--------------------------------
Po donjem postoje neke razlike od tvoga tumačenja.
Imaš neke stihove da podupreš nauk?
Promaklo ti je - Dah Života.
--------------------------------
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jeruzalemska
POSTANAK 2,7
Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog
i u nosnice mu udahne dah života.
Tako postane čovjek živa duša.
…………………………………………………………………
HOT
Gen 2:7
וייצרH3335 יהוהH3068 אלהיםH430 אתH853 האדםH120 עפרH6083 מןH4480 האדמהH127 ויפחH5301 באפיוH639 נשׁמתH5397 חייםH2416 ויהיH1961 האדםH120
לנפשׁH5315 חיה׃H2416
……………………………………………………………………..
DAH
H5397נשׁמה neshâmâh nesh-aw-maw'
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Od H5395, napuhati, koji je, vjetar, ljuti ili životni dah, božansko nadahnuće, intelekt ili (konkretno) životinja: - eksplozije, (da) dah (-ETH), inspiracije, duša, duh.
---------------------------------------------------------------------------------
DUŠA
H5315נפשׁ nephesh neh'-fesh
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Od H5314, pravilno disanje stvorenje, to jest, životinja ili (apstraktno) vitalnost, koristi vrlo široko u doslovnom, smješteni ili prenesenom smislu (tjelesno ili mentalno): - bilo koji, apetit, zvijer, tijelo, dah, stvorenje, X mrtvih (-ly), želja, X [dis-] zadovoljan, X riba, duh, + pohlepni, on je, srce (-y), (ima, X ugroženosti od) života (X u opasnosti), požuda, čovjek, meni, um, smrtnost, jedan, vlastiti, osoba, zadovoljstvo, (joj-ga-moj-, tvoje-) samouprave, njima (svoj??)-ja, + ubije, duša, + tableta, oni, stvar, (X ona) će, X bi ga imati.
---------------------------------------------------------------------