Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Meni su njeni spisi baš lijepi... da, zaista nismo svi isti, u redu je ako ne mislimo isto. Mislim, to ne znači da ću postati adventista, nije mala stvar promijeniti vjeru. Isto sam kao i ti katoličke vjere s obje strane obitelji. Lijep pozdrav tebi i svako dobro!
Drago mi je što si na forumu, pa iako si bez_imena, srcu si mi draga.
Ako ćete spisi Ellen White potaknuti da više ljubiš Isusa i da budeš bolja osoba, onda čitaj.
Postoje faze u životu čovjeka, možda je to jedna faza. Ti najbolje znaš koje si katoličke svece i pisce čitala da bi mogla usporediti s Ellen.
I ja sam nekada čitala Mariju Valtorte, danas sigurno ne bih...Ne zato što ona ne piše dobro, (ona je sasvim u skladu s doktrinom Katoličke Crkve), već zato što imam svoje vlastito iskustvo i ne treba mi više.
Duhovni život i rast se upravo sastoji u tome da u jednom trenutku ne trebamo učitelje, osim božanskog Učitelja i njegovih riječi u Evanđelju. Možemo čitati lijepu duhovnu knjigu u kojoj autor iznosi duhovna razmišljanja i iskustva ali mi ih prepoznajemo kao svoje jer smo ih proživjeli. Znači da trebamo neku drugu hranu.
Thomas Merton, obraćenik, poznati američki trapist i vrlo plodan pisac posjetio je jednom prilikom Dalaj Lamu. Razgovarali su o duhovnim stvarima i Dalaj Lama ga je pitao: "Da li si čitao spise sv. Augustina i Nasljeduj Krista od Tome Kempenca? Thomas Merton je rekao da nije, a Dalaj Lama mu je odgovorio kako se čudi da ljudi sa zapada dolaze k njemu, iako imaju tako velike ljude, "bisere" u svojoj duhovnosti.
Dobro je biti prijateljski raspoložen i otvoren za sve ljude, čitati pisce koji su pripadnici drugih religija, ne zaboravljajući pritom ono što smo i tko smo. Drugim riječima, biti utvrđen u svojoj vjeri i duhovnosti svoje Crkve, a Katolička Crkva ima pravu riznicu. Nažalost često puta neiskorištenu. Ja se nedavno posramila kad mi je prijateljica pričala o svetom kar. d. Newman-u ili kad sam čula kako postoji grupa mladih koja proučava i promiče lik Gilberta K. Chersterton-a. Samo sam čula za njih, ali pojma nisam imala koliko su veliki umovi i vrijedni da se pročitaju. Drugim riječima: tuđe poštuj, ljubi svoje.
Jako je važno imati kriterij i ne povoditi se za osjećajima. Taj prag -iz osjećaja na vjeru- mora priječi svaki vjernik.
Vidim da prilično poznaš povijest adventizma, imaš prijateljicu adventiskinju, sviđaju ti se spisi Ellen White-sve je to O.K.
Nadam se da ćeš rasti i "procvjetati" kao katolkinja do punine Kristove. Promjena vjere bio bi korak unazad, najblaže rečeno.
Ima dosta tema na forumu o bivšim adventistima: Kako sam izašao iz pakla adventizma i slično. čini mi se da sam i sama ostavila jedan video o bivšim adventistima koji su se vratili u Katoličku Crkvu i žene koje su plakale kad su ponovno mogle pristupiti svetoj Pričesti, (za koju naš brat Laodikeja kaže da je čips...)
Postoje razlike, i to velike, i s tim se mora računati.