Član
- Učlanjen(a)
- 25.08.2010
- Poruka
- 2.919
moj adrijane ti ipak ne vidiš istinu. ne čudi. stojiš u tami crkvenog verja.
citiraš ponovo mariju koja dolazi na Isusaov grob da srede ga oko normalnog ukopa. pa je li i ovi ljudi idu danas na groblja sa svim tim ritualima da ih odgrnu od zemlje jer nisu dobro pokopani ,da promenu sanduk koji truli ili pomažu da manje smrde i raspadaju se. pa dobro,to ne bi bio greh,neka to i urade!
ali da li ovi danas to rade? ili se mole za mrtve,jedu za mrtve tu hranu,piju za mrtve,kade,prelivaju grobove,pale sveće da vide svetlo,zar je svetlo voštanica kupljena ili besplatna vera u Hrista? prelivaju grobove ,zar to tebi nije greh,čitaš li ti Pismo?! saul je otišao da izazove samuila i odmah je ubijen sa domom. svaki razgovor molitva mrtvima je greh Bogu. jer oni su završili svoj put. čoveku se valja roditi,potom umreti i potom sud kaže pavle,nema više prilike za take. ideš laodikeji reći da oni nisu u grobovima i da ima pakla i raja a sad podržavaš one koji su dole u grobovima ,njihova ostala tela i sad njima se prinose neka jela tu ili dušama i za duše se moli. pa to je spiritizam klasičan spiritizam.ko pitati mrtve,oni nemaju više ništa to je samo prah tu. čudi me,čak je bivši patrijarh apelovao da se narod kloni togh paganizma nije vredlo. a da ti to ne razumeš?
За јело и пиће могу да се сложим, али не баш потпуно. Неко претерује због сујеверја или што му нека баба тако каже "да се ваља" и то не личи на оно што треба, али постоји разлог зашто само Срби то раде. Сигуран сам да то не знаш, зато тако и говориш. Немој само Вавилон да спомињеш јер је глупост над глупостима, већ прво истражи, не преписуј од Милероваца и сличних.
Пре свега, добро ти је познато да смо били дуго у ропству и да су се мушкарци скривали по шумама и горама од турског зулума и сече глава, поготову интелигентних. Једини начин да се тим људима допреми храна је морао да буде преко гробља (православног) и отуда тај "обичај", и зато се храна и оставља на гробљу. То није од јуче, већ је вишевековна традиција и сећање на те дане робовања под турским зулумом. Сигуран сам да си бар чуо за хајдуке и јатаке. Такође се за задушнице делила храна сиротињи, јер заиста беше велика сиротиња која само са Божијом промисли и вољом преживе тиранију и покушај систематског уништавања. По принципу: ако не прихватиш ислам, изумрећеш лагано и болно; сломићу ти дух.
А храну за помен није нико други установио него Господ на вечери.
Задушнице
Из Википедије, слободне енциклопедије
[TABLE="width: 80%"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. Поред ових помињања и молитава за преминуле, Црква је установила посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове.
Начин обележавања
Задушнице су обележавања дана одвајања душе од тела, члана Цркве. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Кољиво или кувано жито се носи у парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, а свештеник обави обред и окади гробове. Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на њихове гробове, увек може да се оде у цркву, где се одслужи помен, а Господ види и зна.
- Жито нас симболично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.
- Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.
- Свећа је симбол светлости Христове. Он је рекао: Ја сам светлост свету. Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.
- Даће и подушја се не дају да се „нахрани“ покојник, односно, да душа његова „једе“, него да се сиротиња нахрани и у молитвама помене покојника.
- На задушнице се дели милостиња. Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је поклањање духовних књига.
Задушнице могу бити:
- ускршње,
- петровске,
- великогоспојинске,
- божићне,
- а негде и јесење – митровске или “велике” задушнице.
zar je svetlo voštanica kupljena ili besplatna vera u Hrista?
Ти иако читаш много тога не знаш и не разумеш. Можда је било боље да си питао свештенике зашто ми хришћани палимо свеће и шта то представља, уместо што понављаш као папагај (као и твоји учитељи, носиоци инфекције јереси) како је нешто паганско, а да при томе не знаш ни неке основе које су од првих дана (од апостола).
О чему се ради? Јевреји су приносили жртве за грехе, зар не? Господ је Својим приносом укинуо људско приношење чистих животињских жртава. Ми, дакле, не морамо приносити жртве на олтар. Поред жртава за грехе, постојале су ЖРТВЕ ЗАХВАЛНИЦЕ. Раније су се такође приносиле жртве на олтар, али сада уместо животиње иде молитва, хвала за Господа и свећа од чистог пчелињег воска без примеса јер и жртва захвалница је била неискаврена (неоштећена). Јер нама се не брани да захваљујемо Богу или да се молимо. Уместо животиње, приносимо молитву, покајање, свећу своју (симболично као што Господ говори о пет мудрих девојака и пет лудих које не сачуваше своје жижке, тј. "свеће" да изађу пред женика, јер женик је Господ; сваки припадник Цркве мора да има спремну и добру "свећу", да не прође као пет лудих девојака).
Poslednja izmena: