Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[video=youtube_share;qlwtCkUnZHU]http://youtu.be/qlwtCkUnZHU[/video]
[video=youtube_share;2UEUh3Uw3vs]http://youtu.be/2UEUh3Uw3vs[/video]
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pola veka fenomena Dejvida Bouija

IZLOŽBE

Pola veka fenomena Dejvida Bouija

Vest o prolećnoj postavci posvećenoj muzičkoj legendi prati kontroverza da je muzičar uticao na kustose „Viktorija i Albert” muzeja u Londonu

db-1.jpg

U londonskom „Viktorija i Albert” muzeju 23. marta 2013. biće otvorena izložba posvećena britanskom muzičaru Dejvidu Bouiju.
Do 28. jula kada je planirano zatvaranje, posetioci će moći da vidi pisma, tekstove pesama, originalne kostime, modne detalje, fotografije (između ostalih one koje su napravili fotografi Herb Rits, Helmut Lang, Brajan Dafi i Teri O’Nil) kao i instrumente koje je u višedecenijskoj karijeri koristio muzički inovator i svestrani umetnik.
Kako prenos svetski mediji, biće prikazano više od 300 predmeta među kojima je 60 kostima u kojima nastupao i to kao Zigi Stardast, Aladin Sejn i Tin Vajt.
Izložba je nazvana „Dejvid Boui je…” (David Bowie Is) i ujedno je retrospektiva pola veka uspešne Bouijeve karijere.
Ne samo zbog muzičkog izraza već zbog spoja nota sa vizuelnim umetnostima i širim konceptom predstavljanja muzike mnogi ga svrstavaju na liste najznačajnijih umetnika današnjice čiji uticaj je od presudnog značaja na savremenu umetnost i kulturu.
– Dejvid Boui je istinska ikona i danas je relevantniji više nego ikad za popularnu kulturu – smatra direktor muzeja „Viktorija i Albert” Martin Rot. On dodaje da umetnikov radikalan i inovativni pristup prožimanju muzike, pozorišta, mode i stilajošuvek odjekuje udizajnui vizuelnoj kulturi, i da je i dalje inspiracija za druge muzičare, umetnikei dizajnereširomsveta
Ipak, vest o izložbi prate kontroverze, odnosno različite informacije da li je umetnik bio kokustos postavke.
Umetnik koji je rođen kao DejvidDžons, odmah je saopštenjem negirao tvrdnje daje učestvovao ukreiranju postavke:
– Nisamkokustos i nisam učestvovao u bilo kakvimodlukamakoje se odnosena izložbuo meni – naveo je, između ostalog, u pismenom saopštenju medijima.
Sa druge strane, uprava muzeja je saopštila da su imali otvoren pristup ličnoj arhivi umetnika a da su njihovi kustosinapraviliizbor.
R. S.
-----------------------------------------------------------
Muzički inovator
Dejvid Boui je rođen 1947. u Londonu, a prvi album izdao je 1967. godine. Za više od pet decenija rada stekao je zvanje muzičkog inovatora i kulturne ikone. Jedan od njegovih legendarnih albuma –„The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” izdat je 1972. godine.

Izvor: Politika




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Novi album Dejvida Bouvija najprodavaniji u Britaniji

Novi album Dejvida Bouvija najprodavaniji u Britaniji

Prvi album koji je britanski muzičar Dejvid Bouvi izdao posle 10 godina, "Next Day", za sada je najprodavaniji album godine u Velikoj Britaniji, gde je dospeo na vrh liste u prvoj nedelji prodaje, objavio je danas američki časopis ''Holiwood reporter''. Bouviju (66) je to prvi album na vrhu liste od "Black Tie White Noise" iz 1993. "The Next Day" je prodat u 94.000 primeraka ove nedelje, što je dvostruko više od drugoplasiranog albuma, novog albuma Bon Džovija "What About Now".

1.jpg
Iznenadio mnoge u muzičkoj industriji: Dejvid Bouvi

Na vrhu liste singlova ostaje "Mirrors" američkog pop pevača i glumca Džastina Timberlejka. Bouvijeva odluka da snimi nov materjal iznenadila je mnoge u
mužičkoj industriji. Njegova restrospektiva otvara se u muzeju Viktorija i Albert u Londonu 23. marta.


Dejvid Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Džons, rođen je u Londonu 8. januara 1947. godine i britanski je kompozitor, pevač, glumac, producent i aranžer, aktivan punih 50 godina. Izdao je 26 albuma, a poslednji je "Reality" iz 2003. godine.

Izvor: Beta
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Video: David Bowie - Valentine's Day

Video: David Bowie - Valentine's Day

Britanski muzičar David Bowie objavio je video za numeru 'Valentine's Day', što je četvrti njegov spot sa albuma 'The Next Day'.

1.jpg

Spot su režirali Indrani i Markus Klinko. Numera Valentine's Day biće objavljena i kao singl 19. avgusta, iako se već nalazi na albumu The Next Day.

Dilema oko toga da li će David Bowie uživo promovisati novi album The Next Day i dalje ostaje otvorena. Britanski medijji za sada najavljuju da bi u slučaju da dođe do turneje, ona mogla da bude tek sredinom 2014. godine.

Pogledajte ispod najnoviji video Davida Bowiea za pesmu Valentine's Day.


Izvor: Popboks.com

 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Top 10: Najbolje od Dejvida Bouvija
| Izvor: B92, NME
Jedan je Dejvid Bouvi. I samo jedna pesma može da se nađe na samom vrhu liste njegovih najboljih pesama. Magazin NME sproveo je malo istraživanje, a mi vam otkrivamo koji se to hit našao na herojskoj poziciji.


132675350654440c8dd3d19215962615_orig.jpg


Dejvid Bouvi, 1974 (Foto: AVRO / Wikimedia Commons)



Najavivši za ovu jesen novu kompilaciju koja će pokriti pola veka njegove karijere, pod simboličnim nazivom “Nothing Has Changed”, Dejvid Bouvi je ponovo rado viđen gost u muzičkim magazinima. Nakon objavljivanja pesme “Sue (Or In A Season Of Crime)”, koja će kao novitet obogatiti kompilaciju, britanski časopis NME u saradnji sa svojim novinarima i brojnim muzičarima napravio je specijal posvećen Bouviju.

On, između ostalog, sadrži i listu najboljih Bouvijevih pesama, a od četrdeset najboljih koje su se našle na listi, mi vam ovoga puta prenosimo deset prvih.

10. Oh! You Pretty Things (1971)


Napisana tik pre rođenja Bouvijevog prvog deteta, pesma “Oh! You Pretty Things” o vanzemaljcima koji osvajaju našu planetu odslikava svu anksioznost koju je on kao budući roditelj osećao. Uz sve to, Bouvi tako mudro upozorava roditelje na decu. Hm, ovaj… na vanzemaljce! (Don't kid yourself they belong to you/They're the start of a coming race.)




9. Ashes To Ashes (1980)


Uspomene, sećanja i podsećanja su opasno moćna stvar. Zna to i Bouvi, i vrlo često se u svojim pesmama podseća na svoje ranije učinke. Taj trk najuspešnije je izveo u pesmi “Ashes to Ashes”. Konačno smo saznali šta se desilo sa astronautom Tomomi z pesme “Space Oddity” . Srećnog kraja ni na vidiku…



8. Modern Love (1983)


U vezi sa ovom pesmom postoji nešto tragično ironično. Dejvid je u njoj nagovestio nadolazeću talas koji je zahvatio poslovne osamdesete, noseći sa sobom gomile nataložene ispraznosti. Kritika kaže da se i sam utopio u tom talasu, bar dok nije 1989. snimio “Tin Machine”.




7. Life On Mars? (1971)


Toliko pevljiva i pamtljiva pesma, na tako neobičan način. Pametno i bez namere da bude pretenciozno. Jednom rečju - izvanredno.




6. Let's Dance (1983)


Bouvi zna kako da napiše dobru pesmu koja će vas terati na ples. Nije ni čudo što ova, sasvim jednostavno nazvana “Let’s Dance”, vuče sve nas ka podijumu poput magneta.





5. Rebel Rebel (1974)


Bouvijevo “drugarstvo” sa Mikom Džegerom otprilike je doživelo vrhunac u godinama kada je nastala pesma “Rebel Rebel”. Njegova supruga svojevremeno je tvrdila da ga je čak zatekla u krevetu sa Džegerom. Bouvi nikada nije krio svoje uzore i ponosno je isticao kome se i zbog čega divi. U ovoj pesmi, to je svakako i Kit Ričards koji je ostavio traga na gitarskim rifovima.





4. Young Americans (1975)


Od prvih stihova i onog čudnog osećaja zvanog “prvi put u krevetu sa…”, pesma “Young Americans” samo dobija na kvalitetu. Držeći ovom pesmom ogledalo ispred lica sedamdesetih godina u SAD, Bouvi je izneo verovatno svoju najbolju srceparalicu, smeštenu ispod nežnog soul-pop pokrivača.






3. Changes (1971)


Da je svetu koji se tako neverovatno brzo menja oko nas potreban saundtrek (a ko kaže da nije), to bi bila ova pesma. Da je Bouvi napisao svoj zvanični manifest, to bi bila ova pesma. A možda “Changes” to i jeste. Ipak je ovo pesma koju je Bouvi izveo na samom kraju svog oproštajnog nastupa 2006. godine.




2. Sound And Vision (1977)


Originalno zamišljenoj kao instrumental, ovoj pesmi Bouvijev vokal prišiven je znatno kasnije, na samom kraju postprodukcije. I uprkos sjajnim gitarskim rifofima, svetlucavom saksofonu i talasima sintisajzera, Bouvijevo pevanje je toliko nepogrešivo da može nekom vrlo lako promeniti život.



1. Heroes (1977)


Romansa za sva vremena, kakvu samo Bouvi može da peva. I tačka.







 
Natrag
Top