite boju i miris. Ako je boja izbledela, a miris oslabio, ne bi trebalo da ih koristite za kuvanje. Ali ima drugih korisnih načina da ih upotrebite.

Napravite sapun

Zrnasta tekstura mlevenog bibera ili karanfilića u domaćem sapunu delovaće kao blagi piling.

Ubija štetočine

Biber ili ljute papričice su odlične za zaštitu lukovica od različitih štetočina. Jednostavno pospite začine po lukovici ili po zemlji oko nje. Crni biber se posebno preporučuje protiv mrava - oteraće ih njegov miris. Ako koristite starije začine, budite izdašni. Cimet se koristi protiv gljivica, posebno za sadnice i kućne biljke. Pomešajte cimet i toplu vodu i sipajte ovu mešavinu u flašicu sa raspršivačem.

Prirodne bojice

Pomešajte vodu i začine i dobićete lepu paletu boja kojima možete da slikate sa decom. Možete da budete sigurni da su te boje prirodne i da nisu štetne!

Osveživač za prostorije

Čak i ako začin ne miriše jako kao nekad, zagrevanjem će pustiti poslednje ostatke ulja. Zagrejte vodu i dodajte začine koje imate i volite - cimet, karanfilić, đumbir. Napravite kombinaciju po želji. Takođe, možete dodati i koru limuna ili pomorandže. Sipajte ih u manje posudice i poređajte ih po sobama.

(Vestionline)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ubica prljavštine i bakterija: Moćno domaće sredstvo od 70 dinara!

2cwq49x.jpg


Zimski i prolećni period najbolji je za pravljenje domaćeg sredstva za čišćenje kuće, zbog sastojaka koji su vam potrebni.
Naime, u njega ide ono što tokom ovog perioda često bacamo - korice citrusnog voća!
Skupite kore od limuna, pomorandži i mandarina i pripremite moćni čistač i ubicu bakterija u domu!

Priprema: Uzmite običnu staklenu teglu od 800 ml, možete i veću. Napunite je do vrha koricama od raznih agruma: mandarina, pomorandže, limete, grejpfruta ili limuna, možete i sve zajedno.
Preko korica prelijte 9-oprocentno alkoholno sirće ili alkohol, sve do vrha tegle. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 2-3 nedelje na tamnom mestu. Nakon toga, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku.

swsjlj.jpg


Sipajte u bocu sa raspršivačem i vaše prirodno, mirisno sredstvo za brisanje, čišćenje i dezinfekciju prostorija je gotovo!

Ovo oruđe u vašim rukama lako će pobediti:

- Bilo koju nečistoću na horizontalnim površinama
- Miris, prljavštinu i fleke od vaših kućnih ljubimaca na tepisima ili u ćoškovima
- Tragove rđe i mrlja od buđi na kuhinjskim površinama
- Tragove od kamenca na pločicama ili staklima tuš kabine
- Uporne mrlje na podu
- Nečistoću sa čaša i drugih staklenih predmeta
- Idealno je za dezinfekciju pločica, lavaboa i wc šolje, ali i kao osveživač vazduha u kupatilu

(Izvor: UspesnaZena.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tabletu ASPIRINA je ubacila u VEŠ MAŠINU. Efekat je zaslužio SVE POHVALE!

pypLWUO.jpg


Ko bi mogao pomisliti da obična tableta aspirina (andola) može da se takmiči po efikasnosti sa industrijskim sredstvima za uklanjanje fleka.
Šta učiniti da beli veš ne dobije onu odvratnu sivkastu boju, i ne žuti nakon bezbroj pranja? Kako otkloniti fleke i povratiti stvarima idealan izgled?
Tajnu mi je otkrila moja prijateljica, a ja sam joj zahvalna jer odlično funkcioniše.
Kako oprati bele stvari?
Iznenađujuće, ali povratiti prvobitnu belinu svom vešu – to je lako!
Rastvorite 5 tableta aspirina (andola) od 300 mg u 7-8 litara tople vode. Pokvasite stvari u ovom rastvoru i ostavite ih preko noći. Možete prethodno izdrobiti tablete na sitne komadiće, tako će se brže rastvoriti I aktivnije će delovati.
Dodajte nekoliko tableta aspirina ili andola direktno u vašu veš mašinu, kod pranja belog veša. Ovo sredstvo vratiće prvobitnu belinu posivelim stvarima.
Ako je pre samog pranja u veš mašini, vaš veš bio prethodno potopljen u rastvor vode i aspirina, efekat će zaslužiti sve pohvale!
Zaista je, bolje od svakog izbeljivača, jer ne oštećuje tkaninu, a pri tome otklanja prljavštinu. Pokušajte, bićete zadovoljne rezultatom.

(UspesnaZena.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bele fleke na čizmama? Bez panike! Jedna namirnica iz kuhinje rešava problem

Da li ste primetili da se posle svakog izlaska napolje kući vraćate sa belim flekama na čizmama? Krivac je industrijska so koja se posipa po ulicama da otopi led. Iako nam olakšava kretanje u ovim ledenim danima, so uništava obuću. Srećom, postoji jednostavan i jeftin trik za održavanje obuće kojim možete to da izbegnete.

t6tu2v.jpg


Fleke od industrijske soli nisu samo estetski problem. So nagriza kožu, zbog čega će ona vremenom izbledeti, a bele fleke mogu se trajno zadržati na obući, posebno ukoliko (kao i većina) nosite crne ili braon čizme.

Ipak, ukoliko u kuhinji imate alkoholno sirće, ne morate da brinete. Ova namirnica najbolje uklanja so sa cipela i čizama i delotvornija je od kupovnih krema i sprejeva za održavanje obuće.

Razlog je to što će sirće rastvoriti so i potpuno je ukloniti, što nije slučaj sa drugim sredstvima za održavanje obuće. Ipak, da sirće ne bi izazvalo oštećenje, nemojte ga direktno nanositi na obuću.

Šta treba da uradite?

Prvo sirće pomešajte sa hladnom vodom, potom pamučnom krpom ili vatom polako očistite fleke na cipelama. Sirće će razgraditi so i ukloniti fleke, a vaša obuća neće biti oštećena.


(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da jednostavno održavate nameštaj

Fleke ali i prljavštinu uglavnom dobro skida sapunica. Tvrdokorne mrlje od vode na drvenim površinama skinuće mešavina duvanskog pepela i običnog ulja

334utg9.jpg


ODRŽAVANjE i čišćenje nameštaja na pravi način produžiće njegov vek trajanja. Farbanje i lakiranje definitivno su najdelotvorniji, ali postoje i jednostavniji načini da se povrati i održava sjaj nameštaja od različitih materijala.

PREPORUČLjIVO je da nameštaj napravljen od neobrađenog drveta uvek čistite običnom krpom za prašinu, dok veoma zaprljana mesta možete da obrišete i vlažnim sunđerom. Komadi nameštaja od neobrađenog drveta biće potpuno zaštićeni ako na njih posle čišćenja nanesete tanak sloj voska. U slučaju da koristite vlažnu krpu, velike su šanse da ćete na neobrađenom drvetu napraviti fleke.

OŠTEĆENA mesta na drvetu čistite tako što sunđer natopljen vodom ostavite preko noći na delu koji je kritičan. Ujutro ćete primetiti da je drvo nabubrilo i da je ogrebotina na materijalu nestala.

LAKIRANI nameštaj uvek treba čistiti mikrofiber (magičnim) krpama, a mrlje sa njega možete ukloniti toplom vodom uz dodatak sapunice. Nakon toga je vrlo važno da ga dobro osušite i ispolirate.

UTRLjAVANjE mešavine duvanskog pepela i jestivog ulja vrlo efikasno uklanja tvrdokorne mrlje od vode sa drvenog nameštaja. Umešanu masu nanesite na mrlju i ostavite je tu oko pola sata. Nakon toga je uklonite i dobro ispolirajte tretirano mesto.

PASTA za zube je savršen saveznik prilikom uklanjanja ogrebotina sa staklenih ploča stolova, a sve što je potrebno učiniti jeste da nanesete kaladont na oštećeno mesto i dobro ispolirate mekom krpom.

MEBL nameštaj možete da čistite vlažnom četkom, dok njegove boje možete da osvežite upotrebom posebnih, penastih sredstava za čišćenje ili običnom sapunicom. Vrlo je važno da to radite mekom četkom i da ne preterate sa vodom.

BLAGA mešavina vode i sapunice je savršeno sredstvo za čišćenje nameštaja od ratana, ali poslednjoj vodi, prilikom ispiranja, dodajte vrlo malo soli kako bi ostao elastičan duže vreme.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Evo kako da oslobodite peglu od kamenca

Predlažemo vam tri načina čišćenja

141tg0p.jpg


Sirće se i u ovoj situaciji pokazalo kao idealno rešenje. Najbolje da birate alkoholno koje će dugoročno rešiti ovaj problem. Predlažemo vam tri načina čišćenja.

Para je odličan saveznik

Pamučnu krpu raširite na dasci za peglanje. Uključite peglu na najvišu temperaturu, a sirće sipajte u otvor za vodu. Kada uključite dugme za stvaranje pare videćete kako iz pegle ispadaju komadi kamenca.

Kada završite, isključite peglu, a kada se ohladi prebrišite je rastvorom vode i sirćeta. Postupak ponovite nekoliko puta. Takođe, da biste sprečili stvaranje kamenca ne ostavljajte u pregradi za vodu nikada tečnost i koristite samo destilovanu vodu.

Limuntus

Umesto sirćeta možete na isti način da koristite rastvor limuntusa i vode. U čašu od 2 dl sipajte 2 kašičice limuntusa i sipajte i deo za vodu. Postupak ponovite dok sav kamenac ne spadne.

Čišćenje ploče

Osimkamenca na pegli mogu da ostanu i zalepljeni delovi tkanine, a njih ćete najlakše očistiti ako vrelom peglom prođete po vlažnoj krpi. Odmah potom ploču očistite pastom od vode i sode bikarbone.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
So čisti fleke i upija vlagu

Uz pomoć ove važne namirnice možete da očistite kuću i tako sačuvate životnu sredinu

152424.th.jpg


Prirodna sredstva za čišćenje ne zagađuju okolinu i čuvaju naše zdravlje. Zato umesto da u radnji kupite neki od hemijskih preparata, pokušajte da svoju kuću očistite uz pomoć - soli.

So je nasušni dodatak jelu, nekad se koristila i kao sredstvo plaćanja, ali je i odličan pomagač u ekološkom čišćenju kuće. Za blistave podove dovoljno je da u vodu stavite šaku soli, sem ako nisu od mermera. Takođe, so će vam pomoći da sprečite stvaranje buđi. Stavite je u platnene džakčiće i rasporedite po svim prostorijama. Stručnjaci ističu kako je 200 grama krupne soli dovoljno da apsorbuje vlagu u 30 kvadrata. Dovoljno je tu količinu staviti u isečenu plastičnu flašu, ostaviti je preko noći u frižideru, a potom ostaviti u vlažnom prostoru. Za četiri-pet dana vlaga će postupno nestati ili se vidno smanjiti.

So se može koristiti i za čišćenje rerne: pospite unurašnjost i uključite je na 50 stepeni 15 minuta. So u kombinaciji sa vinskim sirćetom idealna je za dezinfekciju i čišćenje kućnih odvoda.

Sa solju možete da očistite i pribor za jelo koji je potamneo. Delotvorna je i za čišćenje bakra, srebra i bronze.

So je i odličan pomagač u čišćenju mrlja sa tepiha, od vina sa tkanina, jaja, masnih naslaga. Važno je što pre staviti so na fleku i ostaviti 15-ak minuta, pa tek onda je dalje tretirati. So pomaže i u izbeljivanju pamučnih stvari.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Da peškiri budu meki

Peškiri tokom čestog pranja gube mekoću, postaju grubi, pa ni najbolji omekšivači ne mogu da ih povrate

shutterstock_170560061_620x0.jpg


Ako perete peškire ručno ili mašinski, ali na niskim temperaturama, to je gotovo isto kao da ih ne perete. Jer, u ovom slučaju bakterije na njima ostaju i razmnožavaju se, a to sigurno nije ono što želite. Samo na najvišoj temperaturi možete da računate da ste rešili ovaj problem i sačuvali svoje zdravlje.

Preporuka je da ih perete same, bez odevnih predmeta, i da pre toga "dezinfikujete" bubanj mašine tako što ćete oprati beli veš uz izbeljivač. Problem je što tokom čestog pranja oni gube mekoću, postaju grubi, pa ni najbolji omekšivači ne mogu da ih povrate. Da bi opet postali nežni na dodir, savet je da u mašinu sipate čašu destilovanog biljnog sirćeta, jer je ono efikasno sredstvo u ovoj borbi, a uz to i ne oštećuje tkaninu.

(Novosti)
 
Natrag
Top