Ekološko čišćenje i održavanje kuće i drugi slični saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Domaće šumeće mirišljave bombice za wc: Čiste, dezinficiraju i genijalno mirišu!

t9uXfc9.png


Probala sam da napravim, i evo kako je ispalo. :)

nncxPWC.jpg

uMzcVSO.jpg


Lepo izgledaju a još lepše mirišu, koristila sam eterično ulje pomorandže. Cela kuća mi miriše na njih. :)
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Recept je vrlo jednostavan. Jer, sve što je genijalno, zapravo je veoma jednostavno i dostupno, na dohvat ruke. Odstranjuje fleke različitog porekla, i može konkurisati najskupljim kupovnim sredstvima iste svrhe.

Ali, što je najvažnije – bez ikakve hemije, koja često izaziva alergijske reakcije na koži dece i odraslih. Koliko često smo u potrazi za univerzalnim sredstvom za otklanjanje fleka, ne znajući da ga možemo napraviti svojim rukama.

Recept je veoma jednostavan. A za pripremu domaćeg odstranjivača fleka biće potrebna samo tri sastojka: voda, soda bikarbona i vodonik peroksid (hidrogen 3%).

Domaći odstranjivač fleka. Recept.




  • – 1 čaša vruće (kipuće) vode
  • – pola čaše sode bikarbone
  • – pola čaše hidrogena ( 3%). Ja kupujem u apoteci flašu od 0,5 l., tako je jeftinije. 1 litra košta 300 din., pola litre – 150 din.


Sodu bikarbonu preliti sa kipučom vodom. Sačekajte da se ohladi i soda popuno rastvori i dodajte hidrogen. Sve promešajte i sipajte u raspršivač. Vaš odstranjivač fleka je gotov!

A sada pokušajte da uklonite fleke. Dobro poprskajte i ostavite na nekoliko sati. Ako su fleke starije pokvasite vaš odevni predmet u ovaj rastvor i ostavite ga u njemu preko noći.

Bilo mi je žao kad sam posle pranja veša videla fleku na ovoj majici. Ne sećam se ni od čega je nastala, ali nije se oprala. Fleka je bila friška i ja sam je poprskala ovim rastvorom. Ostavila sam da stoji pola dana. Evo rezultata. Na slici je boja majice ispala malo drugačija (ali to je ista majica), a fleka skoro nestala. Mislim da ako bi je potopila u ovaj rastvor preko noći, fleka bi skroz nestala.





Probajte. Nadam se da će i vama biti od koristi.


izvor : uspesnazena.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
cvdbsf328402384078-640x480.jpg




Da bi vaš dom bio besprekorno čist, često koristite skupe deterdžente koji mogu da budu i vrlo opasni.

Odličan izbeljivač za fugne između pločica u kupatilu ili kuhinji možete lako pripremiti sami kod kuće.

Nakon postupka pločice će izgledati kao nove!

DA bi keramičke pločice i fugne, bile sjajne kao prvog dana i dugo potrajale, napravite sledeću smešu:



– 7 čaša vode (1,5 l)
– 1/2 čaše sode bikarbone
– 1/3 čaše soka od limuna (ili 1 supenu kašike limuntusa)
– 1/4 čaše alkoholnog sirćeta

U 1,5 l vode rastvoriti sodu. Dodati sok od limuna i na kraju polako nasuti sirće.

Sačekajte dok prođe hemijska reakcija i vaša smeša je gotova za upotrebu.

Sada četkicom ili sunđerom utrljajte smesu u fugne između pločica i videćete kako pred vašim očima fugne postaju bele, a pločice dobijaju svež i obnovljen izgled.


izvor : uspesnazena.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Ukoliko nemate poverenja u proizvođače vlažnih maramica i želite da izbegnete hemikalije, napravite sami maramice za negu vašeg mališana!

Nijedna mama ne može da zamisli svakodnevno održavanje higijene svog deteta bez vlažnih maramica. Iako su spas u mnogim situacijama, ipak nismo sigurni koliko njihov sastav odgovara nežnoj koži mališana. Zato možete da ih napravite i sami, od prirodnih sastojaka, kod kuće.

Kako napraviti vlažne maramice:


Potrebno vam je:

  • 2 dl vode
  • 2 kašike kupke za bebe
  • 1 kašika bebi ulja
  • višeslojni papirni ubrus
Način izrade:

Rolnu papirnog ubrusa presecite napola.

1.jpg


U čašu vode dodajte kupku i ulje pa dobro promešajte. Zatim u veću posudu, uspravno postavite presečenu polovinu papirnog ubrusa i polako dolivajte pripremljen rastvor.

2.jpg


Posudu ostavite oko desetak minuta da papir upije tečnost. Okrenite rolnu.

3.jpg


Kada se papir natopi, pažljivo izvucite kartonski deo iz sredine rolne, koji će da povuče prvu vlažnu maramicu. Zatim, rolnu stavite u kutiju s poklopcem ili plastičnu kesicu s otvorom, pa će vlažne maramice ostati sveže oko nedelju dana.

4.jpg



izvor : uspesnazena.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Mnoge domaćice znaju šta je rđa i koliko ju je teško otkloniti.

Potrebno je odmah preduzeti mere za rešavanje tog problema, jer što su fleke starije, time ih je teže ukloniti.

Umesto skupih i štetnih hemikalija, možete koristiti sastojke koje poseduje svaka domaćica u svojoj kuhinji: to je vinsko sirće i so.

Pripremićemo od njih rastvor za uklanjanje rđe i tamnih fleka sa emajlirane kade:

– Sipamo 100 ml sirćeta u sud i dodajemo so (proporcija: 1 supena kašika na 50 ml vode).

– Grejemo u mirotalasnoj (ili na šporetu) do temperature 60-70 stepeni (optimalno).

– Dobijenim rastvorom brišemo fleke na kadi uz pomoć mekane tkanine.

– Ostavljamo tako kadu na 15-20 minuta.

– Ispiramo vodom.

Procedura je veoma efikasna, ako je obavljate na vreme. Po potrebi ponovite par dana uzastopno, rezultat neće izostati.

%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD-560x215.jpg





Ovo je bio prirodan i bezbedan način uklanjanja rđe i fleka sa kade.

Od hemijskih sredstava možete iskoristiti običnu sonu kiselinu.

Pre nego što je nanesete na problematične delove, umotajte najlonskim kesama sve hromirane površine.

Sona kiselina se sipa direktno na fleke i ostavlja se na sat vremena, nakon toga temeljno se ispira većom količinom vode.

Neophodno je zapamtiti da pri čišćenju površine kade, ne smete koristiti oštre sunđere i abrazivna sredstva, jer to dovodi do uništavanje njenog gornjeg sloja.

Ako želite da vašu kadu učinite blistavo belom, biće vam od koristi i ovaj savet: Kako i čime očistiti kadu od žutih naslaga


izvor : uspesnazena.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mali kućni trikovi: Pet neverovatnih načina da upotrebite penu za brijanje

Možda vam nikada nije palo na pamet, ali penu za brijanje možete iskoristiti na mnogo više načina nego što je uklanjenje dlačica. Ova pena zapravo može biti višenamenski preparat za kuću. Evo kako.

hCH6lIC.jpg


Na primer, ako vam neka vrata u kući skripe, možete ih podmazati penom za brijanje i škripa će nestati. Ili njome možete ispolirati slavine u kupatilu. Pena za brijanje rešiće vas kamenca i usporiće nastanak mrlja. Postupak je vrlo jednostavan, samo nanesite penu i posle par sekundi isperite.

Takođe, ova pena može vam pomoći da uklonite fleke sa odeće. Samo nanesite malo na mesto koje ste isflekali i dobro istrljajte. Na isti način možete da očistite i mrlje sa tepiha. Možda zvuči neverovatno, ali pena vam može pomoći i da uklonite farbu sa ruku.

Pogledjate kako:


Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Očistite peglu brzo i lako

Stavite krupnu so na papir ili meku staru krpu, pa vrelom peglom trljajte dok se so ne usitni. Za to vreme pegla će se očistiti bez ikakvih posledica

GNuYhPw.jpg


Da bi pegla što duže trajala, grejnu ploču treba redovno čistiti. Evo nekoliko saveta kako to na jednostavan način da učinite:

* Na grejnu ploču nanesite pastu za zube i dobro istrljajte. Zatim je prebrišite vlažnom, pa suvom krpom. Ukoliko je potrebno, postupak ponovite nekoliko puta.

* Nakon prestanka peglanja, još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

* Peglom pređite preko novina na koje ste nakapali nekoliko kapi biljnog ulja. Zatim peglom pređite preko čistog papira.

* Posebno uporni treba da budete prilikom skidanja naslaga od sintetičkih materijala. S obzirom na to da se lako lepe, a teško skidaju, treba da koristite kupljenu pastu za čišćenje, uz ponavljanje postupka više puta. Na kraju ploču istrljajte sodom bikarbonom.

* Stavite krupnu so na papir ili meku staru krpu, pa vrelom peglom trljajte dok se so ne usitni. Za to vreme pegla će se očistiti bez ikakvih posledica.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bezbedno domaće sredstvo za pranje sudova i održavanje čistoće u celoj kući. Napravite sami brzo i lako.

F8S6TES.jpg


Verujem da mnogi od vas razmišljaju o tome koliko su bezbedni i bezopasni za ljudski organizam kupovnideterdženti za pranje sudova. Reklama obećava da sa jednom kapi možete oprati gomilu sudova, pa čak i u hladnoj vodi. Nameće se pitanje: kolika je koncentracija takvog deterdženta i kako ga posle isprati sa sudova? Od hemijskih sredstava strada ne samo koža ruku. Dokazano je da se deterdžent za pranje sudova ne može u potpunosti isprati, čak i posle temeljnog ispiranja u vrućoj vodi. Ostaci hemijskih jedinjenja neminivno dolaze u gastrointestinalni trakt čoveka, a njemu (stomaku) ovakav „dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.

Ali, vratimo se naslovu ovog članka i odgovorimo na pitanje: čime je bezbedno prati posuđe? Drago mi je da slična pitanja postavlja sve više ljudi, koji počinju razmišljati o bezbednosti korišćenja popularnih proizvoda. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta „čudo-sredstva“, u cilju pre svega očuvanja svog zdravlja, zdravlja svoje dece i očuvanju napaćene prirode.

Naprimer, ja volim i koristim sledeće sredstvo za pranje sudova. Ono je univerzalno i može se koristiti kako za pranje posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje. Sadrži samo 3 komponente, apsolutno je bezbedno za ljudsko zdravlje, ne izaziva alergiju. Priprema se jednostavno. A evo i recepta:

Za njegovu pripremu biće potrebno:

  • – domaći ili dečji sapun – 50-60 gr
  • – vruća voda – 150 ml
  • – soda bikarbona – 2 supene kašike
  • – ručna mutilica (mikser, blender)
  • – nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji)
Priprema:
  • Izrendati na rende (veće) sapun. Dodati vruću vodu i temeljno mutiti ručnom mutilicom (može mikserom ili u blenderu), dok smesa ne postane penasta i sapun u potpunosti ne rastopi u vodi, što se dešava veoma brzo, za 3-4 minuta.
  • Zatim dodajemo sodu bikarbonu i opet dobro promešamo. Kao rezultat dobijemo nežnu pastu, koja liči na sufle.
  • Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, da dobije prijatan miris (ja koristim ulje pomorandže).
Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.

Ponekad u pastu dodajem slačicu u prahu (prodaje se u radnjama zdrave hrane), koja odlično rastvara i tvrdokornu masnoću (recimo sa masnih tiganja i tepsija). Slačica u prahu je veoma dobra za uklanjanje masnoće, nju su koristile i naše bake. Onda je stavljam u smesu sa sodom u razmeri 1:1 (pola sode, pola slačice). Ako dodajete slačicu, vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu. Mogu vam reći da, nakon pranja ovom pastom, tanjiri prosto „škripe“ od čistoće.

Pogledajte video, kako za samo nekoliko minuta možete napraviti višenamensku pastu za održavanje čistoće u vašem domu.


Izvor: Uspesnazena.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Osvežite vaš dom aromama! Aromaterapija u našim rukama.

EgCzW2S.jpg


„Aromaterapija“ nastala je od dve grcke reci i u prevodu oznacava „lecenje mirisima“. Osnova aromaterapije – je koriscenje prirodnih etericnih ulja koja poticu iz prirodnih biljaka. Arome nas prate tokom celog zivota, one mogu izazivati najdragocenije uspomene, one nisu samo lepe nego su i izuzetno korisne. Poreklo aromaterapije potice iz drevnih vremena.
Drevni Rimljani, Egipcani, Grci nikad se nisu odvajali od lekovitih aroma tokom svog celog zivota. Aromaterapija je savrsena za samoispomoc jer je u isto vreme efikasna i daje nam veliko zadovoljstvo. Kupke, masaze kao i inhalacije sa etericnim uljima moze da poveca nas imuni sistem i poboljsa zdravlje u celini.
Danas cu vam predloziti neke ideje kako uz pomoc aromaterapije i etericnih ulja mozete napunite vas domom lepim mirisima.


Kako napuniti svoj dom mirisima. Aromaterapija u nasim rukama.

Da bi se napunio dom s prijatnim mirisima neko koristi mirisljave stapice a neko skupocene sprejeve. Ali prijatnu aromu svog doma mozete postici drugim sredstvima, lakim za pripremu.
Kako neke od njih napraviti ja cu vam ispricati, prvo zelim da Vas podsetim da je u raznim sobama potreban razliciti miris. U kuhinji – prijatna aroma zacina, kafe i voca. Spavaca soba zahteva opustajuci miris jabuke, lavande, ruze ili jasmina. Postoje osvezavajuce arome koje su pogodne za sve prostorije, to su etericna ulja bergamota, limuna, narandze..
Dakle, prelazimo na stvaranje svojih jedinstvenih aroma.


Naturalni osvezivac za WC solju

Njega mozete koristiti u vidu osvezavajucih tableta, koje se stavljaju u vodokotlic.
Rastopite kesicu zelatina (50gr) na vodenoj pari sa malom
kolicinom vode. Dodajte malo prehrambene boje, kasiku sode bikarbone, kasiku soli i nekoliko kapi bilo kojeg etericnog ulja. Ohladjenu masu isecite na manje komade. Mozete ih cuvati u staklenoj tegli.


Mirisljava sveca

urz8UBz.jpg


Ove svece ne morate da kupujete, mozete ih napraviti sami kod kuce. Za to su potrebni: obicne parafinske svece, kora od 1 – 2 narandze i neka limena posuda, recimo limenka od soka, piva, kafe.
Istopite svecu na vodenoj pari. Na dnu limenke napravite rupicu i provucite fitilj kroz nju, od dole ga zalepite selotejpom, a od gore pricvrstite za konac koji ce te zalepite na vrh limenke po sredini sa obe strane. U rastopljeni vosak (parafin) dodajte samlevenu koru narandze i ostavite na vodenoj pari jos desetak minuta. Zatim postepeno sipajte u limenku i ostavite nju u hladnoj vodi do potpunog stezanja parafina. Posle pazljvo ukloniti limenku, ako ne uspeva – oblijte limenku spolja vrelom vodom.

Sapun od naradze

hYnjDTO.jpg


Komadic takvog sapuna u kupatilu podici ce vam raspolozenje.
Bice potrebno: deciji sapun, glicerin, etericno ulje narandze, safran u prahu, sapun u boji za ukrasavanje, kalupi.
Sitno narendajte deciji sapun. Na vodenoj pari promesajte glicerin i etericno ulje, dodajte sapun i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mesajuci do formiranja jednolicne mase (30 minuta). Dodajte safran, promesajte i kuvajte jos 5 mimuta. Komadice sapuna u boji staviti na dno kalupa, koje prethodno namazete maslacom i sipajte smesu u kalupe. Kada se stvrdne gotov sapun izvadite iz kalupa.

Sveza posteljina

Pomesajte etericna ulja limuna (5 kapi), lavande (4 kapi) i ruze (2 kapi). Ovu smesu sipajte u masinu za pranje vesa umesto omeksivaca. Posle ovog postupka vasa posteljina ce primiti prijatnu osvezavajucu aromu.
Mozete brisati unutrasnje delove garderobera i plakara rastvorom etericnog ulja lavande i vode. Nestace neprijatan miris i obezbedicete dobru zastitu od moljaca.

Domaci osvezivac

Njega mozete koristiti kao osvezivac prostorija umesto kupovnog spreja. Naspite u prazan rezervar od prskalice za stakla( koja vam je ostala, posto ste potrosili tecnost za pranje prozora), 200 ml vode i dodajte mesavinu etericnih ulja: 20 kapi lavande, 20 kapi geranijuma i 10 kapi etericnog ulja limuna.
Sa ovim jednostavnim postupcima mozemo osveziti svoj dom jedinstvenim aromama, prijatnim mirisima, koji su u svakom slucaju bolji od kupovnih. Arome i etericna ulja naravno mozete izabrati po vasem ukusu.

(Uspesnazena.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pomoć u kuhinji: Soda bikarbona - sve može

Nije lako zaposlenim ženama, rade na poslu, a posle ih tek kod kuće čeka ozbiljno fizikalisanje od ribanja preko svega ostalog... Ipak, sve može lako i brzo da se reši makar kada se radi o kućnim poslovima. Ukoliko ste posle pripremanja obilne praznične gozbe toliko isprljale rernu da vam je muka da je i pogledate, a kamoli da se rešite da je operete, rešenje je jednostavno i leži u sodi bikarboni!

et41Sk0.jpg

Evo kako vam soda bikarbona može pomoći u kućnim poslovima

Predlažemo vam da bez muke operete rernu i to za manje od sat vremena, ali bez skupih sredstava za ribanje. Sve što vam je potrebno jesu obična soda bikarbona, sirće i limuntus.

Za početak uključiti rernu na 250 stepeni, pa u vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud sipati pet kašika sode bikarbone i preliti je sa litar vode. Posudu staviti u uključenu rernu, zatvoriti i ostaviti 40-ak minuta. Posle toga isključiti rernu i pustiti da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Zatim, poprskati rernu i staklo sa devetoprocentnim alkoholnim sirćetom. Ostaviti da deluje još 20-ak minuta i prebrisati rernu. Ako su tvrdokorne mrlje i dalje vidljive, rernu i staklo posuti sodom bikarbonom i limuntusom. Ostaviti smesu da deluje desetak minuta, pa otkinuti parče aluminijumske folije, izgužvati i napraviti lopticu, pa sa njom oribati staklo. Posle toga prebrisati staklo rerne mokrom krpom i izgledaće kao da je nova.

Ipak, nije ovo jedina magija koja krasi sodu bikarbonu, jer ona očas posla može vaš dom da reši neprijatnih mirisa, jer može da posluži kao osveživač životnog prostora. U manju staklenu posudicu sipati kašičicu sode bikarbone i preko nje sipati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja i mirisaće vam cela kuća na omiljenu aromu.

Ako želite da vaš tepih bolje miriše, posuti po njemu sodu bikarbonu i ostaviti je da deluje nekoliko minuta, pa preko preći usisavačem. Isto možete primeniti i na madracu, odnosno, po sličnom principu možete francuski ležaj osloboditi grinja.

Oporavlja cveće i pere zagorele šerpe

Ukoliko je vaše sobno saksijsko cveće počelo da poboljeva i slabo raste, dodati kašičicu sode bikarbone u vodu i tri kašike mleka u kojem ste prethodno propasirali trećinu banane. Sve sjediniti i sipati u zemlju kao prehranu cveća. Prljavijim loncima i tiganjima ćete vratiti stari sjaj ako ih izribate sodom bikarbonom.

(Vestionline)
 
Natrag
Top