Detoksikacija - Čišćenje organizma

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Detoksikacija: Osvežite organizam posle praznika
[/h]
Ako se posle praznika i bogate trpeze, previše kolača, torti i mesa osećate barem tri kilograma teži, letargično, tromo - niste jedini. Predlažemo vam brzu i hitnu detoksikaciju, način ishrane uz koji ćete okrepiti organizam, sagoreti suvišne masnoće i to za samo 72 sata.
21737_nova-godina-shutterstock-85363342_if.jpg

Obroci su vegetarijanski, bez mesa ili samo uz malo piletine ili ćuretine i predstavljaju idealan miks



antioksidanasa, proteina, vlakana, vitamina i minerala.
Da bi detoksikacija uspela poštujte strogo pravila o namirnicama i količini koju treba da konzumirate. Ne dodajte šećer, prelive, soseve, zaslađivače. Takođe, meni ponavljate tri dana - u krug. Za to vreme izbegavajte sokove, alkohol, pijte samo propisana pića.Vodi pijte neograničeno, čak i tokom obroka, a dve čaše obavezno pola sata pre svakog ručka i večere. Zeleni čaj neka postane navika posle ručka, užine i večere.


PREDLOG JELOVNIKA

Doručak:

U blenderu izmiksujte tri četvrtine šolje obranog mleka, pola banane, pola šolje malina, isto toliko borovnica, kašiku surutke u prahu sa ukusom vanile, četvrtinu kašičice cimeta, 5 kockica leda.

Ako ne želite da pravite ovaj napitak, u obzir dolaze i crni čaj ili kafa.

Ručak:
Spanać salata
Operite i obarite koliko god želite spanaća. Dodajte ljute papričice, malo svežeg paradajza, šargarepe, crnog luka, brokoli, repe. Takođe, da bi salata bila ukusnija dodajte po želji krastavac, pečurke, celer.Dodajte i pola šolje crvenog pasulja, začinite kašičicom maslinovog ulja i neograničenom količinom balsamiko ili vinskim sirćetom.
Na kraju obroka pojedite crveni ili običan grejpfrut.

12585_shutterstock_14679559_hf.jpg
12583_shutterstock_1779057_hf.jpg
688_pistaci-01-foto-v-mitic_hf.jpg

Užina:
pola šolje nesoljenih pistaćija

Večera:
Neograničena količina ribe sa roštilja ili pečene ili poširane. Bakalr i losos su idealan izbor, začinite limunovim sokom i crnim biberom. Kao prilog izaberite brokoli kuvan na pari.


Izvor: Blic Žena
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Pripremite telo za detoksikaciju




Čišćenje organizma podrazumeva proces izbacivanja toksina koji se zasniva na promeni ishrane i dnevne rutine. Na ovaj način povratićete energiju i umanjiti svakodnevni stres kojem ste izloženi, jer će vaše telo imati više snage da podnese sve aktivnosti.



Bez obzira da li želite u potpunosti da promenite način života, ili želite samo „privremenu” detoksikaciju, pre nego što se tome posvetite, od izuzetnog je značaja da se pripremite na pravi način, kako bi vam prelazak bio podnošljiviji. Budite spremni na poduhvat koji neće biti nimalo lak, ali zahvaljujući kojem ćete se osećati i izgledati bolje.

Najpre se pripremite na to da će vam kofein, alkohol i nikotin biti striktno zabranjeni. Uverite sebe da je to za vaše dobro, jer ako posustanete sav trud će biti bačen u vodu. Umesto kafe, pijte zeleni čaj, a kupovne sokove zamenite vodom ili sveže ceđenim voćem.


Polako menjajte ishranu
. Nije pametno da odmah izbacite masti iz obroka, već postepeno smanjujte njihovo konzumiranje u dnevnom režimu ishrane.

Takođe, budite spremni na to da će vam biti potrebno više vremena za ovakav način života, jer će spravljanje hrane i vežbanje zahtevati sat-sva više, pa bi trebalo da organizujete svoj dan drugačije.





Lepota&Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ekologija tijela

Ekologija tijela

ekologija-tijela.jpg

Kažu da je čistoća pola zdravlja. Gdje potražiti onu drugu polovinu?

Kada mijenjamo ulje u motoru našeg ljubimca četverotočkaša biramo kvalitetnu marku ulja.
Kada kupujemo odjeću i obuću biramo pouzdanog proizvođača i dizajnera.

A što je s hranom koju svakodnevno konzumiramo?

Unosimo hranu koja zadovoljava naša osjetila. Je li to baš dobro i dovoljno?

Krenimo redom. Očistimo naše tijelo od starih dugogodišnjih navika. Zašto?


Naše tijelo je zatrovano

U našem tijelu je zbog dugogodišnje loše navike konzumiranja svega i svačega došlo do zatrovanja. Naše tijelo je pretrpano hranom loše kvalitete i sada patimo od posljedica toga.

Agresivno „bombardiranje“ reklamama je snažna podrška tim proizvodima. Iako su pakirani u lijepu i privlačnu ambalažu, nakljukani su kemijom.

Ovi proizvodi s polica trgovina svakodnevno privlače naše poglede i naprosto nas tjeraju da ih kupimo.

Mi se ponašamo komforno, udovoljavamo svojim ukusima a ne razmišljamo o kvaliteti onoga što nam treba dati pokretačku, životnu energiju. Izgubili smo osjećaj i čvrstu vezu s prirodom i njezinim zakonima.

To sve traje godinama, decenijama a onda kada dođe problem – bolest, nađemo se u čudu. Otkud i zašto baš nama?

Problem najprije nastaje u crijevima. Zbog bezvrijedne i štetne hrane koju konzumiramo i preopterećenosti naših probavnih organa dolazi do zastoja hrane.

Naše tijelo je puno otrova, ono je previše zakiseljeno. U takvoj PH sredini paraziti, bakterije, virusi su našli prijatno okruženje za život i razvoj. A gdje su oni, eto toksina a gdje su toksini eto bolesti.

Osvijestimo se i pokrenimo. Učinimo nešto za sebe. Naš organizam je savršen, gotovo svemoguć, samo mu nemojmo smetati lošim navikama.


Prepoznajmo naše loše navike


Pođimo redom. Koliko i kakvu vodu pijete? Naš organizam je često više žedan nego bolestan. Dovoljno konzumiranje zdrave vode može Vam pomoći riješiti mnoge zdravstvene probleme.

Vjerujte. Pronađite oslonac u životu. Budite humani, osjetimo tuđi problem, potrebu, bol.

Volite i bit ćete voljeni. Njegujte svaku vrstu ljubavi. Prema djeci i roditeljima, braći i sestrama, bližnjima, prema suprotnom spolu, prijateljima, suradnicima. Njegujte to stalno. Podijelite ljubav, biće je više.

Klonite se stresa. Kako? Budite iskreni, pouzdani, temeljni, sigurni u sebe, družite se s dobrim ljudima. U njima potražite i pronaći ćete dobro.

Smijte se. Potražite razlog za smijeh, biće ih napretek, vjerujte.

Šećite. Uspostavite blizak kontakt s prirodom. Volite je, u njoj pronađite svu ljepotu sveta. Konačno udahnite punim plućima! Divite se njenim moćima, ljepoti, savršenstvu.

Izlažite se suncu. Sunce je život. Izbjegavajte samo najveće vrućine.

Postite. Kada krenete, shvatit ćete dobrobit posta u čišćenju organizma i njegovu iscjeljujuću snagu.

Odbacite loše navike. Usvajajte nova znanja i vrijednosti. Pronađite primjere u prirodi - kako to tamo funkcionira. Zašto ne bi i u Vašem slučaju vrijedilo i uspelo?

A ishrana? Koliko je knjiga napisano o prehrani, koliko recepata iz raznih kuhinja svijeta, a koliko laži u svemu tome? Slučajnih, iz neznanja i planskih, tendencioznih.

Što nam preostaje? Priroda i njezini zakoni.

Živa hrana

Pozivam Va da jedete prirodnu, živu hranu. Kakva je to hrana? Fantastična. Voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, klice, samoniklo bilje i voće, gljive i sve to termički neobrađeno.

Da, presno. A kruh, meso, mlijeko, jaja? Njima se "zahvalimo" za sve probleme koji su nam donijeli.

A sol, šećer, ulje i brašno? I njima se "zahvalimo".

A piće, što onda piti? Pijte vodu, nezaslađen čaj ili kombuhu.

Pa ja to ne mogu, najčešći je odgovor!

Ja znam da mogu i hoću. Znam da je tu sve što čovjeku treba. Pišem jer imam vlastito iskustvo, rezultat.

I vi pokušajte, oprobajte svoju snagu da konačno za sebe učinite nešto značajno.

Izvor: Alternativa


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje organizma na jednostavan način

Čišćenje organizma na jednostavan način

Proleće je sjajno vreme da započnemo čišćenje organizma. Sjajno bi bilo i da nam to pređe u naviku.

news_11908.jpg

Da li ste znali da svako živo biće unese oko 6 kilograma hemikalija u periodu od godinu dana? Ne zvuči iznenađujuće kada se ima u vidu da je od Drugog svetskog rata 60 000 novih hemikalija i veštačkih supstanci pušteno u promet, od čega se oko 3000 se koristi za hranu.

Mi naravno ne možemo neke od ovih uticaja izbeći. Ali dobra vest je da naš organizam ima mehanizme za preradu nepoželjinih materija koje unesemo ili apsorbujemo iz okruženja, piše
ŽivotJeDivan. Na primer limfni sistem prečišćava svaku ćeliju u našem organizmu, a jetra pretvara opasne toksine u bezopasne materije. Problem nastaje kada preopteretimo sistem sa veštačkim supstancama. Upravo zato je važno da pomognemo našem organizmu.*

Postoje jednostavni načini čišćenja organizma, a mi navodimo samo neke od njih:

•Pijte dosta filtrirane vode i biljnih čajeva. Danas je to mnogo lakše nego ikada pre. Flaširana voda može da se kupi na svakom ćošku, a biljni čajevi će vas umiriti pred spavanje.

•Započnite svaki dan sa sveže isceđenim sokom od voća i povrća. Ovi napici predstavljaju odličan način za pročišćavanje limfnog
sistema. Sok od šargarepe ili limuna (bez šećera) je moćno oružje za čišćenje jetre.

•Dodajte mirođiju kad god je se setite! Pametni su bili naši preci što su je koristili jako puno u supama! Ona je izrazito snažan prirodan prečišćivač.

•Možete probati jednom nedeljeno ili jednom u dve nedelje da jedete samo voće i povrće spremljeno na pari. Ovo nemojte pokušavati ako imate naporan dan ili se ne osećate najbolje. Takođe, nemojte ovo činiti češće od jednog dana u nedelji jer su organizmu potrebne i druge hranjive materije.

•Unosite što više povrća kao što su brokoli, karfiol, prokelj. Oni štite jetru kako bi mogla da funkcioniše što efikasnije.

•Izbegavajte zasićene masnoće jer one mogu zapušiti limfni sistem i time ga usporiti.

•Povećajte unos nezasićenih masnoća. Kako bi jetra bila zdrava i prerađivala uspešno toksine, njena membrana se mora hraniti kvalitetnim nezasićenim mastima.

•So pojačava tendenciju zadržavanja vode što takođe usporava limfni sistem. Ukoliko zadržavate vodu, popijte nekoliko šoljica čaja od kamilice.

•Šetajte kako biste pokrenuli sve tečnosti u organizmu i aktivirali periferne ćelije.

•Onima kojima su limfne žlezde uklonjene nakon operacije, može
pomoći
povremena masaža koja stimuliše limfnu drenažu.

•Nakon tuširanja uzmite mali peškirić i blagim pokretima ka srcu isčistite kožu od odumrlih ćelija kako bi prodisala. Ovo takođe stimuliše limfni sistem da bolje cirkuliše. Ukoliko imate vremena, napravite sebi kupku i ubacite epsom soli. Ne postoji lakši način da se eliminišu toksini!

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pročistite organizam za 10 dana

Pročistite organizam za 10 dana

Proleće je pravo vreme za detoksikaciju. Najbolji čistači organizma su: šargarepa, grejpfrut, brokoli, grašak i soja, zeleni čaj

14-ishrana-v_620x0.jpg
Proleće je pravo vreme za detoksikaciju

U proleće, posle "teške" zimske hrane, mnogi imaju problema sa varenjem, nadutošću i umorom. Zato je pravi trenutak da se u narednih deset dana uradi "generalno" čišćenje organizma.
Za početak kupite ananas jer ga smatraju odličnim antioksidantom. Još nekoliko pravila treba da se pridržavate, posebno ako ste teško odolevali dobrom zalogaju, cigaretama i piću: izbegavajte brzu hranu, kafu, čaj, alkohol, so, zaslađene sokove i gazirane napitke, margarin, gotove sosove, slatkiše, grickalice, konzervisana i gotova jela, namirnice od pšenice, meso, mleko i mlečne proizvode.

Kroz bubrege, jetru i creva se najlakše oslobađaju toksini, pa detoksikaciju treba sprovodi u tri faze. Obično je potrebno desetak dana da bi se organizam oslobodio štetnih materija, odnosno tri ili četiri dana za svaki od ovih organa.

PRVA FAZA

Prednost se daje hrani koja podstiče lučenje mokraće, dakle mnogo svežeg voća i povrća. Važno je da se jede supa i da se dnevno pije do tri litra vode. Treba piti i zeleni čaj, čajeve od maslačka ili koprive jer deluju diuretički, odnosno podstiču rad bubrega i tako čiste organizam.

DRUGA FAZA

U drugoj fazi jede se hrana koja pročišćava jetru. Gorko lisnato povrće, radič, cikorija i rukola podstiču da se jetra i žuč oslobode nagomilanih masnoća.

TREĆA FAZA

Uzima se hrana bogata vlaknima jer ona pomažu da se očiste creva.
Važno je da se do podneva doručkuje. Dan treba započeti voćem, a ako ga ne volite, onda sebi spremite sveže isceđen sok od pomorandže ili limunadu zaslađenu kaščicom meda. Takođe, idealan napitak za otpočinjanje dana jeste sok od cvekle, šargarepe i jabuke.
Najbolji čistači organizma su: šargarepa, grejpfrut, brokoli, cikorija, grašak i soja, čaj (zeleni, kamilica, žalfija i kopriva).
Napomena: Voće jedite samo na prazan stomak. Pred svaki obrok pojedite salatu jer sveže salate jačaju odbrambenu sposobnost tela, "čiste" ga od otrova i osiguravaju mu materije koje podstiču metabolizam. U drugoj polovini dana jedite ribu ili pileće meso. U danima detoksikacije možete da jedete integralni pirinač, tofu (sir od soje), ječam ili susam jer je bogat kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama. Smanjite količinu soli kao i količinu bilo kojeg drugog slanog začina. Takođe, poželjno je da smanjite količinu ulja, i da upotrebljavate maslinovo ulje.

PRIMER DNEVNOG JELOVNIKA

Pre doručka: popijte čašu tople vode u koju ste iscedili pola limuna.
Doručak: frape od kruške i pirinčanog mleka.
Užina: razblažen sok od jabuke, supa od povrća ili salata od sirovog celera i šargarepe.
Ručak: supa od povrća, kuvano povrće i riba, sok od jabuke.
Večera: kuvano sočivo i salata od mešanog povrća začinjena belim lukom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
Pred spavanje: čaša vode sa kašičicom semenki lana

Izvor: Večernje novosti






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma

Deset najboljih namirnica za detoksikaciju organizma su, prema preporukama stručnjaka, šargarepa, brokoli, grašak, grejpfrut, soja, zeleni i čajevi od kamilice, žalfije i koprive

1.jpg

Praznični dani donose lepe susrete, okupljanja porodice i prijatelja, ali i obilnije obroke, jaču hranu i povećan unos šećera. Zbog toga je organizmu potrebna detoksikacija, odnosno oslobađanje ćelija od viška belančevina, vode, kiselina i otrova.
Da bi se organizam oslobodio toksina i štetnih materija po završetku praznika izbegavajte zamrznutu i konzerviranu hranu, masne namirnice, pržena jela, suhomesnate proizvode, kao i hranu bogatu šećerima, aditivima i veštačkim bojama, savetuju stručnjaci.

Jedite ribu, piletinu, što više svežeg voća i povrća, salatu začinite maslinovim, umesto suncokretovim uljem, pojačajte unos tečnosti. Dobar izbor su čorbe od povrća, mladi sir, sveži sokovi od voća i povrća, jer će oporaviti vaš organizam i vratiti mu narušeni balans. Integralne žitarice, orasi, lešnici, mekinje... pospešiće rad creva i pomoći da izbacite sve štetne materije. Ukoliko posle obilnijih obroka osetite nadutost i napetost u telu, kašika maslinovog ulja sa lanenim semenom, odličan je prirodni laksativ.

2.jpg

* Jutarnji obroci trebalo bi da budu laganiji, bez masnoća, putera, pavlake, majoneza. Voće, žitarice, med i integralni hleb, odlična su varijanta nemasnog doručka.

* Za ručak je dobro jesti, na primer, krompir, ali obavezno u ljusci, jer ona sadrži najviše vitamina i korisnih sastojaka. Bilo bi dobro da povrće jedete sveže ili minimalno termički obrađeno. Sve povrće zelene boje (kelj, spanać, brokoli, zelena salata, kopriva...) preporučuje se u procesu detoksikacije, jer je bogato magnezijumom.


* Večeru je najbolje preskočiti, ali, ukoliko ne možete, pojedite nešto lagano, salatu ili ceđeni sok. Dobro je, tvrde nutricionisti, piti veće količine zelenog čaja, kao i obične vode, jer je posle obilnih obroka voda idealan "čistač" organizma.

3.jpg

Prema preporukama stručnjaka deset najboljih namirnica za detoksikaciju organizma su: šargarepa, brokoli, grašak, grejpfrut, soja, zeleni i čajevi od kamilice, žalfije i koprive.
Detoksikacija ne samo da poboljšava opšte stanje organizma i zdravlje, već jača i imunitet, povećava otpornost na viruse i bakterije, a koži, kosi i noktima daje zdraviji i lepši izgled.


Pored ishrane odličan način da se organizam očisti od toksina jeste boravak u sauni. Preznojavanje je jedan od najboljih načina da se iz tela izbace sve štetne i nepotrebne materije. Ukoliko ne volite saunu dobar način da se preznojite može biti kardio- trening ili birkam joga, koja se izvodi u vrućim prostorijama. Kardio-trening najbolje je praktikovati kao kombinaciju vežbanja na spravi za veslanje i trake za trčanje, preporuka je stručnjaka.
Izbacivanje znoja smanjuje i stres, tvrde stručnjaci, jer se na taj način najbolje izbacuju metali koji iz okruženja dospevaju u naše telo.


Bez fizičke aktivnosti telo ne može da se oslobodi toksina, pa čak i ako niste pobornik sporta, potrudite se da barem pola sata dnevno prošetate. Dobro je da što više boravite na čistom vazduhu, kao i da dobro spavate, jer kvalitetan san ćelijama omogućava da se regenerišu, što ubrzava "čišćenje" organizma. Potrudite se da slobodno vreme provodite sa prijateljima i porodicom, dragim ljudima koji vam prijaju, jer istraživanja pokazuju da su ljudi koji sadržajnije provode slobodno vreme zdraviji, bez obzira na to koliko rade.


BILJKE KOJE IZBACUJU "OTROVE"


Kopriva je izuzetno dobra za bubrege i vrlo snažan čistač organizma, jer izbacuje "metabolički otpad", stimulišući bubrege da izlučuju više tečnosti. Dobri čistači bubrega su i đumbir, koren belog sleza, peršun i klinčić. Čaj od koprive pročišćava probavni trakt, odličan je diuretik i aktivira prirodne odbrambene mehanizme našeg tela.

Odličan je da sa njim, umesto sa kafom, započnete dan, a dobar je i kao lek protiv mamurluka. Još jedan dobar način da očistite bubrege jeste i napitak od "prolom vode" i klinčića. U litar vode stavite 20 grama klinčića i pijte jednu rakijsku čašicu dnevno. Pored bubrega, od masnoća se ovim napitkom čisti i čitavo telo, a reguliše se i nivo holesterola i triglicerida. Za čišćenje jetre i žuči stručnjaci preporučuju ekstrakte artičoke.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Glina je detoks sredstvo – drevna znanja, novi trend

Glina je detoks sredstvo – drevna znanja, novi trend

16_20_jan_Lekovita_glina.jpg

Polako se uvećava razumevanje i interesovanje za lekovita svojstva bilja i vode, ali se, s druge strane, još uvek relativno malo zna da je zemlja, koja prima svoju vitalnu energiju iz sunca, vazduha i vode, takođe moćan faktor isceljivanja... Glina je jedan od lekovitih oblika zemlje, koji predstavlja izvanredan primer. Bentonit, montmorionit i druge vrste lekovitih glina, koristile su još drevne kulture, pre pisanih tragova istorije.

Glina može da leči razne bolesti kože, ali i oboljenja u samom organizmu, jer privlači i neutralizuje toksine u sistemu za varenje. Efekat ovoga se vidi u tome što polako nestaju
alergije na hranu, kolitis, virusne infekcije, paraziti, a poboljšava se i stanje krvi. Da ne govorimo o neutralizaciji zračenja iz spoljašnje sredine.

Glina nabubri kada se pomeša s vodom, a tada postaje inertan, ne menjajući svoju strukturu u telu. Nakon što je privukao toksine i upio ih, prolazi kroz telo i eliminiše se zajedno sa toksinima koje je nakupio. I, to je lekoviti princip.

Glina veoma koristi kao oblog na koži - kod oštećenja mišićnog tkiva, modrica, posekotina i rana. Pakovanje koje nastaje mešanjem gline s vodom i daje formu blata idealno je da suzbije bakterijske i gljivične infekcije, ali i kožne bolesti poput
ekcema,
psorijaze i osipa koji neretko dobro reaguju na ovakav tretman.

Glinu je najbolje piti na prazan želudac ili barem jedan sat pre ili nakon obroka. Obično je poželjno početi sa jednom kašikom gline dnevno, pomešanom sa malom količinom soka. Obratite pažnju na rezultate kroz jednu nedelju, a zatim postepeno povećaavajte doze do četiri kašike dnevno, u podeljenim dozama.

U isceljivanju koristite sve elemente prirode.

Izvor: Zdrav život




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Glina u prahu

Glina u prahu

819.jpg


•lekovita svojstva:

Delovanje:

  • eliminacija toksičnih metala kao što su olovo, bizmut, kadmijum, živa i dr,
  • eliminacija masnih naslaga u crevima, tkivu, krvi i limfi,
  • regeneracija oštećene sluzokože crevne flore,
  • smanjuje radioaktivnost tela, pre svega izazvanu radijumom i stroncijumom,
  • čišćenjem krvi stimuliše rad koštane srži, osvežava hormonske žlezde, pre svega tiroidu i nadbubrežne žlezde,
  • nadoknađuje oligoelemente u telu,
  • eliminiše višak žučnih kiselina iz debelog creva,
  • deluje na uravnoteženje kiselo-baznih procesa u organizmu, pre svega na alkalotvorne procese,
  • eliminiše gasove u crevnoj flori (metan, amonijak, vodonik, vodonik sulfide, dr),
  • pozitivno deluje na preraspodelu vode u organizmu,
  • svojim gelastim - želatinoznim stanjem omogućuje apsorpciju hrane u tankom crevu,
  • čisti jetru od otrova,
  • usaglašava krvni i limfni tok tečnosti-elektrolita,
  • reguliše krvni pritisak,
  • smanjuje i eliminiše (sa kombinovanjem hrane) mladalačke promene na licu u obliku masnih bubuljica, akni, mitisera i sl.
•način primene:
Važna napomena: Glinu ne treba pripremati u metalnim sudovima i metalnim priborom. Jednom korišćena glina nije za pijenje, ali se njome može zalivati cveće, jer vezuje vodu i usporava zasušivanje površinskog sloja zemlje. Glina se koristi pola sata pre jela ili 2-3 sat posle jela (laganijeg obroka), nikada za vreme varenja, osim u slučaju trovanja.
Detoksikacija
Uveče u čaši sipati (2 dcl) vode i nad njom sipati jednu punu kafenu kašičicu gline (drvenom ili plastičnom) i poklopiti. Ne mešati jer će glina sama postepeno pasti na dno čaše. Prvih nedelju dana, ujutru piti na prazan stomak (pola sata pre jela) samo vodu, tj. bistri deo. Može se postepeno piti i deo taloga u cilju prilagođavanja organizma. Sledeće tri nedelje, ujutru, piti vodu i glinu, prethodno promešanu. Posle pauze od jedne nedelje nastaviti terapiju glinom 3 - 4 nedelje tako što se pije i voda i glina. Terapija od 6 - 7 nedelja se preporučuje obavezno na prelazu dva godišnja doba, a zatim 10 dana mesečno. Starije i senzitivnije (osetljivije) osobe predviđenu dnevnu dozu treba da podele na 3 dela sa malo više vode. Ovo je preporuka koja je važila kada je u hrani bilo znatno manje dodataka - aditiva. Sada se granica korišćenja gline pomera shodno karakteru hrane koju konzumiramo.

Glina se može potopiti i u većem sudu, tj. u litar vode sipati pet kašičica gline. Posle aktiviranja - odležavanja, glina se promućka u flaši i sipa u čašu neposredno pre pijenja. Ovo je veoma značajno kada zaboravljamo uveče da potopimo glinu, ili pak idemo na put.

Akutna stanja: Kod akutnih stanja (pijanstva, bolova, trovanja, opstipacije, proliva, kolitisa, visokog krvnog pritiska, posoperativnih zahvata, izrazite nervoze, želudačnih promena i reumatoidnih oboljenja) piti glinu 3 puta dnevno pola sata pre jela.

Izvor: Biošpajz




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Izdvajamo pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma i mršavljenje. Međutim, treba imati na umu da je za postizanje rezultata najvažnija promena loših životnih navika. Samom konzumacijom čajeva neće se postići pun efekat.

1.jpg
Čaj od hibiskusa bogat vitaminom C koji otklanja toksine iz organizma

Čaj, sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam. A zbog toga što utiče na osećanje sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje.

Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj
- Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno
zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno - nezaslađenog.

Oolong čaj
- Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer
efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje.

I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprotstaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa
- Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svostva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.


Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto.

Najbolji efekti su ako se čaj od hibiskusa pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva
- U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.


Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče ramenu materija pa samim time i uklanjanje štetnih stvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi poput.

Lotus čaj
- Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom liljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.


Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Izvor: Vestionline




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čudesna moć zeolita

Čudesna moć zeolita

Čisti zemlju, vodu, telo

2.jpg

Na nekoliko lokaliteta zeolit se nalazi i u Srbiji, a o njegovim karakteristikama i primeni za "Bilje i zdravlje" govori dr Nevenka Rajić, profesor Tehnološko - metalurškog fakulteta u Beogradu i predsednik Zeolitskog društva Srbije.

- Zeolit je alumosilikatni mineral, čije su osnovne strukturne jedinice - tetraedri, povezani preko rogljeva u pravilnu trodimenzionu strukturu, čija je osnovna karakteristika poroznost - prisustvo geometrijski pravoilno uređenih kanala i šupljina. U porama zeolita smešteni su lako pokretljivi joni natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i molekuli vode. Ova jedinstvena hemijska i strukturna svojstva zeolitu daju mogućnost raznovrsne upotrebe. Na primer, u vodi netoksični joni iz zeolitske rešetke lako se izmenjuju toksičnim, koji su prisutni u zagađenoj vodi. Na ovaj način zeolit može da očisti vodu od toksičnih jona poput olova, kadmijuma ili radioaktivnih jona. Sličnu efikasnost zeolit ispoljava i u čišćenju zemljišta kada se pospe po njemu i dođe u dodir sa vodom - kaže dr Rajić.

Zahvaljujući poroznoj strukturi zeolit karakteriše velika specifična površina. Tako samo jedan gram zeolitskog praha ima površinu i do 100 kvadratnih metara, što zeolitu daje izvanredna apsorpciona svojstva.
- Srbija raspolaže velikim nalazištima zeolita: ležišta zeolita - klinoptilolita nalaze se na 4 km od centra Beograda, u Slancima, zatim na Fruškoj gori, a ležište Zlatokop u Vranjskoj banji najveći je rudnik zeolita u Evropi (oko dva miliona tona). Procenjuje se da je mogućnost eksploatacije zeolita iz ovog rudnika oko 200 godina. Veliko ležište klinoptilolita nalazi se i u Igrošu kod Brusa na Kopaoniku, gde je trenutno aktuelna eksploatacija ovog minerala. Iako u prirodi postoji više od 50 vrsta zeolita, u Srbiji je zastupljen klinoptilolit.
Na žalost, kako prof. Rajić naglašava, zeolitski resursi Srbije nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni, a sigurno bi mogli da predstavljaju jedan od načina privrednog oživljavanja. Veliku korist od primene ovog minerala mogla bi da ima i poljoprivreda jer zeolit nanet na zemljište povećava sadržaj humusa u površinskom sloju: joni koje biljka koristi za rast polako izlaze iz strukture zeolita i tako bivaju usvojeni kroz koreni sistem, pa biljka dolazi do magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, ili azota iz amonijaka, kojim zeolit lako može da se obogati. S druge strane, zahvaljujući uticaju koji zeolit ima na balans elektrolita u organizmu, utvrđeno je da ubrzava metabolizam stoke i doprinosi boljem tovu, pa se koristi kao suplement u stočnoj hrani.

Od Temze do Černobila
Zeolit je korišćen i za čišćenje Temze, koja je do pre nekoliko decenija, zbog velikog zagađenja bila mrtva reka. U Černobilu su, da bi umanjili efekte nuklearne katastrofe, devedesetih godina velike površine zemljišta oko nuklearke posipali upravo prirodnim zeolitom - klinoptilolitom.

D.Kljajić
Bilje i Zdravlje

 
Natrag
Top