Na mnogim forumima sam nalazio kako se mreste trihogasteri,uslove koje ih podsticu na mrest....Da bi bilo lakse pocetnicima u mrestu trihogastera ja cu vam objasniti kako ih ja mrestim.Prvenstveno treba znati razlike izmedju polova,a razlika se gleda poo ledjnom peraju (kod muzjaka je siljatije i duze).A mrest izgleda ovako: u akvarijum litraze od 10-11 litra (a i moze i veci) sipajte svezu hladnu vodu i ubacite grejac da greje na temperaturi od 28-29C i ostavite da akvarijum odstoji nekoliko dana (2-3) e sad da bi malo podstekli mrest kod trihogastera na dve strane akvarijum zalepite ogledalo (sa zadnje i sporedne) tako ce muzjak misliti da ima suparnika pa ce brze bolje napraviti gnezdo.Zenku ubacujete kad i muzjaka ali u akvarijum stavite neku biljku ili kamen da bi se zenka sakrila od muzjaka.Na povrsinu vode stavite parcice stiropora da biste pomogli muzjaku u pravljenju gnezda.Trihogasteri se mreste u prolece i leto pa zbog toga nece u jesen i zimu ali mozete ih podstaci tako sto cete postaviti lampu da bije sa gornje strane akvarijuma,i da najbitnije e da akvarijum pokrijete sa gornje strane nekim staklom da muzjaku ne bi pucalo gnezdo koje pravi.