LEGEND
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poruka
4.736
Đuveč

djuvec.jpg


Inače ĐUVEČ je zemljana posuda u kojoj se peče hrana u rerni. Nekada je to valjda bilo u žaru i pepelu. Ima osobinu da se polako zagreva, vrlo ravnomerno peče i dugo drži toplo. Hrana spremana u đuveču je mnogo ukusnija. Treba peći na tihoj vatri, ja bi reko 170-180°C.
Pa kaže, đuveč je jedno od najboljih jela među letnjim jelima. S razlogom jer sadrži skoro sve što kod nas ima od namirnica. Kad se dobro napravi, predstavlja savršenu celinu vaskolikog povrća, ali ne i mesa. Naime kod nas se uobičajilo da se stavlja različito meso, što se ne preporučuje jer različita mesa imaju različite ukuse i različite brzine spremanja. U svakom slučaju meso mora biti sočno, a ne suvo i to po sledećem prioritetu: jagnjetina ili planinska ovčetina, teletina, mlado svinjsko, živina i tek na kraju govedina.
Pazi samo količine, ovo je za 5 osoba, a ja sam sabrao količne svežih namirnica i stigao do cifara između 5 i 7 kg. Doduše sve je to sočno povrće i dugo se peče pa puno ispari, ali ipak.
U vrlo starim kuvarima recept je za 6-8 osoba, u samo starim 5, a sada nam valjda trebaju jednospodobni. Ali, za 2 dana :).
Daklem, počinje:

Sastojci za 8 porcija
1-1.5 kg mesa,
2-3 kg paradajza,
˝ kg crnog luka,
1 veliki plavi patlidžan,
3-4 vrlo mlade tikvice,
25-30 bamnji * (ha, kladim se da ne znate šta je to),
5-6 zelenih mesnatih paprika (ako su ljute, a ne volite, uškopite ih) *,
1 veza peršunovog lista, sitno iseckanog,
1 veza celerovog lista,
2 male sasvim mlade kelerabe,
1 šaka mlade boranije,
100 g svežeg kupusa,
1 šoljica pirinča (ako je varijanta bez mesa onda 2 šoljice + malo ulja),
1 šoljica ulja,
1 čaša vode,
so, biber i još malo ulja ako je meso posno
i NIKAKO KROMPIR (valjda bi popio sve sokove, ispičutura jedna).

Priprema
Paradajz iseći na kriške i staviti u jednu posudu. U drugu posudu iseći svo ostalo povrće na rezace i listić e, a peršun, luk i celer, sitno. Mešano povrće (ne paradajz) posoliti, pobiberiti, dodati šoljicu ulja (ko voli može maslinovo) i promešati.
Đuveč podmazati uljem pa dno prekriti skoro polovinom paradajza. Zatim staviti mešanog povrća i odozgo rasporediti meso sečeno na manje komade. Na meso staviti opet malo paradajza i posuti ravnomerno pirinač. Onda stavite drugu polovinu povrća pa drugu polovinu paradajza. Preko svega naliti 1 čašu vode i ako meso nije masno 2-3 kašike ulja.
Peći istiha 4-5 sati. Ja bi reko da može i manje, na 160-180°C. Pazite to se peče otklopljeno, ima puno paradajza a i ostalo povrće je sočno i pušta tečnost, pa treba da se kuva u tom soku i treba mu vremena da uvri. Na pola pečenja dodajte još 2-3 isečena paradajza odozgo, da se ne presuši.
Kad je gotovo izvadi se iz rerne i ostavi da odstoji 10 -ak minuta da se upije ostatak tečnosti. Jeste li znali to, da kad hoćete da se tečnost upije sklonite posudu sa vatre, jer ako samo ugasite ringlu a posudu ostavite, neće se upiti tečnost (ili bitno manje).
Vrlo interesantno. Još nisam probao, ali da smo na južnoj polulopti ili da živimo u nekoj zemlji, bogami bih. Fali ključna stvar, paradajz mada bi mogao da prođe pelat u konzervi, ali ni toga nema. Ostalo bi se nekako našlo smrznuto. Još nešto, primetio sam da nema šargarepe, a nema ni belog luka.

* Inače bamnje ili bamije su povrće, malo zeleno okruglasto kao papričice samo nije ljuto.
* Sjajan izraz, uškopiti papriku, valjde znači odstraniti seme, ali i one žilice uzduž.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Bački đuveč

Bački đuveč





Potrebno je:

0,5 kg krompira
200 g slanine
glavica crnog luka
5 čenova belog luka
2 paprike
bosiljak
ulje
biber
so.



Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na pola. Crni luk isecite na rebarca, paprike na kolutove, a čenove samo prepolovite. Sitno iseckanu slaninu propržite u šerpi i dodajte isečeno povrće. Prelijte vodom i dinstajte tridesetak minuta. Đuveč začinite, preručite ga u pleh i zapecite u rerni na 200 stepeni.



Prijatno
 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Bagdadski đuveč

Bagdadski đuveč


:info:



Potrebni sastojci:

100gr svezih urmi
250g pirinca
1kg bele zeleni
500g luka
1kg ovcije meso od buta


Priprema jela:

Priprema:Meso isecite na vece komade, luk na kolutice, a zelen na krupnije kocke. Meso i povrce kuvajte na tihoj vatri, dodajte lorber i biber u zrnu. Posle pola sata dodajte pirinac, urme bez koštica i ako je potrebno malo supe od povrca. Zatim sve stavite na dvadesetak minuta u rernu da se zapece.(Titovo jelo)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Đuveč sa ribom

Đuveč sa ribom

74306_duvec1_f.jpg


Sastojci:

4 fileta ribe
500 g zamrznutog povrća za đuveč
1 glavica crnog luka
1 paradajz
2 manja krompira
1-2 šoljice pirinča
1 kašika seckanog lista peršuna
malo kukuruza šećerca
ulje, biber, biljni začin


Priprema:


Na ulju propržite iseckanu glavicu crnog luka. Zatim dodajte zamrznuto povrće za đuveč ili pomalo svežeg povrća (šargarepu, peršun, celer, grašak, boraniju, plavi patlidžan i slično) i kukuruz šećerac, pa dinstajte na tihoj vatri.

Kada je upola gotovo, dodajte oljušten na komade isečen paradajz, krupno isečen oljušteni krompir i pirinač. Nalijte vodom da ogrezne i stavite da provri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj vatri desetak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte po ukusu začin, biber i seckan peršun.

To sve prespite u vatrostalnu činiju za pečenje i preko đuveča poređajte posoljene filete. Malo ih utisnite i sve zajedno stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni i pecite dok riba, pirinač i krompir ne budu gotovi. Po potrebi, u toku pečenja, zbog pirinča dolijte još malo vode.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Egzotični đuveč

8906_egzoticni-slozenac-01-foto--Dreamstime_if.jpg


EGZOTIČNI ĐUVEČ

POTREBNO JE

1 pile, so, 5 dl vode, zelen za supu, 250 g brokolija, 200 g šargarepe, 2 struka praziluka, 300 g smrznutog graška, 100 g pirinča, 1,5 dl belog vina, 2 kašike soja-sosa, dve mandarine, 2 kašičice karija, prstohvat šafrana, pola kašičice đumbira

PRIPREMA

Pile isecite na četiri dela i stavite ga u vatrostalnu posudu. Nalijte ga vodom, posolite i ubacite zelen za supu, pa najpre kuvajte pet minuta na najjačoj temperaturi, a zatim još 25 minuta na srednjoj. Povrće operite i očistite, pa brokoli razdelite na cvetiće, a šargarepu i praziluk na kolutiće. Komade piletine izvadite iz supe, skinite im kožicu i odstranite kosti, a potom meso narežite na krupnije kocke. U bujon stavite povrće i pirinač, te kuvajte najpre 5–7 minuta na najjačoj temperaturi, a onda 20–25 minuta na srednjoj. U jelo umešajte vino, soja-sos, mandarine i pileće meso, pa začinite. Vratite ga na još pet minuta u mikrotalasnu, na najjačoj vatri.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
đuveč

ĐUVEČ

(za 5 osoba)
1,5 kg mesa
2-3 kg paradajza
1 plavi patlidžan
4 mlade tikvice
5-6 zelenih babura
25-30 mahuna bamnji
veza peršunovog lišća
šaka boranije
100 gr slatkog kupusa
1 šoljica pirinša
so i biber

lonac-batuda.jpg


Ovo jelo nosi naziv po zemljanoj posudi u kojoj se sprema. Mislim da je nepotrebno napominjati da đuvec (posuda) treba da bude zemljan. Predlog je da za đuveč koristite samo jednu vrstu mesa, da biste dobili ujednačen ukus a i da bi se meso ujednacenom brzinom kuvalo. Mozete koristitit bilo koju vrstu mesa, naravno originalni recept preferira ovčetinu, ali mi je ne preporučujemo ukoliko niste navikli na specifičan miris i ukus koje ima ovo meso. Takođe gledajte da meso koje koristite bude prošarano masnoćom, nikako potpuno posno da ne bi bilo suvo nakon što ga spremite.
Paradajz operite, isecite i stavite u jedan sud. Ostalu zelen isecite na sitne rezance, a luk isecite na tanke listiće, peršun sitno iseckajte.Meso isecite na manje komade. Đuveč podmažite uljem, na dno poređajte paradajz, preko njega mešano povrće, pa komade mesa, zatim red paradajza. Svaki red po ukusu pobiberite i posolite.
Pospite odozgo pirinac, nalijte jelo čašom vode i sa dve kašike ulja. Đuveč se stavlja u hladnu rernu (da ne bi pukao) a ovo jelo se pece na umerenoj temperaturi 4-5 sati. na pola pečenja, dodajte po vrhu jela nekoliko isečenih paradajza. Zatim nastavite sa pečenjem. Vodite računa da se đuveč (posuda) ne sme odmah vaditei iz rerne, več je treba ostaviti da se u rerni prohladi ( zakođe da ne bi pukla) Tada đuveč iznesite na sto.
Ovo jelo možete spremiti i bez mesa, ali tada dodajte koju kašiku ulja više i još jednu šoljicu pirinča.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Grčki đuveč

GRČKI ĐUVEČ

Potrebno:
1 veliko masnije pile
2 zemičke
2 dl mleka
2 veće glavice crnog luka
2 kašike masti
1 jaje
5 većih krompira
4 mesnate paprike
1 kg paradajza
1 pavlaka
2 čena belog luka
si i biber
maslinovo ulje

Pile operite i usolite. Zamičke potopite u mleku. jedan crni luk isecite sitno pa ga propržite na pola kašike masti. Šerpu sa lukom sklonite sa vatre i u masu umešajte zemičke oceđene od mleka. Posolite, pobiberite, i umešajte u sve jedno celo živo jaje. Ovom masom napunite pile i zašijte ga belim koncem. Pile spolja namažite mašću i neka odstoji.
Isecite na režnjeve drugu gkavicu luka pa ga malo propržite na masti. Luk i mast stavite na dno đuveča, odoygo naslažite krompir koji ste oljuštili, oprali i isekli na kolutove. Razmaknite krompir levo i desno da u sredini bude mesta za pile koje ćete u đuveč staviti na kraju. Na krompir složite papriku isečenu na trake, pa ma kraju složite paradajz koji ste oprali i isekli na kolutove. Posolite povrće, a u sredinu stavite pile. Prelijte sve sa nekoliko kašika maslinovog ulja. Pecite na umerenoj vatri dva sata (ako koristite zemljani đuveč stavite ga u hladnu rernu i izvadite iz nje tek kad je napola hladan da vam posuda ne bi pukla od nagle promene temperature). Pile češće prelivajte sokom od pečenja. kada je pile pečeno izvadite ga iz đuveča, isecite na komade pa ponovo naslažite komade pileta preko povrća, prelijte pavlakom u koju ste izgnječili beli luk i sve zapecite u rerni.
Jelo se služi u posudi u kojoj se peklo tj đuveču.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
đuveč sa jagnjećim mesom

ĐUVEČ SA JAGNJEĆIM MESOM

Potrebno:
1,5 kg crnog luka
1 dl ulja
aleva paprika
2 veća krompira
1 tikvica
1 baburu
1 šolja pirinča
1 kg jagnjetine
2 šolje supe
1/2 kg paradajza
1 kašika masti
so i biber

Na vrelom ulju dinstajte luk sečen na tanke kriškice. Kada je luk izdinstan posolite ga, dodajte mu malo aleve paprike, krompir oljušten, opran i sečen na kocke, papriku sečenu na kocke, tikvicu, oljuštenu i sečenu na kocke, i pirinač. Sve malo prepržite, dobro promešajte. Šerpu skinite sa ringle pa u povrće dodajte meso koje ste oprali, isekli na kocke, posolili i pobiberili. Sada sve to izručite u đuveč (najbolje je zemljani). Prelijte sa 2 šolje bistre supe, pa preko mesa naslažite paradajz isečen na kolutove. Preko paradajza stavite kašiku masti. Stavite đuveč u hladnu rernu i sve pecite najmanje 2 sata na umerenoj temperaturi. Kada je jelo gotovo pustite da se prohladi u rerni pa tek onda izvadite đuveč i iznesite na sto. Uz ovo jelo najbolje ide zelena salata.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hajdučki đuveč

HAJDUČKI ĐUVEČ

Potrebno:
1 kg mladog crnog luka
4 paradajza
4 mlada krompira
nekoliko bamnji
1 patlidžan
1 tikvica
3 zelene paprike
pršunovo lišće
celerovo lišće
1/2 šolje pirinča
1kg svinjskog mesa
so i biber

Luk isecite na tanke kriške, paradajz na kolutove, a ostalo povrće na kockice. Sve stavite u veću činiju, dobro posolite, i pobiberite pa dodajte meso sečeno na kocke i pirinac. Izmešajte i prespite u zemljani đuveč. Sada nalijte vodom da povrće ogrezne. Dodajte kašiku masti. Stavite u hladnu rernu i pecite 3 sata na umerenoj temperaturi. Đuveč izvadite iz rerne tek kad se napola ohladi. Iznesite na sto i služite.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PEKARSKI ĐUVEČ

1_zps0fbd4290.jpg


POTREBNO JE
6 krompira, 250 g mlevenog mesa, 1 ½ šolje pirinča, crveni luk, šargarepa, suvi začin, biber, konzerva seckanog paradajza, kašika paradajz pirea.


PRIPREMA
U šerpi izdinstajte isečenu šargarepu, dodajte meso, biber, začin. Kad je meso prodinstano dodajte seckani paradajz i paradajz pire. Ogulite krompir i isecite ga na kriške. U vatrostalnu posudu poređajte red krompira, preko stavite očišćeni pirinač i posolite. Preko toga stavite izdinstano meso s lukom i šargarepom, a zatim odozgo poređajte ponovo krompir. Prelijte sve sa vodom, tako da voda prekrije krompire. Odozgo prekrijte folijom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

(Blic žena)
 
Natrag
Top