Detoksikacija - Čišćenje organizma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje pluća

Čišćenje pluća

pluca.jpg

Čišćenje pluća omogućuje da očistimo ovaj važni organ od katrana i toksina, smanjimo rizik od pojave infekcije i raka, povećamo kapacitet pluća i poboljšamo opće zdravlje respiratornog sustava.
Čišćenje pluća posebice se preporučuje aktivnim i pasivnim pušačima i ljudima, koji žive u područjima sa zagađenim zrakom.
Četiri osnovne metode uz pomoć kojih možete očistiti pluća:

1. Vježbe disanja
Vježbe disanja su jedan od najboljih načina čišćenja pluća. Ne govorimo o običnom "dubokom" disanju - potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila. Postoji više vrsta vježbi za detoksikaciju pluća, navest ćemo samo jednu od njih.

Ova vježba će temeljito očistiti Vaša pluća, i ako ju radite ujutro, kada je zrak čist i svjež, osigurat će odličan početak dana.

1. Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.
2. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.
3. Sada udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti.... no, ne zaustavljajte se ovdje, jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog zraka.
Jedan dio zraka uvijek ostaje u plućima i ne izmjenjuje se, dok dišemo.
Sada, natjerajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj zrak iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite "ha ... ha... ha..." kroz usta - sve dok ne osjetite, da u plućima više nema zraka. U tom trenutku ćete osjetiti, kako se Vaš trbuh uvukao unutra.
4. Kroz nos, polako udahnite svježi, čisti zrak u prazna pluća.
5. Napunite pluća zrakom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1...2...3...4...5. U ovom trenutku, kisik je napunio Vaša pluća i svaku stanicu u tijelu!
6. Opet izdahnite kroz nos, sve dok više nema zraka i ponovite "ha... ha... ha.." da bi istjerali preostali zrak iz pluća.
Vratite se na korak 4.

Ponovite vježbu toliko puta, koliko Vam se sviđa. Osim toga, što pročišćava pluća, ova vježba ima i drugu dobrobit - Vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.

2. Inhalacije sa eteričnim uljima
Redovito (2-3 puta tjedno) radite inhalacije sa eteričnim uljima eukaliptusa, pepperminta, ružmarina ili majčine dušice. To će Vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi.
Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac sa vodom i u njega dodajte par kapi prirodnih eteričnih ulja.
Udisanje tople pare sa eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme sa disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripe, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

3. Korekcija prehrane
Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju prehrane. Zdrava prehrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tijela i jača imunitet.
Tokom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.
Neke namirnice posebice doprinose zdravlju pluća.

chili(1).jpg

Čili - ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i općenito u organizmu. Upravo zbog toga kada jedete ljutu hranu, možete osjetiti kako Vam odmah počne curiti nos. Na isti način ljuta hrana djeluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminira.

Voda
- Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte da ne unosite gazirane sokove, kavu ili alkohol. Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.


Luk
- ova univerzalna biljka je bogata mnogim važnim nutrijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.


Potočarka
Mnogi alternativni liječnici smatraju potočarku nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od potočarke se pravi jednostavna i ukusna juha, koja efikasno čisti pluća od toksina. Ovu juhu preporučuje se konzumirati 2 puta mjesečno, posebice aktivnim i pasivnim pušačima.

Juha od potočarke:
- 1 kg potočarke (cvjetovi i stabljike)
- 2 čaše datulja
- 4 čaše vode

Priprema:

potocarka.jpg

Sve sastojke stavite u lonac na laganu vatru. Kada se zakuha, smanjite vatru i kuhajte minimum 4 sata. Ako se na površini juhe stvara pjena, uklonite ju sa žlicom. Nakon što je juha gotova, začinite ju prema Vašoj želji.
Ova juha je jako fina. Možete ju servirati sa rižom i drugim jelima.
Napomena: vrlo je bitno koristiti točan omjer namirnica i kuhati juhu minimum 4 sata. Nakon takvog kuhanja juha postaje fina, hranjiva i korisna za detoksikaciju pluća.

4. Biljke, koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi

Đumbir
Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga koristiti na više načina.
Čaj od korijena đumbira sa limunom olakšava disanje i pospješuje eliminaciju toksina iz dišnih putova.
Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira. Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka potiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišite, ulazi direktno u dišne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.
Uz svaki obrok pojedite mali komadić đumbira. To će poboljšati Vašu probavu, a i doprinijet će procesu čišćenja organizma.

Divizma (Verbascum thapsus)
Čaj od divizme donosi olakšanje osobama, čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača. Budite pažljivi da dobro procijedite čaj - malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući učinak, ako ih progutate.

Uva ursi i podbel (Tussilago farfara)
Nakon prestanka pušenja bitno je očistiti pluća od svih toksina, koji nose potencijalni rizik od raka. Podbel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima, jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije. I ne samo to - ove biljke jačaju i njeguju cijeli respiratorni sustav.

Ostale biljke
Marulja (marrubium vulgare), kopriva, korijen lotusa, fenugreek (piskavica), eukaliptus, goldenseal i peppermint su također vrlo korisni kod detoksikacije pluća.

Što treba izbjegavati tokom čišćenja pluća?
Izbjegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, posebice bijelog brašna i šećera, i mliječnih proizvoda koji potiču stvaranje sluzi u organizmu.
Riješite se stresa.
Ako pokušavate prestati pušiti, svakako izbjegavajte društvo pušača.

Izvor: Alternativa



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Napici koji čiste organizam

Napici koji čiste organizam

Manite se šumećih tableta i bacite se na ceđenje voća i povrća. Dajemo vam recepte koji ne samo da su ukusni već osvežavaju, daju energiju, čiste organizam od otrova i pomažu u očuvanju vitkosti.​

blic

132576_svshutterstock59777539_f.jpg

Da li je vaš organizam spreman za česte promene vremena, navalu virusa ili alergena? Ne čekajte da vam kijavica ili temperatura nagoveste da vam je imunitet slab, već se bacite na pripremu vitaminskih napitaka, koji će vas osnažiti, ali i osvežiti u svako doba dana. Najsnažniji eliksiri zdravlja i vitalnosti nalaze se u svežem voću i povrću.

Zato pravite napitke od brokolija, spanaća, pomorandže, kivija, i tako ćete uneti u organizam 99 odsto njihove hranljive vrednosti.

78847_3_kf.jpg

Kivi i grožđe: Za razbuđivanje

Prirodni voćni šećer je najbolje oružje protiv dnevnog umora. Kivi sadrži mnogo vitamina C i enzima. Pektin iz jabuke smanjuje rizik od raka, a grožđe vam daruje flavonoide koji ubijaju otrove. Očistite i iseckajte četiri kivija, četiri male jabuke i stavite u sokovnik sa 500 g crnog grožđa.


Spanać i pomorandže: U toku „onih“ dana

Pravi napitak za žene za vreme ciklusa. U sokovnik stavite dve veće očišćene i iseckane pomorandže i 100 g svežeg spanaća, komad đumbira i dve kašike iseckanog ruzmarina. Napitak pijte samo preko dana, jer vas čini živahnijim.

8934_11_kf.jpg


Pomorandže i limun: Podstiče rad metabolizma

Umereno kozumiranje vina i šampanjaca podstiče metabolizam. Najbolje je kada ih pomešate sa citrusima i napravite punč: pomoću vitamina C lakše ćete podneti alkohol. U veću činiju sipajte litar belog vina i šampanjca, šest kašika zrna svežeg šipka, sok od osam pomorandži. Dodajte još šest limunova isečenih na kolutove i kocke leda.

108133_zeleni-caj-01-foto-dreamstime-_kf.jpg

Zeleni čaj i pomorandže: Daruje energiju

Prelijte tri kašičice zelenog čaja sa pola litra ključale vode i procedite posle tri minuta. U čaj dodajte sok od tri isceđene pomorandže i malo kandiranog šećera. Čaj ohladite i dodajte šest kugli sladoleda od vanile i kratko ga promešajte u blenderu. Sipajte u četiri čaše.

32525_svapril01-foto-shutterstock1600005_kf.jpg


Ananas i krastavac: Oblikuje figuru

Ako ste trenutno na dijeti, probajte i ovaj ukusan napitak koji zaustavlja apetit. Specijalni enzimi (proteini) u ananasu blokiraju apetit. Krastavac će se pobrinuti za osećaj sitosti bez debljanja. Očistite pola ananasa i pola krastavca, iseckajte na komadiće i stavite u sokovnik. Dodajte dve kašičice mirođije i odmah popijte!

62380_kupina01-beta-z-zagin_kf.jpg

Kupinasto voće: Čisti organizam

Surutka je idealna za dijete ili čišćenje organizma. Ona se sastoji od 98 odsto vode, ne sadrži masti, a 200 ml ima samo 48 kalorija. Izmiksirajte 1,5-3 l surutke sa kupinastim voćem i pijte tokom dana, Pored toga popijte dva litra vode ili nezaslađenog biljnog čaja.


Ribizla i pomorandža: Jača imunitet

Pravi izvor snage: vitamini A, B C i proteini jačaju imunitet. U mikser stavite 180 ml hladnog mleka i 100 g crnih ribizli. Dodajte sveže jaje i 60 ml vode. Začinite s kašikom meda, malo narandžine kore, pola kašičice pivskog kvasca. Mutite da postane penasto.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Detoksikacija i zdravlje

Detoksikacija i zdravlje

detoksikacijaaa-300x225.jpg

urbanstandard

Jeste li znali, da čišćenje tela može pomoći u vraćanju energije i poboljšavanju zdravlja? Samo trebate posvetiti malo vremena i truda, kako biste dobili odlične rezultate. Nemojte zanemariti signale koje vam šalje telo, ono je ipak hram vaše duše.

U današnjem vremenu izloženi smo raznim negativnim uticajima okoline koji štete našem fizičkom zdravlju. Ljjudski organizam opterećen je ne samo varenjem teške i nezdrave hrane, već i neophodnošću eliminisanja pesticida, nečistoća i toksina iz spoljašnjeg okruženja i hrane. Dodatno opterećenje stvara stres, brz ritam života i manjak vežbanja. Nepravilan rad organizma može uzrokovati tegobe kao što su umor i pospanost, ali i veće probleme, poput depresije, preranog starenja itd.

Postavlja se pitanje kako uopšte provesti detoksikaciju organizmu? Postoji više načina, a najbolje je prirodnim putem kojima pomažu čista voda, vežbanje i svež vazduh.

detoks.jpg

Tokom zime na meniju smo imali uglavnom tešku hranu zbog čeka nam je početkom proleća potreban neki vid detoksikacije. Najlakši način za detoksikaciju je da se polako počne sa izbacivanjem pečene i pržene hrane, a sve to lepo zameniti sa što više supa, raznovrsnog povrća. Voće je najbolji antioksidans pa ga zato slobodno konzumirajte u neograničenim količinama.

Unos tečnosti je takođe bitna faza u procesu čišćenja organizma, zato više vode, sokova(nema potrebe da ih se odričete, ali i ne preterujte). Sokove možete popiti toliko da zadovoljite potrebe organizma za slatkim, ukoliko želite da utolite žeđ radije uzimajte običnu vodu. Ukoliko imate mogućnosti radije pijte sveže pripremljene sokove od voća i povrća.

detoksikacija.jpg

Kako biste osveženi i poletni dočekali predstojeće dane koristite sledeće namirnice:

Zeleni čaj: ima izvrstan detoksikacijski efekat i odličan je antioksidant. Uz to daje i osećaj sitosti.

Limun: Vitamin C je ujedno poznat kao vitamin detoksikacije uz pomoć kojeg ćete lakše razgraditi toksine

Zeleno povrće: odličan je saveznik u detoksikaciji same jetre. Jedite ga sirovog, kuvano, kako god vi želite.

Beli luk: njega možete uzimati uz sve namirnice. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima.

Cvekla: sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima, a odlična je i za pročišćavanje krvi u organizmu.

saunaa.jpg

Pored navedenih stvari, ukoliko razmišljate o čišćenju organizma ne zaboravite saunu. Sauna je jednostavan i ugodan način čišćenja od toksina. Ona daje odlični rezultat ne samo kod detoksikacije organizma. Hiljadama godina ljudi koriste saunu kao zdrav i efikasan način brige o zdravlju.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
8 magičnih vitaminskih napitaka: Očistite i osvežite organizam

8 magičnih vitaminskih napitaka: Očistite i osvežite organizam

Blic žena

Ovi recepti ne samo da su ukusni, već osvežavaju, daju energiju, čiste organizam od otrova i pomažu u očuvanju vitkost.

2922_sokovi2-foto--OTISLO_if.jpg
Najsnažniji eliksiri zdravlja i vitalnosti nalaze se u svežem voću i povrću


Napitak od zelenog čaja i soka od pomorandže: Daruje energiju
Zeleni čaj pospešuje koncentraciju i rad srca, istovremeno umiruje stomak. On sadrži isto toliko vitamina C kao i sok od pomorandže koji jača imunološki sistem. Prelijte 3 kašičice zelenog čaja sa pola litre ključale vode i procedite posle 3 minute. U čaj dodajte sok od 3 isceđene pomorandže kao i malo kandiranog šećera. Čaj ohladite i dodajte 6 kugli sladoleda od vanile i kratko ga promešajte u blenderu. Sipajte u 4 čaše.


Miks od ananasa i krastavca: Oblikuje figuru
Ako upravo primenjujete tretman za vitku liniju probajte ovaj ukusan napitak koji zaustavlja apetit. Specijalni enzimi (proteini) u ananasu blokiraju apetit. Krastavac će se pobrinuti za osećaj sitosti bez debljanja. Očistite pola ananasa i pola krastavca, iseckajte na komadiće i stavite u sokovnik. Dodajte 2 kašičice mirođije i odmah popijte!


Sok od kivija i grožđe: Za razbuđivanje
Prirodni voćni šećer je najbolje oružje protiv dnevnog umora. Kivi sadrži mnogo vitamina C i enzima. Pektin iz jabuke smanjuje rizik od raka a grožđe vam daruje flavonoide koji ubijaju otrove. Očistite i iseckajte 4 kivija, 4 male jabuke i stavite u sokovnik sa 500 g crnog grožđa. Sipajte u 4 čaše i ukrasite listićima nane.


Punč sa pomorandžama: Podstiče rad metabolizma
Umereno kozumiranje vina i šampanjaca „nadražuju“ metabolizam. Najbolje kada ih pomešate sa citrusima i napravite punč: pomoću vitamina C lakše ćete podneti alkohol. U veću činiju sipajte 1l belog vina i šampanjca, 6 kašika zrna svežeg šipka, sok od 8 pomorandži. Dodajte još 6 limuna isečenih na kolutove i kocke leda. Da punč neće biti voden ako pre toga napravite kockice leda od soka.


Surutka od kupinastog voća: Čisti organizam
Surutka je idealna za dijete ili čišćenje organizma. Ona se sastoji od 98% vode, ne sadrži masti a 200 ml ima samo 48 kalorija. Zato povremeno odvojte jedan dan za surutku: ona izbacuje višak tečnosti iz organizma kao i otrove. Izmiksirajte 1,5 – 3 l surutke sa kupinastim voćem i pijte tokom dana, Pored toga popijete 2 l vode ili nezaslađenog biljnog čaja.


Koktel od ribizle i pomorandži: Jača imunitet

Pravi izvor snage: vitamini A, B C i proteini jačaju imunitet, daju snagu i sprečavaju infekcije. U mikser stavite 180 ml hladnog mleka i 100 g crnih ribizli. Uz mešanje dodajte 1 sveže jaje i 60 ml vode. Začinite sa kašikom meda, malo narandžine kore, pola kašice pivskog kvasca. Mitite da postane penasto.


Napitak od ananasa, šargarepe i brokolija: Podiže raspoloženje
Često ste loše raspoloženi? Ovo piće povratiće vam rasploženje pomoću karotena i vitamina A, B, C i E. Očistite ¼ ananasa i isecite na kocke, kao i 1 šargarepu i 125 g brokolija. Sve stavite u sokovnik i dobro pomešaje. Sok pijte dok je svež jer tako odmah unosite sve hranjive sastojke.


Šejk od pomorandže i spanaća: U toku „onih“ dana
Pravi napitak za žene za vreme ciklusa: spanać i pomorandža vraćaju nedostatak folne kiseline a to deluje na raspoloženje. Ovaj miks sprečava i zadržavanje vode u organizmu. Ruzmarin vas čini živahnim i razbuđuje. U sokovnik stavite 2 veće očišćene i iseckane pomorandže i 100 g svežeg spanaća, komad đumbira i 2 kašike iseckanog ruzmarina. Ovaj napitak pijte samo preko dana a ne uveće jer vas čini živahnijim.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Očistite organizam posle masne klope

Očistite organizam posle masne klope

Alo 28.04.2011 11:30

203218.jpg

Svake godine pokušavate da odolite iskušenjima s praznične trpeze, ali uzalud. Preterali ste, naravno, i za Uskrs.


Pa ko ne bi pored bogate praznične trpeze i gomile kuvanih jaja! Ne vredi sad plakati nad smazanim kalorijama, a nema ni potrebe. Postoji način da dobro očistite organizam od svih gastronomskih uživanja. Ipak, treba znati da velike porcije hrane i zapostavljanje fizičke aktivnosti dovode organizam u stanje šoka, koji prate gorušica, nadimanje, skok krvnog pritiska, migrene... Uzvratite udarac! Posle prepijanja i prejedanja, dozvolite telu da se odmori i oslobodi nakupljenih toksina.

Voće i doručak

Sa „čišćenjem“ počnite samo ako ste sigurni da vas ne čekaju novi odlasci u posete prijateljima i rodbini - u suprotnom, opet ćete biti u situaciji da gricnete nešto masno, teško, slatko... Dan počnite voćem, najbolje jabukom. Ako pijete kafu, obavezno pre toga pojedite šaku sirovih badema, oraha ili lešnika. Voće bi trebalo jesti samo na prazan stomak, i to isključivo presno. Doručak je najbitniji obrok i zato pojedite ono što će vas dugo držati sitima. Vodite računa da ne kombinujete ugljene hidrate i proteine.

Ručak i večera
Trudite se da između obroka pravite što veće pauze, tokom kojih ćete piti dosta vode, ne sokova i kafe. Nezaslađeni zeleni čaj popijte posle doručka i ručka, kako bi ubrzali varenje i izbacivanje toksina iz organizma. Ručak bi trebalo da bude „lakši“ od doručka i bez žitarica. Zaboravite na hleb i supe barem narednih sedam dana. Meso pečeno na tiganju ili roštilju, uz svežu salatu ili bareno povrće, najbolja je kombinacija. Večeru bi trebalo izbaciti, pa se zbog toga trudite da ručate što kasnije. Ako ipak ne možete da savladate glad, pojedite bilo koje bareno povrće, ali ne preterujte sa količinama i nemojte dodavati ulje, čak ni maslinovo.

Voda

Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dva litra vode. Ako želite da očistite organizam, te količine bi trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju redovno da piju vodu treba odmah da započnu jutro s bocom od dva litra vode. Na taj način ćete moći da pratite da li pijete dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, pa zato pripazite da je dovoljno pijete.

Limun

Ovaj agrum će vašem organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti oceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte da dodajete šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.

Zeleni čaj

Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Kupus

Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

Lisnato povrće

Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil, koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sveže, jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Beli luk

Malo koja namirnica može da se pohvali s više od 200 sastojaka, koji imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokoli

Ovo je povrće bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokolija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu da se kupe u prodavnicama zdrave hrane.


Spas iz vrele šolje aromatičnog čaja
Nezaslađeni biljni čajevi najbolji su za čišćenje, jer mogu da isperu otrove iz našeg organizma. Bitno je samo da ih pijete nezaslađene i sveže skuvane.

Kamilica - deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića.

Šipak
- odličan antioksidans, osvežava i povoljno deluje na disajne organe.

Zeleni čaj
- regeneriše crevnu floru, deluje protivupalno.

Crni čaj
- blago stimulativan, pa zato je odličan napitak za proleće kada je neophodno da probudite vaš uspavan organizam.

Hibiskus
- bogat flavonoidima, koji su bitni za obnavljanje ćelija. Ima intenzivnu aromu i podstiče budnost. Odličan je za opuštanje pošto ne sadrži kofein ili tein. Čaj od hibiskusa čisti organizam i osvežava i dah.

Kopriva
- podstiče izbacivanje štetnih materija. Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalno dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma.





 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Očistite organizam za dva dana

Očistite organizam za dva dana

Organizmu je ponekad potrebno detaljno čišćenje, a proleće, godišnje doba kada se sve u prirodi budi, idealno je vreme za to. Odredite trenutak za dvodnevnu detoksikaciju koja će vam popraviti zdravlje i opšte stanje organizma, oslobodiće vas masnoća i toksina i prolepšaće vam kožu. Osim toga, na ovaj način uspešno ćete se boriti i protiv stresa, glavobolje i prehlade.​

zena.blic

16847_37_if.jpg

Da bi detoksikacija imala što bolji efekat, najvažnije je da uspostavite kiselo-baznu ravnotežu konzumiranjem povrća, voća i probiotika. Ove namirnice sadrže minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, koji su neophodni vašem organizmu. „Kisele“ namirnice, kao što su meso, mesne prerađevine i belo brašno, u procesu detoksikacije treba izbegavati.
Šta da jedete
Za početak izbacite jaja i šećer s menija i uvedite sebi pet obroka. Doručak mora da bude do 8 sati, voćna užina oko 11, ručak između 14 i 15 časova, a večera najkasnije oko 20 sati. Dobro je da oko 17 časova ubacite još jednu užinu, a ako ne idete pre ponoći u krevet, onda pre spavanja gricnite jednu jabuku. Obavezni su sveže voće i povrće, naročito brokoli, prokelj, karfiol, repa, žitarice, pasulj, sočivo, orašasti plodovi i semenke. Hranu začinite svežim biljem, kurkumom i đumbirom. Pijte vodu, biljne čajeve, zeleni čaj i sokove bez šećera i konzervansa.
Šta da izbegavate
Zaboravite na šećer, prelive, sosove i zaslađivače. Takođe, meni ponavljate četiri dana – ukrug. Za to vreme izbegavajte sokove, alkohol, pijte samo propisanu tečnost.
Da bi detoksikacija uspela, morate da poštujte stroga pravila o vrsti namirnicama koje smete da konzumirate i ograničenja koja se vezuju za količinu hrane.
Tokom detoksikacije uobičajen je gubitak dva do tri kilograma, ali ako nameravate da ozbiljno smršate, morate bitno da promenite način ishrane. Pravilna detoksikacija treba da traje sedam do deset dana i cilj je da se jetra iščisti od nagomilanih toksina.

Najdijetalnije prolećne namirnice
Ako posle čišćenja organizma želite da nastavite s dijetom, bacite se na najdijetalnije prolećne namirnice.
Kupus – obiluje gvožđem, mineralima, vitaminima A i C, koji snižavaju nivo insulina u krvi i tako ubrzavaju metabolizam.
Kopriva – prirodni diuretik, bogat kalcijumom i magnezijumom, oslobodiće vas viška vode.
Trešnje – najbolja užina u kojoj nema kalorija, a uz to su i snažan antioksidant.
Mladi luk – sadrži vitamine B i C i sjajno čisti krvne sudove.
Šargarepa – odlična za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.
Tikvice – obiluju biljnim vlaknima koje ubrzavaju metabolizam.
Jagode – zbog velike količine vitamina C, jagode za 25 odsto ubrzavaju sagorevanje masti.

Detoks jelovnik
Prvi dan
Doručak
250 ml ceđene pomorandže, 150 g voćne salate, 4 suve šljive, šolja čaja od mešavine breze, čička i mente zaslađen dvema kašičicama meda
Užina
2 mandarine
Ručak
300 g krompira i 300 g tikvica barenih na pari, kašika maslinovog ulja i jabukovo sirće po ukusu; čaj od mešavine gorčice, đumbira, kore pomorandže i šafrana zaslađen kašičicom meda
Užina
350 g jagoda
Večera
Skuvajte bistru supu tako što ćete očistiti, sitno iseckati i propržiti 150 g praziluka, 100 g celera i 120 g tikvica. Dodajte litar vode, kocku supe i ostavite da se kuva dvadesetak minuta. Na kraju dodajte 200 g spanaća i posolite. Pre spavanja popijte čaj od mešavine lipe, kamilice, matičnjaka i pomorandžinog cveta, zaslađen kašičicom meda.

Drugi dan
Doručak
250 ml limunade bez šećera, dve kašike muslija prelivene šoljom nemasnog jogurta
Užina
čaj od mešavine breze, čička i mente zaslađen dvema kašičicama meda
Ručak
Blanširajte 250 g brokolija, 100 g karfiola i 150 g šargarepe, pa blago propržite na maslinovom ulju. Uz povrće pojedite porciju zelene salate koju ste pomešali s rendanom šargarepom, suvim grožđem i semenkama suncokreta. Popijte lekoviti čaj od mešavine gorčice, đumbira, kore pomorandže i šafrana zaslađen kašičicom meda.
Užina
1 banana
Večera
Skuvajte na pari 200 g brokolija i 200 g karfiola i začinite limunovim sokom i maslinovim uljem.
Čaj za laku noć od matičnjaka i nane zaslađen kašičicom meda.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Sve sto je bazicno(zelenis) ili bazicno voce, cisti organizam od razni toksina....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najbolje namirnice za detoksikaciju organizma

Najbolje namirnice za detoksikaciju organizma

Detoksikacija organizma važna je da bismo svom telu dali priliku da se pročisti i odmori od svakodnevne borbe sa otrovima.

news_4715.jpg

Bez obzira na činjenicu da svako ima svoj ukus i omiljene namirnice koje nam prijaju, postoji grupa namirnica koje deluju jednako na sve. Predstavljamo vam listu namirnica koje ne smete propustiti da uvrstite u svoju prehranu da biste pročistili telo.

REPA
Najkvalitetnija namirnica u ovoj kategoriji, prepuna beta karotena i vitamina B3, B6 i C. Uz to, predstavlja snažan izvor magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa, elemenata koji su ključni u procesu detoksikacije organizma. Repa deluje i na zdravlje žuči i jetre, organa koji imaju najveću ulogu u otklanjanju toksina iz tela.

ALGE
Morska trava sadrži velik broj antioksidansa koji pomažu u alkalizi krvi, a ujedno osnažuju probavni trakt. Alge uspešno apsorbuju toksine, vežu ih i na taj način čiste telo, a ništa manje važna činjenica je da ljudska krv sadrži veliki broj minerala koje alge, zbog svog okeanskog porekla, imaju u sebi.

JABUKE
Možda na prvi pogled najobičnija namirnica na ovom popisu, ali jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, bioflavonoida i terpenoida, koji pomažu u detoksikaciji organizma. Naravno, preporučuje se nabavka organski uzgajanih jabuka koje nisu prskane, jer u suprotnom unosimo veliku količinu pesticida.

BELI LUK
Beli luk je izuzetno snažan prirodni antiseptik i antibiotik, koji uništava mikrobe i redukuje količinu toksina u organizmu. Veće količine su teške za želudac, pa se preporučuje kombinovanje sa namirnicama koje će olakšati unos, poput svežeg sira sa pavlakom.

MASLAČAK
Bogat nutrijentima, maslačak bi trebalo da bude osnovni element svake zdrave prehrane. Sam po sebi, maslačak je superantioksidant koji uspešno čisti probavni trakt i utiče na obnovu ćelija jetre. Listići maslačka najčešće se koriste kao dodatak salatama.

SEME LANA
Pri detoksikaciji bitno je da se proces odvija na pravi način. Seme lana je odličan izvor vlakana i omega 3 ulja, što ga čini jednom od najvažnijih namirnica u procesu detoksikacije. Uobičajen način uzimanja je jutarnja kašika lanenih semenki sa limunovim sokom, koji će osim ukusa poboljšati rastvaranje semenki u želucu.

BROKOLI
Brokoli oslobađa važne fitohemikalije za vreme žvakanja i varenja, a jedna od zvezda je sulforofan, kog najviše ima u cvetu brokolija. Uz to, ukusan je i dobro se kombinuje sa raznim namirnicama, i kuvan i svež. Najčešće se, ipak, koristi kao osnovni sastojak krem supe.

LIMUN
Glavna karakteristika limuna je stimulacija oslobađanja enzima koji će toksine pretvoriti u tečnosti i tako lakše izbaciti iz tela. Kao i semenke lana, najbolje je piti ga ujutro, kao laganu limunadu bez šećera, što će izbalansirati kiselost hrane koju unosimo tokom dana.

ARTIČOKA
Artičoke, osim jedinstvenog ukusa, imaju i blagotvorno delovanje na žuč i jetru, ključne organe u procesu detoksikacije. Utiče na proizvodnju žuči i štite jetru od propadanja, a ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da su prirodni diuretik.

ĐUMBIR
Đumbir ima aktivni sastojak kurkumin koji mu daje žutu boju, a najkvalitetnije deluje na jetru i poremećaje probave.

(Metro)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako očistiti organizam za 5 dana uz pomoć limuna i javorovog sirupa

Kako očistiti organizam za 5 dana uz pomoć limuna i javorovog sirupa

limun-dijeta.jpg

Gladovanje na bazi limuna i javorovog sirupa, inače poznato kao limun dijeta ili master cleanse, je popularan način čišćenja organizma među tisućama ljudi u svijetu.
Dijeta uključuje post, koji traje 5 dana.
Tokom posta smijete uzimati samo limunadu, napravljenu od limuna, javorovog sirupa, vode i ljute paprike.

Javorovo drvo je u Kanadi poznato po ukusnom i hranjivom soku. Za jednu litru sirupa potrebno je 40 litara soka iz stabla javora.
Vrlo je hranljiv, čak hranjiviji i od meda: 100 g sirupa u sebi sadrži 64% ugljikohidrata, 0,4% masti, 0,1% bjelančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrijednost je 275 kcal.
Javorov sirup uzima se tokom posta zbog toga što daje organizmu sve neophodne nutrijente i energiju tokom gladovanja.
Kupiti ga možete u trgovinama zdrave hrane. Ako ne možete nabaviti javorov sirup, umjesto njega koristite med, agava sirup ili ječmeni slad.

Limun je idealna namirnica za detoksikaciju - pomaže eliminirati toksine iz organizma, jača imunitet i djeluje kao antioksidans. Inače, svo voće ima efekt čišćenja organizma, ali agrumi poput limuna i grejpa su najbolji za detoksikaciju.

Prije gladovanja pripremite organizam na takav način da nekoliko dana jedete samo laganu hranu bez masnoća i proizvoda životinjskog porijekla. Tako će organizam biti spreman da podnese nedostatak uobičajene hrane i prelaz na gladovanje neće biti težak.
Tokom gladovanja nemojte uzimati nikakvu drugu hranu osim ovog napitka od limuna, javorovog sirupa i kajenske paprike. Možete uzimati biljne čajeve zaslađene javorovim sirupom ili medom.
Najbolje vrijeme za limun detox dijetu je ljeto, kada ionako konzumiramo lakšu hranu.

Priprema napitka
Za jednu čašu limunade potrebno Vam je:

  • 2 jušne žlice soka limuna
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • na vrh noža kajenske paprike
  • 250 ml vode
Promiješajte sve sastojke i odmah popijte limunadu. Možete koristiti hladnu ili toplu vodu - po Vašoj želji. Uvijek koristite svježi limun, a ne koncentrat limuna iz trgovine.
Dnevno popijte 6-10 čaša limunade. Uzimajte napitak kada ste gladni, kao obrok.
Limunada u sebi sadrži sve potrebne hranljive sastojke, a ljuta paprika se uzima zbog energije koju daje organizmu.
U međuvremenu, možete piti i biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene javorovim sirupom.
Svaku večer uzmite laksativ, a ujutro popijte litru slane vode (na 1 L vode žlica morske soli). To će Vam pomoći da ispraznite crijeva.
Gladovanje može trajati od 5 do 14 dana. Najkraće trajanje limun dijete je 5 dana, jer organizam počine izbacivati toksine tek nakon tri dana gladovanja.
Efekti su nevjerojatni, ova detox dijeta zaista vrijedi truda! Kada jednom isprobate ovu dijetu i osjetite njezin pozitivan efekt, postat će dio Vašeg života.
Medicina smatra da mnoge bolesti dolaze zbog zadržavanja toksina u organizmu, a ovo je provjeren način da se očistite od njih.

Nakon gladovanja
Nakon gladovanja je bitno da postepeno uvodite namirnice u Vaš jelovnik. Vašem tijelu je potrebno nekoliko dana da se ponovno navikne na krutu hranu. Obavezno se pridržavajte sljedećeg postupka:

1 dan

- prestanite sa uzimanjem limunade
- popijte 5-8 čaša soka od povrća

2 dan

- popijte 3-4 čaše soka od povrća
- pojedite 1-2 tanjura juhe od povrća (izbjegavajte krumpir i mrkvu)

3 dan

- nastavite sa sokovima i juhama od povrća
- pojedite nekoliko voćaka
- pojedite prethodno namočeno orašasto voće ili sjemenke
- možete pojesti dinstano povrće i smeđu rižu

4 dan

- možete početi jesti svu ostalu hranu

Tokom čišćenja preporučujemo šetnje i lagane vježbe jer fizička aktivnost potpomaže eliminaciji toksina iz organizma.

Dobrobiti limun dijete

  • čisti organizam od toksina
  • poboljšava rad probave i crijeva
  • povećava energiju i vitalnost
  • poboljšava cirkulaciju
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • pomaže izgubiti višak kilograma
Napomena
Tokom gladovanja možete osjetiti vrtoglavicu, laganu glavobolju, promjenu raspoloženja i tlaka, što je normalna pojava tokom čišćenja. Dijeta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje organizma zelenom glinom

Čišćenje organizma zelenom glinom

glina.jpg


S vremenom u našem organizmu se skupljaju toksini.

Zbog zraka, kojeg udišemo. Zbog vode, koju pijemo. Zbog pesticida, koje sadrži naša hrana.

Ayurveda kaže da se toksini mogu stvarati i zbog loše probave - kada jedemo previše ili nepravilno kombiniramo namirnice.

S godinama, toksini i teški metali se u našem tijelu nagomilavaju i mogu uzrokovati brojne probleme, poput:

• kožnih bolesti
• alergija i astme
• depresije
• migrene
• nadutosti, loše probave
• kroničnog umora
• raka

Zbog toga potrebno je redovito čistiti organizam od toksina i teških metala.

Zelena glina je jedan od prirodnih lijekova koji efikasno i brzo čiste organizam, a pritom ne škode našem zdravlju.


Zelena glina kroz povijest


Uz sunce, zrak i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.

Mnoge generacije prije nas su vjerovale u moć gline. U drevnom Egiptu, ljekovita moć gline je bila dobro poznata. Zelena glina se koristila za liječenje i mumificiranje faraona.

Drevni Grci su upotrebljavali glinu za liječenje prijeloma: na frakturu su stavili gipsane trake namazane glinenim blatom.

Dioskorid je govorio o tome da glina posjeduje iznimne ljekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” i sama pronalazi i liječi sve bolesti u organizmu.

Galen, poznati grčki filozof i liječnik, napisao je traktat o liječenju zelenom glinom.

Arapi Avicena, “princ među liječnicima”, predavao je terapiju glinom tisućama svojih učenika.


Kako djeluje zelena glina


Još uvijek nije u potpunosti jasno kako djeluje zelena glina. Jedni pretpostavljaju da glina ima iznimnu upijajuću moć zbog čega upija sve nečistoće i patogene iz organizma.

Drugi smatraju da glina ima posebnu “inteligenciju”, uz pomoć koje sama pronalazi i uklanja nepravilnosti u radu organizma.

Neki povezuju ljekovitu moć gline s njezinim negativnim nabojem. Smatraju da upravo zbog svoga negativnog naboja zelena glina privlači i veže na sebe sve čestice koje su pozitivno nabijene. Pozitivno nabijene čestice u našem organizmu su bakterije, virusi, toksini, itd.

Osim što veže štetne tvari i izbacuje ih iz organizma kroz probavni trakt, glina nas također opskrbljuje potrebnim elementima. Naime, glina sadrži preko 60 minerala i elemenata u tragovima koje hrane i liječe naš organizam.

Ruski znanstvenici su otkrili da se uporabom gline može neutralizirati i djelovanje radijacije. Glina se zato koristi kod nuklearnih nesreća, da upije radijaciju u što većoj mjeri.

Vrste i sastav gline

U prirodi možete pronaći zelenu, žutu, bijelu i crvenu glinu. No, jedino zelena glina se koristi za liječenje i čišćenje organizma.

Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici gline se nalaze u Francuskoj i na Siciliji.

Ovisno o tome gdje je iskopana, svaka glina sadrži jedinstveni postotak raznih minerala i elemenata u tragovima.

Zelena glina sadrži selen, magnezij, željezo, kalcij, fosfor, kalij, cink, mangan, bakar, silicij, natrij i druge minerale i elemente u tragovima.

Zahvaljujući bogatstvu prirodnih nutrijenata, glina ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam.


Kako koristiti zelenu glinu za čišćenje organizma


Zelena glina koja se smije oralno uzimati, mora biti certificirana za oralnu uporabu. Takva glina se u prodaji zove ventilirana glina.

Navečer razmutite punu čajnu žličicu ventilirane zelene gline u 2 dcl vode (nekuhane, najbolje izvorske).

Pritom nemojte upotrebljavati metalnu žličicu ili čašu - glina ne smije doći u dodir s metalom.

Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja. Po želji, možete glinu uzeti jedan sat prije jela.

Glinu uzimajte na sljedeći način:

1. tjedan: ujutro bez miješanja popijte samo vodu, a talog bacite
2. tjedan: ujutro promiješajte, ostavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte
3. tjedan: ujutro promiješajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom

Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete raditi 2-4 puta godišnje.

Kakve još dobrobiti za zdravlje ima zelena glina

Osim čišćenja organizma od toksina i teških metala, zelena glina ima brojne druge dobrobiti za zdravlje:

• obnavlja stanice i tkiva
• sprječava širenje patogenih bakterija i parazita
• sprečava rast tumorskih stanica
• ima antiupalna svojstva
• potiče zacjeljivanje rana
• čisti i obogaćuje krv
• regulira PH organizma
• hrani organizam potrebnim mineralima

Zelena glina se upotrebljava i u obliku kupki, maski i obloga.

Kupke od zelene gline imaju umirujući, antiupalni i detoksicirajući učinak. Oblozi od zelene gline koriste se za liječenje artritisa i rana.

Maske od zelene gline potiču ljepotu, čiste kožu, potiču cirkulaciju, liječe problematičnu kožu, smanjuju celulit i potiču gubitak masnog tkiva.


Izvor: Alternativa


 
Natrag
Top