Dobro.Verujem "vi" na rec
(mislim, ako moze bez persiranja, blagodarim...)
Samo onda sam ja sablaznjena verom takvih svestenika!Kome su oni zavet svoj dali, ljudima ili Bogu?
Rekoh i ostah ziva.
Volela bih da nam neko od njih odgovori na ovo pitanje...mozda Vlada Genius, ako je voljan?
Ja sam uvek voljan da dam odgovore sa teoloske tacke gledista,i tu sam da uvek ispravim zabludele ovce pastia naseg Gospoda Isusa Hrista,ja gresni sluga njegov cu se potruditi da to objasnim sto bolje mogu.
Tacno poreklo slave kod Srba se nezna i pocetak slavljenja,ali se smatra da je pocelo sa pokrstavanjem,pa porodica koja je primila Hriscanstvo na neki od tih dana ona to uzima kao svoju slavu, Srbi su bili mnogobozacki narod i veoma tesko su prihvatali Hriscanstvo i obicaje u Hriscanstvu,da nebi zastranili i vratili se mnogobozackim obicajima oni su uzeli Slavu kao cuvarkucu(jer su kao mnogobozci imali boga koji je stanovao ispod praga i cuvao dom),pa to im je postalo nesto kao srodno. Postovi koji su propisani od crkve moraju se postovazi,jedino ako padnu sreda i petak u trapave sedmice onda se ne poste ti dani,jer to su dani kada se pripremamo ili odmaramo od posta koji ce doci ili je prosao. Svaka slava koj padne u post ima se postiti jer su takvi kanoni koje je propisala Crkva i moraju se postovati,svako ko prekrsi kanone smatra se otpadnikom i jeretikom,danas su ti kanoni ublazeni i svestenici na svoju ruku daju savete ali ne misleci na to da ce u DAN SUDA odgovarati za to sto su narod vodili u propast,a sve to u cilju EKUMENIZACIJE koju ja uopste ne podrzavam. Postoje takodje i praznici koji se moraju postiti bez obzira u koji dan padnu,a to je dan Vozdvizenja Casnoga Krsta ili u narodu nazvan Krstovdan. U toku posta naprimer nijedna subota se ne sme postiti na vodi osim velike subote,a svaka nedelja mora da je na ulju a ne vodi.
Malo sam vise skrenuo sa teme ali poenta svega ovo ga je da ne treba gledati kako su tvoji preci radili nego postovati zapovesti koje su nam od Gospoda date preko Crkvenosluzitelja,kad je post da se posti bez obzira sta kazu svestenici,post se moze odrediti i u mrsne dane radi spasenja ili neke velike nedace,ali takvi postovi su retki i propisuje ih Patrijarh zajedno sa Arhijerejima i Svetim Sinodom.
Svako ko oseti potrebu da posti pa makar i ne bili posni dani moze to da ucini jer je Gospodu mila svaka zrtva koju covek prinosi.
Postujte zapovesti i kanone...