Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ovdje treba razjasniti ovu tvoju tvrdnju, da ljude, koji malo poznaju istoriju i sociologiju, ne bi dovela u zabludu. Naime, Darvinova teorija evolucije nema nikakve veze sa ljudskim rasama. To je teorija o porijeklu vrsta. Ako je nešto moglo poslužiti Hitleru kao inspiracija za njegovu politiku i djelovanje, onda je to mogao biti socijal-darvinizam Herberta Spensera, - koji opet nema nikaakve veze sa Darvinovom teorijom evolucije, sem što je ta teorija poslužila Spenseru da je primijeni na ljudsko društvo i ljudske, odnosno, društvene odnose. Spenserov socijal-darvinizam, koji je mogao biti inspirativan ljudima poput Hitlera (a moguće da je i bio), niti treba niti se može povezivati sa teorijom evolucije, jer teorija evolucije govori o porijeklu vrsta i njihovom opstanku u datim prirodnim uslovima, dok je Spenser tu teoriju primjenio na društvene odnose. Njegova teorija desendencije govori o dominaciji individua koje su bolje prilagođene životnim uslovima. „U borbi za opstanak takve individue pobjeđuju (superionije su), a genetski pozitivna svojstva nasleđivanjem se prenose na nadolazeće (nove) generacije.“ Analogno, to isto se, po Spenseru, može primjeniti i na društvene zajednice – jače i sposobnije opstaju, slabije propadaju.
Dakle, ne treba miješati pojmove, odnosno, poistovjećivati Darvinovu teoriju evolucije i Spenserov socijal-darvinizam, jer prva teorija govori o porijeklu vrsta, a druga o dominaciji jačih društava nad slabijim.
Sve jedno, nije mi bio cilj da ovde tvrdim da evolucionizam radja ili uzrokuje bilo sta lose..
Cilj mog primera je bio da se dokaze teza , da svaka ideja, naucna ili druga moze biti zloupotrebljena.
Neko napravi noz u korisnu svrhu(za secenje hleba), a dodje ludak i upotrebi ga za klanje..
Mi ne mozemo dakle citavu jednu religiju osuditi zato sto pojedinci iskacu iz utvrdjenih koloseka ucenja..
Niti mi mozemo muslimane osuditi zbog terorizma, niti Hriscane zbog fanatika, krstaskih ratova i sl..
Te dve religije ne podupiru takve ideje, a niti ih sire..
Dakle religiozne ideje se moraju osmotriti nepristrasno.
Ako Hriscanstvo nosi dobru poruku, ljubavi bratstva, mira medju ljudima, ko moze onda jednu takvu ideju osuditi i reci da je ona losa?
Mi mozemo ovde jedino u procentima pokusati da uporedimo ateizam i teizam, pa diskutovati koliko je zla ljudima nanela jedna ili druga misao?
Da li ateizam radja srecne ili nesrecne ljude, i to onda sa socioloskog i psiholoskog aspekta pokusati da testiramo.
Ovako na postove Perunsa , bez ikakvih naucnih i drugih dokaza, ne bih odgovarao..
On je u potpunosti iskljucio svu religiju kao zlu, sto je nedokazivo i protivno cak i filozofskoj misli..
Ideja komunizma kao društvenog sistema ili društvenog uređenja je najplemenitija i najhumanija ideja koja se pojavila u teorijama o uređenju društva - od kako te teorije postoje, pa do današnjih dana! Baš vi vjernici bi u toj ideji trebali da prepoznate, - ni manje ni više, nego Isusa Krista i njegovu ideju o jednakosti među ljudima i jednakoj pravdi za sve ljude! Što su tu ideju zloupotrebili i izvitroperili ljudi - isto kao što su izvitroperili i demolirali i samu Isusovu ideju (čitaj: hrišćanstvo), sasvim je druga stvar. Izgleda stvarno da ljudski rod nosi na sebi neko prokletstvo, jer sve pokvari (i zloupotrijebi) što mu dospije u ruke, pa ma to bile i najveće vrijednosti ljudskog duha.
Upravo tako, komunizam je najplemenitija ideja, ali nije uspeo, jer u svom sredistu nije imao Boga. Potrebno je nesto sto bi vladalo ljudskim strastima, mislima, zeljama i teznjama[sebicnoscu]. To ne moze niko drugi osim Boga i religije..
Ili mi opisite taj nacin drustvenog uredjenja koji ce ljude edukovati za ispravno i neisprano, za moralno ponasanje i odnos prema drzavi i blzinjem a da je bez Boga?
Poslednja izmena: