Detoksikacija - Čišćenje organizma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prolećna detoksikacija - Očistite organizam za 48 sati

Prolećna detoksikacija - Očistite organizam za 48 sati
Stil magazin 15.04.2010 13:09



Za duži odmor i veće promene životnih navika tokom godine, većina nema dovoljno vremena. Srećom postoji brz i efikasan dvodnevni program prečišćavanja

Prema ajurvedskom učenju, izgled i zdravlje kože su odraz funkcije debelog creva. Zato je potrebno, ukoliko želite da primetite promene na svojoj koži, da podstaknete izlučivanje iz creva. Pre nego što se upustite u izdržavanje ovog programa detoksikacije, treba da imate na umu da, iako je reč o kratkotrajnom programu, on nije jednostavan. Ukoliko želite da vidite rezultate posle 48 sati, potrebno je da uložite ukupno pet dana i to tri dana pripreme i dva dana programa za pročišćavanje. Posle toga ćete izgledati i osećati se mnogo bolje.

Čega se odreći?

Potrebno je izbegavati konzumiranje mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, alkohola, šećera, cigareta, kafe, pšenične proizvode i mlečne prerađevine. Iz jelovnika treba izbaciti i hladna jela, salate, hladne vode i napitke. Kada je o međuobrocima reč, ako osetite potrebu za jelom, njih zamenite kruškom ili jabukom koje prethodno treba držati na sobnoj temperaturi. S obzirom da večernji obroci opterećuju probavu, poslednji dnevni obrok treba pojesti najkasnije do 19.30. Loše televizijske emisije zamenite čitanjem laganog štiva i slušanjem prijatne muzike koja opušta.

Šta jesti?

Dan je najbolje započeti sokom od polovine limuna kojem treba dodati malo seckane crvene papričice, malo izrendanog đumbira i jednu kašiku lanenog ili susamovog ulja. Sve to pomešajte sa ½ l mlake vode. Kafu zamenite biljnim čajem, a dnevno se zadovoljite jednom šoljom crnog čaja. Ostalo neka bude čaj od nane, koji olakšava probavu i povećava energiju, čaj od komorača koji podstiče rad jetre ili čaj od kamilice koji smiruje. Tokom svakog dana popijte dva litra vode prethodno odstojale na sobnoj temperaturi. Za doručak pojedite pahuljice sa sojinim ili pirinčanim mlekom. Za ručak i večeru pojedite povrće kuvano na pari i integralni pirinač. Jela začinite kimom, đumbirom ili crnim biberom jer oni podstiču probavu.

Šta raditi?

Pokušajte svako jutro da izdvojite bar pola sata za šetnju ili vežbu, a posle večere vežbajte bar pet minuta jer jednostavne vežbe istezanja i joga podstiču procese pročišćavanja. Opušatajuću masažu priuštite sebi u petak uveče, kada je idealan trenutak za početak intezivnog vikend programa za detoksikaciju.

Vikend detoksikacija

Lako svarljiva jela će olakšati probavu i pročišćavanje organizma, a promene ćete videti prvo na koži. Ako tome dodate i pravilnu negu kože, masažu i opuštanje, osetićete se odmorno, a vaša koža će zablistati svežinom.

Šta jesti?

S obzirom da funkcije i stanje probavnog sistema utiču na ceo organizam, pa tako i na kožu, neophodno je preduzeti neke promene u ishrani. Za vikend nema nekih većih promena već je zapravo reč o nastavku onoga što ste počeli u sredu. Potrebno je samo dodati neka jela.

DORUČAK:
pahuljice i kuvano voće. Jabuke, kruške prokuvajte par minuta u nezaslađenoj vodi, a posle kuvanja dodajte malo cimeta i muskatnih oraščića. U rashlađeno voće možete da dodate još sojino ili pirinčano mleko ili jogurt.


RUČAK i VEČERA:
i dalje je na jelovniku začinjeno povrće kuvano na pari i integralni pirinač. Međutim, sada tim osnovnim jelima možete da dodate i neka nova jela.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Detoksikacija ishranom

Radio 021

Detoksikacija ishranom

praziluk.jpg


Kada u organizam unosimo previše šećera, masnoća, aditiva i drugih štetnih materija, on mora da potroši dosta energije kako bi se očistio od otrova. Vremenom mu ostaje sve manje energije za druge metaboličke procese, pa se usporava njegov rad.

Jetra i bubrezi kao glavni „čistači“ postaju preopterećeni. Iako je to glavna stavka, čišćenje organizma ne podrazumeva samo promenu navika u ishrani nego i vežbe, ali i odgovarajuću negu tela.

Mnoge će na detoksikaciju navesti želja da izgube koji kilogram, zaboravljajući i na druge njene prednosti kao što su lepša koža, poboljšanje kondicije, više energije, manje celulita... Iako bi svako trebao da odabere svoj način čišćenja organizma koji mu najviše odgovara, najbolje i najdelotvornije je očistiti organizam od otrova koje unosimo hranom. Većina stručnjaka preporučiće detoksikaciju voćem i povrćem. Dakle, za doručak se jede voće, a za ručak i večeru povrće.


Iako postoje mnoge detoksikacijske dijete koje traju i nedeljama, detoksikacija se preporučuje jednom u mesec dana, i to najbolje u trajanju od 36 do maksimalno 72 sata. Prvi dan nećete osećati nikakve promene, osim verovatno gladi, ali pripremite se da se već drugi dan pojavi glavobolja i, svakako, zadah zbog toga što organizam počinje lučenje otrovnih supstanci (to ćete znati po belim naslagama na jeziku). Ako se odlučite za detoksikaciju dužu od tri dana, što se ne preporučuje bez nadzora lekara, možda ćete se osećati umorno, imati glavobolje i češće promene raspoloženja.

jabuke_pic.jpg


Tokom detoksikacije je dozvoljeno piti vodu i prirodne sokove, ali nikako čaj, kafu i alkohol. Ananas, artičoke, cvekla, beli luk, grožđe, jabuke, lubenica, peršun, mango i praziluk najbolje su namirnice za čišćenje organizma.

Praziluk podiže nivo dobrog holesterola i pomaže u regulisanju šećera u krvi, zelena salata je glavna namirnica za čišćenje jetre, jabuka snižava holesterol i sadrži pektin koji pomaže uklanjanju otrova, dok peršun kao diuretik podstiče mokrenje, pa je vrlo dobar za rad bubrega. Ananas je jedna od najkorisnijih namirnica u mršavljenju, ali i u detoksikaciji organizma uopšte. On poboljšava varenje, odnosno podstiče rad creva, a idealan je i kao međuobrok.

Pošto detoksikacija ne znači samo promenu prehrambenih navika, vrlo je važna i fizička aktivnost. Hodanje i trčanje su vežbe koje će vam pomoći da lakše sagorite masnoće, poboljšate kondiciju, ali i učvrstite mišiće.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prirodni diuretici - neškodljiva sredstva za čišćenje organizma

Prirodni diuretici - neškodljiva sredstva za čišćenje organizma

Krstarica 15.11.2010 12:05



Ovu grupu diuretika sačinjavaju prirodne supstance u vidu hrane i napitaka koje mogu da izazovu i pojačaju mokrenje.

Ljudi često pokušavaju da pronađu krajnje jednostavna i neškodljiva sredstva koja pomažu u čišćenju organizma od toksina, štetnih masti, kao i u smanjenju nagomilavanja vode u organizmu. Jedan od takvih načina jeste i upotreba diuretika.
U pitanju je zapravo određena vrsta hrane, kao i napitaka, koji prirodnim putem povećavaju količinu urina koju osoba kasnije izbacuje iz tela. Prirodni diuretici povećavaju količinu mokraće koja se izbacuje iz tela, i to tako što smanjuju retenziju vode, kao i ponovno apsorbovanje većih količina vode kroz bubrege.
Navodimo listu prirodnih diuretika sa detaljnijim opisom njihovih pozitivnih strana:

Zeleni čaj –
svakako predstavlja jedan od najčešće upotrebljavanih prirodnih diuretika koji se u te svrhe koristi već vekovima. Danas se veliki broj režima za detoksikaciju zasniva upravo na njemu.


Sok od brusnica –
smatra se jedim od najboljih i najefikasnijih prirodnih diuretika kada je reč o sprečavanju retencije vode i odstranjivanju suvišnih količina vode iz tela.


Jabukovo sirće –
odlikuje se brojnim svojstvima vrlo dobrog prirodnog diuretika, a pri tome je i jako dobro za održavanje odgovarajuće ravnoteže kalijuma u telu.


Čaj od maslačka –
predstavlja još jedan od hvaljenih prirodnih sredstava za prečišćavanje organizma od toksičnih supstanci, pogotovo kada je reč o prečišćavanju jetre i bubrega.


Ovas -
obiluje silicijumom, koji predstavlja jedan od najboljih i najpoželjnijih prirodnih diuretika.


Špargla –
spada u grupu alkaloida i veoma je poželjna kada je reč o uspešnom uklanjanju otpadaka i štetnih supstanci iz tela povećanjem količine mokraće koja se izbacuje.


Paradajz -
predstavlja jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a sva hrana koja sadrži ovaj vitamin u većim količinama deluje kao prirodni diuretik. Glavni razlog je taj što je vitamin C lako rastvorljiv u vodi i stoga se svaka veća količina izbacuje putem mokraće. Ukoliko konsumirate redovno veće količine hrane koja obiluje vitaminom C, svakako ćete prirodnim putem povećati količinu mokraće koja se izbacuje iz organizma na dnevnoj osnovi.


Beli luk –
u sebi sadrži ulje slačice koje, samo po sebi, poseduje veliki potencijal kada je reč o prečišćavanju organizma. Zato je od izuzetno velike pomoći kada je u pitanju razlaganje i izbacivanje suvišnih količina masti, kao i "stranih tela" putem mokraće.


Mirođija –
ne samo da poseduje karakteristike diuretika već i olakšava izbacivanje gasova iz creva, pomažući na taj način u borbi protiv retencije vode i nadimanja.


Peršun –
jeste još jedan od jako korisnih prirodnih diuretika koji svojim dejstvom stimuliše bubrege kako bi se dodatno povećalo lučenje mokraće.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje crijeva

Čišćenje crijeva

Čišćenje crijeva je kontroverzna tema, jer čak između alternativnih liječnika postoji velika razlika u mišljenju o njemu.
Jedni smatraju da je redovito čišćenje crijeva apsolutno neophodno za održavanje dobrog zdravlja i preporučuju metode poput klistira ili Hidro kolon terapije.
Drugi tvrde, da je čišćenje crijeva - prirodan mehanizam našeg tijela, koji ne smijemo remetiti, a možemo mu samo pripomoći sa pravilnom prehranom.
Treći preporučuju posebne proizvode za čišćenje crijeva, neki od njih koštaju i do 90 $ mjesečno, prikazujući grozne slike toga, što se upravo nalazi u našim crijevima (Da li ste već vidjeli ove slike, surfajući Internetom?).

Ali koja je metoda najdjelotvornija? I što je najbolje za naše zdravlje?
U ovom članku ćemo opisati razne metode čišćenja crijeva, razmotriti prednosti i nedostatke svake metode i pokušati pronaći najbolje rješenje za Vas.

klistir.jpg


ali, najprije....

Zašto je uopće potrebno čistiti crijeva?


Naša probava i proces eliminacije otpada iz organizma su važni čimbenici, koji utječu na naše zdravlje. Prema ayurvedi, nepravilna prehrana i loša probava su uzrok skoro svake bolesti. Sa tim se slažu i mnogi alternativni liječnici.
Loša prehrana usporava našu probavu, što zatim uzrokuje poremećaj rada crijeva. Rezultat nepravilnog pražnjenja crijeva je nagomilavanje otpada i toksina u ovom važnom organu našeg tijela.

Alternativni liječnici smatraju da nepravilan rad crijeva može uzrokovati brojne zdravstvene probleme: od zatvora, glavobolje, alergije, kroničnog umora do ulceroznog kolitisa i raka crijeva.
Ali - uzvratit ćete Vi - naši djedovi i baki nisu radili čišćenje crijeva i živjeli su normalan i dug život!
Da, ali oni nisu jeli modernu prerađenu hranu, nego prirodne namirnice bogate dijetalnim vlaknima, koje odlično reguliraju proces probave i čišćenja crijeva.

Vremena su se promijenila. Naša prehrana je sada sasvim drukčija. 90% hrane koju svakodnevno konzumiramo je prerađena na jedan ili drugi način. Takva hrana sadrži vrlo malo prirodnih dijetalnih vlakana, koji su presudni za pravilan rad crijeva. Konzumiranje namirnica poput bijelog šećera i brašna stvara probleme u organizmu.
Imamo sve više zdravstvenih tegoba. Upravo zbog toga sve više ljudi ih pokušavaju riješiti uz pomoć korekcije prehrane i različitih metoda čišćenja organizma.

Odgovor na pitanje:"Da li je potrebno čistiti crijeva?" je sljedeći: Ako ste se cijeli život hranili zdravo, čišćenje crijeva Vam nije potrebno. Ako se ne hranite zdravo, vjerojatno Vam je potrebna jedna ili druga metoda čišćenja crijeva i korekcija prehrane.


Obratite pažnju da rad crijeva može biti poremećen i zbog drugih čimbenika, na primjer:

- sjedećeg načina života
- parazita u crijevima
- trudnoće
- nekih bolesti (na primjer, poremećaj štitnjače)
- uzimanja lijekova (antacidi, soli bizmuta, željezo, antihipertenzivi, narkotici, sedativi)


Razni načini čišćenja crijeva


1.Klistir
klistir1.jpg
Ovo je najstarija metoda čišćenja crijeva u svijetu. Klistir se koristi već stotinama godina za liječenje zatvora, trovanja, glavobolje, alergije itd. Ovu metodu čišćenja primjenjivali su drevni Egipćani, Grci, Afrikanci, Indijci i Kinezi.

Klistir su koristile mnoge poznate osobe, na primjer, Aristofan i Šekspir.
U Francuskoj klistir je bio toliko popularan, da se koristio svaki dan nakon večere. Smatralo se da klistir poboljšava izgled kože.
Francuski kralj Luj XIV u svome životu je obavio klistir preko 2000 puta. Smatraju, da je zahvaljujući njemu imao idealno zdravlje.
Metoda čišćenja crijeva sa klistirom uključuje ispiranje crijeva sa vodom pod slabim pritiskom preko anusa, uz pomoć posebnog pribora za klistiranje.
Smatra se da efikasnost ove metode ovisi o vrsti klistira, koja se koristi. Postoji više vrsta klistira - sa vodom, kavom, glinom, čajevima itd. U većini slučajeva klistir može efikasno očistiti samo donji dio crijeva - rektum.

Nedostatci ove metode:
Klistir je dosta neugodna metoda. Većini ljudi ne sviđa se ideja o tome, da si moraju nešto ubrizgavati u crijeva preko anusa. Osim toga, neki alternativni liječnici smatraju, da često ili neoprezno korištenje ove metode može izazvati poremećaj crijevne flore, infekcije, čak i oštećenje crijeva. Klistir se ne smije koristiti prečesto, jer može poremetiti normalni ritam pražnjenja crijeva.

Prednosti:
Metoda je jednostavna, jeftina i možete ju primijeniti sami kod kuće.
Pribor za klistiranje možete kupiti u ljekarni.
-----

2.Hidrokolon terapija

Nova, moderna inačica klistira, koja postaje sve popularnija. Hidroterapija, ili hidrokolon terapija uključuje ispiranje crijeva uz pomoć tople vode preko anusa, uz pomoć posebnog aparata.
" Za vrijeme tretmana koji traje 45-60 min, 60-120 litara vode kontinuirano ispire crijevo na sljedeći način: Specijalno dizajnirano jednokratno crijevo s rektalnim nastavkom se stavi u rectum, dok aparat omogućava pročišćenoj vodi slobodan protok kroz malo crijevo za vodu, a kroz veliko crijevo za otpadni materijal odnosi višak vode, fekalne tvari, plinove, sluzi, parazite i ustajalu žuč direktno u sanitarnu cijev."
Kod hidrokolon terapije se mogu koristiti različiti dodatci poput kave, probiotika, gline, raznih čajeva itd. da bi se poboljšao učinak terapije.
Terapiju smije provoditi samo stručna osoba i samo sa posebnim uređajem namijenjenim za hidroterapiju.


hidrokolon.jpg


Nedostatci ove metode:
Cijena tretmana, odlazak stručnjaku za hidrokolon terapiju. Osim toga, neki alternativni liječnici smatraju, da često ili neoprezno korištenje ove metode može izazvati poremećaj crijevne flore, infekcije, čak i oštećenje crijeva.
Na žalost, poremećaj flore crijeva nije toliko rijetka pojava kod hidrokolon terapije. Tokom tretmana 60-120 litara vode prolazi kroz Vaša crijeva, ispirajući sve - od fekalnih tvari do dobrih mikroorganizama, koji su neophodni za pravilan rad crijeva.
Upravo zbog toga nisam entuzijast ove metode čišćenja crijeva.

Prednosti:
Netko je to spreman uraditi za vas. Vaša uloga je da samo ležite i opuštate se. Hidrokolon terapija čisti crijeva temeljitije od običnog klistira i nije potrebno da ju često ponavljate.
-----

3.Laksativi

Laksativ u stvari nije sredstvo za čišćenje crijeva, nego je lijek protiv zatvora. Ako imate ozbiljan zatvor možete primijeniti laksativ, koji će Vam pomoći da riješite problem sa stolicom na brz i bezbolan način.
Laksativ poput gorke soli možete kupiti u svakoj apoteci. Postoje i prirodni laksativi, koje možete primijeniti kod problema sa zatvorom.
Jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa je Psilium, koji sadrži velike količine topivih vlakana. Psilium se široko koristi u alternativnim proizvodima za čišćenje crijeva.
Sok od šljive je drugi od najboljih prirodnih laksativa. Čak i male količine soka od šljive će pomoći kod zatvora.
Laksativi mogu imati ozbiljne nuspojave poput dehidracije organizma i gubitka mišićne mase oko crijeva, zbog toga se ne smiju primjenjivati dugotrajno.
Tokom primjene laksativa uzimajte više tekućine. Nemojte koristiti laksative u svrhu čišćenja crijeva!
-----


4.Proizvodi za čišćenje crijeva

Svijet je prepun ljudi, koji žele zaraditi na Vama. Neki su shvatili, da čišćenje organizma postaje sve popularnije i spremni su ponuditi razne proizvode da bi zadovoljili sve veće potrebe tržišta.
Američko tržište je prepuno proizvoda poput Colonix (Dr.Natura), OxyPowder, Bowtrol itd. Proizvođači tvrde, da će njihovi proizvodi ne samo očistiti crijeva, nego i riješiti sve ostale zdravstvene probleme - što naravno, nije istina.
Kura za čišćenje crijeva obično se sastoji od nekoliko proizvoda (jedan proizvod više nije dovoljan!) i košta od 50 do 90 $ mjesečno. Na žalost, efikasnost i sigurnost ovih proizvoda, kao i tvrdnje, koje možete pronaći na njihovim stranicama, su vrlo upitne.

Što se tiče groznih slika, poput ovih ispod, možda i Vi sebi postavljate pitanje: "Da li je to istina, da su moja crijeva prepuna svega ovoga? Da li zaista u svojim crijevima nosimo desetke kilograma ovog smeća?"
Da bi odgovorili na ovo pitanje, moramo pažljivo proučiti sastav ovih sredstava za čišćenje crijeva.
Između sastojaka ovih proizvoda pronašli smo nešto vrlo zanimljivo. Naime, svi oni sadrže Guar Gumu - prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Na svim proizvodima piše "popijte odmah nakon miješanja". Ali ako ovu smjesu ostavite na 30-60 minuta, ona će se zgrušati, a sadržaj u čaši će biti vrlo sličan sadržaju na ovom štapiću:

colonix.jpg


Dakle to, što vidite na ovoj slici nisu toksini iz Vaših crijeva. To je sadržaj Vašeg proizvoda za čišćenje crijeva!

Druga stvar, koja dolazi u pitanje kod takvih dugotrajnih kura, je normalna crijevna flora. Agresivno i dugotrajno čišćenje crijeva jednostavno uništava svu crijevnu floru. Ovo može uzrokovati probleme puno ozbiljnije od "toksičnog otpada" u Vašim crijevima. Upravo zbog toga skoro sve kure za čišćenje crijeva od sada nude i dodatan proizvod - probiotik - da se ne razbolite tokom čišćenja.

Naše je mišljenje da takve kure za čišćenje crijeva mogu biti naporne i opasne za zdravlje. Mnoge tvrdnje proizvođača ovih preparata su pretjerane. A za puno manju cijenu možete napraviti svoj tretman za čišćenje crijeva!
---
Ako želite uštedjeti novac, nabavite 3 glavna sastojka za čišćenje crijeva - ljusku psilijuma, sjemenke lana i sjemenke komorača (sve skupe kure za čišćenje crijeva ih sadrže!) - i svakodnevno dodavajte ih u Vašu prehranu.
Ne zaboravite za probiotik - zdrava flora je jako bitna za pravilan rad crijeva. Čak i običan jogurt sa probiotičkim bakterijama će biti dovoljan. Ili, nabavite probiotik u kapsulama, koji sadrži ogromne količine živih bakterija.
-----

5.Vlakna

Ne zaboravite da upravo vlakna održavaju zdravi rad naših crijeva. Vlakna pomažu u ispiranju toksina i otpadnih tvari iz organizma. Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata, koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz tijelo u debelo crijevo, gdje apsorbiraju vodu i ostale otpadne materijale, te bivaju izbačena kao stolica.

Vlakna pomažu u ubrzavanju prolaska hrane smanjenjem vremena tijekom kojeg se hrana zadržava u probavnom traktu. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih čimbenika mnogih zdravstvenih problema.

Hrana bogata vlaknima:
- voće
- povrće
- integralne žitarice
- orasi i lješnjaci
- sjemenke
- grah
- pšenične mekinje

Ako svakodnevno konzumirate hranu, bogatu vlaknima, metode čišćenja crijeva poput klistira, hidrokolon terapije i drugih Vam nisu potrebne. Dobar tek!

fiber.jpg


Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta je detoksikacija?

Šta je detoksikacija?

Alo 13.12.2010 08:29



Detoksikacija je jedan od najstarijih i svakako najefikasnijih metoda lečenja poznatih čoveku.

Postojala je još pre 5.000 godina. Detoksikacija je čišćenje tela od nakupljenih toksina. Korisna je za zdravlje i prisutna je u celom svetu. Posebno danas je važna u visokotoksičnom, industrijskom svetu. Detoksikacija predstavlja oslobađanje od toksina, što znači i neutralisanje kiselosti i uspostavljanje kiselo-bazne ravnoteže u telu. To je od izuzetnog značaja jer kiseli sastav predstavlja pogodnu sredinu za razvoj bolesti.

Opasnosti detoksikacije

Detoksikacija nije samo čišćenje. Mnogi počinju da je koriste za mršavljenje. Ukoliko je sami primenjujete i ne konsultujete se sa stručnjacima, detoksikacijom možete sebe dovesti do ivice smrti. Postoje pojedinci koji su bili u komi neko vreme. Potrudite se da se dobro informišete i da ne primenite pogrešan način detoksikacije. Detoksikacija samo za čišćenje, u cilju brzog mršavljenja ili čišćenja creva, nije prava detoksikacija. Kao i sve drugo u prirodi, detoksikacija treba da je umerena i da služi ozdravljenju. Važno je tu zapamtiti tri stvari: ravnoteža, naročito kiselo-bazna ravnoteža, čišćenje od toksina i poboljšavanje cirkulacije usled oslobađanja od zagušenja, posebno kad govorimo o limfnom sistemu.

Kako se iščistiti?

Stručnjaci predlažu blagu detoksikacijsku ishranu sa ciljem da se zaštitimo. Ali posle praznika, dobra je detoksikacija od masti i šećera. Ako osećate da vam je organizam prilično zagušen i želite na detoksikaciju, detoksikacija jetre koju lako možemo sprovesti hranom i biljem - zaista je dobra ideja. Svaki put kada sprovodite detoksikaciju jetre, treba vam pomoć vitamina D. Ljudi uglavnom ostvaruju značajne rezultate kada su sebi odredili neku vrstu cilja. Zaštitna ishrana može uključivati u ranim jutarnjim satima i zeleni čaj. Zeleni čaj svako jutro uzimajte iz bar dva razloga: pomaže da jetra ne bude začepljena i pomaže slično kao gorko bilje. Dodajte i samo gorko bilje u zeleni čaj, u obliku ekstrakta. Vrlo je jednostavno za pravljenje, a čini da varenje teče neometano. To je mala stvar koju možete učiniti za sebe svakog jutra. Naravno, zeleni čaj se pokazao korisnim i za mršavljenje i podizanje imuniteta.

Načini detoksikacije

Neki od najboljih programa detoksikacije isključuju duga, vrlo naporna čišćenja - osim ako niste ozbiljno bolesni. Treba pronaći meru, započeti, recimo, jedno blago čišćenje. To je sve što većini ljudi treba. A može i tokom jednog dugog vikenda, nekoliko puta godišnje. Najteže je u početku, jer se uvodi promena. Ponekad niz kratkih detoksikacija, jedna-dve na tri ili četiri meseca, deluju bolje nego duga detoksikacija, gde vam treba nadzor lekara.

Svima je potrebno čišćenje

Ako se već hranite zdravo i imate dobro zdravlje, svejedno vam se preporučuje detoksikacija, pošto je svima potrebna. Detoksikacija je metod za zdrav opstanak u jednom destruktivnom svetu, u kome danas živimo. Postoji više od 30.000 destruktivnih sintetičkih hemikalija oko nas, a 25.000 novih dolazi svake godine. Amerika industrija sama godišnje otpusti 24 biliona litara toksičnih materija, koje su povezane s razvojnim i neurološkim problemima dece. Nemamo drugog načina da se zaštitimo nego da vodimo računa o sopstvenom organizmu.

Ishrana je najvažnija

Da li smo pod emocionalnim stresom ili možda ne vežbamo dovoljno? Sve to ima značaja, ali stručnjaci smatraju da je ishrana jedan od najvažnijih činilaca. Ona je sam početak, a onda ide nadgradnja, jer ishrana pomaže da se izborite sa stresom. Ishrana je primarni izvor koristi koji možemo kontrolisati. Preporučuje se uzimanje biljaka i dodataka ishrani, kao i namirnice niske masnoće, prvenstveno vegetarijanska hrana.

I. Kovačević



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
7- dnevni plan detoksikacije i dijete: Kako očistiti organizam i smršaviti

7- dnevni plan detoksikacije i dijete: Kako očistiti organizam i smršaviti

Dalje 03.01.2011 12:26



Detoksikacijske dijete idealne su za očuvanje forme, ali jednako tako i uravnotežena prehrana. Ona znatno pomaže da se poboljša i izgled kože i kose, zbog čega ćemo se osjećati bolje i ljepše. Koncept dijeta je čišćenje tijela, i to dubinski kako bi ono bilo kao fini stroj. Ove dijete primjenjivali su Demi Moore, Brad Pitt, Cameron Diaz, Richard Gere, Katie Holmes i Angeline Jolie.

Evo tjednog plana prehrane:

1. dan

Doručak
- 1 šalica bobičastog voća
- 2-3 kriške integralnog tosta
- šalica bijelog čaja

Užina
- sok

Ručak
- 70 g ječma s graškom (100 g) pripremljenog na jednoj žličici ulja
- zelena salata i rajčice začinjena sa 1 žlicom maslinova ulja

Užina

- šalica zelenog čaja
- jabuka

Večera

- juha od povrća
- 250 grama hladne salate od povrća po želji (grah, leća, slanutak) sa svježim lukom, origanom ili peršinom te 1 žlicom maslinova ulja


2. dan

Doručak
– 150 g sojina jogurta sa 2 žlice müslieja

Užina

- sok od grejpa

Ručak
- 70 g integralnih špageta s povrćem (tikvice, paprike i patlidžan)
– miješana salata sa 1 žlicom maslinova ulja ili orašastih plodova

Užina

- šalica bijelog čaja
- mrkva

Večera
– pljeskavica od soje, kuhani špinat začinjen sa 1 žlicom maslinova ulja ili orašastih plodova
– 50 g kruha od cjelovitog pšeničnog zrna


3. dan

Doručak
- zeleni čaj
- sojin jogurt
- 2 kriške kruha s marmeladom

Užina

- sok

Ručak
- 70 g smeđe riže pripremljene s radičem
- šparoge kuhane na pari

Užina


- zeleni čaj
- orasi

Večera
- gulaš od krumpira i seitan u tavi sa 1 žlicom ulja, peršin, rajčica i kapari
- miješana salata s maslinovim uljem ili orašastim plodovima
- 40 g kruha kruha od cjelovitog pšeničnog zrna


4. dan

Doručak
- salata od svježeg voća
- 35 g kruha od cjelovitog pšeničnog zrna
- šalica zelenog čaja

Užina


- sok

Ručak
- 70 g tjestenine od pira s češnjakom
- zelena salata, rajčica i radič

Užina


- šalica zelenog čaja
- kruška

Večera

- juha od povrća (bundeva, grašak, mahune, poriluk)
- 100-120 g seitana s travama
- povrće na žaru


5. dan


Doručak
- salata od kruške i jabuke sa 2-3 žličice sjemenki sezama i badema
- šalica zelenog čaja

Užina


- sok od grejpa

Ručak
- grah (180 g) ili krumpir posut peršinom, češnjakom i maslinovim uljem
- salata od miješanog sirovog povrća

Užina


- šalica zelenog čaja
- kruška

Večera
- 140 g variva od seitana i povrća
- kuhani špinat začinjen sa 1 žlicom maslinova ulja
- 40 g kruha od cjelovitog pšeničnog zrna


6. dan

Doručak
- zeleni čaj
- sojin jogurt
- 2 kriške kruha s marmeladom

Užina


- iscijeđeni sok citrusa

Ručak
- salata od rajčice, 80 g tofua i 2 žlice kukuruza
- 50 grama cijelog zrna kruha

Užina


- šalica zelenog čaja
- banana

Večera
- 70 g ječma sa svježom rajčicom, 1 žlica maslinova ulja
- povrće na žaru


7. dan

Doručak
- 2 žlice müslieja sa suhim voćem
- 250 ml mlijeka od zobi

Užina


- jabuka

Ručak
- 70 g pira sa šparogama
- špinat s maslinovim uljem

Užina


- šalica bijelog čaja
- 8-10 badema

Večera
- 100 grama tofua s puno miješanog sirovog povrća
- 50 grama kruha od cjelovitog pšeničnog zrna


Izbacite li ‘bijelo’ – sol, šećer i brašno - na pola puta ste do vitkosti
Prema kineskoj tradicionalnoj mudrosti, potrebno je očistiti organizam, nahraniti ga i ojačati imunitet. To je temelj zdravlja, poručuje nutricionistica koja prakticira i tradicionalnu kinesku medicinu Ksenija Sušac. Tijelo, objašnjava ona, pamti pretrpavanje hranom čak 21 dana. Toliko je vremena potrebno da se ono vrati u zdrav ritam i očisti.

U danima kada smo jeli obilno i masnije bubrezi i jetra trpe, a žuč je na “prekovremenom radu”.


– Zamijenite slatkiše voćem, to je temeljni savjet za sve koji žele smanjiti kilograme. Prehrana bogata vlaknima olakšava mršavljenje. Izbacite sve bijelo, šećer, brašno i sol, pa ste već na pola puta da tijelo dovedete u red.

Nutricionistica Ksenija Sušac savjetuje jesti ponajprije juhe koje tijelu daju osjećaj topline, zadovoljstva te uklanjaju frustracije i vraćaju ravnotežu.

– Za one koji vole obilno jesti savjetujem da prije obroka gricnu koricu kruha ili kockicu tamne čokolade. To će zavarati organizam, smanjiti apetit pa ćete manje pojesti. Valjalo bi pripaziti na prehranu po krvnim grupama, uvesti samo kuhanu hranu, svježe voće, bijelo meso i perad, a izbaciti sve prženo, pohano, sol, ulje, kolače, gazirano, tvrde sireve, dimljeno i suho meso – savjetuje K. Sušac.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Detoksikacija posle praznika

05. 01. 2011. 08:02h| Blic Žena


Detoksikacija posle praznika


Ako se posle praznika i bogate trpeze, previše kolača, torti i mesa osećate barem tri kilograma teži, letargično i tromo - niste jedini. Predlažemo vam brzu i hitnu detoksikaciju, način ishrane uz koji ćete okrepiti organizam, sagoreti suvišne masnoće i to za samo 72 sata.

121365_detoxjuices_f.jpg
Detoks sokovi za čišćenje organizma

Obroci su vegetarijanski, bez mesa ili samo uz malo piletine ili ćuretine i predstavljaju idealan miks antioksidanasa, proteina, vlakana, vitamina i minerala.

Da bi detoksikacija uspela poštujte strogo pravila o namirnicama i količini koju treba da konzumirate. Ne dodajte šećer, prelive, soseve, zaslađivače.

Takođe, meni ponavljate tri dana - u krug. Za to vreme izbegavajte sokove, alkohol, pijte samo propisana pića.

Vodu pijte neograničeno, čak i tokom obroka, a dve čaše obavezno pola sata pre svakog ručka i večere. Zeleni čaj neka postane navika posle ručka, užine i večere.

PREDLOG JELOVNIKA

Doručak: U blenderu izmiksajte tri četvrtine šolje obranog mleka, pola banane, pola šolje malina, isto toliko borovnica, kašiku surutke u prahu sa ukusom vanile, četvrtinu kašičice cimeta, 5 kockica leda. Ako ne želite da pravite ovaj napitak, u obzir dolaze i crni čaj ili kafa.

Ručak: Spanać salata - Operite i obarite koliko god želite spanaća. Dodajte ljute papričice, malo svežeg paradajza, šargarepe, crnog luka, brokoli, repu. Takođe, da bi salata bila ukusnija dodajte po želji krastavac, pečurke, celer. Dodajte i pola šolje crvenog pasulja, začinite kašičicom maslinovog ulja i neograničenom količinom balsamiko ili vinskim sirćetom. Na kraju obroka pojedite crveni ili običan grejpfrut.

Užina: Pola šolje nesoljenih pistaća

Večera: Neograničena količina ribe sa roštilja ili pečene ili poširane. Bakalr i losos su idealan izbor, začinite limunovim sokom i crnim biberom. Kao prilog izaberite brokoli kuvan na pari.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako očistiti organizam od toksina i teških metala

Kako očistiti organizam od toksina i teških metala

ziva.jpg

Zamislite da se budite ujutro puni energije i imate odličnu koncentraciju na poslu. Zamislite, da stalno imate dobro raspoloženje i hodate okolo sa smiješkom na licu. Zamislite, da nemate glavobolju, bolove u leđima i zglobovima.
Sve ove tegobe mogu biti posljedicom nagomilavanja teških metala u organizmu. Jednostavne prirodne metode mogu Vam pomoći da ih se riješite.

Otkuda dolaze toksini?
Toksine ne možemo izbjeći za to što su oni svuda oko nas. Na žalost svi smo toksični!
Čak Eskimi i novorođenčad nisu izuzetak iz ovog pravila. Greenpeace je nedavno proučavao uzorke krvi iz pupčane vrpce beba, rođenih u SAD-u. Istraživanja su pokazala, da preko pupčane vrpce od majki bebama je bilo prenijeto oko 287 vrsta toksina, uključujući živu.
Toksini i teški metali zagađuju vodu, zrak i hranu. Svakodnevno koristimo kozmetiku i sredstva za osobnu higijenu, koji su puni opasnih kemikalija. A da ne govorimo o cjepivu i amalgamskih plombama.
Kada uđu u naš organizam, teški metali nagomilavaju se u unutrašnjim organima, tkivima i kostima. Naše tijelo ih ne može eliminirati bez naše pomoči. Samo kelati (agensi, koji vežu teške metale) mogu ih ukloniti iz organizma.

Prirodni načini čišćenja organizma od otrova
Postoje sintetički kelati, uz pomoć kojih se otrovi mogu eliminirati iz organizma. Na žalost, oni nisu bezopasni za zdravlje, zato što imaju brojne nuspojave.
Ali postoji i nekoliko prirodnih načina čišćenja organizma od toksina i teških metala.

1. Korijander (Coriandrum sativum)
Nedavno je pronađeno, da je korijander - jedan od najmoćnijih kelata u prirodi.
1995 godine liječnik Yoshiaki Omura je primijetio velike količine žive u urinu svoga pacijenta. To je bilo nakon što je pacijent konzumirao vijetnamsku juhu sa korijanderom. Činjenica je zaintrigirala dr.Omura, koji je počeo istraživati djelovanje korijandera na teške metale.
Nakon mnogih istraživanja potvrđeno je da korijander uklanja ne samo živu, nego i mnoge druge teške metale iz organizma. Korijander je jedan od najmoćnijih i najjeftinijih načina da se očistite od otrova!

Kako koristiti korijander?
Dodajte korijander u Vašu dijetu: stavite pregršt korijandera u juhu, salatu ili jelo od povrća. Ili napravite pesto od korijandera:

  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svježeg korijandera
  • 2 žlice soka limuna
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • morska sol
Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog kruha.

2. Klorofil

liquid-chlorophyll.jpg

Klorofil je zeleni pigment, koji sadrže zelene biljke - zeleno povrće, voće i alge.
Klorofil ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a posebice je poznat kao čistač organizma.
To je zato što je klorofil jedan od najvažnijih kelata u prirodi. Kelacija je proces vezanja atoma teških metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanja ih iz organizma.
Sposobnost klorofila da veže i uklanja teške metale poput žive čini ga moćnim sredstvom za čišćenje organizma. Nakon uklanjanja amalgamskih plombi preporučuje se unos klorofila, da bi se uklonili tragove žive u organizmu.

3. Zelena glina
Kupka sa zelenom glinom je vrlo jednostavna metoda čišćenja tijela od toksina i teških metala. U kadu, napunjenu toplom vodom, dodajte 2 šalice zelene gline. Provedite u kadi 20-ak minuta, neka voda bude što toplija. Kroz pore glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale.
Za kupku je potrebna zelena Ilit glina, koju možete nabaviti u trgovinama bio hrane i kozmetike, ili glina bentonit.

4. Izvadite amalgamske plombe
Alternativni liječnici već odavno govore o štetnosti amalgamskih plombi, a najnovija znanstvena istraživanja to i potvrđuju. Amalgamske plombe, ili crne plombe, sadrže spoj žive sa drugim materijalima poput bakra, kositra, cinka. Smatra se da u kombinaciji sa ovim materijalima živa postaje "neaktivna".
Međutim u testovima se pokazalo da osoba sa amalgamskim plombama ima 4-6 puta veću koncentraciju žive u dahu od osobe bez njih. Živa se može nakupljati u plućima, bubrezima, jetri i želucu i utjecati na njihov rad. Najopasnija je ako dospije u mozak, jer je neurotoksična.
Stavljanje amalgamskih plombi u svijetu se više ne preporučuje nikome, posebice trudnicama. Osobama sa takvim plombama preporučuje se postepeno vađenje plombi i zamjena za druge.

Da li je čišćenje opasno?
Čišćenje organizma uz pomoć prirodnih kelata nije opasno.
Kod vađenja živinih plombi zubar bi trebao biti jako pažljiv, jer tokom bušenja i vađenja se mogu osloboditi velike količine žive. Nakon vađenja amalgamskih plombi preporučuje se da očistite organizam od eventualnih tragova žive sa klorofilom ili drugim prirodnim kelatima.

Čišćenje organizma od toksina i teških metala je jako važno, jer oni mogu ometati normalan rad organizma, a s vremenom dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Očistite organizam i osjetite život bez toksina i teških metala, koji su godinama štetili Vašem tijelu!

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Proljetno čišćenje organizma

Proljetno čišćenje organizma

Nakon duge zime, kada u našoj prehrani nedostaje svježe voće i povrće, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput kroničnog umora, glavobolje, depresije i pada imuniteta. Iskoristite proljeće da napunite organizam vitaminima i mineralima, očistite ga od toksina i pripremite se za slijedeću godinu.

Iako detoksikaciju organizma možete napraviti u bilo koje godišnje doba, proljeće je najbolje vrijeme za to. U prirodi proljeće je vrijeme buđenja, obnavljanja i rasta. Ritam našeg tijela povezan je sa ritmom prirode.

Za naš organizam proljeće je također vrijeme regeneracije i obnavljanja. Zbog toga ovo je vrlo pogodno vrijeme za čišćenje organizma.

1.jpg

Detoksikacija u 5 jednostavnih koraka

Čišćenje organizma ne mora biti komplicirano. Pridržavajte se ovih jednostavnih uputa i uskoro ćete se osjećati puni energije.

1. Voće
Konzumirajte što više voća. I bilo kojem obliku – svježe, suho, smrznuto ili u sokovima – voće će Vam donijeti energiju i vitalnost.

2. Voda
Pijte što više vode! Voda je presudna za naše zdravlje, jer igra ulogu u svim fiziološkim procesima organizma. Voda je neizostavan dio svake detoksikacijske dijete. Pijte 8-10 čaša izvorske ili očišćene vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože.

3. Zeleno povrće
Povrće - posebice zeleno povrće (brokula, kelj, špinat) – je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete – u sirovom obliku, dinstano ili kuhano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.

4. Integralne žitarice i mahunarke
Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u Vašu prehranu divlju ili smeđu rižu, kruh od integralnog brašna, kus-kus, bulgur, heljdu, integralnu tjesteninu, različite vrste graha, leću, slanutak.

5. Limun
Limun je idealna namirnica za detoksikaciju, jer pomaže eliminirati toksine iz organizma. Započnite dan sa čašom tople vode, u koju ste istisnuli polovicu limuna. Odmah ćete se osjećati bolje, a nakon nekog vremena primijetit ćete da imate više energije i gubite kile.

Što se još preporučuje tokom detoksikacijske dijete?

Odmarajte se! Odmor je vrlo bitan za regeneraciju našeg tijela. Ranije idete na spavanje. Tokom detoksikacije, potrebno Vam ja najmanje 8 sati sna.

Lagano vježbajte. Hodanje, yoga, tai chi, rastezanje, vježbe disanja povoljno djeluju na detoksikaciju organizma. Izbjegavajte iscrpljujuće vježbe.

Provodite više vremena u prirodi, šećući i udišući svježi zrak. Kisik je osnovni element života. Svježi zrak poboljšava energiju i vitalnost, a negativni ioni, koji se nalaze u prirodi, pozitivno djeluju na naše zdravlje.
Promijenite način pripremanja hrane. Umjesto pržene i pečene hrane jedite što više svježeg voća i povrća. Isprobajte kuhanje na pari – kod ovog načina kuhanja u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala. Pravite domaće sokove od voća i povrća.

Što trebate izbjegavati tokom detoksikacijske dijete?

- Tokom čišćenja organizma nemojte konzumirati alkohol, kavu i gazirane napitke.
- Ako ne možete bez cigareta, smanjite ih na minimum.
- Izbjegavajte procesiranu hranu, margarin, rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno.
- Nemojte jesti tešku, prženu i masnu hranu.
- Izbjegavajte stres.

Koristite ekološki uzgojene namirnice

Ako je to moguće, tokom detoksikacijske dijete koristite ekološki uzgojene namirnice, koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Namirnice, uzgojene na klasičan način, sadrže pesticide i druge toksične tvari i zbog toga nisu pogodne za čišćenje organizma.

Plan prehrane

Koristeći smjernice, koje smo dali u ovom članku, možete sami sastaviti svoj plan prehrane. Bitno je da koristite namirnice, pogodne za detoksikaciju i izbjegavate „zabranjene“ namirnice.

Ovdje možete vidjeti jedan plan prehrane, koji i sama često koristim:

Odmah nakon ustajanja
Popiti 2 čaše mlake vode sa limunom.

Doručak
Zeleni kašasti sok (recept pogledajte dolje).

Međuobrok (po želji)
Voće ili suho voće sa orašastim plodovima (bademi, lješnjaci, Indijski oraščići itd). Svježeg voća možete pojesti koliko god želite. Međutim, nemojte pretjerati sa suhim i orašastim voćem jer sadrži puno kalorija.

Ručak
Veliki tanjur salate, kuhane žitarice ili mahunarke, kuhano povrće začinjeno maslinovim uljem

Međuobrok (po želji)
Voće ili suho voće sa orašastim plodovima.

Večera
Zeleni kašasti sok ili čaša mlijeka sa integralnim keksićem

Recept zelenog kašastog soka
Zeleni kašasti sok je idealan obrok – ukusan je, hranjiv i gotov za 2 minute! Isprobajte ga i možda će postati dio Vaše svakodnevne prehrane.

- 1 banana
- 300 ml mlake vode
- 100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
- 1-2 lista kelja
- po želji – žličica smeđeg šećera
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, u malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.

Šumsko voće možete zamijeniti sa bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje), kelj – sa špinatom ili bilo kojim drugim zelenim povrćem, a smeđi šećer sa medom ili javorovim sirupom. U sok možete dodati šaku badema ili lješnjaka (namočenih preko noći).


Izvor: Alternativa



 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje bubrega

Čišćenje bubrega

ciscenje-bubrega.jpg

Bubrezi su parni organ mokraćnog sustava. Bubrezi imaju duguljasti oblik poput graha i smješteni su u sredini leđa, iza potrbušnice. Oni su zaduženi za to, da iz našeg tijela eliminiraju otpad.
Svaki dan kroz naše bubrege prolazi oko 200 L krvi, da bi se pročistila od viška vode i toksina.
Bubrezi također proizvode važne hormone: erythropoietin (koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica), renin (koji regulira krvni tlak) i calcitriol (aktivna forma vitamina D, koja pomaže zadržavanju kalcija u kostima i ravnoteži kemijskih procesa u organizmu).

Što je čišćenje bubrega?
U našem tijelu već postoji prirodan mehanizam čišćenja bubrega. Ako konzumirate dovoljno tekućine u obliku vode, čaja itd, bubrezi se čiste sami.
Često pod čišćenjem bubrega podrazumijevaju se neki alternativni proizvodi, koji pomažu detoksikaciji bubrega, poboljšavaju njihovu funkciju i sprečavaju stvaranje kamenca u bubrezima.

Dobrobiti čišćenja bubrega
Prema liječnicima alternativne medicine, osim što poboljšava njihov rad i sprečava stvaranje kamenca, čišćenje bubrega može također pomoći eliminirati toksine iz organizma, poboljšati imunitet, normalizirati krvni tlak i poboljšati funkciju mokraćnog mjehura.
Ako planirate čišćenje bubrega, preporučujemo da se savjetujete sa Vašim alternativnim liječnikom.
Postoji više vrsta čišćenja bubrega. Recepti uključuju ljekovito bilje, vitamine i određene vrste hrane:

1. Biljke za čišćenje bubrega
Smatra se, da sljedeće biljke poboljšavaju funkciju bubrega i pomažu njihovom čišćenju:

  • đumbir
  • maslačak
  • korijen bijelog sljeza
  • smreka
  • kopriva
  • peršin
  • klinčić
  • zlatnica (Solidago virgaurea)
2. Namirnice, koje pomažu u čišćenju bubrega

  • lubenica
  • sok limuna
  • sok brusnice
  • sjemenke buče
3. Vitamini za čišćenje bubrega
Neki alternativni liječnici preporučuju, da se kod čišćenja bubrega koriste sljedeći vitamini i minerali:

  • vitamin B2
  • vitamin B6
  • magnezij

Pobrinite se za Vaše bubrege!
Evo i nekih znanstveno dokazanih metoda da se pobrinite za Vaše bubrege i smanjite rizik od bolesti bubrega:

  • izbjegavajte cigarete i pretjerano konzumiranje alkohola i kofeina
  • održavajte krvni tlak i šećer na normalnoj razini
  • redovito provjeravajte kolesterol
  • pijte puno vode (bar 8 čaša dnevno)
  • održavajte zdravu tjelesnu težinu
cranberry.jpg

Bubrežni kamenci
Bubrežni kamenac je tvrda tvar, koja nastaje od kristala, koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena. Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu.

Prevencija bubrežnih kamenaca
Možete smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca tako da pijete puno vode i smanjite unos soli. Ljudi, koji su već imali probleme sa bubrežnim kamencima, trebali bi izbjegavati hranu, koja sadrži puno oksalata, poput čokolade, okre, sezama itd.

Recepti za čišćenje bubrega

Čaj od sjemenki lubenice za bubrežne kamence
Edgar Cayce posebno preporučuje čaj od sjemenke lubenice ljudima, koje imaju bubrežne kamence. Također pomaže kod stimulacije funkcije bubrega:
Da bi pripremili čaj, potrebna Vam je jušna žlica sjemenki lubenice, koje ste prethodno samljeli ili isjeckali. Prelijte sjemenke sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.
Čaj pijte tri puta tjednom, a možete ga piti i više puta na dan.

Čaj od sjemenki celera (Apium Graveolens)
Jušnu žlicu sjemenki celera, friško mljevenih ili isjeckanih, prelijte sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.
Čaj pijte bar jedan put dnevno, tri puta tjednom. Nemojte koristiti ovaj čaj, ako ste trudni.

Čišćenje bubrega prema dr.Clark
Ovaj recept je dosta kompliciran. Pokušali smo da ga prevedemo što bolje možemo. Ako Vam u receptu nešto nije jasno, molimo Vas da detalje pogledate na izvornoj stranici dr.Clark: Kidney Cleanse by Hulda Regehr Clark

  • ½ šalice osušenog korijena Hydrangea - DRVENASTA HORTENZIJA (Hydrangea arborescens)
  • ½ šalice korijena CRVENE KONOPLJUŠE (Eupatorium purpureum)
  • ½ šalice korijena bijelog sljeza (Althea officinallis)
  • 4 svježnja svježeg peršina
  • tinktura kudjelje (zlatica,poganska trava) (ako ste alergični izostavite je iz recepta)
  • đumbir u prahu
  • uva ursi
  • koncentrat crne višnje, 250 ml
  • prstohvat vitamina B2 u prahu
  • vitamin B6, 250 mg
  • tablete magnezij oksida, 300 mg
Odmjerite ¼ šalice svakog korijena i ostavite ga da se natapa, zajedno u 10 šalica hladne vode iz slavine, koristeći nemetalnu posudu i nemetalni poklopac.
Nakon četiri sata ( ili preko noći) dodajte 250 ml koncentrata crne višnje i lagano kuhajte 20-ak minuta. Popijte ¼ čaše čim se dovoljno ohladi. Ostatak isipajte kroz cjediljku u sterilnu staklenu posudu. Ohladite staklenu posudu.
Prokuhajte svježi peršin, nakon ispiranja u 1 četvrtini vode tijekom tri minute. Popijte ¼ čaše kada se dovoljno ohladi. Ohladite jednu staklenku i jednu zamrznite. Ostatak peršina iskoristite za juhu i slično.
Doziranje
Svako jutro ulite zajedno ¾ šalice mješavine korijenja i ½ čaše peršinove vode, puneći veliku šalicu. Dodajte 20 kapljica tinkture kudjelje. Popijte ovu mješavinu u nekoliko doza tijekom dana. Držite na hladnom. Nemojte popiti sve od jednom jer ćete imati problema sa stomakom i osjećati ćete pritisak u mjehuru. Ako vam je stomak veoma osjetljiv, započnite sa pola ove doze.

Izvor: Alternativa



 
Natrag
Top