Mile Srbin Zvezdi ostavlja kuću
Veliki navijač Crvene zvezde i maskota tog kluba,
Miodrag Milosavljević (88), poznatiji kao
Mile Srbin, odlučio je da testamentom svom voljenom klubu ostavi vlasništvo nad malom kućom koju poseduje, piše italijanska agencija ANSA. U reportaži iz Beograda, italijanska agencija ističe ljubav koju Mile Srbin oseća prema najtrofejnijem srpskom klubu, opisujući Mileta koji je tri puta pokušao da izvrši samoubistvo kada je Zvezda gubila utakmice.
- Kada umrem, želim da moja kuća ode klubu koji sam voleo ceo život - kaže Mile za ANSU, okružen fotografijama, autogramima i crveno-belim suvenirima u svom malom domu.
Mile italijanskom novinaru opisuje kada je prvi put poželeo da se ubije, posle poraza Zvezde.
- Prvi put sam želeo da umrem 1953. godine, kada nam je u finalu Kupa Jugoslavije, Partizan dao sedam golova. Dobio sam infarkt i proveo mesec dana u bolnici, i od tada nikada moja noga nije kročila na partizanov stadion - priča zvezdin legendarni navijač.
Drugi teški fudbalski dan, Mileta je zadesio na Apeninskom poluostrvu, u Firenci 1957. godine, kada je Zvezda, u polufinalu Kupa šampiona odigrala 0:0 sa Fiorentinom, ali je zbog poraza u Beogradu od 0:1, eliminisana.
- Potpuno razočaran sam napustio stadion i kod železničke stanice legao na šine. Hteo sam da umrem. Neko me je video, i pre nego što je voz naišao, sklonio sa šina - priča u jednom dahu Mile.
Treći put je zvezdina maskota želela da prekrati svoje fudbalske muke, nakon eliminacije Zvezde, takođe iz Kupa šampiona 1970. godine, od grčkog Panatinaikosa. Zvezda je u prvoj polufinalnoj utakmici u Beogradu slavila sa 4:1, ali je u revanšu bilo 3:0 za Grke, pa je Zvezda ispala. Mile tada nije bio na revanšu u Atini, pa je utakmicu gledao u Beogradu, na televiziji.
- Odmah posle utakmice sam izašao iz kuće i krenuo od kafane do kafane. Pio sam u svakoj po vinjak i pušio sam cigarete, iako to nikada ne radim. Tako sam popio dvadesetak vinjaka i popušio dve kutije cigareta, nakon čega sam završio u bolnici - ispričao je legendarni zvezdin navijač.
Sudbina je i tada spasla Mileta, koji je doživeo i Zvezdine zvezdane trenutke u Bariju 1991, kada su crveno-beli postali evropski šampioni.