Drakula žrtva propagande?

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Bukurešt 16. 07. 2010

Izvor: PRESS

Drakula žrtva propagande

Istoričari tvrde da je srednjovekovni rumunski plemić Vlad Cepeš, po kom je nastao lik grofa Drakule, bio žrtva negativne zapadnoevropske propagande, koja je imala za cilj da istočnu Evropu prikaže kao primitivnu

drakula-1.jpg

Čuveni plemić... Vlad Cepeš

Srednjovekovni rumunski plemić Vlad Cepeš, koji je poslužio kao inspiracija za književni lik grofa Drakule, nije bio krvožedni tiranin već žrtva negativne zapadnoevropske propagande, tvrde istoričari. Upravo da bi se razbio zloglasni mit o Drakuli, u Bukureštu je postavljena izložba „Drakula - vojvoda i vampir".
Austrijanka Margot Rauh, istoričar, koja je postavila izložbu, izjavila je da je Drakula bez sumnje bio surov, ali ne više od ostalih vladara tog vremena.
- Vlad Cepeš je počinio mnoge grozote, uključujući torturu, čerečenja, davljenja, ali uprkos tome, on je, u suštini, žrtva negativne propagande. Istoriografski podaci prikazani na ovoj izložbi pokazuju da su legende koje su stvorene o Drakuli imale za cilj da Rumuniju i celu istočnu Evropu prikažu kao veoma primitivnu i kao izvor zla - rekla je Rauhova na otvaranju izložbe.
Na izložbi u Bukureštu prikazani su, između ostalog, portreti Drakule iz Muzeja istorije umetnosti u Beču i Muzeja „Ambras" u Insbruku, kao i rukopisi u kojima je opisan kao krvožedni manijak. Neke gravure iz 15. veka prikazuju ga kako obeduje okružen desetinama ljudi nabijenim na kolac, dok drugi leže raščerečeni, a glave im se kuvaju u kotlu.
Inače, Vlad Drakula rođen je 1431. u gradu Sigišoara u Transilvaniji, a poginuo je u okolini Bukurešta 1476. u borbi protiv Turaka. Vladao je Vlaškom od 1456. do 1462. i za njega se govorilo da je na hiljade političkih protivnika, kriminalaca i zarobljenih turskih vojnika ubio nabijanjem na kolac. Procenjuje se da je u smrt poslao oko 50.000 ljudi. Za većinu Rumuna Drakula predstavlja junaka koji se borio protiv osmanlijskog okupatora. Koliki značaj je smrt grofa Drakule imao za Turke, govori i istorijski podatak da su mu, nakon što su ga ubili, odsekli glavu i poslali je u Istanbul sačuvanu u medu. Njegova glava je zatim, po sultanovoj naredbi, nataknuta na kolac kako bi se narod uverio da je ozloglašeni grof Drakula, koji je turskoj imperiji zadavao velike probleme, konačno mrtav.

drakula-2.jpg

Privlači turiste iz celog sveta... Zamak grofa Drakule u Transilvaniji

Legenda o njegovoj vladavini inspirasala je britanskog pisca Brema Stokera da napiše roman „Drakula" obljavljen 1897. koji je kasnije poslužio kao motiv za veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija. Prikaz Drakule kao spodobe sa avetinjski belom kožom, crnim plaštom i krvavim očnjacima, proizvod je više holuvudskih filmova nastalih između 1930. i 1960. godine.
- Vreme je da se Drakula prikaže u drugačijem svetlu od onog kako je viđen u Holivudu - zaključila je Rauhova.

B. ĆUKIĆ
 
Učlanjen(a)
06.07.2010
Poruka
23
Drakula je najobičnija izmišljena osoba iz romana, kakve on veze ima s Vladom III. Cepešom?
 
Član
Učlanjen(a)
27.06.2010
Poruka
306
Drakula nije zrtva,naprotiv.... Reci za njega da je bio surov...ne...on je bio i vise od toga. Cudoviste. Ne moze biti zrtva neko ko je pobio toliko ljudi! Ni u kom smislu. Njegovi odvratni postupci prema svojim zrtvama su naveli ostale da ga prozovu vampirom,sto naravno nije bio. Neki zapisi govore da je pio krv svojih zrtava jer je uocio da ga podmladjuje...itd..itd.

Najveca ironija je sto se termin "vampir" prvi put pojavljuje u nasoj istoriji. I to je jedina rec srpskog porekla koja se koristi svuda u svetu i oznacava navedeno....
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Za mene vojskovodja koji je koristio ekstremne mere u ekstremnim situacijama.Mislim da se nije po mnogo cemu razlikovao od ostalih vecih vladara toga doba,osim mozda po "mastovitosti" svoje brutalnosti a nikako po stepenu brutalnosti jer je to bilo brutalno doba.
U istorijskim krugovima i medju svojim narodom,koliko mi je poznato,vazi i danas za borca za hriscanstvo...
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Nagrdili su coveka jer je bio uspesan u borbama sa Turcima.Jesu bile krvave bitke u transilvaniji i jeste bio krvav ali predanja narodna su cudo jer narod je sirio price da utera neprijatelju strah i da uplasi kolebljive i nesigurne,a istina je sasvim drugacija.Marketing ,sta cete.
 
Član
Učlanjen(a)
09.11.2010
Poruka
5
Veliki borac, zanimljivo je to da je ucestvovao u osvajanju sapca od turaka u zajednici sa despotom Vukom Grgurevicem a potom su izvrsili napad na Srebrnicu, Kuclat i Zvornik
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
ISTINA IZA LEGENDE O GROFU DRAKULI

Sa imenom Drakula, Vlad se nije rodio nego ga zaslužuje tijekom života. Na rumunjskom, riječ drac znači 'zmaj' ili 'vrag'. Naime, Vladov otac bio je član kršćanskog Reda Zmaja, zbog čega su ga zvali Dracul, pa se smatra da Dracula znači Draculov sin ili sin zmaja.
Priča počinje u prosincu 1447. godine kada ubijaju njegovog oca, Vlada Drakula i brata Mirceu po naređenju tadašnjeg mađarskog guvernera Hunyadija. Zbog smrti starijeg brata Vlad postaje zakonski nasljednik Wallachianskog prijestolja.
Unatoč tome, Vladislav II, pripadnik jedne druge grane obitelji, preuzima tron Wallachije uz pomoć Hunyadija koji na taj način pokušava osigurati Mađarski utjecaj u Karpatima. Vlad to ne prima mirno pa nakratko dolazi na vlast slijedeće godine, samo da bi ubrzo bio prisiljen bježati u susjednu Moldaviju. Nedugo zatim, zbog velike opasnosti od Turaka, Vladislav II raskida savez sa Mađarima i udružuje se sa Turcima.
Razočaran Vladislavom, Hunyadi 1456. godine priznaje Vlada Drakulu za vladara Wallachie samo da bi nedugo zatim u Beogradu umro od kuge. Poduprt Mađarskom, Vlad ubija Vladislava II i započinje šestogodišnju vladavinu tijekom koje stječe svoju reputaciju. Bio je nemilosrdan tiranin i svaku je neposlušnost kažnjavao vrlo brutalno.
Nedugo nakon što je Vlad sjeo na prijestolje, Turci ponovo kreću na Evropu i usput na Wallachiju. Tako je u jednoj od prvih bitaka, nakon pobjede, Vlad naredio da se mrtvi Turci nabiju na kolce i postave uz glavne ceste kao upozorenje svim neprijateljima.
Drakula se, očekujući osvetu, utvrđuje u dvorcu Bragga. Tako je Turska vojska pri sljedećem pohodu krenula baš tamo i poslije kraće opsade razbila obranu i zauzela dvorac. Zahvaljujući pripremljenom tajnom prolazu, Vlad Drakula bježi preko Transilvanije u Mađarsku i stavlja svoje usluge na raspolaganje tamošnjem novom kralju Matijašu Korvinu. U to su vrijeme Europom, inače, već počele kružiti priče o šestogodišnjim patnjama Vladovih podanika i grozotama kroz koje ih je ovaj proveo, pa 1475. godine Korvin hapsi Drakulu.
Godinu dana kasnije politička se situacija promijenila u Vladovu korist i on ponovo postaje najbolji izbor za vladara Wallachije. Nakon nekoliko mjeseci vladavine, Vlada Drakulu plaćeni ubojica ubija na spavanju.
Grofa Drakulu pokapaju u manastiru Snagov, na izoliranom otoku. 1930. godine grupa arheologa otkapa grobnicu i otkriva da je prazna...poezija.6forum.info
 
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Ispravite me ako grešim, ali zar nije najmasovnije nabijanje na kolac bilo prilikom drugog pohoda Turaka. Tada je Cepeš pokušao neku vrstu psihološkog rata, pokupio je sve što je mogao da nađe po svojim tamnicama i još ponekog Rumuna i postavio kočeve tamo gde bi Turci trebali da prođu nadajući se da ih demorališe (po sistemu, ako on ovo čini svom narodu, šta će onda nama). Nemogu sada da se setim izvora, ali možda je čak i ozloglašena nacionalna geografija.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Vlad Cepeš ili Kazliku Bej, kako su ga zvali turci predstavlja tipičan primer izvrtanja istorisjskih činjenica i satanizovanja jedne ličnosti. Daleko od toga da je on bio cvećka i prosvećeni vladar. Naprosto je bio predstavnik svog vremena. Čime je on zaslužio da ga demonizuju i proglase za zlo samo po sebi?
Prvo, to možemo zahvaliti nemcima. U nemačkim pamfletima (tadašnje senzacije objavljivane su na jednoj stranici i obično su bile ono što zovemo danas "žuta štampa", prepune grozota i užasa) orikazan je kao krvolok, što je bukvalan prevod nemačke reči, koja je označavala zlog čoveka, ali je u engleskoj interpretaciji dobila značenje "onaj koji loče krv". Nemci Cepeša nisu podnosili jer je proterao nemački živalj iz tadašnje Rumunije, pre svega Sase, rudare, pokušavajući da zaustavi eksploataciju rudnog bogatstva svoje zemlje. Kad kažem proterao nije rekao ajd, idite kući, nego je ubijao i prisilno iseljavao čitave porodice. Na takav način zamerio se tom delu sveta. Ruski istorijski spisi mnogo su objektivniji prema njemu, mada i u njima ima narodnih predanja.
Reč Kazliku Bej dali su mu Turci, i znači "nabijač na kolac", metod koji je usvojio dok je bio u Turskom ropstvu zajedno sa bratom-bio je talac kako bi Rumunija bila mirna pod njegovim ocem. Smrću Drakula, oca Cepešovog, Vlad se vraća da preuzme zemlju, sa turskim blagoslovom. To on koristi da se osveti boljarima koji su mu ubili oca, i to tako što ih posle poziva na gozbu, sa prodicama proteruje u Karpate da zidaju nepristupačni dvorac. Otišli su sa sve haljama i tamo ostavili kosti. Otkazao je poslušnost turcima i započeo neku vrstu sređivanja stanja u državi (priča sa Nemcima, diplomatski odnosi sa Madjarima itd.) Nakon stabilizacije stanja u zemlji, uvođenja reda (tvrdi se da je u Trgovištu postojala javna česma na kojoj je nevezana uvek stajala zlatna čaša za putnika namernika koju niko nije smeo ukrasti-riuski izvori) krenuo je u opšti pohod protiv Turaka. Na tom pohodu priključilo mu se stanovništvo Srbije, Bugarske, delova Grčke. Sa tako formiranom vojskom zadao je strah turskomsultanu i samim turcima koji su počeli da se iseljavaju na drugu stranu Bosfora. Sultan je odlučio da se suprotstavi strašnom Kazliku beju, koga je strah pratio i pre nego što se pojavi i nastajalo je opšte rasulo pre ngo što njegova vojsak i dodje. Ali, Drakula je izbegavao otvoren sukob i prvi je u istoriji primenio sistem "spaljene zemlje", povlačio se, uništavao sve useve, izvore hrane,trovao bunare i sl. te tako iscrpljivao Turke bez da je i ratovao sa njima. Povlačeći se, otpuštao je vojsku (u stvari narod koji je bio sa njim) te se stvaranje pojedinih etničkih manjina u nepristupačnim predelima Homolja, Stare planine i sl. tzv. Vlaha, može smatati potomcima tako stopljenih pripadnika tih naroda. Raspustivši svu vojsku, ostao je sa svega 100 ljudi i naumio da pogubi sultana, te je napao ulogorene turke u toku noći (zaboravio sam datum), težeći da se probje do sultanovog čadora. U tome nije uspeo, konjanici su mu masakrirani, a u turskoj istoriji ta noć zabeležena je kao "Noć strave". Sa svega pet preživelih povukao se prema Madjarsoj i po legendi, pre poslednje večere koja se sastojala od ulovljenih zečeva na zečijim kožama dao je "tapije" na feude u znak zahvalnosti i odanosti. Prelaskom u Madjarsku, kod kralja Maćaša, okončava se tzv. prva vladavina.
Kod Maćaža pada u nemilost i neko vreme provodi u zatvoru u Višegradu, da bi nekako uspeo da zavede Maćaševu sesetru i oženi se njom. Služio je kao vojskovodja pod ugarima, i jedan od najvećih masakara nad turcimaizveo je u današnjoj bosni, verovali ili ne u Srebrenici. Po povratku u Rumuniju započinje njegova druga vladavina...
Reč Drakul znači Zmaj, i tako mu se zvao otac, koji je učestvovao u bitkama oko i za Beograd, zajedno sa Hunjadijem. Sam Vlad je imao naziv Drakula -mali zmaj, Zmajić. I kasniji potomci su nosili naziv Drakula ili Drakule, što je zapravo naziv viteškog reda na Balkanu. U Srbiji su postojali Zmaj od Noćaja. Zmaj ognjeni i sl. Despod Stefan lazarević je pripadao tom redu itd. Usled tog ponavljanja imena, nastaje mit u svesti ljudi o Besmrtnosti a u usled pogrešnog prevoda krvolok, da on prije krv...
Brem Stoker je lažov.
Drakula je podigao više crkvi i sahranjen je u jednoj od njih ali i to je posena priča, kaoi priča o njegovoj smrti.
To a je on korstio krv radi podmladjivanja je zbrka nastala sa madjarskom groficom Eržebet Bartoli, jednim psihopatom i pravim modelom za vampira.
Stoker je spojio te dve priče i to najgore od njih te dobio jednu.
Ovo malko uprošćeno, bez datuma i tačnih mesta i godina... Ako vas baš i interesuje, mogu da navedem i hronologiju, imena, mesta... Al bilo bi zamorno.
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2010
Poruka
9
Drakula prava istina!!!!!

Vlad_Tepes_coloured_drawing.png


Rođen je 1431. u tvrđavi Sigišoara u Transilvaniji. Otac mu je bio Vlad II Drakul a majka moldavska princeza Snežana. Imao je starijeg brata Mircu i mlađeg polubrata Radua. Iste godine kada je rođen njegov otac je u Nirnbergu od strane nemačkog cara i mađarskog kralja Sigmunda uveden u vojnički krstaški Red Zmaja čime je stekao nadimak Drakul-Zmaj. Poveren mu je zadatak borbe s Turcima na granici Transilvanije i Vlaške. Vlad Drakul je 1436. zbacio Aleksandrua Aldeu sa prestola Vlaške i zaseo na njega kao vlaški knez. Kada se učvrstio na prestolu video je da se ravnoteža snaga menja u korist turskog sultana Murata II. Sklopio je sa Turcima savez protiv Sigmunda. 1438. je učestvovao sa Turcima u napadu na Transilvaniju, a pratili su ga sinovi Drakula i Mircea. U tom pohodu je često spašavo hrišćane od turskog zarobljeništva i to je dovelo do toga da Turci posumnjaju u njegovu odanost. Vlad II i njegovi sinovi Vlad III i Radu su prilikom poseta Muratu 1444. zarobljeni. Nakon kratkotrajnog zatočeništva Vlad II se zakleo na vernost sultanu i kao dokaz odanosti ostavio svoje sinove kao taoce.
Vlad III i njegov polubrat Radu su poslani u Egrigiz u Maloj Aziji i stavljeni u kućni pritvor. Tamo su naučili turski jezik, a Drakula je, posmatrajući turske metode mučenja, i sam razvio jak osećaj za okrutnost. Nasuprot slepoj poslušnosti svog polubrata, Drakula je ulivao strah svojim čuvarima. U međuvremenu, njegov otac Drakul se vratio na vlaški presto i obnovio svoju prethodnu zakletvu pripadnika Reda Zmaja. Iako oklevajući, pridružio se borbi protiv Turaka a zakletve date Turcima razrešio ga je papa. Njegov sin Mircea je aktivno učestvovao u velikom krstaškom pohodu 1443. u kojem je Turcima oteta tvrđava Đurđu. Međutim, pohod na Varnu 1444, iako je došao do Crnog mora, završio je kao potpuni neuspeh. Drakul i Mircea su optuživali vođu pohoda Janoša Hunjadija za poraz i on je osuđen na smrt ali je zbog ranijih zasluga pomilovan. 1447. Hunjadijeve pristalice su ubile Vlada II, a Mirceu živog zakopali. Posle smrti Vlada II Turci vraćaju Vlada III u Rumuniju i podržavaju njegov povratak na presto u nadi da će ostati njihov saveznik. Međutim, stupivši na presto, Vlad III je započeo sa preuređivanjem spoljne i unutrašnje politike.
Jedna od najpoznatijih prica posle njegovog povratka na vlast je ona kada je pozvao bojare na večeru, napio ih i izasao iz prostorije pustivši ih da ga onako pijani ogovaraju i da se hvale svojim delima i nedelima, zaključivši da nisu verni njegovoj politici i sve ih pobio. Ipak, neke je ostavio u životu, kao i neke od njihovih članova porodica da izgrade novi dvorac za njega. Ta krvava večera mu je donela otvoreno neprijateljstvo ostalih bojara i skriveni rat koji je od tad počeo da se vodi protiv njega u unutrašnjosti.
Postoji nekoliko varijanti priče o smrti Vlada III. Najraširenije je verovanje da je poginuo decembra 1476. godine u borbi protiv Otomanskog carstva u blizini Bukurešta. Druga verzija je da je ubijen od strane nelojalnih vlaških boljara, baš pre nego što je pobedio Turke na bojnom polju, ili u lovu. Postoje takođe i tvrdnje da je pao u boju, okružen telima svojih vernih moldavskih telohranitelja (jedinice koje mu je pozajmio princ Stevan III Moldavski su ostale sa Vladom nakon što se Stevan Batori vratio u Transilvaniju). Drugi pak tvrde da je Vlad u trenutku trijumfa ubijen od strane jednog od svojih ljudi. „Jedina neosporna činjenica“ je da su Turci odsekli Vladu glavu i poslali je u Istanbul sačuvanu u medu, gde ju je sultan prikazivao na kocu kao dokaz da je „Kazikli bej“ konačno mrtav

Njegov zamak posecuju milioni posetioca privlaci veliku paznju.
OVAJ ZAMAK POSTOJI I DAN DANAS!!!!!!!!!

zamak-grofa-drakule.jpg


KADA SU ARHEOLAZI 1987 GODINE ISKOPAVALI NJEGOV GROB JE BIO PRAZAN!!!!!!
TA MISTERIJA JOS NIJE OTKRIVENA!!!!
 
Natrag
Top