Dan četvrti

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Meni se svidio Pekov post. Sve ako je i njegovo tumačenje, interesantno je za pročitati.
Biblija je neicrpan izvor novih spoznaja, pa i novih tumačenja. Nije to ništa loše, ako je u skladu s istinom koju Biblija objavljuje. Konkretno: Bog je Stvoritelj neba i zemlje. To je ono što vjerujemo. Kako je to Bog stvorio i oblikovao? Da li doslovno u šest dana ili je taj dan bio kao tisuće godina, to je manje važno.

Gospodine, Bože naš, divno li je ime tvoje po svoj zemlji!

Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,
mjesec i zvijezde što ih učvrsti -
pa što je čovjek da ga se spominješ,
sin čovječji te ga pohodiš?

Ti ga učini malo manjim od Boga,
slavom i sjajem njega okruni.
Vlast mu dade nad djelima ruku svojih,
njemu pod noge sve podloži:

ovce i svakolika goveda,
i zvijeri poljske k tome,
ptice nebeske i ribe morske,
i što god prolazi stazama morskim.

(Ps 8, 4-5. 6-7. 8-9)

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
@peko71

Tvoje pretpostavke daleko su odmakle od četvrtog dana i prostiru se sve do vremena potopa. Od četvrtog dana Sunce sja. Stvar je u tome što nije moglo biti dana pre toga. Tako kaže logika, ali ko pita logiku?

Svako dobro

U prethodnom postu sam opisao kako je izgledao stari svet pre potopa da bi imali jasniju sliku o opisu iz knjige postanja o danima stvaranja i o navodnoj nelogičnosti nastanka svetlosti na zemlji pre sunca. Ako mene pitaš da li je moguće da se na zemlji prvo pojavila svetlost pa tek onda sunce moj odgovor je DA i ne samo da je moguće nego je i logično. Ako me pitaš odakle svetlost na zemlji prvog dana kad se sunce pojavilo tek četvrtog dana odgovor je : Isto od sunca samo što prvog dana sunce nije bilo vidljivo sa zemlje. Ne znam zbog čega je to teško razumeti kad i danas ako je vreme potpuno oblačno sunce se ne vidi a svetlost je ipak prisutna na zemlji ? U to vreme je gornji sloj atmosfere bio toliko gust sa vodenom parom da se sunce uopšte nije videlo i taj gornji sloj je nastao drugog dana stvaranja. Kasnije kada je sunce postalo vidljivo sa zemlje počeo je četvrti dan stvaranja. Ono što je zanimljivo je da je taj gornji sloj vode iznad svoda služio kao kapa iznad zemlje i koji je omogućavao stalno i ravnomerno proleće. Imamo fosilne ostatke palmi recimo na Grenlandu ispod debelih slojeva leda. Kada se taj gornji sloj vodene pare rasformirao a to se desilo za vreme potopa dobili smo leto i zimu i južni i severni pol pod ledom sunce koje žari a to u starom svetu nije bilo. Međutim u Otkrivenju ima naznaka da će se sve vratiti u prvobitan oblik pa i ta zemljina zaštita koju bibija opisuje kao vode iznad svoda. Otkrivenje 22.5.

Meni se svidio Pekov post. Sve ako je i njegovo tumačenje, interesantno je za pročitati.
Biblija je neicrpan izvor novih spoznaja, pa i novih tumačenja. Nije to ništa loše, ako je u skladu s istinom koju Biblija objavljuje.

Istinu možeš pronaći samo sama sopstvenim tumačenjima koja su u skladu sa pismom a ima dosta što može da se otkrije.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
U prethodnom postu sam opisao kako je izgledao stari svet pre potopa da bi imali jasniju sliku o opisu iz knjige postanja o danima stvaranja i o navodnoj nelogičnosti nastanka svetlosti na zemlji pre sunca. Ako mene pitaš da li je moguće da se na zemlji prvo pojavila svetlost pa tek onda sunce moj odgovor je DA i ne samo da je moguće nego je i logično. Ako me pitaš odakle svetlost na zemlji prvog dana kad se sunce pojavilo tek četvrtog dana odgovor je : Isto od sunca samo što prvog dana sunce nije bilo vidljivo sa zemlje. Ne znam zbog čega je to teško razumeti kad i danas ako je vreme potpuno oblačno sunce se ne vidi a svetlost je ipak prisutna na zemlji ? U to vreme je gornji sloj atmosfere bio toliko gust sa vodenom parom da se sunce uopšte nije videlo i taj gornji sloj je nastao drugog dana stvaranja. Kasnije kada je sunce postalo vidljivo sa zemlje počeo je četvrti dan stvaranja. Ono što je zanimljivo je da je taj gornji sloj vode iznad svoda služio kao kapa iznad zemlje i koji je omogućavao stalno i ravnomerno proleće. Imamo fosilne ostatke palmi recimo na Grenlandu ispod debelih slojeva leda. Kada se taj gornji sloj vodene pare rasformirao a to se desilo za vreme potopa dobili smo leto i zimu i južni i severni pol pod ledom sunce koje žari a to u starom svetu nije bilo. Međutim u Otkrivenju ima naznaka da će se sve vratiti u prvobitan oblik pa i ta zemljina zaštita koju bibija opisuje kao vode iznad svoda. Otkrivenje 22.5.

Istinu možeš pronaći samo sama sopstvenim tumačenjima koja su u skladu sa pismom a ima dosta što može da se otkrije.

Srecan sam zbog tebe Peko 71!uvek sam te podrzavao jer sam znao da si Bozji covek a ne ko ovi sektanti.

Pozdrav od Gere.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Da li ste primetili, na početku Biblije kad se govori o stvaranju sveta po danima (neki kažu danima u nedelji) da postoji jedna logička nedoslednost koja dovodi u pitanje mišljenje da se radi o danima od u nedelji? Nije mi namera da ovde dokazujem da ono što piše nije istina, već to da se ne radi o danima u nedelji. Svi ljudi na isti način definišu dan. Dan počinje izlaskom Sunca na istoku , i to zovemo jutro. A završava se zalaskom Sunca na zapadu, što zovemo veče. Aksiom je da dana ne može biti bez Sunca. U knjizi postanja stoji da je Sunce stvoreno i postavljeno na svoje mesto na nebu tek četvrtog dana stvaranja. U prethodna tri „dana“ se pominje jutro i veče. Koje jutro i koje veče, kad ovih pojava ne može biti bez Sunca? Dan prvi, drugi, treći… Koji dan, kad još nema Sunca? O ovome bi morali dobro da razmisle oni koji prihvataju Pismo kao doslovnu, istorijsku istinu.
Svako dobro

Treba uvijek sve - sve pročitati.

Postanak 1,3I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost.
Postanak 1,4I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
Postanak 1,5Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.

KAKO je to Bog Jedini Jahve napravio - ne piše - ali - BILO JE!

Natrag