I po ovome što si ovdje opisao, to jeste upošljavanje sotone! Samo ti to zoveš rješavanjem problema. A kako se ovdje uklapa tvrdnja da Bog ne čini zlo?
Isaija : ''Tvorac svetlosti i Stvoritelj tmine, donosilac mira i stvaratelj zla. Ja, Gospod, ja činim to sve.''
Ove reci opet nisu doslovne.
Postoji tekst koji kaze: ''
Bog daje da njegova kisa pada i na pravedne i na nepravedne'' - nijedan ozbiljan naucnik danas nece reci da Bog ''doslovno sipa kisu kao iz kabla'' na ljude.
To su prirodni zakoni koji su uspostavljeni i koji deluju, od zakonodavca - samog Boga.
Ako neko ko ima vlast nad tim zakonima dozvoljava da oni deluju na celoj teritoriji zemlje, onda se ''figurativno'' moze reci da on nesto: ''daje'' ili ''dozvoljava''.
Isto tako kad kaze: ''
Tvorac svetlosti i Stvoritelj tmine'' , znace da je Bog stvorio ''svetlost i tamu'' tj. zakone koji upravljaju smenjivanju ''dana i noci''. On svakako ne cini to sam, niti svakodnevno upravlja tim procesima..
On ih je jednom za svagda stvorio, i nema potrebe da se u to mesa..
Ti procesi deluju nezavisno, po zakonima koji su uspostavljeni..
Kada se kaze: ''
donosilac mira i stvaratelj zla'' to isto znaci da je on uspostavio zakone, koji imaju moralni aspekt, a koji se desavaju u smislu ''setve i zetve'' - ako covek poseje ''zlo'' to ce mu se i desiti, ako poseje ''dobro'' imace napredak.
Onaj covek koji krsi te zakone trpece i posledice..
Sve su to zakoni, bilo prirodni ili moralni, za koje se moze reci: ''
Ja, Gospod, ja činim sve to'' - zato sto je on te zakone uspostavio. Dakle, to nikako ne znaci da on utice na te procese. Vec pre, sam covek svojim odlukama i delima, podpada pod odredjene zakonitosti, koje su uspostavljene.
Evo ti i primer, Bog kaze: ''
Loviš li ti lavu lov? i lavićima trbuh puniš...Ko gotovi gavranu hranu...''(Jov 39:1-3).
Svako zna da Bog ne hrani lavove i gavrane doslovno, nego je uspostavio prirodne zakone, koji deluju u tim okolnostima, i po tim zakonima se zivotinje i ponasaju..
On nema potrebe da intervenise u svakom pojedinom slucaju, niti to cini.
Zato se figurativno moze reci da: ''Bog hrani lavove'' ali ne i doslovno.
Ja ovde ne tvrdim da Bog nikada ne deluje i da se ne mesa u ljudsku istoriju, ali to radi izuzetno retko...
Ovi stihovi koje postavljate, nemaju znacenje tog ''doslovnog'' delovanja, vec su figurativni izrazi...