Dijetom do lepote

Učlanjen(a)
06.08.2013
Poruka
1
Moj brat je probao neku "mesnu dijetu" koju mu je preporucila jedna manekenka. Ne jede se nista osim mesa i pije samo voda. Posle par nedelja se postepeno dodaju i ostale namirnice i pocinje sa vezbanjem. Ima rezultata, ali se mora biti bas istrajan.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jeste, bilo je ranije nekoliko dijeta na tu temu. Izdržiš tri meseca na tom režimu, i kad prestaneš, sve se polako vrati na svoje, a najveći broj njih dobije i više kilograma nego što je imao na početku. A pritom, sve to apsolutno nije zdravo.
Ako hoćeš pravu dijetu, uzmi uput od svog lekara, pa idi kod nutricioniste. Svi smo mi različiti. Ne postoje dve osobe kojima odgovara potpuno ista dijeta. Svakome od nas odgovara nešto drugo, a treba videti šta je to.
Ovako, slušajući "rekla-kazala" o raznim "neverovatnim" dijetama kojima se "za nedelju dana skida 10kg" i ostale gluposti, možeš samo i jedino da se raboliš. Veruj mi, znam šta pričam. Zbog grešaka koje sam pravila sa 19 godina, ispaštam i danas, jer imam bolestan želudac, anemična sam, alergična na sve i svašta... mladi ne znaju koliko je ishrana bitna i srljaju u svašta ne misleći na posledice. A posledice su ponekad vrlo ozbiljne.
 
Učlanjen(a)
20.07.2010
Poruka
3
Pozdrav!


Već par godina se borim sa viškom kilograma. Imam 19 godina. Ovih dana se ta borba privršava kraju, i pošto vidim da u ovo brzo vreme sve više devojaka i žena ima isti problem, rešila sam da podelim svoja trogodišnja iskustva, sa nadom da ću nekome biti od pomoći.


Ja sam se ugojila iz par razloga: sve je počelo sa razvodom mojih roditelja, pred kraj moje osnovne škole. Bilo je mnogo stresa, a onda sam se povukla u sebe i u knjige, te me taj "fizički" svet nije interesovao. I tako, ne vodeći računa ni šta jedem ni kad ni kako, a učeći puno, dakle ne baveći se skoro nikakvom fizičkom aktivnošću, ugojila sam se 15 kilograma.
A onda je došla srednja škola. Počeli su problemi: prvo, sve moje drugarice su već imale momke, ozbiljno ili neozbiljno - a meni niko nije prilazio. Drugo, nisam mogla da se oblačim kako sam htela nego kako sam morala, na primer, svako kupovanje farmerki je za mene bio pakao, jer pored 15 modela ja sam morala da odaberem onaj koji ja pogrdno zovem "bapski", jer je taj model po pravilu jedini imao broj u koji sam ja mogla da stanem. Neverovatno mi je bilo ponižavajuće da posle po gradu gledam ugojene žene u godinama kako nose iste farmerice kao ja, sa 15 godina. Kako su duh i telo neraskidivo povezani, ova fizička zanemarenost ostavljala je posledice i po moje psihičko zdravlje. Imala sam konstantan osećaj manje vrednosti, ružnoće, poniženosti, bezvrednosti i svega ostalog što ide sa tim kompleksom. Nikad nisam išla na bazen (mada ne idem ni sad, ali iz drugih razloga), na moru me je konstantno bilo sram svog tela koje sam smatrala unakaženim... sve ovo stvara jedno opšte loše psihičko stanje nesigurnosti, depresije i pogubljenosti.
I onda, nakon mnogih proplakanih noći, sam sela i raščistila sa sobom: šteta je učinjena, ali se da ispraviti; ili ćeš da smršaš ili ćeš da se patiš celog života.


Onda sam odlučila da bitku bijem na dva fronta: prvo je temeljna promena ishrane, a drugo je fizička aktivnost.


Pre nego što krenem da objašnjavam glavne parametre moje dijete, da napomenem par stvari. Sve biološke i medicinske termine navodim onako kako ih ja shvatam,dakle laički, i moguće je da će neko stručan pronaći grešku u predstavljanju ili razumevanju. I još jedna stvar - ne stupajte u dijetu iz mržnje prema sebi, već iz ljubavi. Zamislite sebe kako ćete izgledati posle i kako slobodno ćete se osećati, ali budite realni u tome. Manite zvezde i manekene - oni su dela foto-šopova. Pogledajte sebe u ogledalo i vidite kako ste građeni i šta se sve može ispraviti: ako imate višak kilograma, to se može ispraviti. Ali ako imate npr uska ramena, to je mnogo teže, i potrebne su godine treniranja nekog sporta za tako nešto.


I DIJETA


Što se tiče ishrane, evo čega sam se pridržavala. Prema mom saznanju, naš organizam za dobijanje energije koristi tri grupe supstanci: ugljene hidrate (šećere), proteine (belančevine) i lipide (masti). Šećeri daju najmanje energije, belančevine više, a lipidi najviše. Stvar je u tome što on (organizam) ipak najradije bira šećere za energetsko održavanje, iako od njih dobija najmanje energije, jer je njih najlakše razložiti. Od belančevina i masti će dobiti više energije, ali tek na kraju, dok u samom početku, da bi ih razložio i upotrebio, on opet mora uložiti neku energiju. I tako, kad vi unosite mnogo šećera, a uz to jedete i kaloričnu hranu, a pritom se ne trošite mnogo, pa vam ne treba mnogo energije, on koristi šećere, a masti idu u rezervu - u salo! Kad sam ovo razumela, rešila sam da zavedem red u sve to.


1. Maksimalno sam izbacila šećere. Ono što je JAKO BITNO jeste da shvatite da šećera nema samo u kolačima i slatkišima, šećeri su SVUDA: u svim testima, dakle, hleb, makarone, špagete, burek i druga peciva, žitaricama, sokovima, posebno krompiru, bobičastom povrću kao što je pasulj itd, a na kraju i voću. Ne možete ih nikako izbaciti, ali ih možete maksimalno izbegavati. Slatkiše, grickalice, hleb i testenine OBAVEZNO izbacite. (Integralno pecivo ništa manje ne goji, i iz nekih razloga je takvo pecivo malo zdravije od ostalog, ali goji isto onoliko koliko i obično, dakle ne zanosite se propagandom da je to za "fit" liniju i "dijetu".) To su sve namirnice koje su vrlo štetne po liniju, a nije neki stres za organizam ako se izbace. Hleb i testa su mi bili laki za izbacivanje, mama je posle malo gunđanja shvatila da kad sprema gibanicu, meni mora da spremi neko mesce ili da mi kupi jogurt. Ali znajte da treba da imate čelični karakter da izbacite slatkiše, i evo, uspela sam da smršam, ali ne mogu da se pohvalim da sam ih izbacila; napolitanke, sladolede i sokove i nekako, ali čokoladu... nikako :) Tako da, ne obeshrabrujte se kada više ne možete da izdržite; kršenje ovog pravila dvaput-triput mesečno neće vam mnogo škoditi, ali nikada ne smete da prestanete da se borite se sa potrebom za slatkišima. Cilj je da smanjite potrebu za njima, ne da ih izbacite, jer mislim da je to nemoguće. Ja lično, stvorila sam sistem krivice, tako da bi me, svaki put kad bih pojela nešto slatko, obuzeo neprijatni osećaj krivice, tako da sam dijetu kršila sve ređe i ređe.


2. maksimalno sam ubacila proteine. Proteina ima mnogo u jogurtu, mleku, mesu i u salatama, dakle povrću. Zato su ove namirnice postale glavni deo moje ishrane. Obratite pažnju: namirnice sa proteinima i mastima su visokokalorične, posebno meso, i ako se ne unose pažljivo, tj. ako ih unosite previše mogu iscrpeti organizam, te ga tako više oštetiti nego odnegovati.


3. izbacila sam večeru iz ishrane, ali sam donekle pojačala doručak i ručak. DORUČAK SE NIKAKO NE SME IZBEGAVATI, to je najbitniji obrok u toku dana. Ovo je jedina stavka iz moje dijete za koju su mi lekari rekli da je nezdrava. Ovde sam morala da se prilagođavam svom karakteru. Naime, u to doba, dok mi je apetit još bio veliki, nije bilo govora o tome da "jedem malo, ali često". To je meni došlo tek kasnije. Tad je bilo - ili jedem ili ne jedem. Možda, ako ste jači karakter od mene, ne bi trebalo da se odlučite na dva jaka obroka dnevno jer je to malo naporno za želudac.


4. da bi mi bilo lakše da pregrmim taj dugi period nejedenja, pila sam VELIKE KOLIČINE VODE. To znači, napunim posle ručka flašu od 1,5 l svežom vodom, i secam je sa sobom sve dok je ne popijem. Ako negde idem, stalno tražim vodu. Zašto? Doručkovala sam pre škole a ručala posle škole, znači u 8 i oko 3 popodne. To znači da nisam jela od 3 popodne do sutra u 8. Možda je mudrije bilo da, kad već ne večeram, povećam razmak između dva obroka, ali sam ja bila odlučila ovako. To je bilo problematično u početku, i bilo mi je potrebno da ispunim želudac. Onda sam se zapitala, šta mogu da unesem neograničeno, a da me ne ugoji? Odgovor je, naravno, voda. Ja ne volim čajeve, pa sam pila vodu, ali verujem da su čajevi bolji, iz prostog razloga što su topli. Stvar je u tome da kad u želudac ispunite nečim toplim, on šalje signale sitosti u mozak.Na taj način vi "varate" svoj želudac, a za uzvrat manje ste gladni, a niste jeli. Još jedna napomena: ne pijte vodu pola sata posle obroka, bez obzira koliko ste na to navikli. Voda će sići u želudac, razrediće kiseline koje su potrebne za varenje i otežaće varenje. Dakle, voda pola sata posle obroka!


5. stvorite osećaj zadovoljstva dok pripremate i jedete zdravu hranu. Naučite svoje telo da želi ono što mu treba a ne ono što mu šteti. Imala sam utisak da je moje telo uvek sarađivalo, iako ponekad nije delovalo tako; prosto mu treba vremena da shvati šta želite od njega, i vama za to treba volje i strpljenja.


Uvek sam shvatala dijetu kao štetno stanje. Mislim da je ova moja prosto najmanje štetna. Zbog toga, ona ipak predstavlja određeni stres za organizam, i planiram da, kada sredim na sebi još neke sitnice, polako ukinem neke stroge parametre, kao što su nejedenje testa ni pod kakvim uslovima, veća konzumacija mesa. Ono što nisam planirala, a desilo se, jeste da imam manju potrebu za hranom, nisam gladna uveče a ni alava na slatkiše. Sve to dolazi sa vremenom. Ako danas prekršite dijetu, započnite je ponovo sutra. Ako je i nakosutra prekršite, započnite je ponovo sledeće nedelje, a ako i tada, započnite je i one tamo, i nikad ne odustajte. Najteže je u početku, dok je organizam još na starim navikama. Mršavljenje i ne treba da bude brzo, tada je velika verovatnoća da će doći do jojo efekta, i da ćete vratiti težinu prosto zato što ste zadržali stare navike. Za menjanje navika treba vremena, dajte sebi vremena. Ali kada vidite prve rezultate, motivacija će vam odleteti u nebo, a sa vremenom doći ćete u situaciju da kažete: bio/la sam na 18. rođendanu i ništa od hrane nisam u usta stavio/la, pa kad sam to izdržao/la, mogu i ovu čokoladu da ne jedem.


II FIZIČKA AKTIVNOST


Ovo je vrlo individualna stvar. Opet kažem, slušajte sebe i svoje telo, i sve će samo doći. Što se mene tiče, imam povređenu ruku, pa ne mogu da treniram moj omiljeni sport, odbojku. Posle toga sam išla na folklor, međutim, naišla na neodobravanje i nesaradnju trenera zbog moje težine. Ponižena i uvređena, iako je bila zima, rešila sam da ne dozvolim svemu tome da me spreči da igram, pa sam igrala sama u sobi, tako što bih stavila melodije kola u MP3, i igrala cele zime, uz neke vežbice za noge koje sam našla na internetu. Nisam primetila da sam mnogo smršala, ali sam time mnogo dobila na kondiciji: u početku nisam mogla da igram više od 10-15 minuta, a posle sam igrala i po sat vremena. Što se tiče fizičke aktivnosti, volela bih da je bilo nekog da mi kaže sledeće: ima jedan trenutak kada ste iscrpljeni i iznutra dobijete signal da ne možete više i da prekinete istog trenutka. E, baš tada treba nastaviti! Ako prebrodite taj, najteži trenutak, odlazite korak dalje sa kondicijom i svime. E, čim je granulo proleće, sela sam na biciklu sa drugaricama. U početku smo vozile sat vremena. Na kraju nam je za istu rutu trebalo oko pola sata, pa bismo u jednom danu obišle dva umesto jednog sela. Na kraju sam toliko vozila, po dva sata dnevno, da sam imala problema sa kožom zbog sedišta. I sada sam prešla na trčanje.
Svakome bih preporučila trčanje, iz mnogo razloga. Za trčanje vam nije potrebno ništa osim patika i volje da perete tolike majice koje će biti natopljene znojem. :) Dakle, jedna od onih stvari koja je predobra a besplatna je i svedostupna! To je jedan od najefikasnijih sportova što se tiče potrošnje energije (samo se setite kako izgledaju profesionalni trkači!). Više i brže sam mršavila dok sam trčala po sat vremena dnevno nego kad sam po dva sata vozila biciklu. Neki trčanje zovu kraljicom svih sportova. Jedini problem sa trčanjem što traži dobru kondiciju, tako da ako tek počinjete, nemojte preterivati. Sat vremena dnevno je preporučeni maksimum, i to je zaista dovoljno za svaku prosečnu osobu.
Ovde NEMA IZGOVORA tipa - nemam kad, mnogo radim, mnogo učim i ostalo. AKO NEMATE SAT VREMENA DNEVNO DA POSVETITE SVOM TELU, onda stvarno treba da se zapitate da li ste u pravu. Dakle, ovde važi pravilo - ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor.
Ja sam u početku imala problem sa pospanošću - kad bih došla iz škole, bila sam mnogo pospana, a posle sam učila ili bila na kompu. Ono što se desilo kad sam jednom uspela da pobedim pospanost i u vreme dremke uzela da treniram, jeste da sam bolje spavala uveče, da nisam bila pospana popodne i - mnogo sam bolje pamtila ono što sam učila! Dakle, nema ni onog, biću umoran/na pa neću moći da radim/učim. Naše telo nije stvoreno da leži, već da radi, i raduje se svakom radu. Probajte i videćete. Naravno, normalnom i umerenom, ne satiranju. Fizička aktivnost je navika, i ako zaista želite da vidite svoju lepotu oslobođenu viška kilograma, treba da se spremite na ozbiljnu bitku sa mrzovoljom. Čim zavolite ono što radite, šta god da je, samo će vas vući, i uhvatićete sebe kako ste nervozni ako ne obavite to što želite. Mene u zadnje vreme, na primer, počnu da bole mišići ako dugo sedim ili ležim. :) Telo prosto traži, a u početku je odbijalo, naviknuto na lenjost.
Kad smo kod satiranja, fizičke aktivnosti idu u paketu sa povredama različitih tipova. Garantovano vas čekaju upale, posebno u početku. Zbog bicikle su me bolela leđa, kolena, imala sam problema sa kožom ruku i zadnjice. Zbog trčanja sam istegla ahilove ligamente. Jednom sam se ušinula dok sam radila trbušnjake xD. Ali to sve prirodno ide uz to, i brzo se zaboravlja pred osećajem zadovoljstva kad ponovo skočite na noge i potrčite ili sednete na biciklu i vidite kako letite na njoj. Takođe, pre nego što počnete sa fizičkom aktivnošću, raspitajte se o tome kako treba da se rade, jer nepravilno izvođenje vežbi može da izazove ozbiljne povrede.


To je moja istorija. Nikad nisam bila srećnija, sigurnija, mirnija, ispunjenija... Kako mi je samo falio osećaj slobode kada šetam ulicom ili sam u nekom društvu, bez straha da će se nešto videti, bez sažaljivih i zgađenih pogleda. Kako mi samo prijaju pogledi mog divnog (i zgodnog!) momka, kako mi samo prija što mogu da se prošetam sa njim po gradu, a da znam da ga nije sram, prija i što mogu da se nazovem normalnom devojkom. Kako samo prija mojoj okolini moje dobro raspoloženje, nasmejanost, ispunjenost. Ne verujem ljudima koji kažu da lepota nema veze sa ljubavlju. To je možda Ona Ljubav, ali ne možemo celog života samo njoj da se nadamo, treba nam i pažnja, samopouzdanje, samoljublje (u granicama normale). U životu sam imala sve osim lepote i ljubavi, sad ih imam oboje. Dobro reče moj drug, inače veliki ženskaroš: "lepota služi da privuče, a glava da zadrži", i smatram da je to jedna velika istina. Uz to, zašto da ne budem lepa kad mogu?
Međutim, ja smatram da sam tek na pola puta. Iako sam pre par dana NAPOKON kupila farmerice koje sam ŽELELA a ne one koje sam MORALA, i iako mi svi pričaju: koliko si smršala! ti se osušila! ti uvenu!, ja smatram da posao nije gotov. Mišiće sada treba fino oblikovati i ono što je najbitnije, treba zadržati ovu težinu. To znači, smanjenje fizičkih aktivnosti, ali NIKAKO njihov prekid, i ublažavanje dijete, ali NIKAKO vraćanje starim navikama. Inače, ugojila sam se zbog eurokrema. Ješću i torte i kolače i svašta dalje u životu, ali eurokrem više u usta neću staviti, iz principa.


Batalite pilule, čarobne čajeve i alternativnu medicinu. Pogledajte u svoje telo i u njemu nađite prirodnu snagu, prirodnu ljubav i borbenost za opstanak. Srećno!


U ZDRAVOM TELU ZDRAV DUH!
 
Učlanjen(a)
23.09.2013
Poruka
14
Studija je pokazala da GLA (gama-linolenska kiselina) pozitivno deluje na postizanje idealne telesne težine, jer podstiče gubitak viška kilograma.
BIO konopljino ulje je najhranjivije ulje na svetu i najbogatiji prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, jedini prirodni izvor sa idealnim odnosom Omega 6 i 3 (3:1) i JEDINO jestivo ulje koje sadrži GLA koja ima izuzetno značajan uticaj na čovekovo zdravlje.
 
Učlanjen(a)
13.10.2013
Poruka
3
Pozdrav!


Već par godina se borim sa viškom kilograma. Imam 19 godina. Ovih dana se ta borba privršava kraju, i pošto vidim da u ovo brzo vreme sve više devojaka i žena ima isti problem, rešila sam da podelim svoja trogodišnja iskustva, sa nadom da ću nekome biti od pomoći.


Ja sam se ugojila iz par razloga: sve je počelo sa razvodom mojih roditelja, pred kraj moje osnovne škole. Bilo je mnogo stresa, a onda sam se povukla u sebe i u knjige, te me taj "fizički" svet nije interesovao. I tako, ne vodeći računa ni šta jedem ni kad ni kako, a učeći puno, dakle ne baveći se skoro nikakvom fizičkom aktivnošću, ugojila sam se 15 kilograma.
A onda je došla srednja škola. Počeli su problemi: prvo, sve moje drugarice su već imale momke, ozbiljno ili neozbiljno - a meni niko nije prilazio. Drugo, nisam mogla da se oblačim kako sam htela nego kako sam morala, na primer, svako kupovanje farmerki je za mene bio pakao, jer pored 15 modela ja sam morala da odaberem onaj koji ja pogrdno zovem "bapski", jer je taj model po pravilu jedini imao broj u koji sam ja mogla da stanem. Neverovatno mi je bilo ponižavajuće da posle po gradu gledam ugojene žene u godinama kako nose iste farmerice kao ja, sa 15 godina. Kako su duh i telo neraskidivo povezani, ova fizička zanemarenost ostavljala je posledice i po moje psihičko zdravlje. Imala sam konstantan osećaj manje vrednosti, ružnoće, poniženosti, bezvrednosti i svega ostalog što ide sa tim kompleksom. Nikad nisam išla na bazen (mada ne idem ni sad, ali iz drugih razloga), na moru me je konstantno bilo sram svog tela koje sam smatrala unakaženim... sve ovo stvara jedno opšte loše psihičko stanje nesigurnosti, depresije i pogubljenosti.
I onda, nakon mnogih proplakanih noći, sam sela i raščistila sa sobom: šteta je učinjena, ali se da ispraviti; ili ćeš da smršaš ili ćeš da se patiš celog života.


Onda sam odlučila da bitku bijem na dva fronta: prvo je temeljna promena ishrane, a drugo je fizička aktivnost.


Pre nego što krenem da objašnjavam glavne parametre moje dijete, da napomenem par stvari. Sve biološke i medicinske termine navodim onako kako ih ja shvatam,dakle laički, i moguće je da će neko stručan pronaći grešku u predstavljanju ili razumevanju. I još jedna stvar - ne stupajte u dijetu iz mržnje prema sebi, već iz ljubavi. Zamislite sebe kako ćete izgledati posle i kako slobodno ćete se osećati, ali budite realni u tome. Manite zvezde i manekene - oni su dela foto-šopova. Pogledajte sebe u ogledalo i vidite kako ste građeni i šta se sve može ispraviti: ako imate višak kilograma, to se može ispraviti. Ali ako imate npr uska ramena, to je mnogo teže, i potrebne su godine treniranja nekog sporta za tako nešto.


I DIJETA


Što se tiče ishrane, evo čega sam se pridržavala. Prema mom saznanju, naš organizam za dobijanje energije koristi tri grupe supstanci: ugljene hidrate (šećere), proteine (belančevine) i lipide (masti). Šećeri daju najmanje energije, belančevine više, a lipidi najviše. Stvar je u tome što on (organizam) ipak najradije bira šećere za energetsko održavanje, iako od njih dobija najmanje energije, jer je njih najlakše razložiti. Od belančevina i masti će dobiti više energije, ali tek na kraju, dok u samom početku, da bi ih razložio i upotrebio, on opet mora uložiti neku energiju. I tako, kad vi unosite mnogo šećera, a uz to jedete i kaloričnu hranu, a pritom se ne trošite mnogo, pa vam ne treba mnogo energije, on koristi šećere, a masti idu u rezervu - u salo! Kad sam ovo razumela, rešila sam da zavedem red u sve to.


1. Maksimalno sam izbacila šećere. Ono što je JAKO BITNO jeste da shvatite da šećera nema samo u kolačima i slatkišima, šećeri su SVUDA: u svim testima, dakle, hleb, makarone, špagete, burek i druga peciva, žitaricama, sokovima, posebno krompiru, bobičastom povrću kao što je pasulj itd, a na kraju i voću. Ne možete ih nikako izbaciti, ali ih možete maksimalno izbegavati. Slatkiše, grickalice, hleb i testenine OBAVEZNO izbacite. (Integralno pecivo ništa manje ne goji, i iz nekih razloga je takvo pecivo malo zdravije od ostalog, ali goji isto onoliko koliko i obično, dakle ne zanosite se propagandom da je to za "fit" liniju i "dijetu".) To su sve namirnice koje su vrlo štetne po liniju, a nije neki stres za organizam ako se izbace. Hleb i testa su mi bili laki za izbacivanje, mama je posle malo gunđanja shvatila da kad sprema gibanicu, meni mora da spremi neko mesce ili da mi kupi jogurt. Ali znajte da treba da imate čelični karakter da izbacite slatkiše, i evo, uspela sam da smršam, ali ne mogu da se pohvalim da sam ih izbacila; napolitanke, sladolede i sokove i nekako, ali čokoladu... nikako :) Tako da, ne obeshrabrujte se kada više ne možete da izdržite; kršenje ovog pravila dvaput-triput mesečno neće vam mnogo škoditi, ali nikada ne smete da prestanete da se borite se sa potrebom za slatkišima. Cilj je da smanjite potrebu za njima, ne da ih izbacite, jer mislim da je to nemoguće. Ja lično, stvorila sam sistem krivice, tako da bi me, svaki put kad bih pojela nešto slatko, obuzeo neprijatni osećaj krivice, tako da sam dijetu kršila sve ređe i ređe.


2. maksimalno sam ubacila proteine. Proteina ima mnogo u jogurtu, mleku, mesu i u salatama, dakle povrću. Zato su ove namirnice postale glavni deo moje ishrane. Obratite pažnju: namirnice sa proteinima i mastima su visokokalorične, posebno meso, i ako se ne unose pažljivo, tj. ako ih unosite previše mogu iscrpeti organizam, te ga tako više oštetiti nego odnegovati.


3. izbacila sam večeru iz ishrane, ali sam donekle pojačala doručak i ručak. DORUČAK SE NIKAKO NE SME IZBEGAVATI, to je najbitniji obrok u toku dana. Ovo je jedina stavka iz moje dijete za koju su mi lekari rekli da je nezdrava. Ovde sam morala da se prilagođavam svom karakteru. Naime, u to doba, dok mi je apetit još bio veliki, nije bilo govora o tome da "jedem malo, ali često". To je meni došlo tek kasnije. Tad je bilo - ili jedem ili ne jedem. Možda, ako ste jači karakter od mene, ne bi trebalo da se odlučite na dva jaka obroka dnevno jer je to malo naporno za želudac.


4. da bi mi bilo lakše da pregrmim taj dugi period nejedenja, pila sam VELIKE KOLIČINE VODE. To znači, napunim posle ručka flašu od 1,5 l svežom vodom, i secam je sa sobom sve dok je ne popijem. Ako negde idem, stalno tražim vodu. Zašto? Doručkovala sam pre škole a ručala posle škole, znači u 8 i oko 3 popodne. To znači da nisam jela od 3 popodne do sutra u 8. Možda je mudrije bilo da, kad već ne večeram, povećam razmak između dva obroka, ali sam ja bila odlučila ovako. To je bilo problematično u početku, i bilo mi je potrebno da ispunim želudac. Onda sam se zapitala, šta mogu da unesem neograničeno, a da me ne ugoji? Odgovor je, naravno, voda. Ja ne volim čajeve, pa sam pila vodu, ali verujem da su čajevi bolji, iz prostog razloga što su topli. Stvar je u tome da kad u želudac ispunite nečim toplim, on šalje signale sitosti u mozak.Na taj način vi "varate" svoj želudac, a za uzvrat manje ste gladni, a niste jeli. Još jedna napomena: ne pijte vodu pola sata posle obroka, bez obzira koliko ste na to navikli. Voda će sići u želudac, razrediće kiseline koje su potrebne za varenje i otežaće varenje. Dakle, voda pola sata posle obroka!


5. stvorite osećaj zadovoljstva dok pripremate i jedete zdravu hranu. Naučite svoje telo da želi ono što mu treba a ne ono što mu šteti. Imala sam utisak da je moje telo uvek sarađivalo, iako ponekad nije delovalo tako; prosto mu treba vremena da shvati šta želite od njega, i vama za to treba volje i strpljenja.


Uvek sam shvatala dijetu kao štetno stanje. Mislim da je ova moja prosto najmanje štetna. Zbog toga, ona ipak predstavlja određeni stres za organizam, i planiram da, kada sredim na sebi još neke sitnice, polako ukinem neke stroge parametre, kao što su nejedenje testa ni pod kakvim uslovima, veća konzumacija mesa. Ono što nisam planirala, a desilo se, jeste da imam manju potrebu za hranom, nisam gladna uveče a ni alava na slatkiše. Sve to dolazi sa vremenom. Ako danas prekršite dijetu, započnite je ponovo sutra. Ako je i nakosutra prekršite, započnite je ponovo sledeće nedelje, a ako i tada, započnite je i one tamo, i nikad ne odustajte. Najteže je u početku, dok je organizam još na starim navikama. Mršavljenje i ne treba da bude brzo, tada je velika verovatnoća da će doći do jojo efekta, i da ćete vratiti težinu prosto zato što ste zadržali stare navike. Za menjanje navika treba vremena, dajte sebi vremena. Ali kada vidite prve rezultate, motivacija će vam odleteti u nebo, a sa vremenom doći ćete u situaciju da kažete: bio/la sam na 18. rođendanu i ništa od hrane nisam u usta stavio/la, pa kad sam to izdržao/la, mogu i ovu čokoladu da ne jedem.


II FIZIČKA AKTIVNOST


Ovo je vrlo individualna stvar. Opet kažem, slušajte sebe i svoje telo, i sve će samo doći. Što se mene tiče, imam povređenu ruku, pa ne mogu da treniram moj omiljeni sport, odbojku. Posle toga sam išla na folklor, međutim, naišla na neodobravanje i nesaradnju trenera zbog moje težine. Ponižena i uvređena, iako je bila zima, rešila sam da ne dozvolim svemu tome da me spreči da igram, pa sam igrala sama u sobi, tako što bih stavila melodije kola u MP3, i igrala cele zime, uz neke vežbice za noge koje sam našla na internetu. Nisam primetila da sam mnogo smršala, ali sam time mnogo dobila na kondiciji: u početku nisam mogla da igram više od 10-15 minuta, a posle sam igrala i po sat vremena. Što se tiče fizičke aktivnosti, volela bih da je bilo nekog da mi kaže sledeće: ima jedan trenutak kada ste iscrpljeni i iznutra dobijete signal da ne možete više i da prekinete istog trenutka. E, baš tada treba nastaviti! Ako prebrodite taj, najteži trenutak, odlazite korak dalje sa kondicijom i svime. E, čim je granulo proleće, sela sam na biciklu sa drugaricama. U početku smo vozile sat vremena. Na kraju nam je za istu rutu trebalo oko pola sata, pa bismo u jednom danu obišle dva umesto jednog sela. Na kraju sam toliko vozila, po dva sata dnevno, da sam imala problema sa kožom zbog sedišta. I sada sam prešla na trčanje.
Svakome bih preporučila trčanje, iz mnogo razloga. Za trčanje vam nije potrebno ništa osim patika i volje da perete tolike majice koje će biti natopljene znojem. :) Dakle, jedna od onih stvari koja je predobra a besplatna je i svedostupna! To je jedan od najefikasnijih sportova što se tiče potrošnje energije (samo se setite kako izgledaju profesionalni trkači!). Više i brže sam mršavila dok sam trčala po sat vremena dnevno nego kad sam po dva sata vozila biciklu. Neki trčanje zovu kraljicom svih sportova. Jedini problem sa trčanjem što traži dobru kondiciju, tako da ako tek počinjete, nemojte preterivati. Sat vremena dnevno je preporučeni maksimum, i to je zaista dovoljno za svaku prosečnu osobu.
Ovde NEMA IZGOVORA tipa - nemam kad, mnogo radim, mnogo učim i ostalo. AKO NEMATE SAT VREMENA DNEVNO DA POSVETITE SVOM TELU, onda stvarno treba da se zapitate da li ste u pravu. Dakle, ovde važi pravilo - ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor.
Ja sam u početku imala problem sa pospanošću - kad bih došla iz škole, bila sam mnogo pospana, a posle sam učila ili bila na kompu. Ono što se desilo kad sam jednom uspela da pobedim pospanost i u vreme dremke uzela da treniram, jeste da sam bolje spavala uveče, da nisam bila pospana popodne i - mnogo sam bolje pamtila ono što sam učila! Dakle, nema ni onog, biću umoran/na pa neću moći da radim/učim. Naše telo nije stvoreno da leži, već da radi, i raduje se svakom radu. Probajte i videćete. Naravno, normalnom i umerenom, ne satiranju. Fizička aktivnost je navika, i ako zaista želite da vidite svoju lepotu oslobođenu viška kilograma, treba da se spremite na ozbiljnu bitku sa mrzovoljom. Čim zavolite ono što radite, šta god da je, samo će vas vući, i uhvatićete sebe kako ste nervozni ako ne obavite to što želite. Mene u zadnje vreme, na primer, počnu da bole mišići ako dugo sedim ili ležim. :) Telo prosto traži, a u početku je odbijalo, naviknuto na lenjost.
Kad smo kod satiranja, fizičke aktivnosti idu u paketu sa povredama različitih tipova. Garantovano vas čekaju upale, posebno u početku. Zbog bicikle su me bolela leđa, kolena, imala sam problema sa kožom ruku i zadnjice. Zbog trčanja sam istegla ahilove ligamente. Jednom sam se ušinula dok sam radila trbušnjake xD. Ali to sve prirodno ide uz to, i brzo se zaboravlja pred osećajem zadovoljstva kad ponovo skočite na noge i potrčite ili sednete na biciklu i vidite kako letite na njoj. Takođe, pre nego što počnete sa fizičkom aktivnošću, raspitajte se o tome kako treba da se rade, jer nepravilno izvođenje vežbi može da izazove ozbiljne povrede.


To je moja istorija. Nikad nisam bila srećnija, sigurnija, mirnija, ispunjenija... Kako mi je samo falio osećaj slobode kada šetam ulicom ili sam u nekom društvu, bez straha da će se nešto videti, bez sažaljivih i zgađenih pogleda. Kako mi samo prijaju pogledi mog divnog (i zgodnog!) momka, kako mi samo prija što mogu da se prošetam sa njim po gradu, a da znam da ga nije sram, prija i što mogu da se nazovem normalnom devojkom. Kako samo prija mojoj okolini moje dobro raspoloženje, nasmejanost, ispunjenost. Ne verujem ljudima koji kažu da lepota nema veze sa ljubavlju. To je možda Ona Ljubav, ali ne možemo celog života samo njoj da se nadamo, treba nam i pažnja, samopouzdanje, samoljublje (u granicama normale). U životu sam imala sve osim lepote i ljubavi, sad ih imam oboje. Dobro reče moj drug, inače veliki ženskaroš: "lepota služi da privuče, a glava da zadrži", i smatram da je to jedna velika istina. Uz to, zašto da ne budem lepa kad mogu?
Međutim, ja smatram da sam tek na pola puta. Iako sam pre par dana NAPOKON kupila farmerice koje sam ŽELELA a ne one koje sam MORALA, i iako mi svi pričaju: koliko si smršala! ti se osušila! ti uvenu!, ja smatram da posao nije gotov. Mišiće sada treba fino oblikovati i ono što je najbitnije, treba zadržati ovu težinu. To znači, smanjenje fizičkih aktivnosti, ali NIKAKO njihov prekid, i ublažavanje dijete, ali NIKAKO vraćanje starim navikama. Inače, ugojila sam se zbog eurokrema. Ješću i torte i kolače i svašta dalje u životu, ali eurokrem više u usta neću staviti, iz principa.


Batalite pilule, čarobne čajeve i alternativnu medicinu. Pogledajte u svoje telo i u njemu nađite prirodnu snagu, prirodnu ljubav i borbenost za opstanak. Srećno!


U ZDRAVOM TELU ZDRAV DUH!

Svaka promena tela je fizioloski moguca, ako nesto niste uspeli ili ne uspevate, znaci da nesto ne radite kako treba, a ne zato sto ne postoji resenje. Generalni problem kod eto recimo mrsavljenja (osim klasicnih zabluda) je taj sto se zene skoncentrisu na jedan faktor a ne shvataju da je potrebno ispostovati mnogo faktora koji u kombinaciji daju rezultat, sam rezultat ce doci ne kao neka privremena stvar koja ce se prekinuti kada dodje rezultat, vec upravo kao stil zivota koji treba primenjivati stalno.

Studija je pokazala da GLA (gama-linolenska kiselina) pozitivno deluje na postizanje idealne telesne težine, jer podstiče gubitak viška kilograma.
BIO konopljino ulje je najhranjivije ulje na svetu i najbogatiji prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, jedini prirodni izvor sa idealnim odnosom Omega 6 i 3 (3:1) i JEDINO jestivo ulje koje sadrži GLA koja ima izuzetno značajan uticaj na čovekovo zdravlje.

Esencijalne masne kisleine su jako dobre ali one ce dati svoj doprinos u kombinaciji sa jos mnogo toga sto treba ispostovati, da bi sve to imalo smisla.

Moj brat je probao neku "mesnu dijetu" koju mu je preporucila jedna manekenka. Ne jede se nista osim mesa i pije samo voda. Posle par nedelja se postepeno dodaju i ostale namirnice i pocinje sa vezbanjem. Ima rezultata, ali se mora biti bas istrajan.

Mesna dijeta nije nista carobno, to je dijeta koja ima potpunog smisla, ne zbog mesa, vec zbog toga sto je meso jedan od glavnih proteinskih izvora, kao i mnoge druge namirnice, naravno jesti samo meso i vodu nije idealno niti zdravo, stvar je malo komplikovanija ali tvoj brat je bar krenuo u dobrom smeru.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top