Šta je novo?

Diskus hernija - snažan bol pri svakom pokretu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Snažan bol pri svakom pokretu

Z. O. Joksović | 05. jul 2010. 11:35 | Večernje novosti

Izbačeni deo diska iz ležišta kičmenog pršljena pritiska kičmenu moždinu, nerve, krvne sudove i okolne mišićne vezivne strukture dovodeći do bolnog stanjaBol, u bilo kom delu kičmenog stuba trebalo bi da bude ozbiljno upozorenje, da se nešto dešava u ovom vitalno važnom organu, koga lekari nazivaju i osovinom celog tela. Ovaj slikovit naziv nije slučajno nastao, jer se kičma proteže dužinom celog tela, omogućavajući normalno uspravno držanje. A ukoliko se nešto sa njenim pršljenovima dogodi, nastupa bol koji onemogućava ili otežava ne samo držanje, već i bilo kakav drugi pokret.
U najčešće poremećaje koji se dešavaju na kičmenim pršljenovima spada diskus hernija, a dr Goran Milojković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije za čitaoce “Života plus“ objašnjava:
- Diskus hernija predstavlja stanje gde je deo unutrašnjeg vrlo mekanog dela diska kičmenog pršljena, kroz pukotinu u spoljnem ligamentu, izašao u slobodan prostor van diska. Nekada taj srednji mekani deo diska samo pritiska spoljni deo ligamenta, vireći van spoljne ivice gde se dva diska inače spajaju. Međutim, postoje situacije kada disk praktično probije spoljni deo ligamenta praveći prolaps, jer izlazi skroz van te spoljne ivice. U toj situaciji istureni deo diska vrši pritisak na kičmenu moždinu, nerve, krvne sudove, kao i na okolne mišićno-vezivne strukture. Nijedno od ovih stanja nije lišeno bola, tako da se osoba prilikom ma kog naglog i neuobičajenog pokreta oseća vrlo neprijatno.

* Gde se diskus hernija najčešće ispoljava?

- Diskus hernija može da se javi duž cele kičme, tako da bol može biti prisutan u bilo kom delu tela. Ipak, najčešće se javlja u vratnom delu kičme, tačnije u grudnom, kao i u lumbalnom delu. Ako se bol oseća u predelu vrata, celoj ruci ili samo u pojedinim njenim delovima sve do prstiju, onda je gotovo sigurno da je za ovakvo stanje odgovorna diskus hernija iz vratnog i početka grudnog dela kičme. Ako je diskus hernija u lumbalnom, odnosno krsnom delu kičme, bol se ispoljava u leđima u nivou kuka, kao i duž noge sve do potkolenice i nožnih prstiju.

* Da li je baš svaki ovakav bol posledica diskus hernije?

- Diskus hernija može da bude prisutna a da ne stvara nikave tegobe. Da li će se bol ispoljiti ili ne, zavisi od njene veličine i količine oštećenog tkiva. Nekada bol može da se javi na svim karakterističnim mestima a da bude posledica nekog drugog oboljenja. Konačnu reč o čemu se radi, ipak, treba da da lekar posle opsežnog pregleda, koji podrazumeva niz dijagnostičkih procedura.

* Koja vrsta pregleda je neophodna?

- Magnetna rezonanca je najsigurniji način utvrđivanja prisustva diskus hernije. I rendgen može pokazati stanje kičme, na osnovu koga iskusni lekar može da zaključi da li se radi o ovom, nimalo prijatnom oboljenju. Skener je takođe visokosofisticirani aparat koji nudu precizne odgovore o tome šta se dešava u predelu kičmenog stuba, kao uostalom i EMNG, odnosno elektromineurografija. Ova poslednja metoda donekle je invazivna za pacijenta, ali uspešno pokazuje stepen oštećenja nerva koji je načet diskus hernijom, što je od izuzetne važnosti za prognozu bolesti i njeno lečenje. Lečenje je inače izuzetno važno da se ne bi javile naknadne komplikacije.

* Do čega može da dovede nemarno ponašanje prema ovom oboljenju?

- Osim trnjenja i osećaja kao da su ispod kože mravi, izražena je i slabija pokretljivost dela tela u koji se projektuju tegobe. S vremenom dolazi do izražene mišićne slabosti, odsustva refleksa, ozbiljnije pareze i paralize, a u predelu stopala do njegovog pada kao i pada prstiju. Na kraju popuštaju sfinkteri, odnosno mišići za kontrolu mokrenja i stolice. Kod muškaraca dolazi i do opadanja seksualnih mogućnosti.

* Može li ovo stanje uspešno da se leči?

- Lečenje diskus hernije i svih ostalih tegoba kičme, a pre svega bola, najraznovrsnije je, najjednostavnije i istovremeno najkomplikovanije. Brzih i istovremeno efikasnih načina nema, uprkos silnim reklamama koje baš to obećavaju. Lečenje zavisi od mnogo faktora, pre svega od veličine diskus hernije, veličine i količine tegoba izraženih kroz bolove, dužine trajanja, konstitucije pacijenta i njegovog karaktera, genetske predispozicije, uslova u kojima živi... Za akutna stanja preporučuju se vežbe i umerena aktivnost, a nikako ležanje. Uz ovu manuelnu terapiju daju se, u ograničenim količinama, nesteroidni antireumatici, paracetamol i mišićni relaksansi. Na kraju se izvodi spinalana manipulacija, odnosno nameštanje kičme. Jer, diskus hernija nije ništa drugo do mehanički problem nastao usled neadekvatnog održavanja tela. Zato najbolje može i da se reši vežbama manipulacije i istezanja kičme.

RIZICI RADNOG MESTA
Mada se podizanje teškog tereta često smatra glavnim uzrokom tegoba, dugotrajno sedenje u nepravilnom položaju, takođe može biti krivac za nastanak diskus hernije u lumbalnom delu kičme. Istraživanja pokazuju da je čak trećina ovih neželjenih pojava vezana za radno mesto, jer zaposleni u nepravilnom položaju dugo sede ili stoje, ili dižu teret u neadekvatnim uslovima.

BOLOVANJA I OPORAVAK
Oko 80 odsto odraslih osoba, makar jednom u životu izloženo je bolu uslovljenom diskus hernijom. Bol se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40. godina, mada je intenzivnija kod starijih. Kod 14 odsto pacijenata bol traje najmanje dve nedelje, zbog čega se ovaj problem smatra jednim od najčešćih razloga za odlazak na bolovanje. Na sreću, svega pet odsto je nesposobno za rad duže od tri meseca, dok se veći procenat spontano oporavlja najduže do četiri nedelje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Nova tehnika lečenja diskus hernije

[h=1]Nova tehnika lečenja diskus hernije
[/h]B92

Međupršljenski disk, koji je iskočio, čest je uzrok bola u leđima i oko 10 odsto pacijenata sa ovim problemom završe na operacionom stolu.

13104150634ee0d1ab43ae4163340633_orig.jpg

jackiebese / Flickr.com

Vik Hol, 52, finansijski savetnik iz Selsdona, bio je jedan od prvih koji je imao novu minimalno-invazivnu proceduru koja leči ovo stanje. Međutim on je pre nje otišao na regularnu operaciju, koja je bila bolna, ostavila je veliki ožiljak, a pritom mu nije puno pomogla. Nakon godinu dana, bolovi u leđima su opet počeli da se javljaju.

“Sredina diska, koja se sastoji od neke gelaste materije,se pomerila i pritiskala kičmene nerve,” priča Hol.

On je tada otišao kod hirurga Irfana Malika, koji ga je informisao o novoj tehnici, koja podrazumeva malo isturenje diska kroz rez u leđima i vrši se dok je pacijent budan.

Operacija je trajala sat vremena i nakon nje bol je potpuno nestao. Nakon dva meseca čak se ni ožiljak nije video.

“Diskovi koji se nalaze između kičmenih pršljenova sastoje se od fibroznih vlakana sa želatinastom supstancom, koja se nalazi unutra. Oni se ponašaju poput amortizera – štite kičmu prilikom skakanja ili trčanja,” kaže dr Malik.

Ako se spoljni deo diska raspadne, što se dešava pri naglom pokretu, gelasta masa iscuri i nervi se pritiskaju – što dovodi do velikih bolova u kičmi i nogama.

Za većinu pacijenata, operacija je jedino rešenje.

Ona podrazumeva veliki rez – koji može biti od 15 do 18 cm - kao i sečenje mišića i tkiva i otvaranje kičmenog kanala (koji sadrži kičmenu moždine i korene nerava) kako bi se uklonio oštećeni deo diska.

Međutim sada je dostupna i mnogo jednostavnija operacija. Ova procedura se može koristiti kod raznih problema sa leđima, uključujući i diskus herniju, hronični bol u leđima i išijas, a dostupna je u Velikoj Britaniji od početka ove godine.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Diskus hernia

Diskus hernia

02.jpg

Diskus hernia je promenjeno stanje diskusa nastalo usled degenerativnih promena, ređe nakon trauma. Ova promena dovodi do stvaranja “izbočenja, džepa”, pa u zavisnosti od mesta gde se ta promena dogodila, vrši pritisak na okolno tkivo i dovodi do određene simtomatologije.
Inače diskusi su smešteni između pršljenskih tela 24 slobodna pršljena naše kičme, oni amortizuju pokrete kičme, a zovemo ih još i vodenim jastučićima, zbog velikog procenta vode. Iako nisu zglobovi, svojom građom, visinom, pokretljivošću u sva četiri smera ponašaju se kao poluzglobovi. Zaštitu im daju ligamenti-trake, postavljeni sa strane, pa ne možemo reći da naši diskusi nisu zaštićeni. Bez diskusa koštani segmenti naše kičme ne bi bili u stanju da izdrže napor koji je neophodan za njeno funkcionisanje.
Diskus je specificne građe, sastoji se iz unutrašnjeg mekanog dela (nucleus pulposusa), i spoljašnjeg fibroznog prstena (annulus fibrosusa). Diskus ima svoj veliki unutrašnji pritisak sposoban da se suprotstavi pritiscima okoline. I oni su “elastični nosači tela”. Međutim diskusi, već oko 8-me godine gube krvne sudove pa se zatim hrane iz okoline difuzijom. Diskusi brzo stare, dolazi do biohemijskih promena, najpre u mekanom a zatim i u fibroznom spoljašnjem delu prstena. Diskus gubi visoki sadžaj vode, menjaju se njegova mehanička svojstva, svoju elastičnost. Sve ovo dovodi do promene, dolazi do sekvestracije, cepanja (promena u nukleusu, fibrozni prsten postaje krt, pa kroz oslabljen prsten može doći do stvaranja izbočine ili protrusiae disci, trusum-guran, znači da je jezgro diskusa u procesu istiskivanja iz svog ležišta, tj. da je reč o ispupčenju prstena koje može pritisnuti bilo šta u svojoj okolini.

03.jpg

Može se zatim desiti prolaps disca-prolapsus, lapsus-skliznuce, znači da se jezgro disca deformisalo i probilo prsten, iskliznulo iz svoje lože. I najzad extrusion, trusum/guran, znači da je jezgro izgurano, i da se dobrim delom svoje mase nalazi u kičmenom kanalu, gde se bori za prostor sa ligamentima, živcem i krvnim sudovima.
Diskus rano stari, degenerativni proces zahvata više pršljenova istovremeno. Na starenje kao proces ne možemo uticati, ali možemo na faktore koji ga neće ubrzati. Na ranu pojavu degenerativnih promena naše kičme (diskusa) utiču loše držanje, urođene ili stečene anomalije i deformiteti kičmenog stuba i donjih ekstremiteta koji remete statiku kičme. Gojaznost takođe, jer trbušni mider trupa amortizuje oko 30% opterećenja kičme. Dugo sedenje, rad sa glavom u prinudnom položaju, ne prija našim diskusima, kako u krsnom tako i u vratnom delu kičme. Višesatno gledanje u kompjuter, nekvalitetan noćni odmor, povrede glave i vrata u saobraćaju, čak i neki hobiji mogu takođe biti veliko opterećenje naše kičme.
A diskus hernia kao bolest diskusa može se desiti na bilo kom diskusu naše kičme. Međutim postoje predilekciona, odnosno mesta gde ove promene najčešće očekujemo. Diskus hernija je najčešća u lumbalnom delu kičme i to segmenata L4L5, L5S1, jer ova dva poslednja segmenta trpe najveći kako statički, tako i dinamički pritisak. U vratnom delu to su segmenti C5C6, C6C7, na delu kičme gde vratna prelazi u grudno deo kičme i gde je dinamički najopterećenija. Diskus hernija u grudnom delu kičme je retka, jer je grudna krivina rigidna, određena koštanim strukturama, jer grudna kičma ima niske intervertebralne diskuse, široke poprečne nastavke, snažne i zategnute ligamentarne strukture, i malu pokretljivost.
Diskus hernia se najčešće javlja između 30 -39 godine ili po nekim statistikama 35-45 godine, ali je danas u praksi srećemo kod sve mlađih ljudi. Može se javiti u svom akutnom, subakutnom i hroničnom obliku. Ako se prvi diskopatski sindrom javi kod mlade osobe, ovo ostaje osetljivo mesto sklono recidivima i ljudi ga obično upamte, a oštećenje bilo kog elementa dinamičkog vertebralnog segmenta odražava se na segmente u celini.

Izvor: Dijeta.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Sve o diskus herniji, bolesti suvremenog života

vLzfSWS.jpg


Diskus hernija se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine. Razlog za ovo je u tome što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u djetinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina. S druge strane, nakon pedesete diskovi gube znatnu količinu vode, pa su manje šanse da „iscure“.

DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

Simptomi diskus hernije se razlikuju kada se radi o lumbalnom ili o vratnom dijelu kičme.

LUMBALNA DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

SHQcIEU.jpg


 • Bol u donjem dijelu leđa
 • Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu
 • Bol u glutealnom području
 • Trnjenje ili bol u listovima
 • Bol u koljenu ili oko njega
 • Držanje tijela je iskrivljeno
 • Trnjenje u stopalima – žarenje
 • Slabija kontrola mokrenja
 • Slaba kontrola stopala
 • Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tijela, naginjanje, savijanje, rotiranje)
 • Seksualna disfunkcija
 • Žarenje nogu ili osjećaj hladnoće u nogama

DISKUS HERNIJA VRATA SIMPTOMI

 • Trnjenje ruku i prstiju
 • Bolovi u rukama
 • Bolovi u ramenima (jedno ili oba)
 • Oslabljenost mišića na rukama
 • Bolni i ograničeni pokreti vrata
 • Ukočenost vrata
 • Zujanje u ušima
 • Glavobolje i migrene
 • Problemi s očima i vidom
 • Bolovi između lopatica
 • Malaksalost, mučnina i vrtoglavica
 • U slučaju kontakta s kičmenom moždinom javljaju se problemi s cijelim tijelom.

ŠTO JE DISKUS HERNIJA I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA

Međupršljenski disk se sastoji od fibroznog prstena što okružuje želatinozna jezgra, koja sadrži dosta vode. S vremenom dolazi do slabljenja tog prstena, malih naprsnuća i pucanja, kada želatinozni sadržaj iscuri – diskus hernija i pritisne živac, što dovodi do poznatog stanja zvanog išijas. Osim nasljednog faktora, na koji ne možemo utjecati, hernija diska može biti prouzrokovana i pretjeranim opterećenjem i nedovoljnim rasterećenjem kičme. Naime, ishrana diskova funkcionira po principu spužve (jer nemaju krvne žile) – u uspravnom položaju povećava se pritisak u njima i istiskuju se štetne tvari, dok se pri ležanju ili sjedenju s naslonom pod kutom od 45 stupnjeva taj pritisak smanjuje i hranljive tvari ulaze u diskove. Suvremeni način života nosi sa sobom previše opterećenja (prvenstveno sjedenja i stajanja), a malo rasterećenja, što dovodi do loše ishrane i bržeg propadanja diskova. Tome kumuju i loše držanje tijela, gojaznost, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti, uslijed čega mišići postaju slabi, a oni, pored diskova, daju potporu kičmi.

DISKUS HERNIJA LIJEČENJE

Hernija diska se najčešće liječi konzervativno – analgeticima (lijekovima za smanjenje bola i upale), relativnim mirovanjem, hlađenjem u predjelu krsta (ne grijanjem, jer može doći do još veće upale živca i snažnijih bolova), fizikalnim agensima (laser, magnet, struja…). Tek po smirivanju bolova primjenjuju se kineziterapija i hidroterapija, to jest vježbe na suhom i u vodi. Liječenje diskus hernije obično traje od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci.

DISKUS HERNIJA OPERACIJA OPORAVAK

U slučaju pojačavanja tegoba, diskus hernija se mora operirati. Pored toga, postoje i razlozi za hitno operativno liječenje – stanje pod nazivom kauda ekvina (osim bolova, javlja se izražena slabost u nogama, trnjenje sjedalne regije i nemogućnost mokrenja i obavljanja velike nužde ili nemogućnost njihovog zadržavanja), kao i izolirana mišićna slabost (najčešće nemogućnost hoda na prstima ili petama jedne noge). Nakon kirurškog liječenja postoji šansa da preostali dio diska ponovo iscuri, a veći je rizik i od ubrzanog propadanja diskova na susjednim nivoima. Zbog toga i ovdje važi stara poslovica: Bolje spriječiti nego liječiti. Ipak, u najvećem broju slučajeva ove komplikacije uspješno se izbegavaju čuvanjem kičme i redovnim vježbanjem.

DISKUS HERNIJA PRIRODNO LIJEČENJE

Kako je u pitanju veoma ozbiljan zdravstveni problem koji ponekad zahtjeva i kirurški zahvat na kičmi, fitoterapijom se može samo pomoći oboljelom nikako u potpunosti izliječiti.

 • Isjecite na kolutove jedan osrednji krumpir, pa privijte bolna mjesta. Također umjesto toga možete propžiti na ulju deset čenova bijelog luka (koje ste prethodno izgnječili) i kao toplu smjesu privijte na bolna mjesta i držite naredna 3 h.

DISKUS HERNIJA I SPORT

Hernija diska često pogađa sportaše, kao i rekreativce. Ljudi, ponekad u najboljoj namjeri da sačuvaju gipkost, dobiju kondiciju i poboljšaju zdravlje, nepotrebno opterete vlastito tijelo i izlože ga mnogobrojnim povredama. Najbolja preporuka za njih je da se obrate stručnjaku sportske medicine, koji bi imao uvid u njihove sportske aktivnosti da bi ih mogao usmjeriti na pravi način.

Izvor: Dijetamesecevemene.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Vežbama ublažite diskus herniju

Da bi se sprečile i ublažile manifestacije ovog degenerativnog oboljenja kičmenog stuba neophodno je svakodnevno izvođenje određenih vežbi

2a9a87m.jpg


KRAJ sezone godišnjih odmora za mnoge znači mnogo više sedenja. To predstavlja poseban problem onima koji pate od diskus hernije, jer dugotrajno zadržavanje u sedećem položaju uzrokuje pojavu bola. Da bi se sprečile i ublažile manifestacije ovog degenerativnog oboljenja kičmenog stuba neophodno je svakodnevno izvođenje određenih vežbi. Njihov cilj je da ojačaju mišiće trupa i nogu, poboljšaju cirkulaciju i smanje napetost u mišićima što smanjuje mogućnost provociranja bola. Inače, vežbe za ublažavanje posledica diskus hernije važno je da se nauče uz stručnu pomoć i pravilno izvode. Osim toga, one ne mogu da budu zamenjene vežbanjem u fitnes centrima ili bavljenjem nekim sportom. Sa njihovim izvođenjem trebalo bi prekinuti ukoliko se javi bol ili bilo kakva druga nelagodnost. Naravno, ukoliko ste zdravi, tačnije ne patite od diskus hernije, ove vežbe takođe mogu da doprinesu jačanju mišića i stoga mogu da se primenjuju svakodnevno kao dopuna aerobnim oblicima rekreacije.

JAČE NOGE

Zauzmite stojeći stav sa rukama opruženim ispred tela. Noge koje bi trebalo da budu razmaknute u širini kukova, blago savijte u kolenima. Iz ovog položaja lagano se spuštajte u polučučanj, do granica prijatnosti. Zatim se vratite u početni položaj.

ISTEZANjE DONjEG DELA LEĐA

Lezite na leđa tako da su kičma i vrat sasvim opruženi na podlozi. Noge savijte u kolenima. Udahnite, pa kroz izdah privlačite lagano koleno i čelo. Vratite se u početni položaj, pa ponovite isto drugom nogom.

JAČANjE DONjEG DELA LEĐA

Lezite na leđa tako da su kičma i vrat sasvim opruženi na podlozi. Noge savijte u kolenima, a ruke su opružene pored tela. Lagano opružite jednu nogu, pa je podignite do ugla od devedeset stepeni. Vratite se u početni položaj, zatim ponovite isto drugom nogom.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
20.05.2012
Poruka
30
Evo sta je meni predlozila jedna doktorica
i to mi je toliko pomoglo da nemogu da vam opisem.

Kupite u apoteci Magenzijum hlorid
(to je so koja se dobija iz morske vode)
i destilovanu vodu. Prilicno je jeftino.

Ide 30g Magnezijum hlorida na 100ml destilovane vode.

So sipate u destilovanu vodu i promijesate
dok se so ne otopi u vodi.

Onda to sipate u jednu pumpicu kojom mozete da prskate ledja.

Prskate ujutro i navece.
Meni je jako jako pomogo.
Potpuno mi nestanu bolovi i ako se vrate
ja samo naprskam i vec prvi put 70% bola nestane.
Nisu svima iskustva ovakva.
Nekima mnogo manje pomaze nego meni.

Taj magenzijum valjda pomogne misicima koji drze kicmu.
Postanu jaci i elasticniji pa valjda vrate prsljene na mjesto i
drze ih da se ponovo ne napravi problem.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
Odličan recept, hvala! :)

Moram samo da dodam da isto to može da se kupi u obliku gela, koji se maže na bolno mesto. U gelu se ipak zadrži na koži malo duže.

Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala, koji nam najčešće nedostaje. O njegovom značaju, ako Vas zanima, možete čitati ovde: Magnezijum :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.808
TRI STVARI Koje Svakodnevno Radimo, A Mogu Bukvalno Da Nas Parališu

lecenje-diskus-hernije70db0160558056e5.jpg


Mnoge stvari radimo svakodnevno bez previše razmišljanja i gotovo instinktivno, međutim, neke od njih mogu skupo da nas koštaju.

Bezazlene stvari poput dizanja težih predmeta i naglih pokreta tokom bavljenja sportom mogu dovesti do diskus hernije (kičmena kila).

Lumbalna (leđna) diskus hernija je pomjeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom (donjem) dijelu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korijena i odgovarajućih posljedica, a ovo stanje je jedan od češćih uzroka bolova u leđima i nozi koji mogu da budu toliko jaki da nas onemoguće da hodamo ili pomjeramo tijelo.

Pored naglih pokreta i podizanja teških stvari, pušenje također može da dovede do ovog zdravstvenog problema.

Toksični sastojci duhanskog dima sprečavaju tijelo da upija hranljive materije iz krvi i to doprinosi bržem propadanju kičmenog stuba, prenosi Telegraf.

Liječenje diskus hernije traje do 3 mjeseca i uključuje fizioterapiju i korištenje lijekova koji ublažavaju bol.

U ozbiljnijim slučajevima, kada ne dođe do prestanka bola, preporučuje se hirurška intervencija.

Ipak, u velikom broju slučajeva pritisak na nerv nestaje i stvari se vraćaju u normalu. U slučaju da i dalje postoji pritisak na nerv, bol će nestati jer mozak vremenom uči da “smanji glasnoću” poruka koje ner šalje i koje mu govore da aktivira bol.

S obzirom na to da godine igraju važnu ulogu u pojavi diskus hernije, važno je redovno baviti se fizičkim aktivnostima koje jačaju mišiće kičme.

Ako osjećate bol u leđima ili druge neprijatnosti, najbolje bi bilo da posjetite ljekara koji će vam postaviti pravu dijagnozu.

Ako niste sigurni, ovo su najčešći simptomi diskus hernije:

 • Bol na jednoj strani tijela
 • Bol koji se prostire do ruku i nogu
 • Bol koji se pogoršava tokom noći ili prilikom izvođenja određenih pokreta
 • Bol koji se pogoršava nakon stajanja ili sjedenja
 • Bol koji se javlja nakon prelaska kraćih relacija
 • Neobjašnjivo slabljenje mišića
(Pikanterije.com)
 
Top