Drakula žrtva propagande?

Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
131
Grof Drakula Vlad Tepeš

Rođen decembra 1431. godine u Rumuniji pokrajini Transilvanije. Otac, tadašnji princ Wallachi-e zbog svoje okrutnosti dobio je naziv Dracul što na rumunskom znači đavo. Živi u trvđavi Sighisoara, dok sin i njegov mlađi brat Radu žive u palati Tirgovist (sa porodicom kasnijih izdajnika). Zime 1442. Dracul šalje Vlada i Radua kao taoce sultanu Mehmedu II u Istambul. Vlad je zadržan u zatočeništvu do 1448. kada mu je otac ubijen. Po puštanju iz zatočeništva Turci mu govore čitavu istinu o mučenju njegovog brata od strane Tirgovista.

Sa 17 godina uz pomoć turaka kreće da zauzme krunu Wallachi-e što je i uradio u julu 1456. godine. Vladavina mu je označena kao najsurovija ali i najuspješnija za samu Rumuniju. Najsurovija proističe iz osvete prema Tirgovistima zbog nevjerstva prema njegovom ocu. Nedelje 1459. na Uskrs pohapsio je sve potomke Tirgovista. Starije je nabio na kolčeve a ostale natjerao da hodaju bez predaha 50 milja od glavnog grada do Poenari-e. Tamo im je naredio da sagrade tvrđavu koja gleda na rijeku Arges. Pri izgradnji tvrđave mnogi su umrli.

U Transilvaniji upečatljiv je bio njegova surova ophodnja prema kriminalcima i neprijateljima, naime pri bilo kakvom prekršaju on ih je nabijao na kolčeve i tako ih izdizao na trgu kako bi svi vidjeli. Na taj način ih je tjerao da mu budu poslušni, poštuju njegove naredbe i ono što je najvažnije, da osjećaju neopisiv strah prema njemu. Sve, od običnog laganja do ubistva je bilo kažnjavano na taj način. Na trg je postavio zlatni pehar u kojem je bila pitka voda. On nije bio nikada ukraden iz jednog razloga, straha. Vlad je samo testirao svoj narod u poslušnosti postavivši taj kup od čistog. Svaki putnik koji je žedan prolazio tim putem, mogao je da pije iz kupa, međutim bilo mu je uskraćeno da ikada ode odatle.

1462. lansira kampanju protiv Turske duž Dunava. Sa njegove strane to je bilo veoma riskantno zato što je tadašnji sultan Turske Mehmed II imao jaču i skoro tri puta veću vojsku. Zima 1462. donosi mnogo uspjeha Vladu. Nižu se pobjede. Mehmed II organizuje invaziju na Wallachi-u kako bi kazno Draculu (naslijeđen nadimak od oca, „sin đavola“). Drugi cilj sultana Mehmeda II je bio da tu zemlju transformiše u Tursku provinciju.

Mehmed II ulazi u Wallachi-u sa vojskom tri puta većom od Draculine. Dracula ostao bez saveznika, povlači se. Smišlja taktiku. Spaljuje sela, truje vodu u bunarima, tako da Turci ne bi imali sta da jedu i piju. Iako iscrpljen sultan dolazi do glavnog grada, međutim tamo ga dočekuje stravičan prizor: hiljade kolaca i na njima turski zatočenici. Ta scena ostaje zauvjek označena u istoriji kao „Šuma nabijenih“. To pogađa duboko sultana i njegove oficire tako da odlučuju da se povuku.

Povlačeći se iz Wallachi-e Mehmed II kuje zavjeru protiv Dracule tako što podržava njegovog brata Radua da preuzme krunu. Na čelu turske vojske Radu progoni Vlada u zatvor u njegovoj tvrđavi Poentari. Prema legendi ovo teško vrijeme utiče na Vladovu ženu koja pokušavajući da izbjegne zarobljeništvo izvršava samoubistvo bacajući se u rijeku. Vlad koji je bio dovoljno jak da se suoči sa svim nevoljama ne izvršava samoubistvo kao njegova žena već uspijeva da pobjegne iz zatvora koristeći se tajnim prolazima za koje je samo on znao, uz pomoć nekih pristalica, u planinu. Decembar 1476. biva jako koban zato što je to datum njegove smrti..
 
Natrag
Top