Ekološko čišćenje i održavanje kuće i drugi slični saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ta bela, čudotvorna lepotica!

Ta bela, čudotvorna lepotica!

SodaBikarbona.jpg

Živimo u vremenu povećanih zagađenja, koja su sve uočljivija i na koja ne možemo uvek uticati. Ono što možemo, u svom mikrokosmosu, jeste održavanje kućne i lične higijene na jedan ekološki i efikasan način...
Učinimo to uz pomoć „čarobne lepotice“ koja se zove - soda bikarbona (natrijum hidrogenkarbonat tj. NaHCO3). Ova namirnica nalazi se u zalihama skoro svake situirane porodice, i ima stotinu namena, a mi ćemo opisati samo neke od njih.

Čišćenje keramike
(lavabo, kada, tuš kabina, WC šolja) i inoxa (frižider i šporet spolja i iznutra, sudopera, unutrašnjost mašine za sudove i rerne): posuti po bilo kojoj površini, osim plastične, malo sode bikarbone i sve poprskati alkoholnim sirćetom iz flaše sa nastavkom za sprej. Ostaviti da deluje 60 ili više minuta i zatim isprati toplom vodom.


Skidanje kamenca
: posuti, opet, sodu bikarbonu po željenoj površini ( slavine od inoxa, rerne, mašine za sudove, WC šolje), natopiti parčiće vate alkoholnim sirćetom i obložiti. Ostaviti da deluje 30 minuta do i po celu noć na primer, u zavisnosti od količine kamenca. Koristiti rukavice kao zaštitu za ruke. Potom skinuti vatu, po potrebi trljati i isprati vodom.


Čišćenje pločica:
možete kombinovati sodu bikarbonu i alkoholno sirće kao kod čišćenja keramike ili rastvoriti 2 kašike sode bikarbone u 5 dl vode i tom smesom čistiti i zatim isprati čistom vodom.


Otpušavanje lavaboa, odvoda u kadi, WC šolja:
možete sipati 2 kašike sode bikarbone direktno u odvod i odmah zatim 2dl alkoholnog sirćeta (rekacija je burna). Posle 30 minuta isprati (kada, lavabo,) direktno, postavljanjem na vrh odvoda ili jednostavno, pustiti par puta vodu (WC šolja).


Čišćenje prozora, ogledala:
pomešati 4 dl alkoholnog sirćeta i 1 dl vode u posudi sa nastavkom za sprej i prskati a zatim obrisati kao i obično krpom.


Mirisi u frižideru:
sipajte sodu bikarbonu i posudu sa vodom i stavite u frižider neka malo odstoji. Soda bikarbona otkloniće sve neprijatne mirise.


Čišćenje tepiha:
koristi se za suvo čišćenje tepiha jer izvlači sve mirise iz njih.


A tu je i njena primena u ličnoj higijeni
:
- Dopuna dezodorantnom sredstvu ili samostalno (zavisi od količine znojenja i sezone): pomešati ili ne sa običnim talkom i koristiti direktno na koži;
- Sredstvo za intimnu higijenu žena (zbog alkalnog hemijskog sastava održava stabilnu pH vrednost kože): u posudu ili flašicu sa piskom sipati kašičicu sode bikarbone i dodati 2dl prokuvane ili tople vode i koristiti za intimnu negu.

Ne zaboravite, Arapkinje koriste ovaj čarobni prah već vekovima a poznate su po izvanrednoj higijeni!

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
20 saveta kako da obične kućne stvari iskoristite prilikom čišćenja

20 saveta kako da obične kućne stvari iskoristite prilikom čišćenja

Umesto skupih sredstava za čišćenje, ponekad u hitnoj situaciji spas možemo pronaći u stvarima koje već imamo kod kuće.

1.jpg

Da biste očistili mrlju na podu, uzmite tenisku lopticu, a cipele s neprijatnim mirisom pospite praškom za pecivo i ostavite u frižideru preko noći. Donosimo vam još nekoliko neobičnih saveta koji ponekad mogu biti brzinsko rešenje.

1. Tečni dezinfikator za ruke može pomoći pri uklanjanju mastila s odeće.

2. Imate li kamin, ubacite suve kore limuna i narandže za mirisnu prostoriju, a zbog njih će i vatra duže goreti.

3. Fleke od vode na drvenom nameštaju možete ukloniti tako da ih osušite fenom za kosu i obrišete maramicom.

4. Prljavštinu između tastera na tastaturi možete očistiti tako da provučete savijeni post it papirić.
Samo ga savijte tako da je lepljivi deo s spoljašnje strane i na njega će se lepiti mrvice i prašina.

5. Mrlje s podova brzo možete očistiti teniskom lopticom.

6. Zalepljenu žvaku gumu na nameštaju ili odeći možete odlepiti ako prislonite vrećicu punu leda na nju i čekate da se zamrzne.

7. Muči li vas statički elektricitet na odeći, stavite na nju zihernadlu koja će ga neutralisati.

8. Grickalicom možete skinuti heftalice sa papira i dokumenata.

9. Smrdljive cipele stavite u plastičnu kesu pa u frižider preko noći, a pre toga ih pospite praškom za pecivo. Drugi dan ih očistite od praška i neprijatni mirisi će nestati.

10. Vazelinom možete sprečiti začepljenje wc šolje.

11. Neprijatne mirise u mikrotalasnoj pećnici, poput onog od pregorelih kokica, možete neutralizovati tako da na nekoliko minuta zagrejete vodu s kesicom čaja.

12. Vazelin može biti od pomoći i ako vam se zavese za tuširanje lepe i skupljaju.

13. Gumica za brisanje može pomoći prilikom čišćenja ključeva, tipki na mobilnom, laptopu ili daljinskom upravljaču.

14. Kreda dobro upija masne mrlje sa odeće.

15. Luk pročišćava disajne puteve, ali isto tako uklanja miris boje u renoviranoj prostoriji.

16. Korom banane možete savršeno uglancati predmete od srebra.

17. Ukoliko vam škripe vrata, nosače možete malo namazati puterom.

18. Aluminijumska folija može jako dobro da posluži kao zaštita kvaka i sličnih stvari prilikom krečenja stana.

19. Uz limun, dobar dezinfikator za čišćenje kade je i grejp. Kadu pospite solju i zatim dobro izribajte polovinama grejpa.

20. Kora krompira odlična je za skidanje kamenca s čaša.

Izvor: T portal
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Odlični kućni trikovi naših mama i baka

Odlični kućni trikovi naših mama i baka

Majke i bake su riznica praktičnih i odličnih saveta za čišćenje kuće. Ne morate da provodite sate i sate ribajući, već su vam potrebni mali trikovi uz pomoć kojih ćete isti posao obaviti za čas. Iako i one mogu da koriste bilo koje hemijsko sredstvo sa police, ipak koriste proverene načine da očiste stvari po kući.

1.jpg

1. Neka vam sredstva budu pri ruci
Jedan od odličnih saveta je da držite potrebna sredstva za čišćenje u svakoj sobi. Velika komplikacija prilikom čišćenja kuće je nošenje raznih sredstava, četki, krpa, krema za poliranje iz sobe u sobu. Ako imate prostora u kupatilu, kuhinji i drugim prostorijama, držite tu potrebna sredstva za čišćenje, jer će vam tako biti lakše i brže da očistite prljavštinu ili prašinu kada je primetite.

2. Novine su čudesne
Brisanje prozora je prava gnjavaža. Morate baš da se potrudite kako bi staklo bilo uglancano i bez tragova. Jedan od najboljih trikova za pranje stakla je da koristite novine umesto tkanine ili krpe. Za poslednji glanc koristite alkohol umesto sredstva za prozore.

3. Odustanite od omekšivača
Mislite da morate da koristite omekšivač kada perete odeću? Omekšivač daje miris odeći i ona postaje mekša, ali neki mirisi su toliko jaki da preovladavaju. Sirće ima isti efekat kao omekšivač, a ne ostavlja tako jak miris. Pri tom je jeftinije i ne zagađuje u toj meri životnu sredinu. Dodajte polovinu šolje prilikom svakog pranja.

4. Voda je loša, a mikrofiber dobar
Ako imate tragove lepljivih prstiju svog deteta na zidu, ne koristite vodu da ih uklonite. Voda može da natopi tapete i napravi na njima balončiće ili da skine boju sa zida. Najbolji metod čišćenja za olovke, voštane boje ili lepljive stvari na zidovima je suva mikrofiber krpa ili sunđer.

5. Magična pasta za zube
Reč je o običnoj, beloj pasti bez pruga, koja je odlično sredstvo za uklanjanje mrlja, samo je treba koristiti štedljivo. Možete da je koristite na onim mestima na zidu gde vam nije pomogla krpa od mikrofibera. Takođe, uz pomoć paste možete da uklonite ogrebotine i mrlje sa nameštaja, cipela i belih patika, ploče na pegli i hromiranih površina.


6. Alkohol može da bude koristan
Ovo je jedan od najinteresantnijih saveta za bolje čišćenje. Poprskajte pločice u kupatilu sa čistom votkom i pustite da odstoji deset minuta. Alkohol uklanja ostatke sapuna i tragove vode, tako da ćete za čas dobiti čiste i sjajne pločice.

7. Problem sa ljubimcem
Obožavate svog ljubimca, ali čišćenje njegovih dlaka nije baš zabavno. Stavite gumene rukavice i brzo protrljate ruke iznad površine na kojoj se nalaze dlake, uz pomoć statičkog elektriciteta koji ste stvorili, dlake će se zalepiti za rukavice.

8. Nova upotreba koka-kole
Svi smo čuli priče kako zub može da se rastvori u čaši koka-kole ako se ostavi dovoljno dugo i da koka-kola može da usija prljavu kovanicu, a da li ste znali da može da bude odlično sredstvo za čišćenje toaleta . Prospite koka-kolu i ostavite je da deluje sat vremena, a zatim operite školjku četkom za WC.

9. Trik sa mašinom za sudove
Ako vaša mašina za sudove ne pere dobro, zaboravite ona skupa - "sveujednom" sredstva za čišćenje. Jednostavno je pustite jednom da odradi program dok je prazna – sa tabletom za pranje – i dodajte dve šolje sirćeta.

10. Prirodan miris
Iako osveživači vazduha najčešće imaju prijatne mirise, taj miris je veoma dominantan i maskira sve druge. Najbolji osveživači vazduha su oni prirodni – vosak, sveže cveće ili potpuri su bolji osveživači od sprejeva ili veštačkih mirisa.

Izvor: B92/Superžena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Peglanje bez pegle i 14 drugih iznenađujućih upotreba sirćeta

Peglanje bez pegle i 14 drugih iznenađujućih upotreba sirćeta

Sirće ne ide samo u salatu, već ima veoma široku primenu. Saznajte šta sve možete s ovom namirnicom.

1.jpg

BACITE PEGLU
Ukoliko ne želite da peglate stvari, nakon pranja, dok su još uvek mokre poprskate ih sirčetom, koje ćete predhodno pomešati sa vodom. Nakon toga odložite svoje stvari sa strane i sačekajte da se osuše.

REGENERATOR KOSE
Kombinujte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 belanca. Utrljajte to u koren kose i nakon toga stvaite kapu za tuširanje koju ćete držati 30 minuta a zatimn isperite. Vaša kosa će biti mekša i zdravija.


TONER
Kao toner za zatezanje i čišćenje kože, možete korisiti miks od jedne kašike jabukovog sirćeta i dve šolje vode, koji ćete nanositi svakodnevno tuferima i time učiniti vašu kožu dubinski čistijom.


MANIKIR
Najbolji način da odradite samo manikir kod kuće jeste da potopite prste u sirće pet minuta, a zatim pustite da se osuši pre nego što počnete da lakirate nokte. Sirće će ukloniti površinske oštećene slojeve i učiniti vaše nokte sjajnijim i glatkim.


ISPIRANJE USTA
Koristite sirće kao tečnost za ispiranje usta, rastvorite 1 kašičicu soli u čašu tople vode i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta.


ZAŠTITA OD HLORA
Ukoliko imate farbanu kosu i želite da zaštitite boju od hlora prilikom odlaska na bazen, nanesite sirće na kosu i držite 15 minuta pre ronjenja.

2.jpg

UBLAŽAVANJE BOLA
Suvo i upaljenu ranu možete brže izlečiti utapakvanjem belog sirćeta, tri puta dnevno i tako ćete ublažiti bol i oticanje.

PROTIV KOMARACA
Ublažite ujede od komaraca ili opekotine od sunca tako što ćete nežno utapkavati belo ili jabukovo sirće na bolno mesto.


LEČI MODRICE
Sprečite pojavljivanje crnih modrica potapanjem pamučne gaze u jabukovo sirće i ostavite gazu na povređeno mesto da odstoji sat vremena.


ČISTITE ČIZME
Uklonite mrlje i fleke sa zimske obuće tako što ćete pomešati sirće i vodu i peškirom naneti na čizmu. Nakon čišćenja pređite cipelu imalinom.


KOSA BEZ PERUTI
Izlečite perut i suvu kosu utrljavanjem jabukovog sirćeta u kombinaciji sa vodom, u proporcijama 50% prema 50%, a zatim isperite.


OMEKŠIVAČ
Omekšajte kožu jabukovim sirćetom tako što ćete pri kupanju jednu šolju sićeta pomešati sa vodom.

UČVRŠĆIVAČ BOJE
Sprečite ispiranje farbane kose rastvorom jednog belog sirćeta i čašom hladne vode kako bi ste učvrstili boju.


GLANC SREBRNOG NAKITA
Očuvajte srebrni nakit tako što ćete ga natopiti u šolji do pola punoj belim sirćetom i sodom bikarbonom, a zatim ga isperite i osušite.


(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sredstva za čišćenje koje može da zameni svemogući limun

Sredstva za čišćenje koje može da zameni svemogući limun

S prolećem dolazi i neminovno spremanje i čišćenje svih površina u kući koje su nakon duge zime željne obnove i osveženja. Ukoliko to želite da učinite na što prirodniji način bez korišćenja agresivnih sredstava koja se ne preporučuju za čovekovo zdravlje i koji štete okolini donosimo alternativu.

1.jpg

Verovali ili ne limun može da zameni čak 7 kupovnih sredstava za čišćenje s podjednako efikasnim delovanjem.

1.Tečnost za čišćenje odvoda
U posudu iscedite sok od dva limuna i narendajte njihovu koricu te prelijte s 3 dcl vrele vode. Dobijenu smesu izlijte u odvod i pustite da odstoji bar 15 minuta pre puštanja vode. Veliki udeo kiselina koje sadrži limun odmastiće odvod i ostaviti fin i svež miris.

2.Sredstvo za poliranje
Limunska kiselina idealna je za uklanjanje naslaga minerala i masnoća koje se zadržavaju na priboru za jelo i posuđu. Želite li poseban sjaj polovinu limuna natrljajte solju i njime kružite po površini posuđa. Spoj limuna i soli deluje kao abrazivno sredstvo koje svakoj površini daje jači sjaj.

3. Dezinfekciono sredstvo za mikrotalasnu pećnicu
Ostaci mirisa svakodnevnih namirnica često nas odbijaju od ovog kućnog aparata, ali to lako možete da sprečite pomoću
samo jednog limuna. Nasecite limun na tanke kriške i stavite ga u posudu te prelijte vrućom vodom i zagrejte u mikrotalasnoj na najjače oko tri minute. Antibakterijska svojstva limuna i isparavanje limunske kiseline uništiće bakterije i omekšati skorene ostatke hrane.

4. Skidač kamenca
Pločice, slavine i ostale površine u kupatilu najčešći su sakupljači kamenca koje lako možete da odstranite limunom. Iscedite sokove 6 limuna i ulijte ih u bočicu s raspršivačem te poprskajte po svemu gde želite da uklonite kamenac. Ukoliko se borite s debelim slojem kamenca u smesu dodajte 1 kašiku soli. Limunska kiselina razgradiće kamenac i rastopiti naslage od sapuna, dok će antibakterijska i antiseptička svojstva limuna dezinfikovati površine.

5. Abrazivno sredstvo za čišćenje šporeta i rerne
Prepolovite limun i po unutrašnjosti pospite malo soda bikarbone, zatim limunom oribajte radnu kuhinjsku površinu, površinu šporeta i rerne. Za tvrdokornije mrlje na kuhinjskim površinama možete koristiti limun pomešan sa jabukovim sirćetom kome ste dodali dve kašike sode bikarbone.

6. Dezinfekciona smesa za kuhinjsku dasku
Da biste osvežili i dezinfikovali kuhinjsku dasku koja je jedan od najvećih izvora bakterija u domaćinstvu, iscedite pola limuna po celoj površini i ostavite da sok upije desetak minuta. Sok će dezinfikovati dasku, ukloniti masnoću i omekšati sve mrlje nakon čega je dovoljno da dasku protrljate limunom i isperete u hladnoj vodi.

7. Odstranjivač masnoća s teško dostupnih površina
Masnoće koje se s vremenom gomilaju na teško dostupnim mestima u kuhinji poput površina visećih elemenata zahtevaju posebno sredstvo, tačnije pastu koju lako možete da napravite od limuna i boraksa.

Boraks je prirodni element koji je nezamenljiv u skoro svim ekološki prihvatljivim detedžentima. U jednu šoljicu boraksa iscedite sok od dva limuna i dobro izmešajte, starom četkicom za zube pastu nanesite na površine i ostavite da deluje oko 15 minuta, nakon čega je površinu dovoljno prebrisati mokrom krpom.

(Zadovoljna)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svašta možete da koristite za čišćenje, pa čak i kečap - Proverite

Svašta možete da koristite za čišćenje, pa čak i kečap - Proverite kako!

Za mnoge prljave probleme u vašem domaćinstvu već imate prirodno rešenje u svojoj kuhinji, samo to ne znate. Informišite se na vreme i uštedite svoj novac!

1.jpg

Odbacite hemikalije i okušajte se u ovim netoksičnim sredstvima za čišćenje, koja će vašu kuću pretvoriti u besprekoran i blistav dom.

1. Kečap za čišćenje rerne
Ako imate neku tvrdokornu mrlju u rerni, vreme je za kečap. Zagrejte rernu na nisku temperaturu, sipajte kečap na mrlju i pustiti da odstoji pet minuta. To će je odmah uništiti. Osim ove praktične funkcije, kečap može da posluži i za vraćanje boje starim bakrenim loncima. Namažite ih tankim slojem kečapa, isperite i osušite - biće kao
novi.

2. Soda ili kola čiste odvod bez ikakvih problema
Ako mučite muku sa začepljenim odvodom u sudoperi, evo odličnog rešenja. Stavite sodu (ili kolu) na odvod, ostavite malo da odstoji i isperite toplom vodom. Kolu možete da iskoristite za čišćenje vetrobranskog stakla automobila.

3. Kora pomorandže čisti kamenac
Idući put kad pojedete pomorandžu ne bacajte koru u smeće. Upravo je onda odlična za čišćenje mrlja od kamenca sa slavina i sudopera, kao i sa kupatilskih pločica. Osim što je odlična za sjaj, dobra je i za teranje nepoželjnih insekta.

4. Zubna pasta čisti prljave zidove
Mrlje na zidu su vam trn u oku? Nanesite na njih malo zubne paste i izribajte s četkom ili krpom, a zatim isperite vodom. Paste za
zube
su i prirodni dezodorans za uklanjanje kiselih mirisa.

5. Limun čisti vaš frižider
Ako vaš frižider ima neprijatan miris, natopite neku krpicu ili sunđer u limunov sok i ostavite neko vreme unutra da neutrališe mirise. Osim toga, limun je odličan (pomešan sa soli) za čišćenje tvrdokornih mrlja, baš kao i sredstvo kojim se odbijaju neželjeni insekti.

Problem sa bubašvabama možete rešiti tako što ćete oprati pod mešavinom limuna i vode - taj miris će ih odbiti. Limunom možete da poprskate i pragove vrata ili rubove prozora što će sprečiti mrave da navale u vaš dom.

Izvor: S media
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje nakita i predmeta

Čišćenje nakita i predmeta

1.jpg

Lepota našeg nakita umnogome zavisi od toga kako ga održavamo. Zlato i srebro možete čistiti na mestima gde ste ih kupili. Danas svaka radnja sa nakitom pruža usluge održavanja kupljenog nakita. Međutim, ukoliko želite da čistite nakit u home made varijanti pročitajte sledeće savete.


Zlato

Zlatni nakit je uvek aktuelan. Ali, kada je reč o obrađenom zlatu, narukvice, lančići i naušnice vremenom izgube sjaj i na njima će se pojaviti tamne mrlje. Narukvice i ogrlice, kao i sve druge predmete od zlata, najbolje ćete očistiti ako ih blago protrljate čistim alkoholom, a zatim snažno istrljate krpicom od somota. Predmeti od zlata lepše će blistati ako ih protrljate sodom i nakon toga operete vodom. Zlatni nakit će sijati kao nov, ako ga istrljate komadom vate i pastom za zube. Ukoliko je nakit čvrste strukture možete umesto vate koristiti i staru četkicu za zube. Zlatne narukvice možete očistiti ako ih operete u običnoj toploj vodi sa sapunom i obrišete mekanom krpom. Ako je narukvica izrezbarena upotrebite četkicu za zube. Još jedan način čišćenja zlata je uz pomoć magnezijuma. Kupite u apoteci magnezijum, sipajte u čašu u koju ste stavili prsten ili lančić, nalijte malo vode i ostavite da stoji 24 h. Isperite pod mlazom vode i dobro osušite pamučnom krpom.

Srebro

Srebrni predmeti koji stoje na vazduhu moraju stalno da se čiste, jer veoma brzo požute u dodiru sa kiseonikom. PH vrednost vaše kože može izazvati tamnjenje srebrnog nakita. Ukrasi i nakit od srebra najbolje se čiste potapanjem u mlaku vodu u kojoj je kuvan krompir u ljusci, a zatim ispiraju toplom vodom i brišu krpom. Umotajte srebrni nakit u aluminijumsku foliju, pa to sve zajedno stavite u

2.jpg

vodu sa sodom bikarbonom (na 1 litar vode idu 2 kašike sode). Kuvajte nekoliko minuta i nakit će biti kao nov. Kada srebrni lančić potamni stavite ga u posudu sa vodom u koju ste dodali malo soli, a zatim dobro protrljajte čistom krpom. I srebro možete čistiti pastom za zube i vatom ili četkicom za zube, u zavisnosti koliko vam je nakit osetljiv.

Bakar
Da bi predmeti od bakra sijali, dobro ih istrljajte komadom limuna, na koji ste stavili malo sitne soli. Bakarni nakit se pere deterdžentom za posuđe, ispere i istrlja limunovom korom, koja mu daje sjaj. Zelenu patinu na bakarnim predmetima odstranite smesom od jednakih delova soli, sirćeta i praška za čišćenja. Njome istrljajte predmet, a potom samo dobro isperite i obrišite krpom. Mrlje sa predmeta od bakra i cinka, lako ćete ukloniti ako ih trljate krpom umočenom u jaku crnu kafu.

Bronza

Bronzane predmete ćete najlakše oprati krpom namočenom u sapunicu u koju ste dodali alkohol. Potom ih isperite čistom vodom, osušite i istrljajte nekom vunenom krpom. Ukoliko su predmeti jako prljavi, protrljajte ih mešavinom jedne trećine vode, jedne trećine amonijaka i jedne sirćeta. Posle čišćenja, bronzane predmete možete premazati bezbojnim lakom – tako ćete ih zaštititi a dobiće i lep sjaj.

Biseri

Bisernu ogrlicu koja je požutela očistićete ako je potopite u mlako vinsko sirće i držite 2-3 senkunde. Zatim je potopite u mlaku vodu i ostavite da se osuši na peškiru. Bisere možete takođe očistiti ako ih preko noći stavite da stoje u slanoj ili morskoj vodi.

Drago i poludrago kamenje

Drago i poludrago kamenje ispirajte 90%-tnim alkoholom.
Da li ste probali neki način čišćenja nakita? Koji je po vama imao najbolje rezultate?

Izvor: Uzkafu.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
So kao sredstvo za čišćenje

So kao sredstvo za čišćenje

Pomaže u čišćenju farmerki, tepiha, vraća sjaj srebra, mesinga i bakra...

04-so_620x0.jpg

OSIM kao začin za pripremu jela, kuhinjska so može da se koristi na još neke načine.

* Čiste farmerke

So ne samo da čisti farmerke već čuva i njihovu elastičnost i boju. Kašičicu soli dodajte u kofu s vodom, pa potopiti farmerke i ostavite da stoje 10 do 15 minuta. Zatim ih operite na uobičajen način.

* Sjaj srebra, mesinga i bakra

Na predmetima od srebra, mesinga i bakra posle nekog vremena zbog vlage i prljavštine može da se uhvati rđa. Te predmete možete da očistite suvom krpom na koju ste sipali nekoliko kapi sirćeta i malo soli.

* Tepih

Tvrdokorne mrlje od prašine, hrane i pića na tepihu samo pospite solju i istrljajte vlažnim sunđerom.

* Odeća

Vaša odeća će dobiti lep svež miris ukoliko je potopite u rastvoru vode i jedne kašičice soli i ostavite da stoji 5 do 10 minuta.

* Staklene tegle

Žute mrlje na staklenim teglama možete da očistite sa mešavinom sirćeta i soli a na taj način ćete ih i dezinfikovati.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite citrusni osveživač vazduha

Napravite citrusni osveživač vazduha

Potrebni su prazna parfemska bočica, posuda sa poklopcem, voda i nekoliko sastojaka iz kuhinje - limun, limeta ili pomorandža, kao i votka

1.jpg

OSVEŽIVAČ vazduha, koji će učiniti da vaš dom bude mirisan, možete i sami da napravite. Za to su vam potrebni prazna parfemska bočica, posuda sa poklopcem, voda i nekoliko sastojaka iz kuhinje - limun, limeta ili pomorandža, kao i votka.

Sa citrusnog voća za koje ste se opredelili skinite koru, po želji možete da pravite kombinacije od limunova i pomorandži ili limeta. U praznu posudu sipajte onoliko votke koliko je potrebno da u nju potopite veće komade kore. Ostavite da mešavina odstoji tokom noći, mada se savetuje da stoji i duže jer će da bude mirisnija. Izvadite koru i iseckajte je na tanke tračice. Ubacite te tračice u parfemsku bočicu i dodajte votku i vodu u razmeri 1:1. Citrusni osveživač prostorija je spreman za upotrebu.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top