Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Dzem od jagoda

dzemodjagodasj4.jpg


Sastojci

3 kg jagoda
1,5 kg šećera

Priprema

Jagode očistiti od peteljki i dobro oprati. Staviti u veću šerpu i posuti šećerom. Ukoliko ste u stisci s vremenom možete ih ostaviti da prenoće u frižideru pa kuvati sutradan, a možete kuvati i odmah. Džem treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i skinuti penu koja se nakupi. Tegle i poklopce dobro oprati i staviti u rernu da se sterilišu najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Džem kuvati 1 do 1,5 sat. Za probu, staviti malo džema na tacnu da se ohladi. Ako se ne razliva, znači da je kuvan. Vreo džem sipati u vrele tegle i odmah zatvarati originalnim poklopcima ili povezati celofanom navlaženim alkoholom. Ušuškati ih dobro u vuneno ćebe ili perjani jastuk, a može i oboje, i ostaviti da se lagano hladi. Ukoliko se strogo pridržavate ovog recepta, konzervans ne treba dodavati, džem se sigurno neće pokvariti.
 
Poslednja izmena od urednika:
Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Dzem od kajsija

Dzem od kajsija

dzemodkajsijack0.jpg


Sastojci

1Kg kajsija
600g šećer

Priprema

Zdrave i zrele kajsije oprati, prepoloviti i kuvati bez kapi vode na jačoj vatri uz neprestalno mešanje. Pri kraju kuvanja staviti šećer. Na 1 kg kajsija stavlja se 600 g šećera. Još topao džem sipati u tegle, omotati debljom tkaninom i sutradan povezati celofanom.
 
Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Dzem od malina

Dzem od malina

maslac_dzem_od_malina_1.jpg



Sastojci

1 kg malina
0.5 kg šećera

Priprema

Maline oprati. Staviti u šerpu i posuti šećerom. Malo ih izgnječiti. Staviti na šporet da se kuva. Džem treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i skinuti penu koja se nakupi. Tegle i poklopce dobro oprati i staviti u rernu da se sterilišu najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Džem kuvati 1 do 1,5 sat. Za probu, staviti malo džema na tacnu da se ohladi. Ako se ne razliva, znači da je kuvan. Vreo džem sipati u vrele tegle i odmah zatvarati originalnim poklopcima ili povezati celofanom navlaženim alkoholom. Ušuškati ih dobro u vuneno ćebe ili perjani jastuk (može i oboje) i ostaviti da se lagano hladi. Ukoliko se pridržavate strogo recepta, konzervans ne treba dodavati, džem se sigurno neće pokvariti.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od šipuraka

Džem od šipuraka



Očistiti šipurke i lepo ih oprati, pa ih staviti u šerpu i naliti vodom, tako da voda bude za prst iznad šipurka. Zatim staviti šipurke da se kuvaju dok ne omeknu toliko da se mogu pasirati. Kada su kuvani ispasirati ih i dodati vodu mu kojoj su kuvani. Sve to kroz gustu gazu dobro iscediti u čist sud pa dodati kilogram šećera na kilogram te čorbe i staviti da se kuva. Svo vreme kuvanja mešati džem. Kada postigne određenu gustinu (kao med na pr.), džem je kuvan.Tada sipati topao džem u zagrejane tegle, uviti u čist stolnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutra. Onda zatvoriti tegle i odložiti u ostavu.





 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Džem od banana

(Lisa)


thumbnail.php


Sastojci:
2 banane
750 g crvenog grejpfruta
1 limun
1 kg šećera

Vreme pripreme: 20 minuta

Banane oljuštite i propasirajte. Grejpfrut operite, oljuštite i isecite na sitne komade. Limun iscedite. Banane, grejpfrut i sok od limuna sipajte u dublju šerpu, dodajte šećer i dobro promešajte. Stavite masu da provri i pustite 4 minuta da se krčka. Vruć džem sipajte u zagrejane tegle i ostavite da se ohladi.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Džem od jagoda sa ananasom

Džem od jagoda sa ananasom

erdbeer_ananas145.jpg


Sastojci:
650 g jagoda
350 g ananasa
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa 3:1
350 g šećera

Pripremite: Jagode operite, očistite, odmerite 650 g i sitno ih iseckajte. Ananas oljuštite, odstranite koren, sitno iseckajte i odmerite 350 g.

Priprema:
U dubljoj šerpi dobro pomešajte voće, šećer i Džemfix. Neprestano mešajući stavite da se kuva dok ne provri. Kada provri kuvajte još 1-3 minuta, pritom smesa treba neprestano da ključa.
Po potrebi skinite penu i nalijte džem odmah do vrha u pripremljene tegle. Tegle zatvorite poklopcem na navoj, okrenite ih naopako i ostavite da odstoje na poklopcu oko 5 minuta.
Vratite tegle u normalan položaj i odložite ih na tamno mesto.

Napomena: Proces želiranja može da potraje i do 7 dana.



Dr.Oetker
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Džem od jagoda i kokosa

Džem od jagoda i kokosa

749.jpg


Sastojci
Pripremite:
500 ml soka od jagoda ili trešanja (višanja)
100 g kokosovog brašna
600 g jagoda (naseckanih)
1 kesica Dr. Oetker limuntusa
50 ml belog ruma (po želji)
500 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Džemfixa Extra 2 :1

Priprema

Operite jagode ili trešnje (višnje), ostavite da se ocede, pa im skinite peteljke. Trešnjama (višnjama) izvadite koštiče, a jagode prepolovite, pa iz voća istisnite sok i odmerite 400 ml Dodajte kokosovo brašno, pa 5 min.kuvajte sa sokom od jagoda ili trešanja (višanja) u poklopljenom loncu na srednje jakoj vatri.

Jagode operite, ostavite da se ocede, pa im odstranite peteljke i nasjeckajte ih. Jagode, masu s kokosom, limuntus i po želji rum stavite u lonac. Šećer pomešajte s Džemfixom Extra i umešajte u smesu voća i kokosa. Na jakoj vatri stalno mešajte, dok ne provri. Stalno mešajući, kuvajte najmanje 3 min. pa sklonite sa šporeta.

Eventualno skinite penu i odmah ulijte do vrha u pripremljene tegle sa navojem. Zatvorite tegle i okrenite naopako. Ostavite tegle da tako odstoje 5 min.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od dunja

Džem od dunja

Sastojci:
1 kg pripremljenih dunja
0,85 kg šećara
2 dl vode

Priprema:
Dunje oguliti i izrendati, pa ih tako izrendane izmeriti. U šerpu staviti šećer i vodu da prokuvaju toliko da se šećer istopi. U pripremljen sirup istresti dunje i, kada sve provri, kuvati na umerenoj vatri 20-30 minuta. Vruć džem sipati u vruće tegle, pokriti papirom i ostaviti da se ohladi, da se napravi korica. Na ohlađene tegle sa džemom staviti celofan i odložiti na hladnom mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem od dinje

Džem od dinje

dzem-od-dinja.jpg


Potrebno: 1kg očišćene dinje, 800gr šećera, sok od 2 limuna
Dinju očistiti i iseći u lepe kocke. Šećer staviti u čist sud, preliti ga sa 2 dl vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup, a zatim dodati pripremljenu dinju i sok od limuna. Za vreme kuvanja ne treba mešati, već sud samo pretre sati. Kada kocke dinje postanu "staklaste", sud treba skloniti sa vatre. Gotov džem sipati u prethodno pripre mljene i zagrejane tegle i hermetički zatvoriti.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem od dunja

Džem od dunja

dzem-od-dunja.jpg


Potrebno: 4 - 5 zrelih dunja, 1kg šećera, 0,5l vode
Dunje oprati, osušiti, odstraniti im semenke i iseći na kocke. Skuvati kilogram šećera sa pola litra vode (kao za kompot), staviti dunje i poklopljeno kuvati na slaboj vatri oko 2 sata, da masa postane gušća od gustine slatka. Kad je džem gotov, vruć sipati u zagrejane tegle i staviti u mlaku rernu da se uhvati korica.
 
Natrag
Top